Николай Вълков: България има нужда от дългосрочна държавна политика

* Основен приоритет е намаляването на безработицата и повишаване на ниския стандарт на живот в региона
 
Парламентарни избори 2014 Платена публикация
Николай Вълков
Водачът на листата на Реформаторския блок Николай Вълков се срещна с граждани на Троян и Луковит. Пред тях той представи програмата на Реформаторския блок и разговаря с хората по техните проблеми. Николай Вълков е на 35 години, адвокат, заклет преводач, практикуващ от 2000 г. Юридически консултант на Европейския парламент, Европейската комисия, процесуален представител и на Европейския съюз в България, Омбудсмана на Република България, фирми като „Майкрософт”, „Рош”, „Експириън” и др. Основател на ПП „Движение България на гражданите“ и член на Контролния съвет. Алпинист, изкачил връх Гашербрум I (8068 м) без кислороден апарат, 2009 г. Женен, с две деца.

- Какви проблеми поставят хората на предизборните срещи?
- Основните проблеми са два – на първо място обидно ниските пенсии и на второ място безнадеждността на хората, че децата им ще се върнат да работят и живеят в региона, където са родени. Хората с гордост споделят, че децата им учат в чужбина, но са отчаяни, че няма да се върнат. В Луковит една жена изрази надежда новото поколение, което ще влезе в парламента, да не повтаря пътя на досегашните политици, които отдавна са забравили „Приказка за стълбата“. Друга жена постави въпроса за това, че пенсията й не е актуализирана от 2000 г. Тя говори за несъответствието между пенсиите и големите партийни субсидии и е абсолютно права. Ангажимент на Реформаторския блок е да работи за намаляване на субсидиите и на излишните разходи на парламента.

Николай Вълков и двамата троянци в листата на РБ - Ана Василева (№2) и Свилен Андреев (№4)
Доволен съм, че предизвикахме дискусия по време на всичките ни срещи, в които бяха поставени и искания за намаляване на броя на депутатите, предвид и това, че парламентът работи с кворум от половината от общия си брой. Намаляването на броя на народните представители ще намали съществено бюджета на парламента, като средствата могат да се насочат в социалната система. Реформаторският блок се ангажира за възможно най-бързо увеличаване на пенсиите.

- Кои от проблемите на Ловешки регион смятате, че трябва да се решават приоритетно?
- Продължаване на строителството на автомагистрала „Хемус” през територията на областта безспорно е приоритет. Както и включване на Път II-35 (Плевен – Ловеч – Кърнаре) в програмата за най-приоритетните пътища до 2020 г.  Регионът е със забележителни възможности за туризъм и затова е важно и изграждането и поддържане на туристическата инфраструктура, запазването на резерватите, данъчни, осигурителни и други облекчения за курортите и фирмите с туристически бизнес.

Николай Вълков разговаря със симпатизант в Троян
Основен приоритет е намаляването на безработицата и повишаване на ниския стандарт на живот в региона, произтичащ от икономическата апатия. Това може да стане чрез данъчни, осигурителни и други облекчения за бизнеса в областта, както и чрез реализиране на общностни програми в региона, финансирани от Европейската комисия. Една от възможностите е  създаване на трудова заетост чрез саниране на панелните блокове с европейски средства. Друга е намаляването на осигурителната тежест за бизнеса, който отваря работни места в областта и ги поддържа за съответен 3- или 5-годишен период. Това са възможности, осъществяването на които зависи от волята на българското правителство и на парламента при приемането на бюджета. Усилията на последните правителства в тази посока, както и средствата от бюджета, предвидени за това, бяха съвсем недостатъчни.

- Реформаторският блок заявява на тези избори, че политическият ни живот има нужда от промяна и реформи. Откъде трябва да се започне?
- Трябва да се започне с усилията на партиите да търсят и намират допирни точки помежду си и да започнат да работят за осъществяването на политиките, по които имат консенсус. Референдумите са полезен подход за сверяване на часовника между управляващите и обществото. Това, с което трябва да се започне, е изготвянето, съгласуването и  провеждането на дългосрочни държавни политики в конкретните сектори, защото в много от тях колкото и да е отдадено едно правителство, колкото и да е експертно и да има воля, промените няма да станат за 4 години. Много от проблемите ни са от такова естество, че няма как да се решат в рамките на един мандат.

Такъв проблем е здравната система, правосъдието, социалното осигуряване. Такъв проблем, изискващ дългосрочна държавна политика, е например и невъзможността за реализация на съгражданите ни  от ромския етнос. Те трябва да се образоват и социализират, за да могат да станат полезни на себе си и на обществото. Този процес няма как да стане за кратко време. Той е въпрос на поколения.  Трябва да се започне с поколението на сегашните 14-16 годишни,  които предстои да станат родители, после с техните деца. Необходимо е натрупване. Като гласоподаватели те имат голямо значение в живота на всеки един от нас, защото влияят върху политическата система и представянето на партиите на избори. А всички ние знаем как на практика те биват мотивирани да гласуват. Това е вредно за всички нас.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Още по темата:

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |