Община Троян заменя стари и опасни дървета с нова зелена растителност

* Решението за премахване на дървото бе взето след обсъждане в комисия, включваща и представител на неправителствена организация „Екологичен живот“ * На мястото ще бъде извършено
 компенсаторно озеленяване
Право на отговор

Получихме светкавичен отговор на питането ни към еколожката в общинската администрация Таня Рогачева за отрязаното дърво до Пощата на централния троянски площад. Случилото се било заради пораженията от тежкия сняг (през 2014 г.) и последвалото премахване на короната на дървото, което пък довело до мощно развитие на кореновата система и разрушаване на площадното пространство. „На мястото ще бъде извършено компенсаторно озеленяване”, обясни г-жа Рогачева. Пълния текст – вижте по-долу. Т21

***

ОБЩИНА ТРОЯН и отдел „Озеленяване“ към ОП „Комунални услуги“ започнаха подменяне на стари и опасни дървета, както и на болни такива. Ръководството и служителите на администрацията многократно са подчертавали необходимостта от запазване на зелените площи. Те са важни не само за естетичния вид на града ни, но при изборa им трябва да бъдат съобразени възможностите за техния растеж, запазване целостта на тротоарните площи и разбира се – безопасността на всички преминаващи.

Таня Рогачева
НА 16 МАРТ 2016 Г. беше премахнато едно от дърветата в централната градска част, засадени около 1980 г., без тогава да бъде съобразен размерът, до който достигат и отстоянието от съществуващите сгради (бившата Поща). Става въпрос за дърво от вида яворолистен платан (Platanus acerifolia), което се намираше на 4 метра от сградата (в която се помещава и клон на застрахователно дружество), а не на нормативно определените 5 м.

ОЩЕ ПРЕЗ 2014 Г. дървото беше силно повредено от тежък сняг. Поради крехкостта на дървесината от този вид, изцяло беше премахната короната, в местата на прекършване на клоните. Дървото не само изгуби своя естетичен вид, но последва мощно развитие на повърхностните корени, което доведе до пълно разрушаване на площадното пространство пред сградата и затрудни достъпа до стълбите за входа на сградата.

РЕШЕНИЕТО за премахване на дървото бе взето след обсъждане в комисия, включваща и представител на неправителствена организация „Екологичен живот“. На мястото ще бъде извършено компенсаторно озеленяване, с дърво от вид левзонов лъжекипарис пирамидален (Hamaeciparis lawsoniana), каквито са дърветата в съседство, пред сградата на пощата.

18 март 2016 г.
Таня Рогачева
главен експерт „Екология“, Община Троян

Още по темата:

21 коментара:

Анонимен каза...

Сега разбрахте ли? Това "непослушно" дърво се е озовало на 4 м, а не на "нормативно определените 5 метра".
Ама че когато е садено това дърво, този "клон на ДЗИ" не го е имало, а сега след като бе обезобразена сградата на БТК - клон от дървото пречел на "клона" на ДЗИ. А кой е дал разрешение на ДЗИ там да си прави вход и стълбище?
И моля ви се - "дървото изгубило естетическия си вид"...... да онемееш!
*
Подобно идиотско и просташко обяснения може да получите само в една тъпа и малоумна комунистическа община като троянската. Нагло, безпардонно и обидно за населението все едно са някакви дебили или още по-зле - съветниците в ОбС Троян начело с председателят им.
А общинарите понеже знаят каква дивотия и простащина са извършили за да угодят на .... /вкл.ДЗИ/- набързо присламчват към себе си като оправдание някакво екологично НПО "Екологичен живот".... и се кръстили "Комисия".
Давайте имената на членовете на тази комисия и Протокола, заведен с номер, дата и подписи, с който сте осъдили това дърво на смърт!
*
Много съжалявам, че няма как да ви пусна няколко снимки от Аделаида и да види тази общинска еколожка какво представлява една висока коренова система, как се третира дървото и как на никой не му пука за някакво си "площадно пространство". За подобно безумие в Австралия тази троянска еколожка вече щеше да е в предварителният арест и да си чака ТЕЖКАТА присъда.
Съжалявам, че няма как да ви пусна снимки на дървета, които са по средата на .... улично платно в полупланинските квартали на града. Понеже няма как да бъде изместен пътя, а да отсечеш дърво е все едно да убиеш човек - дървото се запазва и остава по средата на пътя.
Няма как да ви изпратя снимки да видите как се грижи една община за дърветата и зелената система на града. Примерно представете си как до всяко едно дърво в парка пред "киното" се подават тръби с крайници от една обща напоителна система, чрез която дърветата в парка редовно и ежедневно се поливат. Сега си представете улици със същата инсталация. А сега си представете улици по които дърветата нямат /все още/ подобна инсталация, но където специален автомобил-водоноска минава да ги полива.... и т.н.
За толкова време и толкова много пребродени улици и посетени паркове /а те са десетки в рамките само на една от многото общини в мегаполиса Аделаида/ - видял съм само няколко паднали дървета, но НИТО ЕДНО ОТСЕЧЕНО дърво. Говоря за дървета някои от които са на стотици години.
*
Жалка троянска посткомунистическа действителност! И една община - потънала в тресавище от лъжи, демагогия и отчайваща посредственост.
И.Пеевски
Adelaida, SA

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Троян 21 каза...

Напомняме четирите правила при коментиране в сайта на Т21, призоваваме към спазването им.

1. Коментарите на български език се правят с българската азбука – от уважение към българския език и българското!

2. Пише се с малки и главни букви (а не само с главни) – заради хигиената на четене.

3. Не се допускат нецензурни персонални обиди, както и смъртни заплахи, обиди заради здравословни проблеми, клетви и други подобни - в името на елементарната културност и коректност.

4. Коментарите трябва да са по темата на съответната статия!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Гена, защо не триеш на Пеевски обидите? Те са много повече от другите.

troyan21 каза...

До №7: Опитваме се да трием всички обиди и изобщо коментари, неспазващи 4-те правила, но трудно смогваме. Дано занапред не ни се налага толкова! А ако имате предвид горния коментар на г-н Пеевски, това е коментар по темата, въпреки някои твърде крайни оценки.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Пеевски, съсредоточи се в това, да опиташ да бъдеш нещо, за което са ти дали диплома. Например, опитай да накараш някой да ти възложи проектиране на сграда. Не ще ли никой? Е, това не бива да те мотивира да се правиш на еколог.

Анонимен каза...

Генадий,дий,дий,дий, ти и на Пеевски ли се над...пи?

Анонимен каза...

Моят коментар беше нагло изтрит, защото призовах Пеевски да не се връща в Троян. Не беше обиден, нито нецензурен, нямаше клетви и закани за здравето на лицето Пеевски, ако все пак реши да се върне тук. Завършваше с главни букви, като част от речта изразяваща гняв, към особата на Пеевски. Ако това не е долна цензура, какво е?

troyan21 каза...

До №11: Моля Ви, обърнете внимание на правило №4, именно затова бе изтрит Вашият коментар. Опитваме се форумът да не се превръща в бойно поле, затова. И ако има караници, да са по темата.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Гена, публикувай повече информация за въпросното "НПО" ?
Членове, предмет на дейност, местоположение и т.н...

Анонимен каза...

Айде стига сте ревали за някакво дърво, което ще бъде подменено с ново. Вие не виждахте ли, че това нещо растеше в корените, плочките бяха повдигнати доста от корените и нямаше как да се оправят нещата по друг начин. Радвам се, че най-накрая ще бъде посадено ново дърво и предполагам ще бъде оправена площадката около него. Много по-добре ще изглежда площада на това място.

Анонимен каза...

Г-н Маринов, не ми пишете за правилата и кое било правилно или не. Вие, арбитъра, кога ще дадете адекватен отговор защо изтрихте цяла тема с над 200 коментара. Кога? Или пишете само, когато ви изнася. Вие осъзнавате ли, че вече много хора гледат с други очи към вас и вашата журналистическа дейност. Предадохте много хора, които чрез вас, казаха истината такава, каквато е. Хайде изтрийте ми коментара, но знайте, че хората губят доверие във вас и вашия вестник - вестникът, който казва нещата такива, каквито са!!! НО не позволява на свободните хора да кажат нещата такива, каквито са. Ето спазил съм всички правила, да видим колко ще устиска коментара ми.

Анонимен каза...

Ей, ама вие май си нямате друга работа.
Чудо голямо станало, че отрязали едно дърво.
Хората нямат пари за салам да си купят, вие сега оревахте света за 1 дърво.
Дребни, злобни и егоистични душици сте.

Анонимен каза...

16-ти, въпросът не е в това "че отрязали едно дърво", както вие пишете по темата, за разлика от 7, 9, 10, и 11, които коментари са на един и същ болен човечец, който реагира като кучето на Павлов, когато спомена комунизма и комунистическите некадърни троянски управници и техните верни псета.
Въпросът е в това, как една самозабравила се тъпа и нагла комунистическа градска управа се опитва да лъже и да мами населението и да го поставя винаги пред свършен факт.
Да, много сте прав 16-ти, че хората нямат пари "за салам" и че са обеднели и обедняват все повече. А защо е така? Коя е причината? Не, наистина не е дървото! Дървените глави на троянските некадърни комуняги и на техните слуги - това е причината.
А коя е причината горите и зеленото ни богатство около Троян да бъдат изсичани и унищожавани и с изключение на Миро Нанков /Бог да го прости този голям Човек/ и няколко статии в този вестник и сайт на Троян21 - никой не реагира и на никой не му пука?
Или ще кажете - какво от това, че осекли една гора като хората нямат пари за салам??
За какви "злобни и егоистични душици" пишете? Кое е злобата и егоизма? Че все още се намират хора да реагират на троянската комунистическа простащина и наглост? Че все още се намират хора, които не се примиряват с троянската комунистическа простащина и некадърност и отказват да ги третират като роби?
Че все още има хора, които не са пропаднали до нивото на този 7,9,10,11, които като едни матросовци са залегнали в краката на троянските смрадливи комуняги, че да ги пазят от такива като мен?
*
Още малко информация за ТОВА дърво за нуждите на троянската еколожка. Явно сте забравила /защото вече бяхте назначена за еколог в общината с кмет др.Енкин/ за скандалът как това дърво бе заливано с нафта, че да изсъхне и да не пречи на един друг троянски юнак. Не след дълго - корените на дървото реагираха и започна това повдигане на каменните плочи и керамиката. Като това дърво има още няколко подобни - защо проблемите с кореновата система /и измислените болести/ са само при това дърво? Някъде през 85-та г. ръководех строителството на троянския площад /назначен от комунягите като каменоделец 4-ти разряд/ и помня третирането на зоните около всички дървета. Как така до средата на 90-те НЯМАШЕ проблеми с нито едно от тези дървета?
Както и да е. След "нафтата" всичко се потули, защото този юнак работеше и осигуряваше мандатите на комуниста Енкин като громеше и унищожаваше в същото време СДС. Да не забравяме, че и съдията В.Шишков похапваше сладко сладко под това все още живо дърво, а юнакът викаше на всеослушание, че докато съществува това място под дървото - Шишков ще похапва там винаги безплатно.
Това е Троян и вчера и днес.... и утре, както се очертава. До новия 9-ти септември или 10-ти ноември - когато номенклатурата на троянската БКП пак ще се преоблече в новите овчи кожи и когато И.Пеевски пак ще бъде неудобен на тях и на псетата им. :)
И.Пеевски
Аdlaida, SA

Анонимен каза...

Ами като има толкова народ да гласува под строй за ГЕРБ ще е така.
Хем сами сте си ги избрали, хем сега мрънкате.
ГЕРБ само унищожават - сега е дърво, утре ще е друго, а скоро ще е целият град. По-точно остатъците му

Анонимен каза...

7-ми, кого е обидил Пеевски, като тук сте само анонимковци? Освен неговото и на Г.Маринов, други имена не виждам тук. Я обясни как може да бъде "обиден" някой, който е анонимен и не го знаеш кой е? Ти идиот ли си 7-ми?
А квалификаците за днешния и вчерашния троянски комунистически режим със сигурнаст биха били обидни за някой друг, но не и за комунягите, които в България са обявени за престъпници със Закон прди повече от 10 години.
Ти троянските престъпници-комуняги ли защитаваш, 7-ми, че ревеш като побъркан ненормалник срещу Пеевски? Ти да не си Тъпото, бе? Или свинеподобния му предшественик?

Анонимен каза...

Има дърво-има проблем, няма дърво-няма проблем!Много лесен начин за решаване на проблемите.
Какво ли може да очакваме да се случи, ако утре свършат парите за пенсии!!!???

Анонимен каза...

Още живеех и работех в Троян...Един ден шефът на качествения контрол на холандците с които работихме,ни беше на посещение и видя комина от сушилнята на Балес Груп. Черен и плътен пушек.Мисля всички се сещат за картинката...
Гледа недоумяващо няколко секунди, стисна ръце,погледна ме и каза : В Холандия, този човек ще бъде голям късметлия, ако при тази гледка полицията не го е АРЕСТУВАЛА( не глобила) до 5- тата минута !

Разбира се в Холандия!

Тук си имаме "еко експерти" и (най-голямата порнография в този случай) "ЕКО НПО" !!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |