Общината ще играе за „Елма”

* Началната тръжна цена за цялото недвижимо имущество на някогашния промишлен гигант е 1,019 млн. лв.; търгът е на 7 март в офиса на синдика в София * Кметът: „Всички страдаме от престъпното разсипване на гордостта на троянската икономика”
Предстоящо
Централният вход на "Елма" - така е от години
ОБЩИНА ТРОЯН да участва в търга за продажба на недвижимото имущество (земя и сгради) на „Елма” АД, намиращия се в несъстоятелност и неработещ от години някогашен промишлен гигант и гордост на троянската икономика. Това предложение внесе за разглеждане на сесията на Общинския съвет миналата седмица (25 февруари) кметът Донка Михайлова. Предложението бе прието с пълно мнозинство, 27 „за” от 27 присъстващи съветници,, като от името на коалиция „Избор за Троян” декларация в подкрепа прочете съветникът Димитър Пиронков.

СПОРЕД обявлението на синдика Росен Милошев, качено в сайта на Информационната система за производство по несъстоятелност към Министерство на правосъдието, търгът за продажбата на „Елма” АД ще се състои на 7 март 2016 г. в офиса на синдика в София. За публична продан са обявени терен от 86,3 дка и намиращите се на него постройки с обща разгъната застроена площ от 42,9 хил. кв. м в Троян (промишлената зона, ул. „Акад. Ангел Балевски” 1) плюс още терени и постройки (повечето полуразрушени) на други места в Троян и в троянските села Орешак, Голяма Желязна, Шипково и Балканец. Началната тръжна цена за цялото изброено недвижимо имущество (земя и сграден фонд) е 1,019 млн. лв., като стъпката за наддаване е 10 хил. лв.

„ВСИЧКО, свързано с „Елма”, е от особен обществен интерес за троянци. Не само защото „Елма” е част от миналата гордост на всички нас. Не само защото няколкостотин троянци все още чакат по няколко хиляди лева възнаграждения, които не им бяха изплатени при закриването на предприятието. Но и защото всички страдаме от престъпното разсипване на гордостта на троянската икономика от недалечното ни минало”, заяви пред съветниците вносителят на предложението г-жа Михайлова. И веднага след това напомни, че към днешна дата „Елма” АД дължи на Община Троян 1,84 млн. лв. от неплатени данъци и такси.

КМЕТЪТ посочи три основни мотива за участието на Общината в търга за „Елма”. Първо – основният терен, особено тази му част в близост до Пожарната, е най-удобното място за строеж на лелеяната троянска многофункционална спортна зала, както и на други сгради, които „биха удовлетворили обществени потребности”; проучванията показвали, че другият възможен терен за изграждането на спортната зала – в близост до стадиона, би глътнал няколко милиона повече за изграждане на инфраструктурните мрежи (училна, ВиК, електро), което би оскъпило значително реализацията на проекта. Второ – в момента Община Троян е в „сравнително добро финансово състояние, има възможност да тегли и краткосрочни кредити при нужда”; с други думи – имаме парите да купим „Елма”. Трето – този в някаква степен необичаен ход е в посока на доброто управление на общинската собственост; „Доброто управление на общинската собственост предполага да бъдат продавани имоти, когато те не са нужни на Общината или за осъществяване на определени политики, свързани със създаване на работни места, подкрепа на гражданския сектор и т. н. Но успоредно с продажбата на имоти доброто управление предполага и купуване на имоти. Вярно е, че бедните български общини днес много рядко пристъпват към един такъв акт. Мисля обаче, че в случая рискът си струва”, обобщи вносителят.

Пореден работнически бунт в "Елма" за неизплатени възнаграждения, м. януари 2010 г.
В ЗАКЛЮЧЕНИЕ г-жа Михайлова направи една важна уговорка пред съветниците: „Вероятно ще попитате реалистично ли е да спечелим този търг. Аз не бих могла да гарантирам. Мисля обаче, че ако приемете предложението ми, има шанс Общината да получи ценни имоти и по някакъв начин да се реабилитираме на хилядите троянци, чиято гордост беше наранена от неразумното управление на „Елма” АД”.

Т21 

Още по темата:

7 коментара:

Анонимен каза...

Като цял Троян знае КОЙ ще купи Елма, а именно Момчил Мондешки и брат му, защо е нужно да си "чешете езициците". По точно не те, де, а хората които стоят зад тях. Търг....глупости! Търгът е спечелен отдааавна ;), а тая статия ми прилича на поредния политическо-общински PR. Да кажат 'ората:
Видиш ли, мислят за нас общинарите! Е сега ще ни върнат Елма и като заработи отново, пак ще идем там да спиииим по цял ден и да взимаме заплати, както е било през комунизма. Пълни глупости!

Анонимен каза...

Абе, защо след като отминаха изборите и Шишков спря да се среща с народа и да поства на стената си?
Тука май е същата работа.

Анонимен каза...

Хайде малко да поспрете да разигравате циркове и да поспрете да си "скубите косите" и да леете крокодилски сълзи за Елма, а и не само за Елма.
Пълни бездарници сте като политици и администратори и освен да тичате СЛЕД СЪБИТИЯТА /а дори и това не умеете винаги/ - за друго не ви бива.
През 2009-та г. общинският съветник И.Пеевски /чрез депутата от Атака г-н Гумнеров/ директно и ребром задава въпросът на финансовият министър Дянков за състоянието към момента и бъдещата съдба на Елма и Машстрой. Дянков най-нагло и безпардонно лъже!!! Няколко месеца по-късно планираният погром и обир на Елма и Машстрой са факт.
Пеевски задава въпросите на Дянков, защото по това време изтичат приватизационните договори и се задейства бандитския номер на криминала Иван Костов, за "12 без една секунда и 12 и една секунда", с който престъпен номер бе ограбена България, чрез т.нар. „приватизации”.
В последствие И.Пеевски задава въпроси и на комунягата-гербаджия др.Акимов за задълженията на Елма и Машстрой /и Хемус/ към община Троян. Ти да видиш – всичко било наред според др.Акимов. Дали е така обаче?
Лъжите на гербаджиската комунистическа измет едва ли са изненада. Както и това, че нито кмета др.Акимов, нито кой да е гербаджия не си мръдна пръста за Елма или Машстрой. Нещо повече - твърдя, че ГЕРБ умишлено гледаше отстрани финала на планираното убийство и грабеж на Елма и особено на Машстрой.
По-интересното е, че БСП Троян също не си мръдна пръста и се държеше, сякаш Елма и Машстрой са в друг град или на друга планета. Абсолютни лумпени и политически дебили. Също нищо изненадващо!!!
Политическите помияри, които днес съставляват "Избор за Троян" бяха и продължават да са същата трагедия и освен как да се докопат до власт и да лапат - друго не ги интересува тези политически помияри. Тези политически боклуци дали знаят дори за Елма и Машстрой.
И така - И.Пеевски тича в НС да задава въпроси за Елма и Машстрой, за Прохода Беклемето и т.н., тича в НС да прави лоби за Троян, да спасява което и каквото може, да прави опити за включване в транспортната програма на държавата целогодишното използване на Троянския проход, да..., да... и какво ли не, а в същото време троянските политически мърши стояха, гледкаха и се ослушваха какво има или какво е останало за крадене, лапане, комисионни, корупционни практики и т.н.
Официоза на политическлите троянски мърши "Троян 21" пък се правеше, че Пеевски не съществува, че в НС изобщо не са задавани въпроси за Троян и бълваше статии, в които много вероятно по поръчка и добро заплащане - громеше Пеевски, дискредитираше го пред жителите на общината и го изкарваше луд и ненормален.
*
Днес "Троян 21" и политическите помияри, които съсипаха Троян ми се правят на "Божи кравички" и ни лук яли, ни лук мирисали докато пред очите им години наред крадяха и съсипваха Елма, Машстрой, Хемус и Троян като цяло.
На всичко отгоре - надули се като пуяци тези политически /и не само/ неграмотници и случайници, две думи не могат да обелят, подтичкват понякога след събитията и събират овациите на троянските безмозъчни Простаци, с които се е натъпкал до пръсване този нещастен град.
Многократно от трибуната на ОбС им обяснявах, че за да правиш политика, едно от необходимите качеста които са необходими е да имаш поне малко въображение.
А тези политически наглеци, които съзнателно или несъзнателно унищожават Троян от годинии – по отнишение на въображението си буквално са скопени......кой по рождение, кой го скопили в тъпата му комуняшка партийка.
П.п. Тези политически СКОПЦИ в ОбС Троян продължават да нямат Правилник, въпреки ЗМСМА и въпреки, че повече от половината об.съветници са с 2,3 и повече мандати. И това, ако не са политически дебили? И това, ако не потвърждава за сетен път думите ми?
И.Пеевски
Adelaida, SA

Анонимен каза...

zashto se triqt komentarite svarzani s Momchil Mondeshki Genadi mai sa ti okazali natisk iztri i statiqta za ferarito na pazarcheto neka horata govorqt kak sa ochastvali v krajbata na KTB

Анонимен каза...

МНОГО ИНТЕРЕСНО!!!
НАИСТИНА КЪДЕ Е СТАТИЯТА ЗА ФЕРАРИТО???

Анонимен каза...

Генади, обаждаха ли ти се?Момчил ли звъня или кривия?

Анонимен каза...

Да изтрита е статията и за да я заличи е сложил друг текст :)
Не се прави така бе хора, питайте някой дето по-разбира как се правят тия работи да не ви хващат :)
Да не би "Кой" да е купил и Троян 21

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |