Награди за танцовия състав на Голяма Желязна

* Танците в репертоара са характерни и автентични за селото, а носиите - оригинални железненски носии, наследени от баби и дядовци и
 на повече от 200 години
Отличници
Танцовият състав за автентичен фолклор на с. Голяма Желязна, Троянско
ТАНЦОВИЯТ състав за автентичен фолклор към читалище „Развитие - 1899 г.” в с. Голяма Желязна спечели много отличия през 2015 г. Традиционно от Националния събор в Копривщица, където участва всяка година и всяка година е сред лауреатите. На 15-тия фолклорен фестивал „Искри от миналото - Априлци 2015” (25-26 юли) – с второ място, медал, диплом и грамота. И преди дни на четвъртия Национален фолклорен  фестивал „Фолклорен извор” в с. Царевец, община  Свищов, където привлече вниманието на журито и публиката и бе отличен със златните медали.

Нашите на гала концерта на "Фолклорен извор", 28 август 2015 г.
Грамотата от фестивала "Фолклорен извор", 2015 г.
ТАНЦОВИЯТ състав за автентичен фолклор към читалище „Развитие - 1899 г.” в с. Голяма Желязна е създаден през 1951 г. В момента негов художествен ръководител е Цветан Данаилов. Танцьорите са на възраст между 15 и над 60 години, което е показател за приемствеността и интереса към фолклора. Танците в репертоара са характерни и автентични за с. Голяма Желязна, а носиите - оригинални, старинни железненски носии, наследени от баби и дядовци и на над 200 години. 

СЕГА малко повече за най-скорошния успех. След приключване на конкурсната програма на фестивала „Фолклорен извор” в с. Царевец (28 август) вечерта продължи със специален гала концерт на участници, победители в минали издания на фестивала – най-добрите 20 изпълнители на български народни песни и танци от цялата страна, доказали през годините своите възможности и талант. Сред участниците в гала концерта бе и фолклорният състав на с. Голяма Желязна, а нашите танцьори доказаха по най-убедителния начин, че заслужено са получили златните медали и одобрението на публика и жури.

ТАНЦОВИЯТ състав за автентичен фолклор към читалище „Развитие - 1899 г.” е гордост не само за Голяма Желязна,  а за цялата община Троян.

Милка Съева, учител

1 Коментара:

Анонимен каза...

Всеки самодеен читалищен състав участвал на фестивал, народен събор, надпяване или в друг формат получава диплом и грамота за участие. В много от случаите те даже са предварително подготвени още при самата регистрация на групата. Не рядко тези фестивали въпреки че имат жури не са с конкурсен характер а се търси масовост.Браво на самодейците от Г. Желязна, но има и редица други читалищни състави които са взели участие в Копривщица, на Рожен, в Габрово, Бургас и др. населени места.Впрочем в Копривщица събора се провежда не всяка година а през пет.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |