Нашата Веселина Попова с медал от президента на Франция

* Отличието бе връчено от посланика Ксавие Лапер дьо Кабан на стилна церемония във френското посолство в София, сред ВИП гостите – столичният кмет Йорданка Фандъкова
Отличници Актуализиран
След награждаването - отличничката с посланика и кмета
НА СТИЛНА церемония във Френското посолство в София в понеделник, 25 януари, съгражданката ни Веселина Попова – дългогодишна преподавателка по френски език, основателка преди 25 години и начело и до днес на троянския Комитет за побратимяване, човек с основна заслуга за побратимяването на Троян с двата френски града Виньо на Сена (Vigneux sur Seine) и Перн ле Фонтен (Pernes les Fontaines) – получи орден за заслуги, разписан от президента на Република Франция Франсоа Оланд. Отличието бе връчено лично от посланика на Франция у нас Негово превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан. 

„ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ да делим хляба си с нашите френски приятели, да ги омайваме с нашата троянска сливова и да ги очароваме с прекрасната троянска керамика”, бяха финалните думи в развълнуваното и прочувствено слово на г-жа Попова в отговор на високата награда. А казаното от новия кавалер на Националния орден за заслуги на Република Франция бе „материализирано” с три знакови подаръка - голяма празнична погача (от продуктите на троянския Хлебозавод), бутилка маркова троянска ракия (произведена от „Винпром Троян”) и разкошна керамична купа, изработена от потомствения троянски майстор керамик Николай Йовков.

Три знакови троянски подаръка за посланик Ксавие Лапер дьо Кабан
В СЛОВОТО си при връчване на отличието посланик дьо Кабан очерта заслугите на г-жа Попова за развитието на българо-френските връзки и я нарече „олицетворение на българо-френското приятелство”. „Благодарение на Вашата невероятна динамичност и инициаторски дух Вие предавате страстта си към Франция и към чуждестранните култури на гражданите на Троян. Като председател на Комитета за побратимяване на града Вие участвате специално в осъществяването и след това оживяването на две френско-български побратимявания - на община Троян с Виньо на Сена от региона на Есон, а след това и с Перн ле Фонтен, малко селище във Воклюз. Освен това Вие организирате в Троян от 25 години честването на Деня на Европа - 9 май. Именно за Вашата преданост към обучението и културата и гражданската Ви ангажираност в полза на френско-българското приятелство имам удоволствието днес да Ви наградя. Г-жо Попова, от името на Президента на Република Франция съм щастлив да Ви направя кавалер на Националния орден за заслуги”, заяви френският дипломат.

На коктейла, даден от френските домакини в чест на събитието
НА ЦЕРЕМОНИЯТА в изящната сграда на френското посолство на столичната ул. „Оборище” присъства и група троянски приятели на г-жа Попова, сред тях и кметът на Троян Донка Михайлова, а сред ВИП гостите бе градоначалникът на София Йорданка Фандъкова. „Бях много развълнувана и притеснена, все още емоцията е много голяма. А г-жа Фандъкова специално дойде при мен и ме поздрави за наградата и думите ми, ние сме съмишленици, ми каза тя”, сподели Веселина Попова.

Орденът и придружаващата го кавалерска грамота, подписана (в средата) от Франсоа Оланд
ОРДЕНЪТ (Ordre National du Merite), с който бе удостоена съгражданката ни Веселина Попова, е създаден на 3 декември 1963 г. от тогавашния френски президент генерал Шарл дьо Гол. Той се връчва за заслуги, военни или цивилни, към Република Франция и е своеобразен наследник на Националния орден на Почетния легион, създаден от френския император Наполеон Бонапарт на 20 май 1802 г. Това е отличие от най-висш порядък и негови кавалери са редица изтъкнати френски и световни личности. Номинацията на г-жа Попова е направена от бившия първи секретар на Френското посолство в София г-жа Вероник Норт-Минка – добър приятел на Троян, посещавала няколко пъти нашия град, ценяща високо постигнатото от троянския Комитет за побратимяване и лично от неговата председателка.

Семейството на г-жа Попова бе до нея на важната церемония
Т21
 Начало

Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

Отдавна не бях чел толкова хубава и позитивна новина касаеща Троян! Браво! Европа е нашето бъдеще, а Франция е царицата на Европа! :-)

Анонимен каза...

Че как ли се е сетил Оланд за нашият човек?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |