„Амбарица” – „сребърна” в класацията за най-добра хижа у нас

* Усилията на Ема Гатева правят чудеса; перлата на Троянския Балкан – с най-много читателски гласове и №1 по критериите
 „отношение на хижарите” и „цени”
Отличници
Вълшебната гледка от хижа "Амбарица", снимка Спас Узунов
ПРИКЛЮЧИ конкурсът „Най-добра хижа в България за 2015 г.” на портала www.planinar.org (нашите специални поздравления към „планинарите за чудесната им инициатива и изобщо - бел Т21). В първия етап с 900 гласа бяха селектирани над 100 български хижи и заслони, а във втория първите 10 сред тях бяха подложени на повторно гласуване. Всеки можеше да оцени една, две или дори всички хижи от финалната десетка с оценки по шестобалната система според следните критерии: гледки и близки забележителности; инфраструктура, условия за настаняване и поддръжка; храна и напитки; отношение на хижарите; цени. Във втория етап конкурсът събра над 1600 читателски гласа, а най-високата обща средна оценка получи старопланинската хижа „Мазалат” (5, 75). На второ място е „Амбарица” (5,69). Другите „отличници” са пиринската хижа „Яворов”(5,65) и старопланинската „Тъжа” – (5.58).

„АМБАРИЦА” е получила най-висока оценка по критериите „отношение на хижарите” и „цени”, а също така е събрала най-много читателски гласове (335). Хижа „Яворов” е първенец в критериите „инфраструктура, условия за настаняване и поддръжка” и „храна и напитки”, а хижа „Рай” е получила най-високата оценка по критерий „гледки и близки забележителности”. Организаторите на конкурса отчитат, че крайното класиране е субективно и може би не отразява в пълнота реалното състояние, но споделят, че с този експеримент са се опитали да рекламират българските хижи и да отдадат заслужено признание на хижарите, които въпреки трудностите се опитват да създадат добри условия за туристите.

„СРЕБРОТО” за „Амбарица”, дадено от българските планинари и читатели на planinar.org, е още по-голям успех, тъй като допреди да се поеме от Емилия Гатева преди две години, перлата на Троянския Балкан можеше да води класацията за най-заобикаляна хижа. Усилията на Ема и на многото й приятели и съмишленици наистина правят чудеса. Поредно доказателство за главоломно нарастващата популярност на възродената „Амбарица” е броят на желаещите да посетят тазгодишното второ издание на Фестивала на боровинките - във фейсбук страницата на събитието можем да видим регистрирани 2624 души!

БОРОВИНКОВИЯТ ФЕСТ отново ще се проведе в последния уикенд на юли. А от екипа на Боровинките, както се наричат организаторите, обещават много изненади, сред които нови игри, кръжоци, беседи, изложби, филми и музика. И тази година Фестивалът остава напълно безплатен, а приходите от него ще бъдат за следващи подобрения в хижата. С миналогодишните приходи беше закупен голям генератор за ток.

Т21

***

Ето какво написа Ема Гатева в страницата на хижа „Амбарица” във фейсбук след спечелването на сребърното отличие:

Ема Гатева, хижа "Амбарица"
Приятели, благодаря ви за гласуването в конкурса за най-добра хижа за 2015 г. Хижата е далеч от това, което трябва да бъде, за да е сред най-добрите хижи в България. Приемам високите оценки като кредит на доверие и одобрение на това, което искам да направя от „Амбарица”, но все още не се е случило. Високата оценка е и за всички, които помагат тук, за тези, които отделят много от времето и енергията си, за хората, които ни даряват неща, за всички, които идват тук с добрата си дума и усмивка, дават ни сили и осмислят това, което правим. Всички заедно създаваме уюта на „Амбарица”.

Има още много, много работа, има и много препятствия, но запрятаме ръкави и действаме. И все пак не е лошо да имаш три приза от шест възможни :))) Прегръдки за всички от сърце!

Ема


Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

Браво на СТОПАНИТЕ и ЕМИЛИЯ!

Анонимен каза...

БРАВООООООООО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |