Икономиката на Ловешка област – пак с незадоволителна оценка

* Причината – ограничени инвестиции, ниски доходи и намаляваща заетост, сочи годишният доклад за 2014 г. на Инспекцията по труда
 * Друг стряскащ извод – делът на сивата икономика е един от най-големите в страната
Труд и капитал
Камен Спасовски
„ИКОНОМИЧЕСКОТО състояние на област Ловеч продължава да получава незадоволителна оценка заради ограничените инвестиции, ниските доходи и намаляващата заетост. Продължаващият спад на заетостта оказва силно негативно влияние върху доходите и съответно условията на живот на местното население. Негативната демографска картина е както следствие от икономическите проблеми на областта, така и предпоставка за тяхната устойчивост в дългосрочен план.”

С ТАЗИ СТРЯСКАЩА обща констатация започва годишният отчет за 2014 г. на Дирекция „Инспекция по труда” (ДИТ) – Ловеч, чийто шеф от 17 април м. г. е нашият съгражданин Камен Спасовски. Да припомним, че ДИТ – Ловеч е подразделение на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” към Министерството на труда и социалната политика и е една от 28-те областни дирекции в страната. Инспекцията осъществява цялостен контрол по спазване на трудовото законодателство във всички отрасли и специализиран контрол по изпълнението на Закона за държавния служител, Закона за здравословни и безопасни условия на труд и Закона за насърчаване на заетостта.

КАКВИ са другите важни оценки и факти в доклада? Относителният дял на големите предприятия (с брой на заетите над 250 души) в Ловешка област е прекалено малък и бележи тенденция към намаляване – от 0,40% относителен дял през 2006 г. до 0,37% през 2014 г. Точно обратното е с най-малките предприятия (микропредпиятията със заети до 9 души) – техният относителен дял непрекъснато се увеличава и през 2014 г. е достигнал 82,7%. Втори по масовост са малките предприятия (до 50 души), като при тях има лек спад на относителния дял – от 14,45% през 2013 г. до 14,39% през 2014 г. Спада относителният дял и на средните предприятия (до 250 души) – от 0,40% през 2013 г. до 0,37% през 2014 г. Водещи в областта са дървообработващата и дървопреработвателна промишленост, мебелостроенето, производство на машини и оборудване с общо и специално предназначение, фармация, циментопроизводство, преработка на животинска продукция, туризъм.

И ТУК ИДВА другият стряскащ извод: „Проведените национално представителни проучвания показват, че в Ловешка област делът на сивия сектор в икономиката е един от най-големите в страната. Отчита се, че работещите без трудов договор намаляват, но делът на хората, които получават част от заплатата си по нерегламентиран начин, се увеличава”.

ЗДРАВОСЛОВНИ и безопасни условия на труд. По отношение на Закона за безопасни условия на труда (ЗБУТ) през 2014 г. в Ловешка област са констатирани 3152 нарушения, което е 54% от общия брой на всички нарушения и е с 979 нарушения (31%) повече от констатираното през 2013 г. Най-многото нарушения, свързани с безопасността на работното оборудване, са в предприятията от секторите „Дървообработване” и „Производство на мебели”; в тези сектори има и най-голям брой трудови злополуки.

ТРУДОВИ правоотношения. Както и в предишни години основният акцент в контролната дейност по това направление е контролът за изплащане на трудовите възнаграждения. „Предприятия, които от години забавят изплащането на трудовите възнаграждения, минаха на отчет и в тях се правеха проверки почти всеки месец”, четем в отчета на ДИТ – Ловеч за 2014 г. От затягането на контрола има резултати: „От една страна засиленият контрол и от друга – подобреното финансово състояние (на фирмите), доведоха до положителна тенденция работодателите да се стремят да изплащат трудовите възнаграждения за текущите месеци на 2014 г. Размерът на изплатените забавени възнаграждения след нашите проверки е 336 764 лв. (75% от установената обща сума на забавените трудови възнаграждения – 448 884 лв.)”.

ПРЕЗ 2014 Г. в Ловешка област са регистрирани 31 трудови злополуки (17% по-малко от 2013 г.) и два смъртни случая. За периода са извършени 24 извънредни проверки на различни строителни обекти и са констатирани 104 нарушения (основно по ЗБУТ). Общо 94 са сигналите за нарушения на трудовото законодателство (60% по-малко от 2013 г.), като най-честите оплаквания са за неизплатени трудови възнаграждения, начислени и неизплатени обезщетения по Кодекса на труда (КТ) и неоформени трудови книжки след прекратяване на трудовите правоотношения.

Т21

Още по темата:

7 коментара:

Бай-баяй... каза...

тУЙ, Община и общинари да Ви питам...има ли някъкъв надзор по така нареченото снегопочистване в града@?!...Вижте на какво приличат улиците, или пак зимата Ви изненада, или крайно време е май да Ви изненадаме отзад?!...То май и ще Ви и хареса...

p.s. А админа, радетел за кирилица да вземе да махне тоя шибан робот на шльокавица, че не видя му се...

Анонимен каза...

Яаааааа, Каменчо, поредния парушитист-калинка с партийни заръки...:) :) :)

Анонимен каза...

Много ясно че е заръка,я виж Троян как върви и се развива напреТ и нагорИ в последните 25 години. Не го знам тоз човек къде живее, но явно не е идвал в Троян.Чудя се и аз на мен си, защо живея в чужбина!

Анонимен каза...

1-ви, ти си сляп олигофрен. Да не си на северния полюс. Я си покажи смачканата мутра на вън и виж дали не е почистено бе грозен гей мършав.

Анонимен каза...

Не им издържат нервичките вече на някои същества.2/3 от улиците изобщо не знаят какво представлява снегорин.Пълна катастрофа е управлението на Михайлова,същата е като Акимов!

Анонимен каза...

Тоя докато китваше във Велде друга песен пееше

Анонимен каза...

От тоз на снимката нищо не става! Прикрива фирми които не спазват кодекса на труда и се държат с работниците като с животни, най вероятно за "слава".За едно нещо става-да стане клиент на прокуратурата.То пък и една прокуратура.....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |