Отиде си маестро Иван Генков

In memoriam
Маестро Иван Генков (20 март 1928 г. - 29 септември 2015 г.)
Днес, 29 септември 2015 г., Троян изгуби един от духовните си първенци. След мъчително боледуване си отиде големият педагог и диригент маестро Иван Генков (87 г.). Човекът, станал емблема на хоровото изкуство в нашия край, създал и ръководил през годините десетки хорове, спечелил неизброимо количество награди и любовта на публиката. Който като млад учител в плевенското село Беглеж пръв открива огромния талант на ученичката си Гена Димитрова и я насочва към оперната сцена. Един от духовните ни стожери!

Почивай в мир, Маестро. Дълбок поклон.
Т21



Поклонението ще е в сряда, 30 септември, във фоайето на читалище „Наука” от 10:00 ч. до 12:00 ч. Погребението ще е от 13:00 ч. на Старите троянски гробища.

7 коментара:

Анонимен каза...

Да почива в мир

Анонимен каза...

Вечна му памет

мичо генковски каза...

Отиде си троянският трубадур!
Напусна ни Иван Генков, следващият за когото заедно с Владимир парушев, Иван Цанков, Балю Данов може да се каже - музиката беше техният живот; Иван не можеше без музика. Затова не щадеше време, сили и като един истински апостол ходеше в заводите и кварталите, в училищата на града, ходеше от село на село, за да открива певчески гласове, да формира хорове и музикални групи.Така се развиха и под негово ръководство постоянно усъвършенстваха своето певческо майсторство Хорът на офицерите от запаса и Женският хор към градското читалище "Наука", мъжката вокална група към Профсъюзния дом на културата. Дирижираше хорове и групи в селата Орешак, Черни Осъм, Врабево, Бели Осъм и др. Творческите намерения на Генков означаваха широка концертна дейност и достигане на творчески постижения, достойни за отличия на Републикански фестивали и претгледи. Особено впечатляващи бяха изпълненията на Офицерския и Дамския хор заедно с духовия оркестър, дирижиран от друг голям, незабравим троянски музикант Владимир Парушев.
Генков реализираше един впечатляващ репертоар. Песни от родния фолклор, произведения на най-изтъкнатите български композитори, творби на италиански, немски, руски майстори на песента, хорове от световно известни опери като "Аида", "Ернани" и др
Полагаше понякога нечовешки усилия, за да вдъхнови и организира тези стотици любители певци, които под негово ръководство се докосваха до академичните критерии за хорово пеене. Когато беше необходима Иван Генков разчиташе на методичната помощ на тогавашните светила на българската диригентска школа Димитър Хинков, Христо Арищиров, Арнаудов, Лилия Гюлева и др. Те работеха в Троян по 5-6 дни.Бяха негови приятели.
Обръщайки сега поглед назад виждаме, че както Иван не можеше да живее без музика, така и музиката в Троян без него не би постигнала онези творчески постижения и изяви, които имаше през последната четвърт на миналия век.
Отиде си троянският трубадур. Трубадур защото той странстваше из общината, прогласяше и извисяваше любовта към музиката.
С това заслужи вечната любов на нас, неговите съграждани, скърбящи за загубата на един голям музикант!

Анонимен каза...

Такива хора никога не си отиват!
Бях негова ученичка, а и участничка в негов хор. Никога няма да го забравя и ще остане в съзнанието ми с уважение!
Нека почива в мир!
Вечна му памет!
Съболезнования на близките!

TStancheva каза...

Поклон, Маестро! Ти записа своето име в редицата на достойните и вечно живи троянци!

Анонимен каза...

Станчева, може и без теб. Ходи кудкудякай под статиите за Донка, че може и от другия месец да си на борсата !

Анонимен каза...

Почивай в мир, Маестро!
Беше ми учител и пеех в училищния хор.
Благороден, широко скроен човек.
Съболезнование на семейството.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |