Улица „Шанз Елизе” в Добродан

* „Френската” къща с табелата „Champs Elysees” и знамената е на сем. Троански, по-точно – бащината къща на съпруга Пенчо; но идеята за целокупната франкофонска и франкофилска нагледна агитация е
 на съпругата Марияна
По света и у нас
Ул. "Шанз Елизе", с. Добродан, Троянско, м. септември 2014 г.
УЛИЦА „Шанз Елизе” („Champs Elysees”, буквално „Елисейските полета”) – но не световноизвестният булевард в Париж, а неговата малка и скромна посестрима в… троянското село Добродан. Доброданската „Шанз Елизе” си има истинска табела, а до табелката се веят гордо четири важни знамена – най-отпред българският трибагреник и до него синьото европейско знаме със златните звездички, трикольорът на Френската република и жълтият троянски флаг с герба на града ни. По тази причина „Шанз Елизе” в Добродан е известна още като „Улицата със знамената”, даже е по-известна така, защото мнозина от местните не успели да разчетат многобуквените латински заврънкулки върху табелата.

Марияна Троанска
И СЕГА обяснението. „Френската” селска къща с табелата „Champs Elysees” и знамената в Добродан е на сем. Троански, по-точно – бащината къща на съпруга Пенчо Троански, професионален пожарникар, дългогодишен шеф на огнеборците в Ловеч, след това началник на противопожарното звено на БДЖ, сега пенсионер и ръководител на общинския доброволчески отряд. Но идеята за парижката табела, знамената и целокупната франкофонска и франкофилска нагледна агитация е на съпругата Марияна Троанска – дългогодишен служител в Община Троян, специалист по туризъм, родом от Ново село (сега кв. „Центъра” на гр. Априлци), отскоро също в пенсионерските редици.

НО ФРЕНСКАТА връзка не е само по симпатии към страната на виното и любовта, а е далеч по-дълбинна – малкият син на сем. Троански, Николай Троански, възпитаник на ловешката Езикова гимназия, от години живее във Франция, там завършва висшето си образование, икономика, а от 2009 г. вече има и френско гражданство (разбира се, без да се отказва от българското). Николай работи в солидна счетоводна къща в гр. Анже, провинция Бретания, на 350 км от Париж, и в момента кандидатства за престижната позиция „експерт счетоводител”. Другият син на сем. Троански – Петко Троански, е психолог и е служител в Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в родния си Ловеч.

Доброданската "Шанз Елизе" или още "Улицата със знамената"
„ТАБЕЛАТА я купих от един сувенирен магазин точно на бул. „Шанз Елизе” в Париж – тя (табелата) е много хубава, но булевардът ми взе акъла с красотата и великолепието си. Затова реших да си го „пренеса” в Добродан, пък й доброданската ни къща е преписана на „французина” Николай”, сподели пред Т21 г-жа Троанска, която е наша отдавнашна приятелка. Но, както самата тя ни дообясни, пръст в цялата работа има и бившият служебен премиер на България, а по това време посланик на България в Париж Марин Райков. „Г-н Райков е добър познат на сина ни и научихме, че е сложил табела „Champs Elysees” на дома си в София. Даже ходихме с Пенчо да я видим и „прекопирахме” идеята”, призна си Марияна. Иначе казано: Vive la France!     

Т21

9 коментара:

Анонимен каза...

Бре, тази кметица спи ли, бе ? Какви са тези империалистически знамена и имена в комунистическата троянска община ? "Шанз Елизе" има , а "Москва", "Магадан""Камчатка" и " Чукотка" няма ! Ама, ха !

Анонимен каза...

Не, не спи. Даже пита как си, грижиш ли се за овцете? Или пак си на сянката и спиш и пърдиш!

Иванко каза...

Защо сте толкова лоши? Защо този негативизъм? Защо винаги сте анонимни?

Ибaнко каза...

Aз не съм aнонимен бе, Ивaнко. Ей виж кaто съм си нaписaл ,, името".

Анонимен каза...

И на тая улица пият ли кафе с кроасан или маат попара с домашно сирене, а Генади?

Генадий каза...

:)))) Според мен маат попара, ако има мляко, а сиренето - може и без сирене. Такива ми ти работи.

Анонимен каза...

Мандраджийка по образование ръководила толкова години туризъма в Троян.Това обяснява всичко...

Анонимен каза...

Как комунистическа бе №1, гербаджийска е! Нали ГЕРБ спечели!Догодина както вървят нещата те ще управляват отново !Дано си намерят кандидат кмет на нивото на сегашния, да е походил по световете, но не като екскурзиант, както правеха до сега управниците ни, а и да си е вкарал малко чужд акъл в главата.Има време, ще разберем!

Анонимен каза...

А тя тая сегашната,изобщо не е екскурзиант. Види се и какъв акъл си е вкарала в главата...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |