От 3-ти до 5 май – Фестивал на занаятите и изкуствата в Орешак

* Творци от 13 държави ще ни осигурят едно културно околосветско пътешествие * На 4 май – кулинария от
 Палестина, Алжир, Судан, Ирак и Индонезия

Иван Чакъров
Предстоящо

НАЦИОНАЛНОТО изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) - Орешак и Община Троян ни предлагат поредното вълнуващо преживяване от 3-ти до 5 май - Фестивал на занаятите  и изкуствата с международно участие „Орешак 2016”, в който ще вземат участие творци от 13 държави от четири континента: България, Полша, Канада, Индия, Иран, Палестина, Индонезия, Алжир, Судан, Йемен, Ливан, Ирак и Куба.

УНИВЕРСАЛНИЯТ език на изкуството ни дава  достъп  не само до традициите и атмосферата на миналото, а и до ценностите и особеностите в съвременния бит. Допирът до творчеството и духа на някои от най-древните култури в света  ще бъде за всички нас едно неповторимо и вълнуващо духовно преживяване. За три дни жителите и гостите на община Троян и Националното изложение ще могат да направят едно културно околосветско пътешествие.

На откриването на Фестивала на занаятите и изкуствата "Орешак 2015"
ЩЕ УСЕТЯТ мистиката на Индия (на 3 и 4 май) - изразена в картини на Любен Стоев, индийската музика (изпълнение на ситар на Кирил Пашов, секретар на индологическа фондация „Изток-Запад”), индийски танци в изпълнение на Мина Паталенска и рисуване с къна и обличане в сари с помощта на Стела Хритова от клуб „Приятели на Индия”.

ТАЗИ ГОДИНА Полша ще се представи с майстора Станислав Колоджей, изработващ изделия от слама. Този занаят той усвоява от своята майка, известна полска народна майсторка, която се занимава със същото изкуство. След години търсения той решава да продължи семейната традиция и да се заеме с този занаят. Станислав продава своите изделия, но и ръководи майсторски демонстрации за деца, юноши и студенти не само в региона където живее, но в цяла Полша и в Европа.

Очакваме представянето на Станислав Колоджей от Полша
Посланикът на Палестина д-р Ахмед ал Мадбух в Орешак, 2015 г.
МАЙСТОРИ от Индонезия ще демонстрират восъчната феерия батик (рисуване върху коприна), а „Очарователните рози на Архипелага” ще ни потопят в магията на индонезийските танци. Музикални изпълнения - на старинния инструмент лютня, ще има и от участниците от Ирак. Гостите от Канада ще ни покажат магията на глината, водата и огъня.

ЛЮБИТЕЛИТЕ на кулинарното изкуство ще могат да вкусят от кулинарните шедьоври на Палестина, Алжир, Судан, Ирак и Индонезия (4 май от 12:00 ч.). Неизменна част от нашия празник са и организираните в парка на комплекса ателиета по грънчарство, тъкачество, иконопис и дърворезба. 

ПРОИЗВЕДЕНИЯТА на изящните  и приложни изкуства, магията  на занаятите, музиката, песните и танците, ще ни направят част от атмосферата на вековните културни традиции на различните народи. Творците от различните държави, чрез копнежа на всеки един от тях към красивото и изящното, ще ни доближат до тези традиции, пренасяйки чрез празник като този традицията във времето. Богатата програма  на Фестивала на занаятите и изкуствата с международно участие „Орешак 2016” обещава да достави радост на всичките ни сетива.

Иван Чакъров,
управител на Националното изложение - Орешак


Още по темата:

9 коментара:

Анонимен каза...

Много обичам да ходя до Орешакй. Едно раздрусващо, растърсващо пътуване. Отиваш с кола на ход и се прибираш пеша, понеже когато европееца е създал твоята западна кола е имал предвид, че ще се кара по пътища, а не по каруцарски пътеки.

Прав беше великия Тодор Колев. Как ще ги стигнем, американците. Или поне бих добавил аз европейците.

Анонимен каза...

миховски стана рисувач на яйца

http://lovechmedia.com/%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8/%d1%85%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b0%d1%82-%d0%be%d1%82-%d1%82%d1%80%d0%be%d1%8f%d0%bd-%d0%b4%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d1%8f%d0%b4%d0%b8%d1%81%d0%b2%d0%b0-%d1%8f/

Анонимен каза...

иван миховски

http://lovechmedia.com/%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8/%d1%85%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b0%d1%82-%d0%be%d1%82-%d1%82%d1%80%d0%be%d1%8f%d0%bd-%d0%b4%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d1%8f%d0%b4%d0%b8%d1%81%d0%b2%d0%b0-%d1%8f/

Баба Марта каза...

Велики дела върши този депутат....друг като него няма!!!!

Анонимен каза...

Щом "на сцената" е Иван мазния(Чакъров), значи всичко е наред.
Дали има още от крадените от Хемус столове, които продаваше у тях на търговци на мебели дъъълги години. Сигурно са свършили. Явно сега продава китеници и ковано желязо.

Анонимен каза...

Комунисти честитят Великден?!?!?
Генади, ти сериозно ли пазиш кака Доца от възможността да ѝ теглим по една в коментарите?За това ли ги махна?

Анонимен каза...

Изложби, то да си умреш от големите мероприятия, айде стига са досаждали!

Анонимен каза...

Седми, голяма завест те яде бе чове! А ти как я караш друже?

Анонимен каза...

Браво на Иван Чакъров, добър управител на изложбата.
И стига сте поствали за автомонтьора. Голяма работа направил - с парите на народа правят предизборна кампания. Масова практика за залъгване на хората.
http://bultimes.com/banditite-ot-partiya-grob-razdadoha-100-000-kozunatsi-s-logoto-na-grob-na-vrah-velikden-kupeni-s-tvoite-pari/

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |