За Берлинския договор

* България ще участва в пет войни за възстановяване на Санстефанския идеал
10-те реда на „Традиция”

Постоянната ни рубрика „10-те реда на „Традиция” се води от Регионалния клон „34-ти пехотен Троянски полк” - Априлци и Троян на Национално дружество „Традиция”. Рубриката представя важни събития, личности, факти от близката ни и по-далечна история, които ни карат да се гордеем, че сме българи и троянци.

Санстефанска България
САНСТЕФАНСКИЯТ мирен договор от 3 март 1878 г. (19 февруари по стар стил) възражда българската държава след пет века османско робство. Границите на новата държава включват територии, в които основната и многократно преобладаваща част са българи. За съжаление това остава само на хартия. Австро-Унгария и Англия са основните противници на една голяма България, вероятен „проводник” на руски интереси на Балканите.

Свободна България, худ. Георги Данчов
В ДВА предварителни договора преди войната (от 1876 г. и 1877 г.) Русия се е съгласила да не се създава голяма „славянска” държава, но реално с този договор тя нарушава тези тайни договорки. Една голяма България (под руско влияние) би укрепила още повече Съюза на тримата императори (на Германия, Австро-Унгария и Русия), нещо което Англия и другите големи европейски държави не искат да допуснат. Да не забравяме и Високата порта, която прави всичко възможно да забави всякакви договорки с Русия и чака Великобритания да я спаси на „дипломатическата маса”. Основното виждане на Великобритания и другите държави (без Германия) е, че не трябва да има независимо българско царство на юг от Стара планина, още повече с излаз на южните морета.

Подписване на Санстефанския мирен договор, 3 март 1878 г.
ЗА ДА СТАНЕ ситуацията за българите още по-трудна за запазване на Санстефанска България, започват да изявяват териториални претенции към българските земи и нашите съседи, допреди няколко месеца участвали по един или друг начин в освободителната война – Сърбия, Румъния и Гърция. Те получават своята независимост, но претендират и за територии. Румъния получава Северна Добруджа. Сърбия претендира за Видинско, като заедно с Гърция искат и българските земи от областта Македония.

ВСИЧКО е против българската свобода! Очертава се нов въоръжен конфликт между Русия и няколко европейски държави. Конфликт, който тя не може да води и затова подписва Лондонското споразумение, което е отправната точка за бъдещия Берлински конгрес и окончателното „разпарчетосване” на българските територии и българската народност. Интересен факт е, че може би един от малкото чужди защитници на Санстефанския договор (и негов създател) е граф Николай Игнатиев. Той става жертва на вътрешни руски политически интриги и му преписват вината за проваления Санстефански договор, като така се слага край на неговата бляскава военна и политическа кариера.

Разделена Майка България след Берлинския конгрес, худ. Николай Павлович
България след Берлинския конгрес
ТАКА на 13 юли 1878 г. (1 юли по стар стил) е подписан Берлинският договор. Договор, предначертал за години напред съдбата на България, нейната вътрешна и външна политика. България ще участва в пет войни за възстановяване на Санстефанския идеал. Стотици хиляди ще напуснат родните си места и домове, за да се преселят в свободните български територии. Десетки хиляди ще загинат под новото чуждо иго. Ще се вдигнат много въстания с мечтата за обединение на Майка България!

ЧЕСТИТ национален празник българи! Честит празник и на вас българи, останали извън пределите на България, но не забравили и все още отстояващи нашия 138-годишен идеал!

Дочо Николов,
РК „34-ти пехотен Троянски полк”, Априлци - Троян

 Още в „10-те реда на "Традиция”:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |