Приеха бюджетната рамка - единодушно

* Смел, балансиран, отговорен и осигуряващ спокойствие за Троян през 2016 г., охарактеризира предложения бюджет кметът Донка Михайлова * За пръв път се прехвърля границата от 20 млн. лв.
В Общинския съвет
В Общинския съвет: Кметът Донка Михайлова аргументира бюджетното си предложение
ВЪПРЕКИ очакваните тежки спорове и дори отказ на опозицията да приеме предложената от кмета Донка Михайлова рамка на общинския Бюджет 2016, внесена за гласуване на сесията на Общинския съвет миналата седмица (21 януари), се случи точно обратното. Рамката бе приета с абсолютно мнозинство – 29 гласа „за” от 29 съветници, и без никакви забележки. Параметрите са – приходна и разходна част от 20,685 млн. лв.

КАК СЕ СТИГНА до този необичаен консенсус – заради направени максимални отстъпки или пък е възможно атаките да са отложени за същинското приемане на бюджета на следващата сесия, бе въпросът на Т21 към г-жа Михайлова на пресконференцията й, дадена ден по-късно (22 януари), първата кметска пресконференция за новата година и новия управленски мандат. „Трудно би било да не се приеме подобен бюджет. Не става дума за отстъпки, а за добър баланс. Предложихме в Общинския съвет бюджет, който е доста смел и който ще осигури спокойното развитие на Троян през 2016 г. Мисля, че при такава рамка трудно могат да се намерят аргументи против. Въпреки изострените следизборни страсти политическите сили проявиха здрав разум, защото рамката е трудно атакуема. Водихме разговори с всяка една политическа сила и всеки един от кметовете по селата, опитахме се в максимална степен да удовлетворим очакванията и потребностите, което обаче никога не може да се случи. Мисля, че намерихме верните баланси”, бе отговорът на г-жа Михайлова.

НА СПОМЕНАТАТА пресконференция г-жа Михайлова каза още няколко важни неща във връзка с бюджета. Че Троян влиза в 2016 г. с добра финансова устойчивост, гарантирана и от сериозния преходен остатък от 3,1 млн. лв. плюс още 800 хил. лв. във вторичните разпоредители с общински средства (училища и детски градини). Един много добър резултат на фона на 150-те млн. лв. неразплатени сметки на общините в България и над 166 общини с финансова задлъжнялост. „Финансовият модел на Община Троян показа, че е възможно без да бъдат вдигани данъци и такси, при добро финансово управление приходите в общинската хазна да нарастват”, сподели градоначалникът. Като специално наблегна на устойчивото нарастване на бюджетната рамка в последните години – от 17,4 млн. лв. през 2012 г. на 20,7 млн. лв. през 2016 г., базиращо се на устойчиво нарастване на данъчните и неданъчните приходи – от 4,4 млн. през 2012 г. на 6,3 млн. през 2016 г.

ПОДЧЕРТАНО бе също, че е избегната обичайната практика в България бюджетите с голям ръст да се правят в последната година преди изборите, за да има повече разполагаеми средства. „Ние постъпихме отговорно, като в последната година на мандата се опитахме да се застраховаме от всички рискове и с един добър финансов остатък да влезем спокойно в новата година. Имаме удовлетворение от това, че за последните пет години троянският бюджет нарасна от 17,4 млн. на 20,7 млн. лв.”, коментира г-жа Михайлова.

В ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ преди гласуването на бюджетната рамка кметът заяви следното: „С удоволствие ви представям приходната и разходната част на бюджета на община Троян за 2016 г. Защо с удоволствие? Защото за пръв път бюджетът, който се внася пред общинските съветници, прехвърля психологическата граница от 20 млн. лв., едно число, което доскоро ни се струваше непостижимо. Бюджетът, който ще ви предложа, може да се характеризира като смел бюджет. Смел, защото дава един темп на ръст, който е най-големият от доста години насам. Мисля, че този бюджет може да бъде охарактеризиран и като отговорен бюджет, защото един такъв ръст се предлага не в година на избори, а в първата година на мандата, когато, според нас, трябва да се даде един силен старт”.

Т21

Още по темата:

15 коментара:

Анонимен каза...

Троянци понеже са много богати и купуват хранителни стоки, дрехи и куп други скъпи боклуци от местните магазини.
Ако започнат малко повече да прескачат до съседни градове (най-малкото е до Ловеч) ще забележат фрапиращи разлики в цените.
А ако отидал още малко по-далеко (Плевен) ще могат да минат през метро и кауфланд.
В кауфланд на промоция можеш да купиш уникално еФтино месо.
Та в този род на мисли ако започнете да си харчите парите извън Троян ще разполагате с повече лични финанси.

Анонимен каза...

Шахматиста Смислов каза: Така се гласуваше при Тато 100% - За!! Какво значи ';ЕДИНОДУШНО" - Прехода завърши,всички деца на комунистите под еди или друг знаменател сме СЪВЕТНИЦИ в ОС Троян или на възлови позиции.А може би Опозицията залага Мина със закъснител ?? Пъживьом,увидем!?!

Анонимен каза...

По повод на първия коментар. Човекът му е направило впечатление евтиното месо в кауфланд. Това месо е най-големия боклук. Вярно евтино е, но е зле. В кауфланд може всичко друго да похвалиш, но не и месото. Така, че си извади изводи какво те впечатлява.

Анонимен каза...

Доста голямо и развинтено въображение е необходимо за да си представи човек развитие и стабилност с въпросните 20 млн.лв.

Анонимен каза...

По развинтено въобръжение от Дониното виждал ли си 4-ти.Само популиски обещания и лъжи.

Анонимен каза...

А колко са излишъците? Около 4 млн? Нов рекорд?
А защо са пропуснати ръкоплясканията от тези които гласуват и не знаят какво гласуват?

Анонимен каза...

Това гласуване ми напомня на гласуването за главен мюфтия......

Анонимен каза...

За сравнение бюджетите на четирите истински града в БГ варират между 165 млн. и 1,2 млрд.лв

Анонимен каза...

Най- после се отаманиха общинските съветници.Няма го Илиян Пеевски да ги ръчка да се изкажат поне с една дума от трибуната.Няма губене на време.За 10-15 мин гласуват дневния ред и айде да ги няма.Какво ще спат по столовете,а спането на тях е неудобно и ще киснат до 17- 18 часа.Затова Илиянчо им е пречил.Ето сега как бързо върви работата.За 15 мин са готови и гласуване 100% като при бай Тошо.

Анонимен каза...

Преди 5 минути по Бтв казаха, че в Троян от двадесет и няколко въжени моста 16 са опасни са преминаване..с което ТРОЯН Е НА ЕДНО ОТ ЧЕЛНИТЕ МЕСТА.
Да напомня, че в началото на с. Терзийско също имаше въжен мост, построен през 2007г, провиснал почти до реката към 2001г.и изцяло отнесен от реката през 2012г.Когато моста беше отнесен нямаше 5г от построяването му!!!!!!!
Имаше подписка , имаше молби до общината и...НИЩО!!!

troyan21 каза...

Прокуратурата вдигна пушилката, а Битивито чуло-недочуло подхвана исото. Ето откъде тръгна цялата работата със "страшните" въжени мостове в Троян, сайт на Апелативна прокуратура Велико Търново:

http://www.prb.bg/bg/apvt/news/aktualno/sled-proverka-po-nadzora-za-zakonnost-prokuratur-1/

Ето и извадки от предългия текст:

"Предприемане на незабавни мерки, във връзка с опасните въжени мостове, разпореди прокуратурата на кметовете на общини от района на Апелативна прокуратура Велико Тръново. Проверката е по реда на надзора за законност и се извърши по разпореждане на Върховна административна прокуратура. Организацията на проверките е осъществена от окръжните прокуратури и извършена съвместно с кметовете на общините чрез комисии, които са инспектирали въжените мостове на територията на всички общини в петте области от района на Апелативна прокуратура Велико Търново. Проверени са всички съоръжения в областите Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Русе. Целта е да се установи състоянието на въжените мостове към момента и тяхната безопасност за ползване. Проверката е установила 23 въжени моста, неотговарящи на техническите изисквания за безопасност. За всички констатирани неизправности прокуратурата на основание чл.145 от ЗСВ е изпратила предложения до кметовете на общини за вземане на незабавни мерки.

Тревожни констатации и необходимост от пълно обследване на строителните конструкции на въжените мостове е установила проверката в община Троян. Там има и най-много изградени въжени мостове – 22 броя. Само в гр. Троян има шест такива съоръжения, три от които в добро състояние. На територията на общината има още 16 въжени моста, които са с корозии и амортизирани части и спешна необходимост от проверка на конструкциите им."

И какво излиза - от 6 (шест) въжени моста в Троян, 3 са в добро състояние, другите са за проверка. А други 16 моста в общината имат корозия и също са за проверка. Демек нищо странно и нищо необичайно.

Най-натовареният въжен мост в Троян (при Енергото), който наистина бе сериозно амортизиран, бе ремонтиран основно през 2012 г. Тук можете да видите параметрите на ремонта: http://statii.troyan21.com/2012/10/blog-post_7.html

Анонимен каза...

Г-н Маринов, ние сме близки познати, но вече ще Ви говоря на ВИЕ.
Съвсем ясно чух как в 17ч по новините на Бтв съвсем ясно казаха - 16 ОПАСНИ МОСТА.Надявам се, че Бтв НЕ Е ПЛАТЕНА МЕДИЯ И НЕ СЕ ПРАВИ НА АДВОКАТ НА този или онзи кмет.
Извинявам се за едрия шрифт,но вече писах за този мост във Вашия сайт, но явно имаше по-важни събития и не отразихте как мост буквално лежи в реката в гаранционния му период.
Поправка - мостът провисна до реката в 2011г.

Анонимен каза...

На Генади се публикуват самоблагоугодните накмета статий.Ако му изпратите нещо което ще накърни авторитета на кметството щеима да ви лъже колко е зает в момента каква друга работа е по належаща докато отмине време и се откажеш.На пресконференций се задават само удобни въпроси.С една дума това е весник Троян 21.Неудобни статий не се публикуват.

Анонимен каза...

ТРОЯН КИТАЙ
http://lovechmedia.com/novini/%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%b9-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d1%8f%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82/

Анонимен каза...

Абстрахирам се от вредената ми омраза към фашизма и комунизма (разликата е почти нулева), но от члена на Политбюро на ЦК на БКП др. Михайлова нищо не става. Центърът на Троян е непоринат, камо ли крайните улици. Другарката и нейните предшественици заселиха толкова цигани да гласуват и им плащат социални помощи, но не може да ги изкара да почистят пешеходната зона и уличките на самия център. Срам !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |