Лятната изложба на проф. Аксиния Джурова във Врабево

* Къщата галерия на прочутата изкуствоведка в бащиното й село бе домакин на „Терзийско гостува на Врабево” * Показаното – творби на живописците Ирена и Цвятко Дочеви, дърворезбаря Владимир Златков и скулптора Спас Дочев 
Арт
След откриването
ЛЮБОПИТНА изложба бе открита в събота (26 юли) в дома на проф. Аксиния Джурова в къщата й в троянското село Врабево – родното място на баща й ген. Добри Джуров, дългогодишен министър на отбраната преди 1989 г. Изложбата е озаглавена „Терзийско гостува на Врабево”, което подсказва за какво става дума – творци, родени или свързани с художническата Мека в Троянско (с. Терзийско), се представят в дома на известната изкуствоведка, землячка и приятелка. По-точно – показват творбите си в специалната каменна зала, бивша селска плевня, превърната в атрактивна изложбена зала и добила популярност като „Дворът”.

ЧЕТИРИМА са авторите в „Терзийско гостува на Врабево” – семейството живописци Ирена и Цвятко Дочеви, техният терзиевски комшия, дърворезбярят Владимир Златков, който живее в Германия, но всяко лято е в любимото си Терзийско, и скулпторът Спас Дочев, доскорошен и дългогодишен директор на Ловeшката художествена галерия, брат на Цвятко и също художник с име. Сред творбите на четиримата имаше и две „външни” картини – на Греди Асса и Николай Майсторов, приятели на проф. Джурова, участници в предишни изложби в „Дворът”.

Проф. Джурова разговаря с Ацата (вдясно) и областния
 управител Милко Недялков
СРЕД ВАЖНИТЕ гости на вернисажа бе и митичният преподавател по български език и литература в ловешката Езикова гимназия, роденият в близкото с. Калейца Найден Ангелов – на него бе оказана честта да открие земляческата изложба. Не парите, а учениците ми са моето богатство в живота, спомена в емоционалното си и атрактивно слово учителят, наричан от приятели и почитатели с ласкавото Ацата. Г-жа Джурова пък обяви, че вече е избистрена идеята за изложбата догодина – идното лято „Дворът” ще е домакин на „Дълбок дол гостува на Врабево”.

ПРИПОМНЯМЕ, че миналата година (2013 г.) в дома галерия на проф. Аксиния Джурова във Врабево се представи живописецът от Дряново Цветан Колев; а по-миналата (2012 г.) в „Дворът” бе подредена изложба на столичния скулптор с врабевенски корени Иван Янев. По традиция тези изложби се откриват около деня на св. Пантелеймон (27 юли), светеца лечител, в чест на който е вдигнат параклис край селото.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |