Фестивалът на боровинките на хижа „Амбарица”

* Увериха ме, че се мисли за второ издание догодина, и съм убеден, че ако Ема се заеме, ще стане. Успех!
От мястото на събитието
Ема Гатева на входа на хижа "Амбарица"
ПРИЗНАВАМ, пристрастен съм към случилото се на 25-27 юли на хижа „Амбарица” – уникалния за България Фестивал на боровинките. Пристрастен, защото: В основата на събитието е Ема Гатева – една забележителна личност, която успя да изправи на крака старопланинската красавица хижа „Амбарица”, човек на каузата, човек на духа и делото едновременно и която е инициаторът и автор на идеята за фестивала. Защото заявката – че горе ще се съберат предимно млади хора, които ще дадат една нова енергия и оптимизъм на мястото и събитието – се сбъдна. Защото, въпреки обективните пречки (а те са много – например недовършени ремонти, понеже няма как за година хижарката да направи нещата, ненаправени с десетилетия), събитието стана много здраво и истинско и дошлите откъде ли не гости (включително шепата чужденци – поляци, пристигнали в България специално за боровинковия фест, французи, англичани, испанци) могат да го потвърдят. Защото организаторите - Ема и момичетата и момчетата от софийското гражданско сдружение „Фрирайдърс”, и над 20-те доброволци от различни краища на страната работиха за идеята, безкористно, вдъхновено, можем да го кажем и по-старомодно – на полза роду, и ще е вярно. Защото на хижа „Амбарица”, мисля си, се възроди в някаква степен духът на 30-те години – когато успели и влюбени в своя град и край троянци построяват хижата (старата) със собствени средства, пари, труд (тук му е мястото да спомена сериозните сегашни троянски дарители за хижа „Амбарица” – Емо Чакалов, осигурил ново кухненско оборудване, Марин Радевски, платил няколко от най-неотложните и скъпи ремонти, Петко Пенков и Петър Стоименов, извършили монтажни дейности на място и т.н., има и други, но това е цяла отделна тема).

Мекици по "амбаришки" - фантастико!
ЗАТОВА, за да не ми влияят пристрастията, доколкото това е възможно, ще очертая накратко мащаба на събитието в цифри и факти. Нали мъдрите са казали, че когато фактите говорят, и боговете мълчат.

РАЗГЛАСАТА. Мащабна рекламна кампания, която даде своите резултати – в основата на всичко пък бе една чудесна и актуализирана постоянно фейсбук страница на събитието („Фестивал на боровинките”) , откъдето за предстоящото на хижа „Амбарица” научиха в цяла България, че и по света; дори се стигна дотам – в една авторитетна туристическа класация авансово боровинковият ни фест бе поставен сред 15-те най-значими подобни събития в България за 2014 г. И да не пропуснем – цялата тази успешна рекламна кампания се случи с минимум средства; казано иначе – който си го може, го може. Трябва да кажем и още нещо – когато идеята е добра, тя се рекламира лесно.  

Палатките никнеха като гъби
Една от най-малките участнички, но не най-малката
Доайенът на планинските водачи в България бай Илия от Троян, на 83 и в отлична форма
ПОСЕЩАЕМОСТТА. Ема и съорганизаторите очакваха около 200 човека (70 можеше да поеме хижата, останалите 100-тина – на палатки). Дойдоха около 400, като палатките бяха над 180, на предела на възможното. Рекорд за масовост на събитие в хижа в Троянския Балкан. И друго – горе с мама и тате бе един 4-месечен бебок, столичанин, тук бе и доайенът на планинските водачи в България, 83-годишният троянец бай Илия, който от 50-те години на миналия век е с половин дясна ръка (отрязана над китката), което не му е пречило, не му пречи и сега да води групи из петте най-големи български планини.

Екология в действия
ЕКОЛОГИЯТА. Провал по отношение на отпадъците можеше да доведе до тежки последствия и да блокира бъдещи подобни начинания. Нищо подобно – боклукът бе прибран, преди това сортиран, и изнесен, основно на гръб, а след това извозен с лични автомобили до съответните места в района. Абсолютно никаква замърсеност! Но нали е ясно, че за да се стигне до този впечатляващ резултат, всичко е било премислено, било е в главите на организаторите. И в главите на гостите.

Визуалните събития - изложби, прожекции на филми, се радваха на добър интерес
Борко - транспортер №1 на "Амбарица"
СЪБИТИЯТА. За тях може да се говори много, имаше и неравности и не всичко бе по учебник. Но основното се получи, получи се добре: различните състезания, игри и др., тематично свързани с боровинките, включително бране на боровинки; музиката – жива и диджей (за 4-часовия концерт на живо в събота вечерта питайте присъствалите); екосъбитията – филми, беседи... Разбира се, тук могат да се направят и немалко забележки – но да не забравяме, че всичко това се случваше горе в планината, на крачка под Амбарица и Купена, където няма път и влек (въпреки че е имало и би могло, но това е друга тема – бел. Г.М.), няма централно ел. захранване (токът се добива с генератор), няма добро покритие на мобилните телефони, няма хеликоптери и грамадни джипове (има Борко - транспортер №1 на "Амбарица", конят звезда и герой, без когото не може) и т.н.

Моя милост (Генадий Маринов) по пътя нагоре
НАКРАТКО – изключително постижение! Увериха ме, че се мисли за второ издание догодина, и съм убеден, че ако Ема се заеме, ще стане. Успех!

Генадий Маринов

Още по темата:

Още снимки от събитието: 































17 коментара:

Иванко каза...

Дано има повече хора като г-жа Гатева, Фрирайдърс и кончета като Борко. Завиждам ви за хубавото преживяване.

Анонимен каза...

Страхотно,жестоко. Сигурен съм, че догодина палатките ще са като гъби по всички склонове.Когато се прави със сърце,когато се прави безкористно,винаги се получава !

Анонимен каза...

Направете разликата между измъчено правените напоследък Празник на сливата и Рок академия, които трябваше да привлекат в Троян туристи и този въодушевяваш Празник на боровинките! Едните се правят от Общината с много хиляди левове, другото от хора, които имат потребността да го правят. Празник заради самия празник, а не защото трябва да се празнува!

Анонимен каза...

Вместо да помага на Емилия през тази една година, Общината се концентрира да намери работа на Иван Ненов - отговорник на Парк "Къпинчо" .

Анонимен каза...

Стефан Генков: Какъв купон изпуснах,ех ,че глупак









Стефан Генков рече: "Какъв глупак си Стефане ,какъв купон пропусна...?!? От сега се записвам за Следващото издание на проявата ! Поздрави за всички организатори и участници ! Да я бъде !!!



Анонимен каза...

Този пък за какво отговаря - за боклуците, за гъбите или за какво? само пари на вятъра от нашия джоб!

Анонимен каза...

Доце, гледаш ли?Ма ти едва ли си сколасала до компютъра,че си се уморила от пътуването до и от Евангелс...

Анонимен каза...

какъв ваш джоб бре :)

Анонимен каза...

6ти за кого говориш че нещо не става ясно???

Анонимен каза...

№3 и 4 много сте прави.А иначе разликата с баѝ Дончо е къде ,къде!

Анонимен каза...

Да е жива и здрава Ема и дано да е намерила помощник за лятото- толкова ми се искаше да съм безработна и аз да се възползвам от предложението и, както и да се присъединя към събитието- но дано да е възможно следващата година!

Анонимен каза...

Браво Еми и на съорганизаторите.Отлична идея за такъв празник.Пожелавам на всички участващи в организацията и провеждането му, той да се превърне в традиционен за общината.Всяко начало е трудно.!МД

Анонимен каза...

Ол без Нелчето на къде сме........?

Анонимен каза...

За нас знам,но ти определено не знаеш къде се намираш.Ама като знам,че и майка ти беше същата,нищо не ме учудва !

Анонимен каза...

До № 7- малоумнико, научи се как се казва побратимения град в Германия. Направи справка от която да видиш, че няма град в Германия с такова име: Евангелс. Името е Елванген.

Анонимен каза...

до №14 недостойно поведение за един учител !

Анонимен каза...

15 и 16,май ти се привиждат разни неща,а?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |