Цанко Николов: Да се усмихваме повече!

* „Всичко е на доброволни начала, никой тук не е дошъл за пари. Всички събрани средства отиват за
 подпомагане на хижата”
Фестивал на боровинките,
 хижа „Амбарица” (25-27 юли)
Цанко Николов, хижа "Амбарица", петък привечер
Успях да „открадна” за 10-тина минути Цанко Николов – един от групата на „Фрирайдърс” (Freeriderz), гражданското сдружение, което, заедно с хижарката Ема Гатева, организира първото издание на уникалния за България Фестивал на боровинките на хижа „Амбарица” в Троянския Балкан (25-27 юли). Софиянец, на 30, сърцат, много усмихнат и много деен, който бе навсякъде – на микрофона в управленския „пулт”, в кухнята, при хората с палатките, посрещач на прииждащите нови и нови групи, буквално навсякъде. Разбира се, разговаряме за фестивала; и покрай него – за Ема, за младите в България, за България, за позитивното мислене. Говорим си на ти, това горе в планината става много лесно, а на „Амбарица” – още повече.

*****

- Най-напред ми кажи кои сте вие, „Фрирайдърс”?
- Млади хора, които се занимават с екстремни спортове, основно сноуборд. Споделяме общи цели и интереси и решихме да направим една неправителствена организация, която да организира подобен тип проекти, изцяло на доброволни начала. Седалището ни е в София. Ходим по планините и така се запознахме с Ема. Тя ни разказа за идеята си за Фестивал на боровинките, тъй като районът бил боровинков, и ние откликнахме.

- А кой си ти самият – младият мъж, който тия дни успява да е навсякъде? И който и вчера, и днес е все усмихнат?
- Завършил съм маркетинг във Варна. Работя в рекламна агенция, там се занимаваме с организация на подобен тип неща, само че платено. Това е от професионална гледна точка. А иначе - мен ме радват приятелите. Много рядко нещо може да ме натъжи, а и като се случи, се приема и преминава. Нещо ме зарежда през цялото време и ме кара да съм усмихнат. А тук усмивката ми ще продължи до неделя, докато има фестивал; който остане до понеделник, когато събираме нещата, нека гледа (смее се).

Ема Гатева
- Отдавна ли се познаватe с Ема?
- За първи път бях тук през зимата, януари или февруари. Трябваше да ходим на хижа „Васил Левски”. Тръгнахме, но вечерта се оказа, че там няма места. Аз обаче не го казах на моите приятели, за да не се откажем, и реших, че ще отидем другаде. Купих билети за влака до Карлово, за да отидем на хижа „Рай”. Но в крайна сметка слязохме по-рано, решихме да следваме една група от 60 човека, лунен поход, и направихме 10-часов преход до „Амбарица”. Дойдохме тук и ни хареса. Първото, което видях у Ема, е, че е един добър човек, топъл, истински хижар - родена да бъде тука, в планината, да помага и да посреща гости.

- Две думи за българския контекст на такива неправителствени организации като вашата?
- Ние сме млада организация. Знаем, че няма да ни е лесно. Трудно е от бюрократична гледна точка и поради цялата система. Много хора не разбират как така може просто да се помага, защото са свикнали да усвояват едни пари. Но България е прекрасна държава и нищо не може да ни откаже от нея.

- Докато избягате. Вие сте млади хора и имате много шансове.
- Аз няма да избягам, а мисля, че и приятелите ми са като мен. Винаги ще бъдем тука.

Събота сутринта: мекици с боровинково сладко и очакване на фестивалните събития
- Изненадан съм от фестивала, представях си го малко по-ретро, по-възрастен, а всичко тук е страшно модерно и младо.
- Да, и аз очаквах да бъдат повече опитни планинари, а дойдоха предимно млади хора. Оказа се, че по-възрастните, „старите кучета” доста добре се сливат с младите, някои от които идват за пръв път. И това е много хубаво - да обменим малко опит, защото обикновено контактът между поколенията е труден или никакъв го няма.

Отношението към отпадъците: екологично и артистично
Красива и усмихната представителка на „Фрирайдърс”
- Отговаря ли събитието на вашите очаквания за посещаемост?
- Дотук добре вървим. В хижата са около 70 човека, над 100 са на палатки. Днес очакваме още толкова, общо към 300 души (разговорът ни бе в събота по обяд, вечерта фестивалците стигнаха докъм 400, а палатките буквално заляха района около хижа „Амбарица”, над 180 – бел. Г.М.). Добре е, повече би натоварило околната среда. Грижим се за всичко, направили сме места за разделно събиране на боклука – пластмаса, метал, хартия, - след това ще го извозим. Чистотата ни е фикс идея.

- Имате ли идея фестивалът да стане ежегоден?
- Не сме го говорили с Ема, но мисля, че доста добре се получават нещата и тя е доволна. Да, защо не и догодина. Но когато едно нещо стане ежегодно, става и по-мащабно, а пък това е по-трудно да се организира в планината и е по-рисковано за околната среда. Другият въпрос е финансовият. Сега фестивала си го правим ние, както казах – приятели, заедно с Ема. Събираме се и всеки вади пари от джоба.

- Имате и спонсори?
- Имаме двама спонсори. Едните са наши приятели - магазин за спортна екипировка „Стената”, едни от най-добрите в страната, които ни помагат и са осигурили няколко подаръка (за победителите в различните състезателни игри). Другият ни спонсор е „Винпром Троян”, отворени са да помагат. Имаме и много партньорски организации – „Различният поглед” (сдружение за съвременно изкуство и култура от Стара Загора - бел. Г.М.), предаването на БНР „Джинджифил” („предаването на младия градски човек, който се интересува от полезното, забавното и вкусното” – бел. Г.М.), вашето издание „Троян 21”. От телевизия „Туризъм” пък поискаха да заснемат фестивала, намериха го за интересен, което може само да ни радва. Всичко е на доброволни начала, никой тук не е дошъл за пари. Всички събрани средства отиват за подпомагане на хижата.

- Как композирахте събитията на фестивала, защото са доста шарени, разнопосочни. Не е ли разфокусирано малко?
- Не, фокусът е мястото: тук, много хора, след дълъг преход. Нещата, които сме избрали, са интересни.

- Нещо за финал?
- Да се усмихваме повече! Изкарайте най-доброто от себе си. Че няма време.

Интервю на Генадий Маринов

П.П. Очаквайте следващия ни материал за Фестивала на боровинките
на хижа "Амбарица (25-27 юли 2014 г.).

Още по темата:

14 коментара:

Анонимен каза...

Поздравления!

Анонимен каза...

Такива хора са нужни на България! Поздравления!

Анонимен каза...

Браво на общината за поредната инициатива. Браво на Михайлова и особено на екипа ѝ!

Иванко каза...

Троян 21 е бил на място, нали? Поздравления!

troyan21 каза...

До №4: Да, Ванка, беше много яко, а бирата - ледена. Направиха чудо горе! Купон като за световно, много младост, много дух. Браво на Ема, съорганизаторите, доброволците! Щом се случват такива неща, май има шанс за тази наша прекрасна и нещастна България...

Ваш: Генадий М., съучастник в събитието, преклещен пред компа в момента от свирепа мускулна треска

Ема Гатева каза...

Община Троян не участва в организацията и не е спонсор на Фестивала на боровинките, провел се от 25 до 27 юли на хижа "Амбарица". Казвам го за яснота.

Ема Гатева

Анонимен каза...

:):):)......

Анонимен каза...

Някои хора,като №3,все още мислят,че без общината,дружеството нищо не може да стане - ето че може!!!Трябват само ХОРА....Браво,Ема!!!!

Анонимен каза...

Всичко хубаво, ала нямаме чувство за хумор. Не долавяме иронията на някой, който непрекъснато "възхвалява" кметицата!?

Анонимен каза...

Наистина иронизирам няколкото тролки,които имат за цел да вменяват на хората успехи на Д.М. и въпросния екип(?!?!?) Практика наследена от предишния кмет и за съжаление много популярна,но с незнаен за поръчващия и изпълняващия я,успех.
Факт,е че Емилия Гатева заедно с останалите млади хора направи феноменален обрат и спря унищожаването на хижа Амбарица.
Не само това,ами с големи стъпки започна да я връща към живота. Въпросният Фестивал е уникален и събра хора от цяла България,за разлика от "проектите" осъществявани с главно участие на община Троян,барабар с кмета и нейния екип.Чакам с интерес материала и снимките от събитието,което по моему е събрало повече хора (от цяла България),за разлика от чалга-рок-бир феста,за който така и не разбрахме колко пари на данъкоплатците отидоха на вятъра ....


p.s.А може би в това е и разковничето-хората не са от Троян...

Анонимен каза...

Потсетете ме за нещо свястно направено от комунист без в дъното да е далавера за своя джоб.

Анонимен каза...

Дилян Енкин и Ненов дето пратиха крадците на метали и съсипаха и окрадоха дружеството няма ли да си понесат последствията.

Анонимен каза...

„Фрирайдърс”- нещо такова хубаво може да стане само от свободни хора!!!

Анонимен каза...

Е,пък, в троянско си имаме сдружение на скиори,тенисисти и още некви,дето ги забравих.Абе все мъже обичащи да се обличат в тесни гащи,с тесно мислене...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |