Отговор на БТС във връзка с хижа „Амбарица“

* Ако БТС не й беше гласувал пълното си доверие,
 сега Емилия Гатева нямаше да е на хижата

Венцислав Удев


Тема с продължение

НИКОЕ от твърденията на Емилия Гатева (виж „Ема Гатева бие камбаната за хижа „Амбарица” – бел. ред.) не отговаря на обективните факти.

НАСТОЯЩОТО новорегистрирано и единствено легитимно троянско туристическо дружество „Амбарица - 1912“ няма нищо общо със старото ТД „Амбарица“, ръководено от Делян Енкин и Иван Ненов. ТД „Амбарица“ е изключено от Сдружение „Български туристически съюз“ (БТС); то е заличено и от централния регистър на Министерство на правосъдието с окончателно решение от 4 март 2014 г. на Върховния административен съд без право на обжалване.

И ЗА ДА СЕ ПРЕДОТВРАТИ разрухата и разграбването на хижа „Амбарица”, ръководството на БТС сключи през 2013 г. договор за НАЕМ с фирма „Соло“, представлявана от г-жа Гатева. БТС положи неимоверни усилия за въвеждането й във владение на хижата в качеството й на наемател, включително и със съдействието на полицията. Наемният договор включваше много изгодни за наемателя клаузи, в това число едногодишен гратисен период и минимални, но все пак наложителни инвестиции, предложени от самата Емилия Гатева.

В НАЧАЛОТО на м. април 2014 г. бе сключен нов договор за НАЕМ със Сдружение „Планинска школа Амбарица“, представлявано също от г-жа Гатева. Съгласно този договор гратисният период е до края на м. декември 2015 г. Така на г-жа Гатева бе дадена възможността от 1 май 2013 г. по стария договор до 31 декември 2015 г. по настоящия договор да не дължи НАЕМНИ ВНОСКИ.

НО ЕМИЛИЯ ГАТЕВА неколкократно подвежда обществеността: никога и в никакъв документ не става дума за издръжка на който е да е, а за НАЕМНИ ОТНОШЕНИЯ. През 2013 г. УС на БТС сключи с легитимното ТД „Амбарица – 1912“ договор за стопанисване и управление на х. „Амбарица. Това право му е вменено съгласно чл. 48, ал. 6 от Устава на БТС, приет през м. април 2012 г.

НЕКОРЕКТНО е изявлението на г-жа Гатева, че не очаква признания от БТС, за това което е направила. Предвид усилията, които положи БТС, за да я въведе в хижата и изгодните условия по двата й наемни договора, благодарение на които тя не дължи наемни вноски за 2 години и 8 месеца. Ако БТС не й беше гласувал пълното си доверие, сега тя нямаше да е на хижата.

ОТ СТРАНА на БТС обаче остават висящи няколко въпроса към Емилия Гатева:

1. В БТС не са предоставени отчети за изпълнение на инвестиционна програма по договора от 2013 г. в размер на 15 хил. лв. за периода от април 2013 до април 2014 г., а за договора от 2014 г. - в размер на 10 хил. лв.;

2. Не са предоставени отчети за хижната дейност, съгласно чл. 20 от двата договора за периода от м. май 2013 г. до настоящия момент;

3. Съгласно чл. 7 от договора от 2014 г. г-жа Гатева дължи посочените в него наемни вноски от 1 януари 2016 г. А съгласно чл. 26 (2) при закъснение с повече от два месеца са предвидени тежки санкции за неизправната страна.

ИСКАМЕ да припомним, че х. „Амбарица” е строена от туристите на гр. Троян за задоволяване на техните потребности за отдих и общуване с природата. И ако се предвиждат приходи в туристическото дружество от наеми, дарения, спонсорства или други източници, съгласно чл. 47 от Устава на БТС, те се ползват за осигуряване дейностите за поддържане и изграждане на материалната база и за развитието на туризма в съответния регион и особено сред подрастващите и учащите се. Това задължение е вменено от Устава на БТС и се изпълнява от туристическите дружества в цялата страна.

НЕКА ПРИЯТЕЛИТЕ и обществеността подкрепят г-жа Гатева в нейните благородни начинания, но трябва също така да се знае, че освен правата и свободата на действие, които са й дадени, тя има й определени задължения, под които е поставила собственоръчно подписа си.

17 март 2016 г., София
Венцислав Удев
изпълнителен секретар на Български туристически съюз


Още по темата:

28 коментара:

Анонимен каза...

А сега....кой бие камбаната...и защо я бие...за да стане за резил...

Анонимен каза...

Удев, Удев, Удееев, това ти беше грешката. Ще си ходиш човече и дългогодишното лапа не ще спре. Не трябваше за се захващаш с Емилия, защото тя има подкрепата на хиляди млади хора, които са посетили хижата през последните години и са доволни. Трябваше да си стоиш в мината дупка и да си "цуцкаш" още няколко години. Не коментирам глупостите ти за "ОГРООМНИТЕ" усилия, с които сте дали хижата на Ема. Факт е обаче, че ако не беше Емилия тази хижа вече нямаше да я има. Щеше да последва съдбата на много такива в България - да стане горски овчарник или краварник. Ти не разбра ли, че цял град стои зад сегашната хижарка и я подкрепят. Ти не разбра ли, че зад Емилия стоят армия от юристи, които нямя как да пребориш. Говоря за хора туристи, видяли положителните промени в хижата и лични приятели на Ганева. Има вероятност да не попилеят съдебно, както и да ни извадят разни килими ризи, за които и ти не знаеш и които си "крил" много години в скриновете. Как точно виждаш твоето "легитимно" дружество да стопанисва хижата, че нещо не се сещам? Кой точно - Цецко, Дианка, Ради, Веселка или Катенцето ще "коландрят" хижа, която е на връх балкана? Не ти ли е ясно, че те не са за тези неща? Не ти ли е ясно, че и те като теб цял живот са смукали наготово. Явно не! Ама дано ти стане ясно, че каквито и тиради да пишеш по медиите, този път няма да мине твоята. Трудно ще се пребориш с младите хора, срещу които излизаш, колкото и да ти звучи невероятно, защото си комунистически възпитаник и си научен, че всичко по тоя свят ти се полага.
Удев, Удев, Удеев, ще си сърбаш май, каквото си си надробил. ;)


Анонимен каза...

Еи,смешник.Върни се в цирка.Тая хижа я знам,ама ти едва ли си стъпвал там.М..а Ви и лапачи.

Анонимен каза...

Не знам кой на кого какво е дал, но хижата е в ужасно състояние! Ходил съм къде ли не, включително и в Хималаите. няма такава мръсотия! Не търся лукс, но мръсотията и нелюбезното отношение в тази хижа са върха!

Анонимен каза...

Явно има хора за и против по темата.Аз лично имах период от живота си когато активно ходех по балкана и бях запознат подробно с хижите.Но сега,да си призная отдавна не съм ги обикалял.Мъчно ми е за това време и винаги сам мислел,че това са едни от малкото кътчета на света където човек се чувства истински изпълнен със сила и доброта.За какво в същност е тази врява по Т21?Ако има договор и не е спазен,какво има толкова да се умува.Нека страните по спора се защитят с документи и тогава всеки ще открие истината за себе си .

Unknown каза...

Не знам каква е истината , но важното е , че хижата е действаща и хвала на г-жа Гатева /не я познавам и не съм я виждал / . А на всички които пишат ТУКА , дори и на тези които са ходели къде ли не , че дори и в Хималаите , ми напишете си имената че да се гордеем с вас.

Unknown каза...

г-н Маринов , Генади , уважавам те и като Човек и като журналист в името на свободата на словото , не публикувай постове с подател АНОНИМЕН КАЗА , грозно е .

Анонимен каза...

Повечето постове в този сайт са на госпожица Гатева и нейните тролове.Който иска може да прочете мненията на реалните планинари за х.Амбарица и лицето Емилия Гатева тук:http://planina.e-psylon.net/index.php?sid=e7f6de522f7afe93735eb10daf03e490

Анонимен каза...

Според наемодателят,наемателката не е представила отчети за инвестиционната програма и хижната дейност.
И от 2016 година трябва да започне да си плаща наема.
За какво е спора в същност?

Анонимен каза...

И аз не можах да разбера за какво е спора и къде е проблема!?!?

Анонимен каза...

Какво не можете да разберете 9 и 10? Еми не си е плащала наемните отношения, не е реализирала инвестиционните си обещания и още и още.
Ето го самия договор, който намерих само на тази страница
https://www.facebook.com/ambaritsa1912/
Всичко е ясно , Емилия иска да бъде собственик, не НАЕМАТЕЛ, КАКВАТО ВСЪЩНОСТ Е!

Анонимен каза...

къде сте бе тролчета емилини - хахаха

Анонимен каза...

От изнесените факти от БТС става ясно,че трябва.
1.Да се докажат Инвестиции за 25хил.лв.
2.Да се представи отчет за приходите и разходите на хижата
3. Да се плати НАЕМ на БТС (400лв на месец) от Януари 2016г до Март 2016г.

Cayenne каза...

400 лв.наем за хижа Амбарица това е смешно,пък и да не си го плащаш!!!
Всъщност в хижата не е свършено кой знае какво,мизерийка си е !

Анонимен каза...

На кого трябва да плаща тези 400 лева и къде ще отиват парите???

Анонимен каза...

Изчетох Устава на БТС.Прав е г-н Удев,че има правила. Обаче ми се ще Т21 да го попитате защо БТС не изпълни инвестиционната си програма за х.Мусала /нова/,за която държавата през периода 2007-2010г наля в Съюза 3900000лв ?С отговорната задача относно тяхното законосъобразно разходване бе натоварен именно Удев.Въпреки "подробните" отчети, представяни ежегодно в ММС,АДФИ извърши проверка на част от средствата /3млн./ и установи, че "нецелево" са изхарчени над 700хил.лв.,за което следва да се върнат с лихвите на финансиращия орган.
Относно наемната цена по договора ми се струва,че е твърде височка за такъв вид обект за социален туризъм предвид,че Удев отдаде под наем х-л "Кисловодск",Велинград за сумата от 650лв на месец, както и прибл. същата е сумата за турист.спалня "Алеко" в София и т.н.
Не познавам Емилия,но от това което видях и изчетох си мисля,че само турист по душа като нея може да бъде добър стопанин на високопланинска хижа и че въпросното местно туристическо дружество ще изгуби много повече от едни 400лв ако тя реши да си тръгне..

Анонимен каза...

Кога госпожицата е била туристка.Кога е отчела някакви приходи от нощувки,продажби на бира,безалкохолно,вино/така наречено домашно/ или храна.Кога е платила такса смет за тези три години.Кога,кога и пак кога.

Анонимен каза...

И Удев продаваше из доста хижи в страната вино-собствено производство,но нищо не отчете в БТС!
Друг е въпроса,че нито един наемател,на който и да е обект не може да има задължение по договор да отчита приходите си пред наемателя.В нейния случай тя е имала задължение да отчита само броя на нощувките с цел статистика в БТС.
Ако има на територията организирано сметоизвозване и ако заплащането на ТБО е било вменено като задължение на наемателя по договора,то тогава таксата е дължима.

Анонимен каза...

Това,че няма организирано сметоизвозване не означава.че не трябва да се плаща такса битови отпадъци.За справка Община Троян.Че Удев е бандит,няма спор по въпроса.Но,че трябва да ни издава бележка/документ за предоставена услуга не смятам,че трябва да се разисква.

Анонимен каза...

Напротив означава!За справка Наредба за МДТ на Община Троян:

МЕСТНИ ТАКСИ
РАЗДЕЛ І
Такса за битови отпадъци
Чл. 13. Таксата се заплаща за услугите по събирането, извозването и обезвреждането в депа или други съоръжения на битовите отпадъци, както и за поддържането на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места. Размерът на таксата се определя за всяка услуга поотделно – сметосъбиране и сметоизвозване; обезвреждане на битовите отпадъци в депа или други съоръжения; чистота на териториите за обществено ползване.
Чл.14. За имоти, намиращи се извън районите, в които общината е организирала събиране и извозване на битови отпадъци, се събира такса за ползване на депо за битови отпадъци и за поддържането на чистотата на териториите за обществено ползване.. Така,че общ.администрация трябва да си корегира грешката и ако не поддържа и депо за отпадъци то няма причина да се заплаща такса.

За касовите бележки:Не съм виждал хижа с надморска височина над 1500м да е снабден касов апарат :)

Анонимен каза...

Първо: такова депо за битови отпадъци в Троян има. Второ: според Правилника за вътрешния ред в туристическите хижи чл. 11, т. 2, хижарите са длъжни да издават документ за всяка продажба на туристическа услуга. Следователно г-ца Гатева е длъжна да издаде документ за всяка нощувка, храна, вино или каквото там предлага.

Анонимен каза...

НАРЕДБА № Н-18 ОТ 13 ДЕКЕМВРИ 2006 Г. ЗА РЕГИСТРИРАНЕ И ОТЧИТАНЕ НА ПРОДАЖБИ В ТЪРГОВСКИТЕ ОБЕКТИ ЧРЕЗ ФИСКАЛНИ УСТРОЙСТВА

Чл. 4. Не е задължено да регистрира извършваните от него продажби в търговски обект чрез ФУ лице, което извършва следните дейности:
т.1-8............................................
т.9. продажби във или от търговски обекти, намиращи се в населени места с брой на лицата с постоянен адрес под 300 души и разположени във високопланински и труднодостъпни места, с изключение на курортите.
Лека вечер!:)

Анонимен каза...

Турист от Силистра :До всички плюещи госпожица Ема Гатева. " Дами и господа,самият факт ,че се е нагърбила да пзпълнява ролята на обслужващ всякакъв персонаж туристи я прави Великан . Зазимена в снегове и безмълвие голяма част от годишния календар ни задължава да и отдадем Чест!! Та тя ще си остане самичка в живота - това не е ли саможертва за проспиритета на тази уникална хижа Амбарица? Защо и завиждате мушмороци,тя ви слугува,тя ви обгрижва,а вие "плачете" за някоя стотинка ресто?Ч!?,вместо да дарите някой лев или "бакшиш"?! Е, и аз съм я виждал "кисела",например на "Празника на боровинките". Но знаете ли,че беше с адски зъбобол. Така ,че преди да изречете нещо негативно проучете....

Анонимен каза...

КОМПЕТЕНТНОСТ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ
Чл.31 /1/ Общото събрание :.........................
12.Приема Правила и ред за управление и стопанисване на имуществото на Сдружение „Български туристически съюз”.
Този правилник дето го цитирахте е "приет" през 2003г на заседание на УС на БТС.Остава само Удев да го внесе на ОС за гласуване и чак тогава можете да го цитирате като нормативен документ.

Анонимен каза...

§ 4. Правилникът е приет от Управителния съвет на Български туристически съюз с решение № 2.1, протокол № 6 от 27.06.2003 г. и влиза в сила от 01.07.2003 година.
Вие юрист ли сте, че твърдите, че правилник, качен на официалната страница на БТС, не е нормативен документ?
А на 22-ри, дето цитира наредба за фискалните устройства, искам да кажа, че "документ" не означава само касова бележка, издадена от фискално устройство (касов апарат). Означава и квитанция от кочан.
Сериозно ли си мислите, че хижарите имат право да прибират пари на ръка и да не издават документ за това? Много лоша услуга правите на г-ца Гатева, като се опитвате да оправдаете такава теория, защото това означава, че тя наистина не издава подобни документи. Вместо да я защитите, се убедихме, че е взимала едни пари на ръка без отчетност.

Анонимен каза...

23ти.Май много си се напушил тази вечер.

Анонимен каза...

Ало! Удев.
Май на някой му трябват пари/още за крадене/?

http://gospodari.com/%D1%85%D0%B8%D0%B6%D0%B0-%D0%BC%D1%83%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%B5-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%BC%D1%83%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%8A%D0%B3%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%B3%D0%BB%D1%8A%D1%82%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B0-15-%D0%BC%D0%BB%D0%BD-%D0%BB%D0%B2-video102104.html

Анонимен каза...

Удев краде-това е ясно.А това,че госпожица Гатева приема пари,как се нарича.Или тя е офшорна зона.Тя май забрави на кои с какво е задължена и какво е обещала.За да получиш трябва да дадеш.Да не забравя от коя дупка в Стенето излезна.Айларипи.....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |