Военноморският флот на САЩ инвестира в Троян

* С американски пари ще се ремонтира емблематичната сграда на троянското ОУ „Иван Хаджийски”,
 строена през 1896 г.
Невероятно, но факт
Централната сграда на ОУ "Иван Хаджийски", отворила врати през 1896 г.
ПРЕЗ м. септември миналата година (2013 г.) на пресконференция кметът Донка Михайлова съобщи, че има възможност най-старото троянско училище – ОУ „Иван Хаджийски”, наследник на възрожденското Жълто училище и помещаващо се в емблематична за Троян сграда от 1896 г., да бъде ремонтирано със средства на... Военноморския флот на САЩ, по тяхна програма, подкрепяща подобни проекти в Европа. Тогава казаното ни се видя прекалено хубаво, за да е възможно. Но се оказа, че е вярно и през настоящия месец (юли 2014 г.) ремонтните работи ще започнат.

ДОГОВОРЪТ за финансиране между Община Троян и Военноморския флот на САЩ е сключен чрез Американското посолство в София. Проектът, озаглавен „Реновиране на Основно училище „Иван Хаджийски” в Троян”, се управлява от посолството и те са избрали проектантите и главния изпълнител – фирмата „Голдис Груп” ООД от Сливен. Предвижда се основната работа да се свърши във ваканционния период, за да не се затрудни учебният процес. Планиран е ремонт на покрива, ремонт на фасадата, включително реставрация на фасадните орнаменти и цялостно пребоядисване, и подмяна на дограмите. Но каква точно е сумата, която Военноморският флот на САЩ ще инвестира в троянското школо, нямаме информация.

В РАЗГОВОР с директора на ОУ „Иван Хаджийски” Стефан Мичев научихме и някои подробности от предисторията на случващото се сега. През пролетта на миналата година (2013 г.), след като проектът на Община Троян веднъж не бил одобрен, в училището изненадващо пристигнали Хосе Ернандес от американското посолство и Весела Терзиева, която координира всички подобни щатски проекти у нас. След като разгледал обстойно сградата, американецът споделил, че е ръководил подобни проекти в Хърватия, Словения и други от новоприетите членки на ЕС и че харесва нашето предложение. Впоследствие в сайта на посолството излязла информация, че троянският проект е одобрен, а в началото на м. април 2014 г. в ОУ „Иван Хаджийски” пристигнали технически лица от няколко фирми за оглед на обекта и вземане на размери.

НА 27 ЮНИ представители на „Голдис Груп” ООД, придружавани от зам.-кмета Поля Димова и началничката на отдел „Образование, култура, спорт и младежки дейности” в общинската администрация Иванка Джабраилова, направили работно посещение в училището. Тогава било уговорено незабавно да започне почистване на таваните и други помещения от ненужните училищни мебели и инвентар, за да се освободи терен за ремонтните дейности, като това трябва да приключи до средата на м. юли и веднага да започне същинската работа. Ремонтът на покрива и реновирането на фасадата ще се извършват едновременно, а лично г-н Ернандес ще упражнява контрол върху изпълнението.

„ВСИЧКИ от ОУ „Иван Хаджийски“ приветстваме дългоочаквания ремонт на най-старата училищна сграда в Троян и сме готови да окажем съдействие при нужда от помощ. В бюджета на училището са заложени средства за последващо боядисване на част от вътрешността на сградата плюс други наложителни ремонти. Надеждите на ученици, учители и родители са в близко бъдеще с помощта на Община Троян да бъдат асфалтирани и спортните площадки в двора”, добави г-н Мичев.

Т21

Още по темата:

20 коментара:

Анонимен каза...

Гена, бъркаш понятията.Използваш инвестиция неправилно. Иначе новината за ремонт на най-старото училище в Троян,изучипо поколения ,е чудесна!

troyan21 каза...

До №1: Не го приемайте буквално и терминологично (като влагане на средства за придобиване на активи и гонене на печалба), а в по-общ план, метафорично - като влагане на средства в нещо, което си заслужава, подкрепа за нещо стойностно, това сме имали предвид.

С уважение: Генадий Маринов

Васил Митков каза...

г-н Маринов военноморски или морски флот?Г-жа Михайлова е написала морски във фейсбук.Наистина по-важна е невероятно добрата новина!

Анонимен каза...

Брaво!

troyan21 каза...

До г-н Василев: Истината е, че парите идват от Военноморския флот на САЩ; казано иначе - щатските тюлени подпомагат троянското основно образование ;)

Анонимен каза...

Сега чакаме и флота на Русия да финансира нещо :D

Анонимен каза...

3-ти,ти Зуека ли си или съвпадение на имената?

Анонимен каза...

Браво на американците, но те едва ли са наясно, че Троян се управлява от БКП (болшевици). Защо др. Дона не привлече Червенознаменният Съветски флот, а използва демократичните ("гнилите" западни капиталистически) държави

Анонимен каза...

Браво на американците, но те едва ли са наясно, че Троян се управлява от БКП (болшевици). Защо др. Дона не привлече Червенознаменният Съветски флот, а използва демократичните ("гнилите" западни капиталистически) държави

Анонимен каза...

До N8 и N9 : Абе, тъпанар, сградата на училището според теб от БСП ли е или от ГЕРБ?! Как е възможно да има такива тъпанари ?!

Анонимен каза...

Деца да направят или да доведат защото там е проблема а не да се оправдават с ремонт.

Анонимен каза...

Хахахха, не е истина просто, деца трябвало да направят, не да измиват очите на хората с ремонти!
Михайлова веднага да нареди общински служители да минават по къщите да питат кой има нужда да му направят деца!

Анонимен каза...

Няма страшно тези с каруците от балабанския завой и май навсякъде вече дето закон не ги лови ще ви оправят прирастът с децата и ще напълнят американското училище.Споко.

Анонимен каза...

14-ти ти от "оправените" ли си,или колкото да напишеш нещо? Калпак!

Анонимен каза...

До №10. Абе червен боклук, сградата си е българска, но българчета няма да има за нея, защото вече 24 години не можем да се отървем от комунистите. Младите българи бягат омерзени, а болшевиците продължават да погребват България !

Анонимен каза...

Поздрав за .Военноморския флот на САЩ

Пентагон в понедельник выступил с заявлением, в котором утверждал, что российский бомбардировщик Су-24 в субботу несколько раз пролетел вблизи эсминца ВМС США Donald Cook в Чёрном море и при этом несколько раз имитировал боевую атаку.

Как сообщил агентству Reuter представитель Пентагона полковник Стивен Уоррен, российский бомбардировщик двенадцать раз пролетел на небольшой высоте недалеко от американского эсминца. Уоррен назвал такие манёвры устрашающими и недопустимыми. Они деморализуют личный состав корабля и негативно влияют на общий психологический климат среди военнослужащих.

Уоррен отметил, что эсминец патрулировал воды на западе Чёрного моря, когда произошёл инцидент. По его словам, сейчас корабль находится в безопасности в румынском порту, куда был срочно эвакуирован. Члены экипажа корабля проходят необходимые процедуры с психологом, чтобы восстановиться после перенесённого стресса.

"Дональд Кук" - третий по счёту корабль ВМС США, который был направлен в Чёрное море за последнее время. Ранее США уже отправляли в акваторию моря ракетный фрегат Taylor, но корабль сел на мель у черноморских берегов Турции, из-за чего не смог продолжить выполнение своей миссии.

По международным морским договорам, американские корабли не могут находиться в Чёрном море более 14 суток. Превышение этого срока даёт России легальное право совершить ракетную атаку и уничтожить данные корабли без объявления войны США. Зная о такой возможности, члены экипажа и командиры американский кораблей, естественно, переживают за свою жизнь. И хотя Пентагон пообещал повысить страховые суммы военнослужащих с 1 млн. долларов до 3 млн. долларов, мало кто от этого успокоился. Выжить в открытом море и затем получить страховую выплату - шансов мало. А мёртвому деньги не нужны.

Вследствие описанных событий экипаж "Дональда Кука" был вынужден выйти в плавание с некомплектом личного состава. Увольнение ещё 27 членов экипажа, за которыми, возможно, последуют и другие, ставит под угрозу дальнейшее успешное выполнение эсминцем поставленной задачи

Анонимен каза...

Информацията, че 27 моряци от свръхмодерния US есминец "Доналд Кук" са подали рапорти за уволнение след като руски СУ-24 прелетял 12 пъти ниско над палубата и им причинил тежък емоционален и психически стрес предизвика небивал интерес и множество коментари. Мнозина се питат обаче с какво е вцепенил от ужас американците невъоръженият руски бомбардировач, който далеч не е от най-съвременните руски самолети. Специалисти и експерти, които обменят мнения и коментари за високотехнологични постижения в sdelanounas.ru твърдят, че това, което е стресирало американците не е някакво ново супероръжие, а модерната система за радиоелектронна борба (РЕБ)с кодовото наименование "Хибини" (планински масив в Колския полуостров). Тя вече била използвана от СУ-24 на учения в Бурятия.
Нищо не може да деморализира така военен човек, както собственото му безсилие, обясняват те необикновения ефект от използването на тази система. И припомнят хронологията на събитията.

На 10 април 2014 г. есминецът "Доналд Кук" навлиза в неутрални води на Черно море, за да изпални акция по демонстрация на сила във връзка с непреклонната позиция на Русия за Украйна. На поредното дрънкане на оръжие Русия отговаря сдържано, но убийствено.

На 12 април, в Деня на космонавтиката и три дни преди празника на войските за РЕБ, излита невъоръжен СУ-24, но с прикачена под крилото "Хибини". Есминецът отдалеч засича самолета с прехвалената система "Иджис" и вдига екипажа на учебна тревога. Нещата вървят като по книга: радарите фиксират курса на сближение с целта, "Иджис" управлява системите за насочване. И изведнъж всички екрани угасват, вижда се някаква мътилка. "Иджис" спира работа, ПВО комплексът "Фаланг" не може да получи целеуказване.

През това време СУ-24 прелита ниско над палубата, прави боен маньовър и имитира ракетна атака. Противодействие никакво. Повтаря номера. После още 10 пъти. Опитите на моряците да съживят "Инжис", за да може ПВО-системите да бъдат насочени към целта, остават неуспешни.

Едва когато силуетът на самолета се губи към руските брегове, радарите на американския кораб оживяват и показват чисто, пусто и синьо априлско небе. Така завършва поредната проверката на ефективността на системата за РЕБ "Хибини". А след нея, разбирайки собственото си безсилие, 27 военни моряци от многострадалния есминец USS Donald Cook, подават рапорти за уволнение с мотив, че не искат да рискуват живота си, коментират в sdelanounas.ru.

Според официална информация уникалният комплекс от нов клас за РЕБ "Хибини-У" е предназначен за самолетите от фронтовата авиация на руските ВВС и защитата им от управляеми ракети. Той е разработка на Калужкия научно-изследователски радиотехнически институт (КНИРТИ) от концерна "Радиоелектронни технологии". Проектът е финансиран с 1.5 милиарда рубли от министерството на отбраната на Русия.

Специалистите по РЕБ твърдят, че "Хибини-У" може да изчисли местоположението на радиоелектронните средства на противника, да повреди всякаква вражеска апаратура, да ослепи чуждите радари, да задръсти ефира с радиосмущения и на направи невъзможна работата на противниковите системи за управление на огъня.

Анонимен каза...

Стига спам бе,дегенерат!

Анонимен каза...

Не го ли виждаш,че не му е добре. Прекалява с филмите и сънува на глас.

Анонимен каза...

Кога дойдоха американците,, кога трол си намериха

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |