22-рата Слива – крачка напред

* Защото: разчупи формата „сцена – публика” и даде сигнал за измъкване от етно модела * В Орешак – на ниво както винаги
 * Предупреждението (ни): започва да става прекалено
 вчесано и опитомено
Наздраве!
Кметът Донка Михайлова открива празника
ДЕНЯТ не винаги се познава по сутринта. Това ни доказа 22-рото издание на Празника на сливата и троянската сливова (преименуван в по-ново време на Български фестивал на сливата), Троян, 19-22 септември 2014 г. Шоуто тръгна с едно скучно и слабо начално дефиле (виж повече в „С гаф започна 22-рата Слива”), но продължи много силно; и определено направи крачка напред. Кое бе хубавото?

Начело на дефилето
Казанката на троянския площад
НАЙ-НАПРЕД – 22-рата Слива успя да „вкара” всички присъстващи във веселбата, ангажира ги, превърна ги в съучастници, разчупи формата „сцена – публика”, което бе голямата слабост на повечето предишни издания и някак си сковаваше купона. Как стана това? Основно с разпръснатите навсякъде събития: Улица на занаятите, до нея други сергии, пейки насред площада, открита сцена, скара-бири край шадравана, на моста арт изяви от пленера на НГПИ, но-нататък Луна парк за малчуганите, около Музея и кафене „Антик”- място за изконните екстри (действащата казанка за ракия, мармалададжийница и др.). С други думи – празникът се превърна в народно веселие, в общоградски купон и това заслужава аплодисменти. 

Гледка от Улицата на занаятите
Работилницата за народни носии от Троявна
ВТОРО – Улицата на занаятите, по-дълга от всяка друга година и привлякла над 50 занаятчии от цяла България. Улицата сама по себе си е атрактивна, привлича хора, носи настроение и полза. Вярно е, че не бе съвсем тематично сливова, но в това няма лошо – такава, каквато е, с най-различни занаятчийски стоки, бе отлично допълнение, значима екстра. Говорих с няколко участници: майстори от Пазарджик, произвеждащи нестандартни термо бутилки за различни питиета, научили за празника в Троян от интернет, попитах ги доволни ли са, отговорът бе „Много!” – и като алъш-вериш, и като реклама на фирмата им; почти същия отговор ни даде и Райна Ганчева  от Трявна – собственичка на Работилница за народни носии, която бе на щанда заедно с племенника си Цветомир, троянец, завършил моден дизайн… С две думи – браво на Улицата!

Демонстрацията на флористите - прелестна отвсякъде
Нестинарите се радваха на огромен интерес
ТРЕТО. Две (поне) запомнящи се новости. Едната – изявата на цветари от Асоциацията на флористите в България, сред тях и троянката Венета Цочева. Петте дами участнички сътвориха чудеса от красота пред очите на публиката и спечелиха симпатиите на всички. Голямо браво, дано и догодина! Нестинарите от Малко Търново и Бродилово; това не може да се опише, то трябва да се види. Тук му е мястото да похвалим и другите изпълнители – танцовата формация „Елика” от Пловдив, столичните гости Вензи и Прея, троянските рокаджийски банди „Ритмикс” и „Антидот”, нашите млади музикални звезди Радко, Илияна и Вергиния, , младежките духови музики от с. Гложене, Видинско и „Заедно” от „Троян”…

Много хора - и троянци, и гости откъде ли не
ЧЕТВЪРТО, но не по значение. Многото хора, дошли откъде ли не за празника на сливата в Троян, включително организирани групи с автобуси. Как се постигна тази посещаемост? Дали помогна събирането на повече празнични/неработни дни и слънчевото време през уикенда – със сигурност; по-важното обаче е друго и то радва – троянското сливово шоу вече има своя имидж и национална известност и умее да привлича публика. Което пък допълнително радва туристическия бизнес в Троянско.

Три от участничките в кулинарното шоу за професионалсти
ПЕТО. Кулинарната част „избухна” с пълна сила миналата година, когато в празника, благодарение основно на ентусиазма и контактите на преподавателката в тукашната паралелка по туризъм инж. Иванка Църова, се включиха професионалисти от най-първа величина. За щастие този кулинарен „взрив” бе повторен и тази година (очаквайте подробности лично от г-жа Църова), и дано стане традиция.

ШЕСТО. С това си издание сливовият фест показа, че може да се измъкне от етно модела, към който бе тласкан от някои в предишни години. И да звучи не бабешки, а младежки. Което пък значи, че има перспектива.

Катето Евро бе водеща в първия ден в Орешак
СЕДМО. Орешашката част на празника и домакинството на Националното изложение (НИХЗИ) запази традиционното си добро ниво, който резултат изобщо не бива да се подценява; въпреки че този път в Орешак не бяха така амбициозни, както в предишни издания. Тук заложиха на познатите екстри (казанка, дегустации, кулинарната приказка на „Кайзера”, занаятчийски демонстрации) и нямаше някакви впечатляващи иновации, но това не е критика, напротив. За отбелязване е, че за пореден път успяха да привлекат изпълнители от национален мащаб (този път поп певицата Деси Добрева и актрисата Катя Евро), което си е добра „стръв” за гостите.

Деси Добрева води хорото в Орешак
СЪС СИГУРНОСТ има и осмо и девето и т. н., но нека погледнем и кривиците, защото и тях ги имаше.

НАЙ-НАПРЕД – празникът стана леко разфокусиран. За това имаше обективни извинения – продължителността от няколко дни, която неизбежно разпръсква събитията (и посланията). Но имаше и субективни причини – като подценяване ролята на водещия (а тя, според мен, е възлова и структурираща), необяснимото изчезване на официоза вестник „Троянски Първак”, липсата на тематични конкурси (литературен, карикатурен и други подобни), които освен допълнителна атракция биха внесли и един полезен привкус на духовност и мисъл.

ПОСЛЕ – поне на мен ми липсваше в достатъчна доза майтапът, да не говорим за сатирата и остротата. Шоуто започна да става някак си прекалено вчесано и опитомено, което със сигурност не е негов плюс, точно обратното. Прогнозата ми е, че ако продължи да върви в тази посока, не го чака добро.

ТОЛКОВА. Наздраве! И до догодина!

Генадий Маринов
Снимки: Т21, Иво Грийн, Димитър Калински

Още по темата:

36 коментара:

Анонимен каза...

На Тити Папазов му казват Ревльото...а, на Генади Маринов.....мранкалото :)

Анонимен каза...

Аз 1-ви. мрЪнкалото :)

Анонимен каза...

Браво, Генчо, за обективността!

Анонимен каза...

Пореден фестивал на дриСливата ! А кога ще отворят главната улица ???

Анонимен каза...

Чудесен празник. Заслужено беше отразен от всички национални медии.

Анонимен каза...

до 1 - ревльото е тройчо МУРСКИ Симитлийски -ТОРПЕДОТО

Анонимен каза...

преди 20 години на тоя ден----цска-ЛЕВСКИ 1-7

Анонимен каза...

Кой каквото го вълнува.
1387 година преди христа,на този ден беше голъама жега,а днес вали-уви!

Анонимен каза...

Хубава работа, ама ... троянска.

Анонимен каза...

Доне,имаше ли още от шаловете и панамките,или са ти под бройка ?

Анонимен каза...

Ами 9-ти,каква да е - троянска,нали сме в Троян.
Ако не ви харесва уважаеми троянци,да я направим по хубава.

Анонимен каза...

Не знам кой за какво плаче, но знам, че в тези няколко дни магазините, ресторантите и хотелите се пукаха по шевовете. Позната магазинерка ми каза, че е е направила оборот като този по Коледа.

Анонимен каза...

Дано да е така както казваш,Доца дължи много на хората плащащи туристически данък,от който се облажава Нико Зарачинов и онова недоразумение Бир-Чалга-Нам кво си-Академия...

Анонимен каза...

Обороти имa безспорно...облaжилите сa търговците, нa които цените сa софийски. Пукaнки 4.50лв.....пaлaчинкa нaй-евтинaтa 2лв. Егaти цените, a ;) живи и здрaви дa сa, техните усти сa вечно прaзни .

TStancheva каза...

Празникът беше чудесен! Браво на организаторите - за идеите, претворени на живо, за енергията и ентусиазма, с който работиха, за да се получи един невероятен празник в иначе скучния ни градец! Проздравления!
А към Анонимковците по-горе: Преодолейте скептицизма и черногледството си. Не търсете непременно кусур на случващото се. Стремете се да виждате по-напред красивото, положителното и така ще сте по-малко озлобени и повече позитивни и добри.

Анонимен каза...

Станчева,знаеш ли от колко години съществува този празник?Знаеш ли колко време имаха всички управници до сега да го развият в продукт,който да рекламира Троян и да бъде очаквана дата ?Това,че след 22 години сегашният кмет в едно с досегашните мозъци, има щастието празника да се състои по време на 3 почивни дни,не означава че е открил топлата вода. Ама трябва да бъдеш по широко скроена,да можеш да погледнеш по-далеч от носа си,да прочетеш повече книги и да се образоваш...

Анонимен каза...

Утре в София започват протестите против покачване цената на тока
Кво ли ще стане в нашто китно село?
Протестите против Орешарски бяха организирани и заплащани от ГЕРБ. Айде сега да видим на троянци дали им пука или са достатъчно заможни за да отминат такава дреболия

Анонимен каза...

Хайде точно Станчева не я пращай да чете книги и да се образова, защото е достатъчно образована. Колкото и да плюеш , по-далече от собствения си сурат не можеш да се изплюеш. Фестивала беше страхотен, организаторите си бяха свършили добре работата, хората са доволни от видяното и преживяното !......пък ти си късай задника от злоба и завист! И ако малко си размърдаш мозъка, ще се сетиш, че няма нищо случайно. Никой не планира празник в работно време!

TStancheva каза...

Към 16: Първо се представи с името си и тогава ще броим книгите, които сме прочели, ще видим образованието, което имаме, и колко далече виждаме - дали до върха на носа си или отвъд хоризонта дори!
Не само съм широко скроена и толерантна към околните, но, за разлика от теб, съм и грамотна. На тебе пунктуацията не ти е силната страна на българската граматика.

Анонимен каза...

Никакво намерение нямам да се разкривам нито да влизам в полемики,с който и да е било. Мислете се за каквито си искате и си вярвайте,но излизайте по-често от Троян за да видите как,че земята не се върти около вас.А този смешник под номер 18, който плямпа,че задължения не се вършат в работно време, поне от срам да замълчи.

Анонимен каза...

Тоте 15и19 я не недей да даваш нещо дето го нямаш за акъл говоря///

Анонимен каза...

Врабеца е голям нестинар!!! Да е жив и здрав!!!

Анонимен каза...

Честит първи сняг на скиорите !

Бай Цанко-секретар на ППО "Милко Калев Балев" каза...

Да ѝ се чуди човек на акъла на кметицата. "Фестивал на сливата"... Първо, сливата е плод, който на жаргон означава специфичен женски орган. Второ, сливата е синя на цвят, а синият цвят е "цветът на демокрацията" (всъщност сливата е червена, когато е зелена). И трето, сливата е плод от който се прави ракия, а традиционното питие на истинския и праволинеен комунист е водката. Така, че не е ли по-добре др. Доца да избере друг плод за име на фестивала. Червен, като знамето на Партията. Например: малината. Тогава и ние, сто годишните ѝ избиратели ще се включим във фестивала, пеейки "Каалин-ка Малиин-ка Малиинка моя !" и ще се черпим със "Столичная", както едно време...

Анонимен каза...

Точно така :D

Анонимен каза...

На такъв празник трябва да има маси за сядане и консумация, нещо подобно като бир-феста в Германия.

Анонимен каза...

Нещо извън празника. Троян е разкопан заради ВиК. Не може ли да се поставят и тръби за топло, газо и всякакви други идейни решения за да се реши проблема с отоплението на града ни и да не се секат горите ни? Ще асфалтират и пак ще ги разкопаят. Никой не мисли за този проблем.

Анонимен каза...

А газ от къде?Наличният анален ,не става...

Анонимен каза...

И още нещо, което прочетох по-горе! Станали страхотни обороти по магазини, заведения и хотели. Сега е момента да се провери как се е отчел този оборот-реално, или отново са скрити оборотите, без издавани на касови бележки! Това е един проблем, който е от години, а мерки не се вземат. Има и много други нарушения, които са причина за многогодишното и продължаващо и сега затъване на държавата-присвояване в големи размери-бонуси, фалшиви инвалиди, фалшиви заболявания, черноработници, нереално работно време-нереални осигуровки, фалшиви производители, фалшиви дипломи, фалшиви заплати-фалшива производителност!!! Всичко в нашата държава е извън контрол, нелогично, нелепо, шокиращо, абе....просто, такава държава не съществува!!!

Анонимен каза...

Ох...ох...кaкви кaсови бонове? Всичко рaботи ей тaкa...зa блaгото нa търговците кaто визирaм тези с кебaпи, пукaнки, пaмуци и прочие, които дa споменa пък в мнозинството си не бяхa от гр. Троян. С еднa думa, пaрите излезнaхa вече от грaдa. Пукaнки в нaйлонови чaнти??? Смес зa пaлaчинки зaвбъркaнa нa земятa с дрелкa и бормaшинa. Ей тaкивa все родни мaйтaпи. Фестивaлът беше хубaв, но некa не премълчaвaме всичко.

Анонимен каза...

Професор Петър Петров има ли друго яке, освен туй кафявото?

Анонимен каза...

E, 30-ти, затова още няколко години ще съществуваме като държава!

Анонимен каза...

А на мен най-много ми хареса, че прочути сомелиери оцениха домашната ракия на бай Цочо, Дочо и прочие, и се чудя колко ли сме им платили за това? И какво разбраха от този фестивал истинските хора производители, отглеждащи сливи? Ами че нали без тях и ракия нямаше да пиете, да не говорим за другите производни на сливата-мармалад, сушени сливи и прочие. Мисля, че някой трябва да се сети и за тях, че и те съществуват и са жители на тази община!

Анонимен каза...

Преди няколко години присъствах на една сбирка,на която имаше чужденци.Като мина вечерята,по тяхна инициатива изкараха готвачките от кухнята,за да им благодарят.Видяхме едни отрудени жени с доста непрегледни дрехи.Едва ли и в най-хубавите си мечти са предполагали,че някои ще се поинтересува в този момент от тях.Благодариха им и дори имаше подаръци за тях.
За съжаление порядките при нас са по други.И манталитета.И на хората,които са заслужили,се обръща най-малко внимание.
Ако за 33-ти онеправдани в оценката са производителите.
Аз си мисля,по тази логика,не би ли трябвало и малко признание за организаторите,които макар и с цената на някои грешки,реализираха празника тази година.
Докато не станем по толерантни и признателни един към друг,все ще се въртим в тоя омагйосан кръг.

Анонимен каза...

ДОНКА ДА ОПРАВИ УЛИЦИТЕ, ТОГАВА ДА ТРЪГВА ДА ПРАВИ ФЕСТИВАЛИ !!!

Анонимен каза...

Честит празник на алкохолизиралия игумен! Наздраве!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |