Безработица и демографски проблеми – ръка за ръка

* Троян с най-ниска безработица в Ловешка област – 6,6%, проблем е младежката безработица * Донка Михайлова: „Към този проблем трябва да концентрираме усилията си” * Николай Малчев: „В Троян има глад за работна ръка” * Даниел Сираков: „Статистиката е стъкмистика”

ТРОЯН продължава да е отличникът с най-ниска безработица в Ловешка област – 6,6% актуално ниво, което е с 4% по ниско от средното за страната и с цели 9,5% по-ниско от средното за наша област. Това бе подчертано от кмета Донка Михайлова при представянето на кметския отчет за 2014 г. пред общинските съветници (29 януари). „Казвайки това, по никакъв начин не надценявам ролята на Общината и общинската администрация. Тук водещата роля е на местния бизнес. Но мисля, че нашата работа като администрация е успешно да подпомагаме този процес”, уточни градоначалникът.

Донка Михайлова
Г-ЖА МИХАЙЛОВА направи и един неизбежен паралел – между заетостта и демографския проблем на Троян и общината, който е твърде сериозен. Пряката връзка тук е, че пазарът на труда в Троян не дава особен шанс на младите хора. „Не само липсата на работни места в определен период от развитието на града е причината Троян да има тежки демографски проблеми. За съжаление държавата никак не помага в това отношение и все повече и повече работи за ускоряване на този процес. Знаем колко много трябва да работим за една нова, по-различна структура на заетостта”, бе кметската оценка.

СПОРЕД цитираните данни младежката безработица в община Троян е 13%, което е двойно по-високо от общата безработица. А че този процент е по-нисък от средното за страната и областта – съответно 16,7% и 15,6% младежка безработица, не прави ситуацията по-малко тревожна. „Това е проблемът, който в най-голяма степен поражда сериозния демографски спад в Троян и считам, че към този проблем трябва да концентрираме усилията си”, категорична бе г-жа Михайлова.

КМЕТЪТ направи и кратък анализ на двете най-засегнати от младежката безработица в Троян групи. Най-голямата група е на младежите без добро образование и квалификация, които представляват почти една трета от всички регистрирани безработни в Бюрото по труда – Троян; още по-тревожно е, че една пета от тях имат изключително ниско образователно ниво, което прави шансът им на пазара на труда нищожен. „Тези млади хора ще продължават да тежат на бюджета – държавния и общинския, и с тях трябва да се работи”, заяви кметът. Другата група е по-малка, но също стои като сериозен проблем - защото засяга интелигентните и високо образовани младежи, които „все по-трудно си намират работа на фона на не толкова интелектуалоемкото производство, преобладаващо в Троян”. „Мисля, че трябва да създадем специална група за решаване на този проблем, тясно свързан с демографските проблеми, и да предприемем мерки”, бе кметската оценка.

инж. Николай Малчев
ДВЕ заслужаващи внимание съветнически мнения по темата се чуха от микрофона в Общинския съвет.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ на групата на БСП инж. Николай Малчев изцяло подкрепи изводите в кметския отчет, дори изрази съмнение, че реалната безработица в Троян е по-ниска от посоченото ниво от 6,6%. „В Троян има глад за работна ръка и това го изпитвам като работодател ежедневно, смятам, че ще го потвърдят и от други предприятия. Известно е дори, че безработица под 5% е нездравословна – и за бизнеса, и за пазара на труда”, заяви г-н Малчев.

Даниел Сираков
СЪВЕТНИКЪТ от ВМРО и областен лидер на войводската партия Даниел Сираков бе далеч по-критичен и направи съвсем различно тълкуване. Той директно бръкна в един проблем, който безспорно съществува в Троян – ниското заплащане на труда. „На работниците не се плаща реципрочно на положения труд. И нека не се ласкаем, че сме постигнали голям спад на безработицата”, заяви съветникът, напомняйки, че много често „статистиката е стъкмистика”. Г-н Сираков се аргументира и с конкретни факти – често квалифициран работник със специалност в Троян работи за 400-500 лв., докато в голям град би вземал 4-5 пъти повече. „Стъкмистиката я има на книга, но реалната ситуация е друга. И ако има безработица, то е и защото хората не искат да работят за по 300 лв. на месец. Затова ги виждаме, че не работят и дори не желаят да се регистрират в Бюрото по труда”, бе изводът му.

Т21

Още по темата:

33 коментара:

Анонимен каза...

Г-н Сираков е много прав: много хора не работят и дори не желаят да се регистрират в Бюрото по труда .........

Анонимен каза...

Защо ли ?Защото е безмислено да се регистрират в Бюрото по труда ...........

Анонимен каза...

Проблема на Троян е че се управлява от хора които мислят само за себе си и собственият си бизнес. Хората не са бизнес и тях не може вечно да ги разиграваш. Те бягат и отиват да живеят другаде. Един ден тук ще останат само пенсионери и еснафи. Всеки нормално мислещ ще отиде там където има човешка инфраструктура, магазини и бизнес мислещ и обгрижващ служителите си. Алчността никога не е присъща за хората в големите градове само сельовците са алчни и се страхуват от конкуренцията.

Анонимен каза...

Алчността е присъща на всеки божи човечец, в София има конкуренция между работодателите. Големите градове също не са това, което бяха. ВиК може най-лесно да даде някаква информация колко е населението на града. Иначе, стъкмистиката си е стъкмистика - колко млади хора са преброени в Троян, а те реално събират грудки някъде на Запад? Колко въобще не са се регистрирали в Бюрото по труда и защо да го направят? За да метат улиците за 50 лева!? Достатъчно е да се разходите по времето, когато хората би трябвало да вечерят и да огледате светещите прозорци. На Троян му трябва промишленост с поне още 2000-3000 работни места, за да си върне населението отпреди 10 години. И вместо общината да чака фирмите да си купуват ниви тук и там, и да оформят "нови индустриални зони" (отчета на кмета за 2014), трябва да поеме инициативата в свои ръце. Зоните да са от общината, с пълна инфраструктура, освобождаване от данъци и такси за определени време и т.н, парите ще дойдат от населението. Както прави Пловдив например. Иначе - магистрали за плъхове (И.Пеевски), липса на пари в бюджета, дупки по улиците, занемарени обществени площи, рушащи се сгради, не ми се мисли... Потърсете в youtube.com какво е положението в Детройт например, настигаме го с бързи темпове. Да но - тогава и заплатите би трябвало да нарастнат, а троянските "първенци" (с много малки изключения) са свидливи. Затова няма да си намират лесно работници, затова положението постепенно ще става по-зле и за тях. Ама кой има глава - да мисли!

Анонимен каза...

Комсоколските ръководители от времето на ДКМС каквато е Кметицата могат само едни отчети да правят и да се хвалят,колко много работа са свършили.От изказалите се само на Сираков изказването е вярно.На останалите изказванията са пълни глупости.Защо? Защото в ДБТ Троян са регистрирани само ромите,които получават социални помощи.Без регистрация не им ги дават.Останалите след като им спрат паричните обещетения спират регистрацията си.Защото няма никаква полза да ходят всеки месец да се подписват като интернирани.А и населението на града намалява.Няма нужда от статистика(стакмистика),просто излезте вечерно време след 17 часа из града и постоите до към 20 ч.Ще видите че в града е пустош.И по кафенетата тук таме някой човек.Това какво говори.Госпожо кмет, спрете с тези непрекъснати хвалби и отчети,колко много работа сте свършили.Оставете социалистическите приоми които използвахте когато бяхте първи секретар на градския комитет на ДКМС.Не са необходими всичките ви отчети и хвалби.Има една българска приказка"Умря циганката която ме хвалеше и започнах аз да се хваля"Не е необходимо да се хвалите.Никой не ви слуша какво бръщолевите.Преценката се прави много добре от населението.И то е :Какво е положението,какви проблеми имат с общинска администрация,какви хора се назначават в администрацията,колко пари искат под масата определени хора за да свършат работа,как лъжи вашата администрация го видяхме с водния цикъл,колко са нагли вашите чиновници и това видяхме.С една дума спрете да се хвалите.Никой не ви слуша.Освен това тази година идват кметски избори.Ще ви покажем какво ни е мнението за Вас.Но моето мнение е да направите същото което направи г-н Кацаров.Умните хора точно преценяват момента в който трябва да се оттеглят с чест и достойнство.След това никой не ги оплюва,вика евала на тях.Само глупавите не могат да преценят този момент.Акимов се пънеше да хване втори кметски мандат,макар че тук ясно му показахме какво ни е отношението към неговото кметуване.И му показахме,че няма да е повече кмет.И на вас ви даваме ясни сигнали.Но явно Вие не можете да ги разчетете и осъзнаете и даимата се пънете да давате отчети какво сте свършили.Не се напъваите- ние вече сме Ви преценили и ще ви покажем на изборите.

Анонимен каза...

Ало некомпетентните 1 и 2 Трябва да имаш 3 месеца стаж за да се регистрираш в бюро по труда. Донке да спреш да лъжеш хората че нямало безработица! Има и ще Ви я покажем още есента, но тя ще е за Вас!

Анонимен каза...

Браво на 3,4,5 това е самата истина.

NS каза...

Спрете помощите на циганите!!!!!...

Анонимен каза...

NS................никой не смее да се обади! Айде днес цингарела, утре джахидисти...

Анонимен каза...

Донче, измети пенсионерите от общината и ето ти близо 20 нови
работни места за младежта. Да ама не. Нали са всички там по
партийна линия. Над 90% от сегашните работещи в общината и
татковците и дядовците им пак са работили там. Нещо като активните ви борци - ПОЖИЗНЕНИ.

Анонимен каза...

Сирака в 2 изречения е казал какво наистина се случва. Тоя тулуп над него пък е един от многото,заради които всеки читав гледа да се спаси на вън. А Михайлова я признавам за майстор на ала-бала приказки и нищо правене !
Всеки час от всеки ден прекаран в Троян от млад човек е безвъзвратно загубен ! Хора,разберете,че живота се живее веднъж и никой няма да ви върне загубеното.Махайте се от Троян час по-скоро !

Анонимен каза...

Браво 11-ти правилно казваш за Михайлова.Ами това и е останало от работата и като първи секретар на ДКМС в Троян.Какво прочетох в уикипедия:"ДКМС членове от управляващите кадри били винаги облагодетелствани в професията си и в обществения живот, задължавани били да доносничат и предават съгражданите си, които не се съгласявали с политическата идеология на комунистическата система, така почерняли живота на хиляди българи".Ето това е нейното управление в Троян - да ни почерни живота.В началото когато стана Кмет се включваше с обяснения и коментари тук във форума.Сега мълчи като бити седалишни мускули(да не кажа по грубата дума).Цялото и управление беше ала-бала приказки а за работата която трябваше да предвиди и да свърши я нямаше никаква.Миналата година ми минаваше през главата мисълта да търся на старо хеликоптер да си купя,защото през града не можеше пеша да се мине,а камо ли с кола.Това си беше нейна работа да планира и да следи изпълнението на проекта воден цикъл.А вместо планиране на строителните работи тя обикаляше града със служебната кола и гледаше,както гледа наакано дете майка си.Никаква работа само приказки ама на приказки го докарва,без да свърши някаква работа.Михайлова надявам се че четеш форума.Виж какво е отношението на хората към твоето управление.Рейтинга ти отиде даже под нулата в отрицателна посока. Ако изобщо можеш да мислиш,защото в комсомолските ви глави този процес е атрофирал.Есента идва.И както казва Малчев безработица под 5% е нездравословна.Ще не наложи есента да оздравим този процес като ви пратим вас и другите дървени глави в редиците на безработните.

Анонимен каза...

Михайлова защо мълчиш да не си заспала на топло в кметското столче.Кажи поне една дума.Какво стана с девиза ти "АЗ ЗНАМ КАК ДА ОПРАВИМ ТРОЯН" с който се яви на предизборната си кампания.Знаеш ама само на приказки да го докараш.Един мащабен проек като водния цикъл не можа да управляваш.Ама иначе си вземаше паричките за управление на проекта.Вие ще сте първия Кмет на Троян на който му е лепнато прякор ДОНА КЪРТИЦАТА.Михайлова българина не слага безпричинно прякор на някого.Но пък затова го слага точно на мястото и този прякор остава за цял живот.Май Кметското столче се оказа голяма лъжица ва вашата уста.Ако имате малко мозък в главата по бързо тичайте към автогарата да си купите еднопосочен билет,защото есента ще е късно.

Анонимен каза...

Я вижте вижте как се пъне наша Доца на семинара на кметовете от БСП публикувано в агенция PIK.bg:
Донка Михайлова: За първи път се обединяваме около стандарти на политика
Кметът на Троян Донка Михайлова заяви, че „за първи път се обединяваме около стандарти на политика, които могат да бъдат физиономия и рамка на политика в местните общности”. По думите й тези стандарти са конкретен ангажимент на всички кандидати, които БСП ще издигне и подкрепи към гражданите на съответните общини. „Това е начин издигнатите от левицата кандидати да бъдат трайно обвързани с нейната политика. Кандидатите поемат ангажимент на местно ниво да водят политика, която БСП определя като лява. Стандартите са и платформа за договореност с коалиционните партньори”, заключи Донка Михайлова.
Малеееееееее тази жена яко я боли главата.

Анонимен каза...

Все повече се убеждавам, че сама птичка пролет не прави, но добре, че все още се намират. Троян би трябвало да се гордее е Вас, г-жо Донка Михайлова !Не четете какво пишат тук платените коментатори.На есен Троян пак ще ви избере и то с повече гласове.

Анонимен каза...

В статията пише,че народът масово се топи,но горната платена патка закрякала,че ПОВЕЧЕ гласове щели да гласуват за Донка! То тъпо,по-тъпо, та вдлъбнато !

Анонимен каза...

Чета коментара на 14-ти и не вярвам на ушите си.Това Михайлова са високопарни напудрени слова без всякакво съдържание.Какви стандарти ще въвежда.Тази жена нищо ново не е научила от времето на комунизма,когато се опитваха да ни вкарат в общ стандарт.И къде ви е лявата политика като бяхте 4 год кмет.Първата година намалихте данък на МПС,втората го вдигнахте тихом мълком,вдигнахте данък сгради и такса битови отпадъци пак тихом мълком.Подобрихте ли инфрастуктората на Общината или се вдигнаха доходите на населението.Всичко това е подобряване на жизнения стандарт.Толкова подобрихте жизнения стандарт,че раждаемостта в града пада.Младите хора се изнасят от града,а Вие ми говорите за стандарти в политиката и леви идей.След като ми говорите за леви идей защо съветниците си вдигнаха заплатите за да дремят по един път месечно по няколко часа на топло и то за сметка на данъкоплатеца.Защо не се възпротивихте.Служителите ви в общината повечето пенсионери само гледат как да вземат под масата някое рушветче и си разиграват коня както искат,а вие ги благославяте като майсторски ви лъжат.Къде ви е контрола върху вашите служители.Още преди да станете кмет много хора ви казаха ,че по голямата част от служителите трябва да ги поринете.И като ми говорите за леви идей -с какво отидохте на семинара пак със служебната кола за сметка на троянския данъкоплатец.Тези мисловни напъни без всякъкво съдържание Михайлова могат да доведат само до едно да си оцапате гащите.
15- ти много късно се включихте лизачите.Много сте смешни.

Анонимен каза...

Много ми е интересно едно нещо, пуяците в този форум са типичните еснафчета, мрънкаме, дрънкаме, за 2 пари не сме изкарали днес, но искаме заплата.Я уважаеми кажете, Вие, които работите по 8 часа на ден, колко е действителното работни време, което полагате.Аха, така си и мислех, май май нещо нищо не работите.Ето Ви проблем, проблем, който е както в обикновените операторски среди, така и на най висше ниво в общината.Когато си тъп, не можеш да се реализираш... тогава градът бил виновен, кмета виновен, този виновен, онзи виновен, кметицата с Водния си цикъл ли да доведе нвеститори.Толкова ли сте тъпи, я сравнете Троян с близките Ловеч, Плевен дори.... сравнете и с Търново по заплати ако искате дори.Искате магазин, ама няма с кво да идете там вътре, то пари трябват.Когато има работа в този град , ще има и кво да се купува, и тогава може би няма да седите тук и да плямпате глупости, а ще се хванете на истинска работа.

Анонимен каза...

из работния ден на един троянец....
-8.00 - отивам на работа, влизам и започвам да се преобличам, нищо, че е трябвало да го направя преди 10 мин.... започва плямпане, кой кво пил, кой кво.... снощи, кой на жена му кво станало и така.
-9.00 - очаква се да си свършил нещо, но УВИ нееее, запяме фейса, пишем тъпотии в Т21, мрънкаме, че няма пари.
10.00- кафенце от 10 мин, което продължава до 12.
-12.00 - обедна почивка до 13.00, но побългарена до 13,30.
-13.30 - връща се на работа, миришещ на чесън от шкембето и решава, че ще свърши нещо
-14.00 фейс
15.00 - кафенце до 15,30
-15.30 мислим кво ще правим довечера след работа, къде ще се пие и т.н
16- работа, все пак трябва да се отчете нещо
-16.30 потготовка да се тръгва от работно място

Анонимен каза...

18-ти вместо да се държиш нагло и арогантно вземи виж изчисленията на синдикатите,че за едно 4-ри членно семеиство за издръжка трябват над 2000 леваза месец а не за година.При 300 лева заплата на двамата родители не прави 2000.Ясно ли ти е.И не ни поучавайте как да работим.Както ни лъжат,че ни плащат така и ние ще ги лъжем че им работим.Затова тези пуяци и еснафчета ще стоят тука и ще мрънкат.И се радвайте,че все още седим без да сме предприели по радикални действия.Времето когато ще вдигате заплатите и ще ходите да се молите някой да работи наближава.Ще ходите и по другите населени места да се молите за работна ръка и автобуси ще наемате за да ги превозвате.Явно умствения ти багаж не е най много.

Анонимен каза...

Начи такива работни времена са възможни само по държавните совхози, Частниците едва ли дават на работниците да ги крадат дори и с минута. Бил съм и на двете места и знам. На едното място моа се скасаш от хилене часове наред и нияо да не правиш дни наред, на другото не ти дават да сядаш, дори ако няма работа, просто няма столове... Прав. Но че бугарския работник/частник е крадлив, мързелив и свидлив, няма съмнение. Просто едните и другите се заслужават взаимно.

Анонимен каза...

19-ти,поклон ти правя ! При 2/3-ти от работещите по фабрики като общи работници,шлайфисти,бояджии,настройчици и прочие, къде видя време за кафенце и фейс ? Ама тя и майка ти беше толкова тъпа като теб !

Анонимен каза...

Как пък никой не оцени факта, че само Михайлова подхвана темата за проблемите, които седят пред всички малки градове и не си заравя главата като щраус. Единствено тя извади на масата проблема за младежката безработица. Как никой не я подхвана досега от Вас пишещите тук. Защо никой не даде предложение как да се реши проблема, който е от 20 години, само си изливате негативизма...

Анонимен каза...

Проблемите се знаят и начините за решаване се знаят, ала не им изнася, защото ще засегне лични икономически интереси!!!

Анонимен каза...

Донка умишлено подхваща тема,която няма решение! Таз държава е свършена,живот има само в големите градове.Провинцията прогресивно загива задушавана от хватката на местните васали.В това число и Троян.

Анонимен каза...

22-ри, не знам майка ти колко тъпа е била, ама като ти гледам приказките, съм сигурен, че ти в завод не си влизал

Анонимен каза...

Предложение към Михайлова за увеличаване на раждаемостта:
1.Общината да регистрира всички жени във фертилна възраст,както беше наредено на Общинските съвети през 1985 год.от ЦК на БКП и да започне агитация за пиовече деца.
2.Със заповед да забрани секса за спорт и удоволствие,а да се прави секс само ако се правят деца.
3.Да прати пенсионерите от общинска администарция да надупчат с игла всички презервативи намиращи се в търговската мрежа в Троян.Барем това свършат качествено.

Анонимен каза...

Малчев и той като Ройнева и Розалинда - ПРОФЕСИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК ПОЖИЗНЕНО!

Анонимен каза...

Доцке още няколко месеца и ще си отидеш на Ловеч за постоянно. Ама да не забравиш да вземеш с теб и твоята приятелка Поля Димова.

Анонимен каза...

Вие какво искате от Михайлова, ами тя толкова си може все пак да не забравяме че тя няма един ден трудов стаж като ръководител и оп изведнъж кмет в екип със зам.кмет Анчо Мамин Елкин.

Анонимен каза...

Радвам се че най-после и други хора съзряха слабата ни кметица и слабия нейн колектив. При една що годе разумна кандидатура от страна на Герб и ще изпратим Дончето!

Анонимен каза...

Не знам кой какво разбира от всички Вас дето сте коментирали в горните коментари ама явно сте само разбирачи- евала!
Как никой от Вас не се замисля че младите дето били безработни и нямали място за изява и реализация честно казано нищо не става.
Проблема за това се корени вътре в семейството и че никой няма да ни помогне за разрешаването на този проблем нито бюрото по труда нито Кмета и прочие а трябва всеки един от нас да се замисли на какво учим децата си какви ценности им предаваме на какво ще ги научим как ги подготвяме за живота а не да бърборим кой от къде е къде ще ходи кога ще е безработен и т.н. Вземете и се огледайте кой сте и от къде сте пък после коментирайте.

Анонимен каза...

Не си ядосвайте,скоро Троян ще се обезлюди ...Пък може тогава и статут на село да получи....Ще си гледаме тогава крави и козички та ще се оправят нещата...Донка е безгласна буква...Други люде управляват Троян и на тях не им дреме за вашето мнения...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |