Приеха бюджета – мина много гладко

* 27 гласуваха „за”, „против” бе само един – председателят на групата на ГЕРБ инж. Марин Радевски * Донка Михайлова: „Троянската пица не е посипана с френски сирена, както би ни се искало”
В Общинския съвет
В ИЗВЕСТНА степен изненадващо проектобюджетът на Община Троян за 2016 г., подготвен от общинската администрация и внесен от кмета Донка Михайлова за гласуване на сесията на Общинския съвет (ОбС) миналия четвъртък, 11 февруари, мина гладко и получи внушително одобрение. „За” бюджета гласуваха 27 от всичките 29 съветници и само двама бяха „против” и „въздържал се”. Припомняме – гласуваната на предишната сесия  бюджетна рамка за 2016 г. е 20,685  млн. лв.

ЗАЩО КАЗВАМЕ „изненадващо”? Най-напред – заради оформеното в ОбС опозиционно мнозинство, което именно при гласуването на бюджета можеше да демонстрира силата си. И също – споровете в комисиите при предварителното обсъждане. Да не забравяме и ожесточените нападки по време на скорошната предизборна кампания, свързани до голяма степен с парите (бюджета) на Троян.

Донка Михайлова
„АЗ СЕ ПОШЕГУВАХ, че, ако използваме терминологията на един бивш финансов министър, обикновено въпросът е колко е постна пицата (на бюджета). Разбира се, троянската пица не е посипана с френски сирена, както би ни се искало, но мисля, че в нея има достатъчно количество сирене. Което е една надеждна гаранция за прилично справяне с проблемите на територията на общината през 2016 г.”, бяха уводните думи на г-жа Михайлова при представянето на проектобюджета пред съветниците. След това кметът подчерта, че в новия троянски бюджет за 2016 г. е заложен добър ръст на средствата за инвестиции – 25% (от 2,7 млн. през 2015 г. на 3,4 млн. лв. през 2016 г.); ръст е заложен и в средствата за здравеопазване (18%), за жилищно строителство и БСК (13%), за култура (18%), за образование, където определяща е държавната субсидия за делегираните дейности (4%) и т. н.

ОСНОВНИЯТ ПРИНЦИП на новия троянски бюджет бе формулиран като „икономично, ефективно и в съответствие с потребностите изразходване на публичните средства”. Като бе направена уговорката, че заявените потребности от различните групи (граждани, институции, организации, политически сили и др.) между пет и шест пъти надхвърлят възможностите на бюджета; т. е. реално ще се удовлетворят между една пета и една шеста от всички нужди. Друг важен принцип на Бюджет 2016 е, че приоритет се дава на цялостните реконструкции и изпълнението на инфраструктурни задачи, а не „на кръпките”, като се изрази вносителят. Трети съществен принцип – ще се търсят приходоизточници в различни посоки: местни, от държавата, от Оперативните програми, от Селската програма, МИГ-а, Целенасочената инвестиционна програма за Северозападния район и др. Подчертан бе и друг много важен момент – че за пръв път троянският бюджет е „базиран не на планови, а на отчетните показатели за миналата година”, каквито са били исканията в Общинския съвет от години.

инж. Марин Радевски
ЕДИНСТВЕНИЯТ принципен критик на проектобюджета на Троян за 2016 г. бе председателят на групата на ГЕРБ инж. Марин Радевски. Г-н Радевски заяви, че ще гласува „против”, понеже не е съгласен с предварителното определяне на бюджетната рамка, което е погрешно и спъва бюджета; правилният подход бил рамката и бюджетът да се гласуват едновременно. Отговорът на кмета Михайлова бе, че бюджетната рамка е „границите, които сами сме си поставили в усилията да имаме един устойчив бюджет”. Между Радевски и Михайлова имаше и една бюджетна закачка. Силният човек в ГЕРБ – Троян разкритикува кмета, че в проектобюджета няма заложена никаква сериозна задача за отбелязване на 150-годишнината от обявяването на Троян за град; юбилеят е през 2018 г., но подготовката би трябвало да започне отсега. Отговорът на градоначалника бе: „Реплика на това Ваше изказване ще направя на празничната сесия на Общинския съвет на 14 октомври (Петковден, празника на Троян) през 2018 г.”.

Т21

Още по темата:

11 коментара:

думи към идеята на Радевски каза...

Чудесно е, че г-н Радевски поставя въпроса за предстоящия юбилей - през 2018г се навършват 150 години от обявяването на Троян за град.Това предполага и е време Общинският съвет да приеме програма за отбелязване на това събитие.Програмата трябва да постави за цел постигането на качествени промени в развитието на общината през следващите години - в инвестиционната политика и всички сфери на живота, които очертават облика на всеки град.Специално внимание следва да се отдели на издадетлското дейност. Например - издаване на енциклопедия "Троянци" - за личностите, допринесли в най-голяма степен за просперитета на нашия край. Отделно издание може да се посвети на индустриалците - хората, чиито работилници, фабрики, заводи, фирми в най-голяма степен осигуряват промишлените постижения на общината. Като се започне от Петър К Балевски и се завърши с днешните успели в тази сфера троянци като Радевски, Йовчевски и др и др Така ще се събере в един том цялата история на индустриализацията, на промишлените производства, които направиха Троян за кратко индустриален център.

Анонимен каза...

Поредният ЛЯВ /социалистически/ бюджет на община Троян за последните 20 години. Този път няма дори кой да опонира. Честито на Михайлова - опитомените прасенца тихо грухтят и послушно натискат зеленото копче.
А такива десни, по-десни, най-десни и ...абе от дясното на дясното ултрадесни юнаци и ултрадесните им партийки нариваха като скопен добитък на изборите преди няколко месеца.
*
Поредният социалистически ляв бюджет на Михайлова не е изненада. Това е поредният бюджет за харчене на готови пари. Това е поредният бюджет, който няма никаква философия и не е обвързан с никакви цели и показатели, защото такива няма. Харченето /усвояването/ на определени пари заради самото харчене си е тъп социализъм та дрънка. Не може да искаме от Михайлова да е друга. Не може да искаме от БСП да са други. Не може да искаме от тези жалки и набедени за десни политически примати от ГЕРБ и Избор за Троян /какъв цинизъм/ да бъдат други.
Това сте си всички вие - тъпи комуняги, които съсипвате Троян и си играете на политика с потресаващото си невежество.
Вие сте неспособни да приемете бюджет, с който да ЗАПОЧНЕТЕ /защото не става от веднъж/ икономическо съживяване, нови източниоци и дивиденти за пълнене на замръзналия от години бюджет на Троян.
Вие не сте способни с макар и ограничения финансов ресурс да започнете местни програми за спасяване на младото и репродуктивно население на Троян.
Вие нищо друго не можете освен да харчите готови пари. Дали от жалкия бюджет на Троян или от европроектите - все тая.
Тъпи социалистически лапачи и отчайващо неграмотни и дебилни общински съветници.


Анонимен каза...

Абе този И.П. пак се появи...нали щеше да заминава за Австралия ли,Нова Зеландия ли...накрая на света.Няма ли да ни отърве от присъствието си този отвсякъде гонен и никъде неприет гном.

Анонимен каза...

Ха ха ха, той пробва при сина си, но и от там изгониха. Дори синът му не го ще.

Анонимен каза...

Предлагам двамата който са гласували против да се накажат по най- строгия начин.Къде се намират те да противоречат на комсомолския секретар Дона.

Анонимен каза...

Коментари 3 и 4 са на Доносника Генадий Маринов.
Пеевски от месец не е в Троян и след Куала Лумпур и Сингапур, към днешна дата е в Австралия. Следват о-в Бали, Малдивите, Малайзия и пак Австралия. Доста натоварена програма, нъл тъй другарю Доносник?
Така, че ще имаш възможност докато си стоиш на село и храниш кокошките да виждаш IP-та от тези дестинации и като си обършеш лигите да идеш да донасяш където и на когото трябва, другарю Доносник.
Само едно нещо, другарю Доносник Генадий - ако още един път си позволиш да споменеш синът ми /коментар 4/, стартирам без да се замислям информацията за "онова съдебно дело" преди 89-та и договорките ти с Милицията и ДС да отървеш кожата. От 10 години разполагам с нея /+документи/ и никога не я използвах, въпреки гадостите и помията с която ме заливаше през тези години. Май и дойде времето. Крайно време е хората да те разберат кой и какво си!!!

Анонимен каза...

Празникът на Троян трябва да е 1 февруари-Ден на жертвите на комунизма, защото градът е една от най-големите жертви на комунизма. Няма и не е имало друг град в България, чиито кмет да е член на Политбюро на БКП.

Анонимен каза...

Големи простотий се леят в този форум ))))

Анонимен каза...

прочети какви ги върши илиян пеевски

http://lovechmedia.com/novini/%d0%b8%d0%bd%d0%b6-%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%8f%d0%bd-%d0%bf%d0%b5%d0%b5%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d1%89%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b8-%d1%81%d1%8a/

Анонимен каза...

хаха....изпрати картичка от Малдивите И.П.:)...и внимавай с акулите:)

Троян 21 каза...

Припомняме четирите правила за коментиране в сайта на Т21:

1. Коментарите на български език се правят с българската азбука – от уважение към българския език и българското!

2. Пише се с малки и главни букви (а не само с главни) – заради хигиената на четене.

3. Не се допускат нецензурни персонални обиди, както и смъртни заплахи, обиди заради здравословни проблеми, клетви и други подобни - в името на елементарната културност и коректност.

4. Коментарите трябва да са по темата на съответната статия!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |