Инж. Владимир Хаджийски: Как се създава работещо предприятие?

* „Хората, които ме познават, знаят, че на мене популизмът ми е чужд. Аз обещавам и поемам отговорност само за това,
 което мога да свърша”
Парламентарни избори 2014 Платена публикация
Инж. Владимир Хаджийски в офиса си
Продължаваме разговора си с инж. Владимир Хаджийски, вторият в листата на „БСП – Лява България” в 11-ти Ловешки многомандатен избирателен район, наш съгражданин, троянец. Темата ни е бизнесът, което не е случайно – кандидатът за народен представител е инженер и бизнесмен, собственик на успешно развиваща се мебелна фирма.

- Началото? Как започна?
- След 1989 г. настъпи време-време за промени. Старият ни свят се срути, както се срути Берлинската стена. Със свалянето от власт на Тодор Живков започнаха политическите промени и прехода към демокрация и пазарна икономика. Имах усещането, че от нас зависи как  и какво ново общество ще изградим. Винаги съм бил активен човек и нямаше как да остана настрани в тези съдбовни дни. Затова с един от най- добрите ми приятели – Милко, решихме да създадем фирма. Той имаше търговския нюх, а аз техническата подготовка. Така се роди „Елма 13“. Името е съставено от първите две букви на имената на моята и негова съпруга, Елена и Марияна. Взехме под наем помещение в с. Балабанско и започнахме.

В началото имаше много грешки, пропуски и неудачи, но  те  ни научиха да не се предаваме. Трупахме опит от грешките и продължавахме напред. Бяхме упорити, учехме се в движение и успяхме. Много важно за този успех беше, че семействата ни вярваха в нас и помагаха с каквото можеха. Благодаря им! Когато помещението, което бяхме наели, бе обявено за продажба, се явихме  на публичен търг. Спечелихме и закупихме имота, върху който за 23 години изградихме днешната „Елма 13“. Купихме по нотариален акт дърводелски цех, но се оказа, че сме закупили „маджунарница” и тази сграда изобщо не съществува в плановете на общината. От тогава започна и борбата ми с бюрокрацията. Започна голямо ходене по мъките и по инстанциите, докато успеем да вкараме в ред документите.

Във фирмата с работник - партньори и съмишленици
- Как съвместяваш ролята си на работодател и социалните ти разбирания?
- В предприятието работят  хора, които имат производствени умения, но се нуждаят от организация, от новаторски идеи в производството, от по-голям замах в работата. Ние имаме  професионалната подготовка и идеите. Инвестирали сме в машини, технология и добри работни условия. Обединявайки уменията си, ние ставаме партньори. Те знаят, че имаме нужда един от друг. Те изработват качествен продукт, ние го продаваме. Получаваме ние, получават и те. Произвеждат лош продукт - не го продаваме, фирмата фалира, а те остават без работа. Много е просто и ясно. За да работи обаче този принцип е необходим знаещ и можеш екип. Това отнема доста време, ресурси и търпение. Познавам личните проблеми на всеки работещ за нас и се опитвам максимално да бъда полезен. Защото когато работникът има спокойствие в семейството, може да се разчита той да бъде продуктивен и успешен на работното си място. В „Елма 13” почти няма текучество, защото сме екип.
Във фирмата

- А през тежките месеци на кризата?
- Спасиха ни партньорите, които купуват продукцията ни. Не мога да не се гордея с името, с което се ползваме и авторитета, който сме изградили пред тях. И в най-тежките времена на кризата те продължиха да поръчват нашите мебели, въпреки че и те бяха затруднени, само и само да ни запазят и да оцелеем. Затова не намалихме заплатите и не съкратихме нито един работник. Те не се отказаха от нас и ние няма да ги подведем в бъдеще. Доверие за доверие.

- Какво е мнението ти за  бизнес климата у нас? Как се прави работещо предприятие в наши дни?
- Най-общо казано, бизнес климатът в България не е добър. В наши дни малкият и средният бизнес се сблъскват с много и различни трудности. Представете си, че откривате пазарна ниша. Имате идея и желаете да започнете бизнес. Искате да представите своя продукт на пазара възможно най-бързо, но попадате в лабиринта на бюрокрацията. Ако все пак успеете да се измъкнете от този лабиринт, то идва следващият проблем – как да се сдобиете с необходимия начален капитал?  Повечето фирми в България си осигуряват необходимото им финансиране чрез банкови заеми. За нова и малка фирма обаче е доста трудно. Особено, ако трябва да представи исканото от банката обезпечение или дълго и изрядно кредитно досие.

В България се създаде държавна банка за осигуряване на заеми за инвестиции и оборотни средства при облекчени условия и по-ниски лихви. Но мислите ли, че малкият и средният бизнес имат достъп до средствата, отпуснати от нея? Отговорът е НЕ! Защо тя не следва целите си, за които е създадена? Ако тя заработи, това ще намали зависимостта и задлъжнялостта на предприятията към финансовите институции. Ще увеличи оборотните им средства, ще подобри отношенията с доставчиците, защото ще  погасяват  задълженията си към тях в срок. Знаете ли колко огромна е междуфирмената задлъжнялост у нас? Намаляването на задълженията между фирмите в средносрочен период би довело и до постепенно увеличаване на заплатите.

Като започнахме за бизнес средата, ще ви разкажа с какво съм се сблъсквал аз. Преди години, въвеждайки в експлоатация един от нашите корпуси, в приемателната му комисия имаше повече членове, отколкото при откриването на „Лесопласт”. Само този, които не е инвестирал в строителство, не знае за какво става дума. А една проверяваща институция ни наложи глоба затова, че не сме подали декларация за нещо, което НЕ извършваме. При обжалването на санкцията ни отговориха, че понеже е в минималният си размер, тя не може да бъде обжалвана?!

Активен участник в битката по "казуса "Олимпия", който бе на път да доведе до фалит десетки троянски фирми, 2012 г.
Факторите, които могат да сринат едно малко предприятия, са много: монополистите на пазара, проблеми при реализиране на продукция, взаимоотношенията с различни институции, лицензионните режими, нелоялната конкуренция и т.н. Но нека спрем до тук. За бизнес средата мога да говоря с часове. Имам 23-годишен опит и съм преминал през доста правителства. По този начин не се стимулира бизнес. А как се създава работещо предприятие? Трудно. Много трудно. Но аз съм част от него и не мога да бъда безразличен към проблемите!

- Как си представяш бъдещето на България в ЕС?
- Ако не синхронизираме нашето законодателство с европейското, не излезем ли от балканската си летаргия, не започнем ли да мислим и работим като европейци, България няма бъдеще в Европейския съюз. Аз искам България да е равностоен партньор в ЕС. Така както внасяме нашата българска вноска, без условности! Ние също трябва да получим финансирането по вече одобрените проекти. Всички страдаме от замразените средства по оперативна програма „Околна среда”. Не смятам за правилно такъв вид европейско възпитание. 

- Къде е границата между социални обещания и популистки изказвания?
- Всеки може да каже, че дадено изказване е популистко. Хората, които ме познават, знаят, че на мене популизмът ми е чужд. Аз обещавам и поемам отговорност само за това, което мога да свърша.

- Кои са идеите, които ще  защитаваш, ако станеш народен представител?
- Преживяваме не само икономическата, а и тоталната разруха. Боли ме! Безпътицата ме ужасява!  Искам да направя нещо, което да ни изведе отново сред водещите градове.
Като представител на малкия и среден бизнес смятам да участвам активно в законотворческия процес, който ще гарантира спокойствие, ще даде нов импулс в работата на предприемачите, ще даде по-големи възможности за размах на техните идеи и намерения. И по-конкретно:

   • Иницииране на промяна на Закона за горите в частта му за тяхното използване;
   • Подобряване на законите, регулиращи икономическата среда в България, европейските проекти и обществените поръчки;
   • Конкретни предложения за опростяване на системата по усвояване на еврофондовете, водещи до създаване на нови работни места: по-ясни и общоприложими правила; премахване  на тежките бюрократичните процедури; по ефективни наказания за нарушителите;
   • Подобряване на транспортна свързаност на Ловешка област и привличане на средства за изграждане на алтернативното трасе на път ІІ 35 в Троян.
Така ще бъда полезен за решаване на регионалните проблеми и преодоляването на безработицата на местно ниво.

- Ще кажеш ли малко повече за Закона за горите?
- Трябва да се съгласите, че ако започна да ви говоря компетентно и изчерпателно по всички теми, това вече е в популизъм. Обсъждали сме с колегите, които работят в тази система, несъвършенствата на закона и какви промени трябва да се инициират. Те не са хората, които унищожават горите. Напротив, те знаят как да ги стопанисват. Трябва да решим проблемите с незаконната сеч, с тежката техника, която разсипва пътищата, с начина, по който се печелят търговете и се продава този ценен национален ресурс. В този сектор има много добри специалисти, които  уважавам. Те знаят как да го направят и заедно с тях ще разработим и предложим промените. Трябва да търсим специалистите в дадена област, да си изясним проблема и ще намерим неговото решаване. Няма нерешими проблеми, когато има добра воля.

- Защо си мислиш, че точно ти ще успееш да промениш системата?
- Защото не веднъж съм успявал да я преодолея.

  (следва продължение)

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Още по темата:

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |