Приеха бюджета – кротко и консенсусно

* За пръв път – опозицията без критики, само няколко препоръки
 * Приоритет №1 – възстановяването на улиците след водния цикъл
 * „Непредсказуеми са проблемите, които могат да бъдат предизвикани от финансови корекции по европроектите”
Невероятно, но факт
Донка Михайлова
МНОГО кротко, консенсусно и без каквито и да е обструкции от опозицията, на каквито бяхме свикнали в последните години, мина приемането в Общинския съвет (ОбС) на троянския Бюджет 2015, внесен от кмета Донка Михайлова (19 февруари). От присъстващите 28 съветници нямаше гласувал „против” – 27 „за” и един „въздържал се” (силният човек в групата на ГЕРБ и основен критик на сегашното управление инж. Марин Радевски).

КАКВО се крие зад този изненадващ за мнозина бюджетен консенсус? Едното от възможните обяснения е приемането на допълнителните предложения на Икономическата комисия – за основен ремонт на тротоарите (16 хил. лв.) и уличното осветление (12 хил. лв.) на ул. „Акад. Ангел Балевски” в участъка при мебелната фирма „Рико Стил”, заради което при общественото обсъждане на проектобюджета се разразиха люти кавги от страна на собственика на „Рико Стил”, председател на Консултативният съвет по икономика към кмета и приближен до опозицията Христо Йовчевски. Иначе казано – исканите отстъпки са направени и няма недоволни. Има обаче догадки и за друго – с кроткото приемане на бюджета опозицията (ГЕРБ и приятели) „приспиват” управляващите, готвейки им някаква неприятна изненада преди местните избори. Възможно е и друго, което, поне на нас, не ни звучи особено добре – на местно ниво враговете БСП и ГЕРБ да са били ръката и да са си разпределили парчетата от „пицата/баницата”, както определи бюджета г-жа Михайлова. Има и четвърто обяснение, което също изглежда логично – внесеното бюджетно предложение е възможно най-доброто и би било безотговорно да се оспорва и бламира.

СЕГА по-конкретно. В стегнатата си презентация на проектобюджета за 2015 г. вносителят Донка Михайлова очерта основните му особености. Заложен ръст от 1,257 млн. лв. на приходната част (бюджетната рамка е 19,449 млн. лв.), нещо твърде амбициозно и непознато досега. Посочени бяха и цифрите за периода 2010-2015 г.: ръст на приходите по отчет с 19%, а само на местните приходи – с 40%, без това да е обвързано с вдигане на данъците. Подчертан бе и фактът, че в бюджетната 2015 г. Община Троян ще управлява и един паралелен бюджет от близо 14 млн. лв. от други източници – основно европейски пари по изпълняваните проекти по оперативните програми (това е само по проектите от програмния период 2007-2013 г., проектите от програмния период 2014-2020 г. не са включени, тъй като няма яснота кога ще започне финансирането).

Г-ЖА МИХАЙЛОВА назова и основните бюджетни приоритети: 1. Подобряване на жизнената среда, като тук фокусът е върху 3-годишната програма за възстановяване на улиците на Троян след водния цикъл, което няма да се финансира с европейски средства; „Считаме, че това е основният обществен интерес”, коментира градоначалникът; 2. Нова организация на движението, която е наложителна след приключването на водния цикъл; 3. Подобряване на бизнес средата – тук усилията са насочени към промишлената зона Сврачи дол (при входа на Троян откъм Ловеч); „Още на следващата сесия на ОбС ще ви представим първите инвестиционни предложения за Сврачи дол”, заяви кметът. „Приоритетите са набелязани след продължителни разговори с гражданите и предложения на кварталните и кметските съвети”, заключи г-жа Михайлова.

НЕ БЯХА премълчани и рисковете пред троянския Бюджет 2015. „Непредсказуеми са проблемите, които могат да бъдат предизвикани от финансови корекции по европроектите, особено когато се работи на високи обороти, както е при нас. Засипани сме с постоянни, неочаквани и трудно предвидими промени в правилата по европроектите. Голям проблем е наложеното ни в процеса на изпълнение на проекта за водния цикъл данъкът ДДС да не се възстановява от Оперативна програма „Околна среда”, а от НАП – което означава, че възстановяването на ДДС на Община Троян, възлизащо на милиони, ще закъснява значително, в най-добрия случай за 3-месечен период. Това налага необходимостта от наличие на сериозен обем оборотни средства, така че да не се блокират останалите дейности на Община Троян”, уточни Донка Михайлова. Кметът спомена и още един проблем – все по-големия натиск върху общинския бюджет от различни сдружения, спортни клубове, училища, свикнали с мисълта, че Общината ще дофинансира дейностите им. Г-жа Михайлова предупреди, че тази практика трябва да се ограничи и споменатите организации „да търсят финансиране и от други източници”.

Минко Акимов, Николай Тодоров, Йордан Данков
КАЗАХМЕ, че критики към проекта на Бюджет 2015 нямаше. Имаше обаче няколко препоръки. Едната бе на председателя на Икономическата комисия Йордан Данков (ГЕРБ), който даде идеята всеки нов общински бюджет да бъде придружен с актуални данни за броя на населението в общината – защото без ясна обвързаност с демографската ситуация бюджетът няма да е това, което трябва да бъде. Николай Тодоров („Избор за Троян”) обърна внимание на задължителната взаимовръзка на количество с качество. „Качеството на извършените дейности мултиплицира количествения ефект”, поясни г-н Тодоров, като даде пример – една добре асфалтирана улица пести средства от ремонти в бъдеще. Минко Акимов (ГЕРБ) подкрепи кметското становище, че трябва да се прецизира общинското финансиране за спортни клубове, културни организации и различни граждански сдружения. Г-н Акимов подчерта, че Община Троян харчи най-много за спорт от всички общини на територията на Ловешка и Плевенска област; но напоследък започнали да се роят премного клубове и сдружения, които „не са полезни на Троян”. Посочено бе, че вече имаме 4 туристически дружества, 3 ски клуба, 2 танцови състава, 2 духови оркестъра – трябва да се определи кои са представителни и те да се подкрепят финансово, бе становището на съветника и бивш кмет на Троян.  

Т21

Още по темата:

18 коментара:

Анонимен каза...

Толкова години Акимов даваше по 20 000 лева за "Траяна" сега визира явно "Здравец" като втори ансамбъл. Но сравнение между двата не може да има. Здравец са с 60 годишна история. Какво му пречат и спортните клубове? Нали те са транплин за младите амбициозни хора в града ни. Останаха малко неща които да ни радват тук и едно от тях е постиженията на младите.

Анонимен каза...

1-ви ти , чете ли изобщо статията или само края и . Не ,че трапчанеща не трябва да ни освободи от натрапчивото си присъствие и в случая тои подкрепя комсомолката донкА която цитирам : "...... Кметът спомена и още един проблем – все по-големия натиск върху общинския бюджет от различни сдружения, спортни клубове, училища, свикнали с мисълта, че Общината ще дофинансира дейностите им. Г-жа Михайлова предупреди, че тази практика трябва да се ограничи и споменатите организации „да търсят финансиране и от други източници”. ...." Не е ли по добре да се намали финансирането на търтеите в обшината чиято единствена задача е да тролят по форумите цял ден от служебните компютри в подкрепа на кметицата и партията и .

Анонимен каза...

Като гледам хората на ГЕРБ, мисля, че най-подходящият им кандидат е Акимов. Много глупости направи през мандата си, тръгна на война с грешните хора, а се обгради с подлоги, но въпреки това, на фона на сегашното управление и кадрите на ГЕРБ, той е човекът!

Анонимен каза...

3 -ти ти добре ли си , или си от хората на кметицата единствения шанс на която да запази поста си е пак да се изправи срещу лакомия трапчанин . Всеки друг би се справил по добре от милиционера .

Анонимен каза...

На фона на наследените 4 000 000 заеми, този е човека който най-малко трябва да взема отношения. Трябва да унемее и да не се обажда

Анонимен каза...

Акимов има много кусури, факт, но кой е по-добър от него - Иванчо монтьорчето, който не можа да събере 800 преференции и да стане депутат, Лальо костюма, който три изречения ги учи три часа или пък Дудевска /нашта, както казват доста мъже в града/?! Ей това е въпроса, от чийто отговор зависи неизбирането на Донка!

Анонимен каза...

Донка пак поарчи всичка по изкопи и са прай че воден цикъл тя е в цикъл ама тва друга тема няма в Троян къде да се испикай и исери човек Донке накради се и се махай от кметския стол ама тя сигурно пере пари в общината затова стана от депутатка кметица да пере парите щот са незаконни ни са знай й в общинъта колко краде който иска да не е на власт да пише коментар ама тя сигурно ги чете ако знае кво е компютъртя не е образована като нас инженерите а е депутатска ........ Тя не знае каска да си сложи хахаха.

Анонимен каза...

И едните и другите сте прави. Всички си имат кусури. Още по-интересно ще стане наесен, ако се случи това, за което се говори в по-малката дясна партия, в случая наричана "блок". Не съм им фен, особено след като влязоха във властта, но ако извадят кандидатурата на Андреев бих се замислил, тъй като по-чист няма в никоя партия.

Анонимен каза...

7ми УНИКАТ !!!!

Анонимен каза...

8-ми, за кой Андреев става въпрос, като си казал А, кажи и Б, ако просто не се правиш на интересен!

Анонимен каза...

Оо да, Свилен Андреев може да внесе изненада, защото ще обере повечето от гласовете на младите, а и за годините си е много на Ти с политиката. Прав си 8 ми, по чист няма.

Анонимен каза...

Ако говорите за този от Реф. блок , не се впечатлявайте от това, че е наясно с нещата , защото доколкото знам е политолог и това му е работата. От една страна е хубаво, защото най-после Донка ще има словесен конкурент при дебатите. Понеже досега нямаше такива, тя винаги изпъкваше пред ония тикви. Ще стане интересно.

Бат Саали каза...

Не разбрах колко от бюджета е отделено за нас-бедните социално-слаби и икономически немощни роми и донкини избиратели. Защото идат избори и ако няма бира и кебапчета накорем, ще си търсим по-щедър кмет.

бат Велко Сандокана каза...

Отличноо - Радевски ще ви *бе тактично! Как? Тик-так,тик-так ...

Анонимен каза...

https://www.youtube.com/watch?v=KofwEZq3q88
Песен посфетена на Кметицата!

Анонимен каза...

14. бат Велко Сандокана каза...
Отличноо - Радевски ще ви *бе тактично! Как? Тик-так,тик-так ...

...да ама по този начин се завързват и "едни" връзкиии...

Анонимен каза...

16-ти,те някои връзки са в непосредствена близост до палците на краката,та тези дето ги връзват не е лошо да внимават,да не се окажат изненадАни!

Анонимен каза...

Там няма изненади и изненадани като германци в тил...там направо си се навождаш и опппп-са!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |