„Чавдар” изнесе лекция на студентите от Благоевград

* Троянци разгромиха като гост благоевградския „Академик” - 90:72
 * Най-добри от нашите – основният лектор Любомир Лилов (24 т.) и Данаил Христов с „дабъл-дабъл” (20 т. и 13 борби)

Баскетбол, „А” РБГ, Финална шестица

Стефан Генков
Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков

ПРЕДВАРИТЕЛНО се извинявам за приповдигнатия и възторжен тон на настоящия ми репортаж, но ако не бях видял с очите си как „Чавдар” размаза на собствения му терен един от отборите, сочен за основен претендент за първото място, едва ли щях така да го отразя. Домакините от „Академик” (Благоевград) нямаха загуба в десет поредни мача и се бяха подготвили за следващия си „клиент” - троянския „Чавдар”. Доказателство за сериозния интерес към този първи мач от финалната фаза в първенството на „А” РБГ, сезон 2015/16 г., между втория и третия от миналогодишното първенство - от БФБ се бяха подготвили и го предаваха на живо по „Спорт Медия”; което пък ми даде отличната възможност да проследя срещата от първата до последната минута.

Мачът бе предаван на живо в интернет, пълния запис можете на гледате ТУК
И МАКАР ЧЕ важността на мача беше голяма и за двата отбора, първото нещо, което ме учуди, бе малобройната публика (според официалната статистика – едва около 30 човека в огромната зала на ЮЗУ „Неофит Рилски”; за сравнение в нашето салонче в Троян редовно присъстват по 250-300 души!? – бел. моя). Сред публиката беше и старши треньорът на елитния „Балкан” (Ботевград) Влада Вукойчич, а в редиците на „Чавдар” дебютира за първи път този сезон като играч помощникът му Любомир Лилов. И то не само дебютира, а бе, може да се каже, основният лектор от нашия тим. Макар и видимо понапълнял, Любо показа на всички младоци какво е да се играе повече с главата, отколкото да тичаш като маратонец и да рипаш като скачач на висок скок. Точният му снайпер порази целта най-много пъти от всички на терена (24 точки), а напътствията, които даваше на съотборниците си в хода на мача, следваха безупречната стратегия на наставника Лъчезар Диков. Тук му е мястото да вметна за големия професионализъм и мъжката постъпка на Лъчезар, който ден след смъртта на майка си намери сили и мъжество да потули мъката и по най-категоричен начин да допринесе за победата на отбора. Малко биха постъпили така!

СЕГА ПОВЕЧЕ за лекцията на нашите. Стартовият състав бе само с една промяна: Ценко Наков (13 точки), Ради Кочев (10 т.), Данаил Христов (с дабъл-дабъл, 20 т. и 13 борби, най-полезният на терена), Герасим Николов (7 т.) и Любомир Лилов, заменил основния ни централен нападател Денис Титов, представил се най-добре в предишния мач срещу ИУ (Варна). Защо така, ще попитат мнозина; в първия момент и аз си зададох този въпрос, но още първите минути показаха, че ходът е правилен и човекът, който е взел това решение, не е сбъркал. Зашеметяващо начало за „Чавдар”! В 3-тата минута водим с 12:2, в 6-тата с 26:4, а противникът е като „попарен” с вряла вода, треньорът им доц. Гьорев (треньор на националният отбор за младежи, ох… бел. Ст. Г.) крещи, а нашите сипят тройка след тройка, печелят всяка топка и вкарват, както се казва, от където си поискат - 34:11 за „Чавдар” през тази част. В средата на втората четвъртина разликата стана убийствена – цели 28 точки, след което се заигра на малко по-сигурни обороти и частта завърши с минимална преднина за домакините, 15:14. На полувремето - 48:26 за „Чавдар”, солидна преднина, осигуряваща спокойствие.

Данаил Христов
ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ ли картината през второто полувреме, ще стигнат ли силите на нашите, ще измисли ли нещо противниковият щаб, дали съдиите няма да „обърнат свирката”… От тоя род мисли се въртяха в главите на всички, следящи развитието на мача. Обсъждах с приятел по скайпа развитието на мача и двамата бяхме на едно мнение - че няма как „академиците” да стопят оловото в краката си, та те не играеха, те се мотаеха като пилета в кълчища по терена и вършеха глупост след глупост. Изобщо не приличаха на отбор от „А” група, и то един от фаворитите.

НАЧАЛОТО на второто полувреме започна с неистови опити на благоевградчани да сътворят обрат и по едно време разликата за кратко падна до 17 т., но само това беше, после всичко влезе в обичайното русло и макар „Академик” да спечели частта с 26:23, личеше си, че победителят ще е „Чавдар” (Троян). В последната десетминутка мачът просто се доиграваше, за да дойде краят - 90:72 за „Чавдар”. Прекрасен завършек на един мач, изигран от нашите както се казва „по ноти”.

КАКВО СЛЕДВА оттук насетне? Дали всичко по пътя към първото място ще е осеяно с цветя и рози, в кърпа ли са ни вързани купата и златните медали, ще мачкаме ли и следващите си противници по същия безпощаден начин. Логично би било да е така - сразихме шампиона на Регион Запад, преди две седмици за малко да обърнем и ИУ (Варна), шампиона на Регион Изток. Да не се главозамайваме обаче, вярно следващите два домакински мача срещу „Шумен” и „Левски 2014 – 2” изглеждат протоколни, но трябва да се има едно на ум, особено срещу отбора на Тити Папазов. Най-важното е основните играчи да са налице и здрави и няма как да не се получи с тези мъжкари. В другия двубой от първата шестица ИУ очаквано победи гостите от „Видабаскет” (Видин) с 89:75, а мачът между „Шумен” и „Левски 2014-2” е отложен за 11 март.

Стефан Генков, треньор по баскетбол

2 коментара:

Анонимен каза...

Горд троянец:Браво на Генадии,браво на Генков ,ето това се казва професионално и иновативно отразяване на спортно събитие

Анонимен каза...

ТРОЯН КИТАЙ
http://lovechmedia.com/novini/%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%b9-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d1%8f%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82/

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |