Големият биатлонист от малкия град

* Поглеждайки статистиката, се натъквам на един любопитен, но отчасти и очакван факт – в състезанията за СК неизменно в първата десетка по бегово време е троянецът Владимир Илиев

Калоян Кюркчиев
Биатлон

Авторът Калоян Кюркчиев е 11-класник в троянското СОУ „Св. Климент Охридски”. Интересува се сериозно от спорт и спортна журналистика и за последните няколко месеца е натрупал актив от девет коментарни статии в Sport7 - интернет страницата за спорт на ТВ7. Пише основно за цар футбол, но без да загърбва и другите спортове. Първата му публикация в Т21 е посветена на звездата на българския биатлон и наш съгражданин Владимир Илиев. Едно троянско момче пише за друго троянско момче. Т21 

ЗАПОЧНА дългоочакваният сезон в биатлона. Първият зимен център, домакинстващ на Световната купа, бе шведския Йостерсунд. Във временното класиране поведе носителят на купата през последните четири сезона - французинът Мартен Фуркад, и след него се нареди легендата и лице на този спорт в продължение на десетилетие Оле Ейнар Бьорндален (Норвегия). Поглеждайки статистиката, се натъквам на един любопитен, но отчасти и очакван факт – в състезанията за СК неизменно в първата десетка по бегово време е талантливият ни биатлонист Владимир Илиев, роден в Троян, израснал като състезател тук и защитаващ и до днес клубните цветове на троянския „Аякс”. Все пак в последните два сезона той, биатлонистът, печели Балканския маратон по ски бягане, и то при участието на най-силните ни „чисти” бегачи.

28-ГОДИШНИЯТ състезател показва скорост, достойна за уважение, но един аспект има нужда от подобрение, а именно стрелбата. Стрелбата, която вече няколко пъти му пречи да постигне чакания от десетилетия в страната ни резултат – качване на подиума на български биатлонист. В първия старт нашето момче направи цели 7 грешки, „благодарение“ на които дели първо място по брой пропуски с хърватина Яков Фак.  

На огневия рубеж - Владимир Илиев (България)
ДА, МИНАЛ е само един кръг, който не може да посочи кой ще бъде победител и кой губещ, но все пак може да открехне вратата за нещата, които да очакваме през настоящия сезон (статията е писана непосредствено след приключването на първия кръг от СК 2015 - бел. ред.). Безспорно дисциплината, в която Владимир има огромни шансове, е 10-километроният спринт, където стрелбите не са четири, а две. И при „нула“ Илиев твърдо влиза в челната десетка. А защо не и в тройката. Пробивът, който неминуемо ще дойде, най-вероятно ще се случи в австрийския център Антхолц, Австрия. Надморската височина, пистата… Всичко е сходно на мястото, където националите ни по традиция се подготвят за сезона – Белмекен. Затова най-логично би било именно там да видим след състезанието българското знаме, развято гордо от троянеца. А и той го заслужава. 

СЛЕД ТОЛКОВА много труд, пот, тренировки и безспорен шампионски манталитет, Владимир вече е по-бърз от големия Бьорндален! Успех, с който твърде малко биатлонисти могат да се похвалят, защото въпреки че норвежецът е на 41, за него годините не важат, те са просто числа. Преди нашите състезатели при четири безгрешни стрелби трудно влизаха в първите 30, а сега именно този компонент ги дърпа назад. Илиев направи 3 грешки в преследването, но все пак завърши 17-ти. Предстоящите зими до Олимпиадата през 2018 г. ще бъдат на принципа „сега или никога“ – или Владимир Илиев ще остане завинаги в историята на биатлона, или ще бъде помнен само на национално ниво. Защото стрелбата е важна част от този спорт.

На преден план - Владимир Илиев
И ТАКА - бързината, с която разполага, в комплект със стрелбата, която с късмет и концентрация може да подобри, би отредила на биатлониста на „Аякс“ челните позиции. А те далеч не са „табу“ за троянеца. Да не забравяме, че той е  бронзов медалист от Европейското първенство в Естония (2015 г.), бе на милиметри от медал на Световното първенство във Финландия (2015 г.) и стана световен шампион в спринта на 10 км на Световното първенство по летен биатлон в Румъния през м. август тази година. Най-добрият резултат на Владо за Световна купа е 6-то място в спринта в Поклюка, Словения през 2012 г. Резултат, който с оглед на формата му ще бъде подобрен. Още този сезон!     

Калоян Кюркчиев

 Още по темата:

3 коментара:

Анонимен каза...

Поздравления за Владимир! Браво на Калоян!

Николай Станевски каза...

Браво, чудесна статия! Малка корекция - Поклюка е в Словения, не в Полша.

troyan21 каза...

До г-н Станевски: Прав сте, грешката е поправена, благодарим!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |