„За мъжа и жената – интимно” в музейната нощ

* Изложбата се открива в 19:30 ч. в централната сграда на музея, преди това - занимания в атракционните кътове и разходка с екскурзовод из музейните експозиции
Предстоящо Нощ на музеите, 16 май
ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ на музеите тази година ще се състои на 16 май, събота, а изненадите в троянския Музей на занаятите няма да са малко.

ГОСТУВАЩАТА изложба от Историческия музей в Свищов е зрелище, което по  преценка на организаторите не трябва да се пропуска. Изложбата с красноречивото име „За мъжа и жената – интимно” се открива в 19:30 ч. в централната сграда на музея. Тя ще ни представи пищни дантели, тюлове, корсети, ефирни пеньоари и комбинезони, официални облекла и аксесоари от началото на ХХ век. Както се досещаме, женските дрехи, бельото и труфилата стимулирали мъжкото въображение  и подтиквали инициативността към интимност. От изящните градски облекла ще разберем, че изисканата дама била тази, на чиято талия мъжът можел да обхване с ръцете си. А мъжките памучни гащи до коляно с бродерия вероятно са предмет на обсъждане на не едно женско парти.

ИЗОБИЛИЕТО от неприсъщи за традиционния ни бит облекла трябва да ни говори за силното европейско присъствие в крайдунавския град. И не би могло да е другояче. Свищовските търговци са едни от първите, прекрачили границите на Османската империя. Много от търговските кантори в Брашов, Виена, Букурещ, Галац били техни. В края на XIX и началото на XX век свищовските търговци живеят в богато обзаведени домове, обличат се с ризи с корави бели яки, носят копринени вратовръзки, лачени обуща и говорят немски и френски по-добре от български. Дъщерите им учили в девически пансиони в големите европейски столици. Връщайки се в Свищов, били с лъскави чепичета, с бели тънки чорапи, с копринени дрехи по букурещка мода. Към чеиза им вече се добавили сребърна кошничка с лъжички и купички за сладко, стъклени пахари. Остатъци от този свят на проспериращия модерен българин от началото на ХХ век ще можете да видите в изложбата.

ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, че още от античността Троян и Свищов били свързани чрез пътя, който водел към Филипополис. По него освен римската войска бавно марширувала и европейската градска култура. Песните на Аспарух Лешников, изпълнени от цигулката на Милен Петков, ще създадат умилително настроение на публиката, дошла на откриването на „За мъжа и жената – интимно”.

ВТОРАТА ЧАСТ на музейната нощ ще има съвсем различно звучене. Тя ще представи най-новите постижения на музея в изпълнение на проект „Обновяване на туристическата инфраструктура на Община Троян, чрез създаване на атракционни зони в Музея на занаятите и изграждане на туристическа пътека”. От нея ще научим за приложението на информационните и комуникационни технологии в музейната практика. Със смартфон и таблет всеки ще има на разположение няколко нощни часа, за да се разходи в музея чрез платформата „Добавена реалност”. Новите атрактивни витрини и информационния киоск са също места,  които ще привлекат вниманието на посетителя. Приятен музикален акцент ще бъдат изпълненията на китарния състав на СОУ „Св. Климент Охридски” с ръководител Весела Кунова.

РАЗБИРА СЕ, музеят ще спази традицията и в ранните вечерни часове между 18:00-19:30 ч. ще предложи занимания в атракционните си кътове, както и разглеждане на музейните експозиции с екскурзовод.

Музей на занаятите - Троян

3 коментара:

Анонимен каза...

Нощ в 20:30 ?

Анонимен каза...

Късен след обяд,надвечер.

Анонимен каза...

№1 и №2, вие като много умни, отидете в 4 часа през нощта!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |