„Чавдар” се хлъзна на Дунав мост 2

* Двадесет секунди преди края резултатът бе изравнен, но точно тук късметът ни изневери – 72:70 за „Видабаскет” * Първото място вече е илюзорна цел, но второто е реално и постижимо
Баскетбол, „А” РБГ
Стефан Генков
Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков

НЕОЧАКВАНО за мнозина в последния кръг от първенството на мъжката „А” РБГ  нашият „Чавдар” (Троян) загуби гостуването си на „Видабаскет” във Видин (8 март). Ако обаче се върнете малко по-назад и прочетете статията ми за първия мач между тези два състава, игран в Троян през есенния полусезон, ще видите, че в тази загуба няма нищо изненадващо. Но преди да проследя развоя на този двубой, отново прелиствам страницата малко назад и се връщам на домакинската победа срещу отбора на „Шумен” (Шумен), която не успях своевременно да отразя на страниците на нашия вестник, за което се извинявам.

"Чавдарци" преди протоколния мач с "Шумен", Троян, 1 март 2015 г.
ТОЗИ МАЧ (с „Шумен”) беше охарактеризиран от БК „Чавдар” като - протоколен, мнение, с което съм напълно съгласен (1 март). И наистина гостите от Шумен бяха довели едва осем момчета, събрани може би от асфалтовите площадки пред шуменските блокове и училища, с изключително ниска баскетболна култура, дори без треньор и водач? Затова и настройката на основните ни играчи беше толкова несериозна, снизходителна, а играта граничеща с лигавене. Което от друга страна даде възможност на момчетата от резервната скамейка да поиграят повече, но така или иначе приличен мач не се получи, дори бих казал, стана много скучен мач. Единствен Ради Кочев играеше с настроение, бележеше от всяка позиция, а атрактивните му забивки и чадъри вадеха публиката от летаргията. За протокола - 81:55 за „Чавдар”; играч на мача – Радослав Кочев (21 точки, 12 борби и отличен коефициент на полезно действие – 36).

Най-добрият срещу "Шумен" - Ради Кочев
СЕГА ОТНОВО да се върнем на злополучния мач във Видин и да обсъдим въпроса ще бъде ли тази загуба препъни камък към атакуването на първото място в групата? И какво се случи в препълнената зала „Фестивална” във Видин?  Най-напред - правеше впечатление отсъствието на от стартовия списък на Любомир Лилов и Тодор Колев, твърде важни и необходими фигури за този двубой. Лошото време ли, служебните им ангажименти ли  попречиха, но липсата им по моему предопредели до известна степен изхода на мача. Направих си труда да сметна и анализирам възрастта и ръстта на основните действащи фигури в тази среща, показатели, на които като баскетболен специалист винаги съм отдавал специално внимание. Получи се интересен факт - и двата отбора бяха с изравнени показатели: 22,1 години средна възраст и 192 см среден ръст за „Чавдар” срещу 191 см на „Видабаскет”. Като прибавим към това, че считам наставниците на двата отбора за най-добрите в групата, изходните позиции преди началото на мача бяха равни.

НО ЗА РАЗЛИКА от първия мач в Троян, в който „Видабаскет” водеше през цялото време и едва накрая „Чавдар” успя да ги излъже, тук нещата се развиха по противоположния сценарий. Отлична първа част за нашите и 7 точки преднина, по-слаба втора част - 16:10  за видинчани, но все пак 35:34 за „Чавдар” на полувремето. Третата част започна ударно за нашите, които излязоха с 10 точки напред, последва спад в играта, 8 последователни точки за домакините и частта завърши 19:18 за тях. Така заключителната четвърта част двата отбора започнаха при равенство 53:53. С мощната подкрепа на публиката домакините заиграха вдъхновено и две минути преди края имаха 8 точки преднина, но когато всичко изглеждаше решено, невероятна серия от 13:3 за „Чавдар” изправи домакините на нокти. Двадесет секунди преди края резултатът беше изравнен, но точно тук късметът ни изневери - първо Ценко Наков не сполучи от тройката, веднага след това сгреши и Ради Кочев сгреши. Последва тактически фал от наша страна, а Кирил Атанасов от „Видабаскет” вкара и двата наказателни удара. В оставащите 6 секунди нашите не успяха да отбележат, краен резултат - 72:70 за „Видабаскет”. С най-добри показатели в срещата бяха Кристиян Кръстев (22 т., 7 б.), Ценко Наков (15 т., 8 б.) и Радослав Кочев (10 т., 9 б.) от нашите, а от домакините над всички бе Алекс Уандие (19 т, 7 б.).

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ. Как ще се отрази тази загуба за крайното класиране на нашия отбор? Макар и неприятна, мисля, че не е фатална. Първото място вече е илюзорна цел, но второто, където сме в момента, е реално и постижимо. Следват три домакински мача: със слабаците „Дефин” (Бургас) и „Академик” (Варна); и с „Дунав” (Русе), който не лесен противник и е необходима пределна мобилизация на силите, въпреки че го бихме при гостуването си. Що се отнася до гостуването на „Академик” (Благоевград) в последния кръг - тогава ситуацията вече ще е ясна и настройката и на двата отбора към мача ще е различна. Айде, наш`те!

Стефан Генков, треньор по баскетбол

Още по темата:

8 коментара:

Анонимен каза...

Въпреки зaгубaтa, брaво! Некa не зaбрaвяме къде беше отборa ни преди години и къде е сегa, блaгодaрение нa Лъчо и Пaвел!

Анонимен каза...

Наистина браво на Лъчо и Павката. Те наистина вдигнаха нивото на троянския баскетбол сред подрастващите , печелят наред съобщава говорителят на всеки домакински мач, а мъжкия отбор е на световно равнище. Браво, браво,браво, Лъчо е следващия почертен гражданин на Троян

Анонимен каза...

В допълнение към написаното от треньора Генков, бих добавил следното развитие на мача действие след действие:

-В третата част 7:31 мин. Чавдар води лесно и убедителн с 34:44, десет точки разлика!!!
-07:21 - пропусната стрелба на К.Петров от домакините;
-07:21 - Хр.Господинов(Чавдар) овладява борбата под коша;
- 07:21 - К.Петров(Видабаскет) фаулира Хр.Господинов(Чавдар), който отговаря по най-глупавия начин: удря лакет на играча от домакините;
-съдиите отсъждат неспортменско лично нарушение на Хр.Господинов(Чавдар);
-Влиза смяна Алекс Уандие и вкарва двата фала – 36:44!
-топка отстрани за Видабаскет;
-07:07 - Т.Николов от домакините вкарва 3 точки за 39:44;
-06:48 - Ради Кочев прави грешка;
-06:39 -Р.Колев(Видабаскет) вкарва за 41:44!!!П.Ганчев (Чавдар) му прави и фал???Р.Колев вкарва 1 точка от фала 42:44!!!
В заключение за 52 секунди ни вкарват 8 точки!!!
Видабаскет е отбор, играещ без напрежение и НИКОГА, НЕ ПРОПУСКА ДА НАКАЖЕ ГРЕШКИТЕ НА ПРОТИВНИКА.Така биха Дунав 80:77 и Академик Бл 93:90.
Цв.П.

Анонимен каза...

Номер 3 , не си ли ти който пишеш от името на БК Чавдар в Троянски глас ? Напишете име под статиите , все пак ... целия клуб няма да седне да ПИШЕ .

Анонимен каза...

Първи и втори , фенове на отбора - браво , но вижте следните резултати
преди няколко години - отбори 10 годишни , 12 годишни, 14 годишни, 16 годишни и два отбора момичета - президент Макариев , сега само 3 отбора 12 , 14 и 16 годишни, а резултатите ? Зона Мизия 12 г.Етър - Чавдар 65 :33, 41 : 19 , за място на зоните Чавдар играе с Дунав - мисия невъзможна.
14 годишни : Чардафон Орловец - Чавдар 53-16 , Дунав - Чавдар 96:18 ? Няма надежда за зона .
16 годишни -бъдещето на Чавдар . Етър - Чавдар 114-48 , Дунав - !авдае 69 - 37 - няма начин за класиран ена зона.

Анонимен каза...

5-ти дaй време нa треньорa! Некa не срaвнявaме школите преди години и сегa. Преди имaше двa отборa ски-бягaне, сегa? Децa нямa, a е истинско изпитaние в тези, които сa остaнaли дa живеят тук, дa събудиш желaнието зa спорт.

Анонимен каза...

И къде са тези деца от отборите с президент Макариев?

Анонимен каза...

Срещу слабаците от Бургас ще видим ли младите надежди Камен и Цветомир

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |