Обсъждаха водния цикъл

* Николай Пенев: До 15 ноември трябва да приключим всички строително-монтажни работи за тази година  * Опитваме да удължим срока на договора, за да свършим всичко както трябва, без да го зарязваме на етап – окей, но не съвсем
В Общинския съвет
Николай Пенев говори пред Общинския съвет, Троян, 30 октомври 2014 г.
НА ПОСЛЕДНАТА сесия на Общинския съвет (ОбС) в Троян, 30 октомври, кметът Донка Михайлова внесе за обсъждане информация за изпълнението на проекта за интегрирания воден цикъл на Троян, втори етап, което се случва в момента. Хубавото е, че информацията не бе от сорта на напудрените отчети, целящи да покажат, че всичко е наред и да тушират проблемите; напротив – г-жа Михайлова казваше нещата без заобикалки, посочвайки слабостите (извадка от информацията ще публикуваме отделно).

НО КАКТО можеше да се очаква, дискусията не навлезе в конкретните проблеми, което би било далеч по-полезно, а вървеше в най-общ план. И основно се обсъждаше безполезният в случая хамлетов въпрос – нужен ли ни е този проект или не ни е нужен. Въпрос, на който общинските съветници бяха отговорили преди доста време – с решение на ОбС - Троян от 19 януари 2012 г., прието с 24 гласа „за” и само 2-ма „против” и дало зелена светлина да се кандидатства с проект за реализацията на втория етап от интегрирания воден цикъл на Троян.

И ВСЕ ПАК в дискусията имаше нещо много полезно и навременно – по предложение на съветник на трибуната излезе Николай Пенев, ръководителят на консорциума изпълнител ДЗЗД „Траянус”, и очерта ситуацията, също без заобикалки, излишни оправдания и общи приказки. Да припомним – изпълняваният проект е на обща стойност 29,5 млн. лв., като очакваната безвъзмездна субсидия е в размер на 28 млн. лв. (от тях 22,4 млн. лв. европейски средства по ОП „Околна среда” и 5,6 млн. лв. държавно участие), а 1,5 млн. лв. ще се осигурят от троянския общински бюджет. Предвижда се изграждане и реконструкция на 20,8 км канализационна мрежа и на 7 км водопроводна мрежа. По договор проектът трябва да приключи за 26 месеца, т.е. до 10 февруари 2015 г., но в момента се правят постъпки и се очаква удължаване на срока поне до лятото на 2015 г.

ЕТО КАКВО каза г-н Пенев, цитираме дословно.

Работата по водния цикъл тече под пълна пара, 28 октомври 2014 г.
• Не съм свикнал да говоря на трибуни. Ще се опитам по същество първо да отговоря на въпросите. Забавяния със сигурност има на обекта, но не е тук мястото да търсим всичките причини, те не са еднопосочни – само при нас (изпълнителите) или само в общинската администрация. Но са факт! При всички случаи, започвайки този проект, ние бяхме вкарани в една рамка – трябваше да подпишем, че до 30 октомври ще го изпълним или да се откажем. Все пак разумната икономическа логика казваше, че трябва да подпишем – защото бяхме спечелили търга и работихме за това. Дали другите колеги (участващи в търга за изпълнител) щяха да се справят, аз не искам да гадая, да правя сравнение с други градове и т.н.

• Факт е, че немалко дни ни взе лошото време, тук коментарът е излишен. Факт е, че ние подценихме скалите. Факт е, че в интерес на това гражданите да могат да си стигнат до домовете, ние не затворихме всички улици, ако го бяхме направили, щяхме да сме доста по-напред в графика. Факт е, че постоянно някой идваше и казваше – сега ще има празник, тук да се спре да се работи, и ние спирахме. Искам да кажа, че бяхме изключително кооперативни с общинската администрация, което доведе до забавяния. Примери – на центъра не трябваше да почнем работа преди Празника на сливата, към Орешак два-три пъти спирахме, асфалтирахме два пъти вместо един път, също икономически неизгодно и т.н. Капацитетите в региона са ограничени – камък няма и т.н. Но ние (българите) сме шампиони по оправданията и не искам да продължавам в тази посока.

По ул. "Любен Каравелов" се работеше дори в деня на невиждания снеговалеж, 25 октомври
• Какъв е проектът? Той е такъв, какъвто е и аз смятам, че при всички случаи за един град такъв проект е положителен. Искам само да спомена, че ние влязохме едва в края на м. април в центъра на града; преди това бяхме извън града, на малки километри, само и само в зимния период да не задръстваме града. И реално вътре в града сме работили по-малко от 6 месеца, а вътре в града имаме да изпълняваме три четвърти от обема на работата; 75-78% от всички отклонения са в града и това е най-неприятно за гражданите, тротоарите, комуникациите. Факт! Това беше за генералното забавяне, сега конкретно.

• Стремежът да не възпрепятстваме фирмите и организацията на движението е свързано със забавянето. Нормално нашите разчети по организация на движението бе за пълно затваряне на центъра. По всякакъв начин и с риск, защото рискът наистина е при нас (изпълнителите), а не при възложителя (Община Троян) – и ако нещо се случи, отговорността е за нас, но ние пускахме хората да минават, само и само да има мир. Естествено че недоволни има винаги, в това също сме големи шампиони, да сме недоволни и да се оплакваме. Бензиностанциите – и тук за две-три направихме специален достъп, за да могат хората да зареждат.

• За качество и финансиране сега не желая да давам отговор. Само едно искам да подчертая – масово в общините има брожения от подизпълнители, от хора, на които не е платено. Ние също ползваме хора и фирми и не знам някой да е чул оплаквания, че на някого не сме платили. Второ – не сме спрели обекта заради липса на финансиране, което смятам, че също е положителен аспект.

• Табелите (за тях бе зададен въпрос от съветника Николай Тодоров – бел. Т21) – това е една интересна тема. Слагаме ги, махат ги, крадат ги, изнасят ги… Нямате представа, че една табела на входа на Троян четири пъти съм я правил наново?! Полицията идва и казва – затворете участъка. Аз мога да затворя физически – имаме такива бетонни заграждения, мога да изсипя и големи камари камъни и няма да могат да минават. Но леките заграждения бяха поставени с цел хората да могат да стигнат донякъде. Това е за табелите.

• При всички случаи обаче конкретните неща, които смятам, че най-много интересуват хората, са графикът, как ще завършим, кога ще завършим и в какъв вид ще оставим града. Нашият график е такъв, че всичко, каквото сме започнали, да го завършим; без да мога да кажа, че навсякъде на 100% ще асфалтираме, зависи и от времето и други фактори. Но имам уверението на асфалтовата база в Ловеч, че те ще работят до последно, за да можем да асфалтираме. До 15 ноември трябва да приключим всички строително-монтажни работи за тази година, след което до 30 ноември да приведем града във вид, в който на никого да не бъде попречено, снегът да не ни изненада за пореден път и т.н.

• Сградните отклонения или иначе казано – довършителните работи. Факт е, че в този град почти никой не се отказва от отклонения. Ние разчитахме, че при заложени 1000 сградни отклонения реално ще се наложи да направим около 500. Но в момента вървим към изпълнение на 1300, т.е. станаха не по-малко, а доста повече. И допускам, че отзвукът в местната общност ще е положителен. Защото при проектирани 1000 да изпълниш 1300, това значи: идват хора и казват – направете ни отклонения, идват фирми и казват – направете ни отклонения, и ние – готово, изпълняваме.

До 15 ноември строително-ремонтните работи за годината ще приключат, обеща г-н Пенев
• За конкретния график по улици. Всеки понеделник ние правим оперативка и се минава по улиците, срещаме се с всяка една от четирите фирми в консорциума, с техническите ръководители. Общият график е предаден в Общината – разбира се, това е график за нещата, които искаме да изпълним през тази година. Ние съвместно с Общината, и особено Общината, се опитваме да удължим срока на договора. Това е добре, за да можем да свършим всичко както трябва, без да го зарязваме на етап – окей, но не съвсем.

Т21

Още по темата:

4 коментара:

Анонимен каза...

Радвам се, че пред съветниците е говорил един много компетентен човек. Става въпрос за инж. Пенев. Лично за мен много от нещата станаха по-разбираеми и приемливи.

Анонимен каза...

Абе воден цикъл добре, ама ВиКто пак сгази лука...
Знаете ли че КЗК е глобил ВиК Троян за злоупотреби с монополно положение и глобата е 268 000 лева. Кой ще ги плати сега...

http://novini.dir.bg/news.php?id=17742119

Анонимен каза...

Как кой? Ние- троянските данъкоплатци.
А кой ще плати далаверите по водният цикъл- пак ние :)
Да сме живи и здрави и с гордост да си плащаме
и без това безбожно високите данъци, а също
така да шофираме по разкопки и след дъжд да си имаме
морета и езера по пътищата :)

Анонимен каза...

Думи нямам ! Алооооо общината ! Докога Тонимир ще ни носи глоби ! И сега пак ли ще му простите ! Нека сега Тонимир да плати глобата от джоба си ! Или ще му се размине !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |