Ботев в Калейца

* Добруджанецът Антон Димитров откри бюст на гениалния поет и бунтар отпред на къщата си в селото на Ламар
2 юни отзвуци
2 юни, Калейца, откриването на бюста на Ботев в къщата на Антон Димитров (втория отляво)
ЕДИН съвсем „пресен” жител на троянското село Калейца, родното на именития ни поет и шегобиец Ламар, посрещна по запомнящ се начин 2 юни – Деня на Ботев и загиналите за Майка България, научихме от кметицата Ренета Варчева. Става дума за добруджанеца Антон Димитров, художник, бивш началник на културния отдел в общинската администрация, в момента също общински служител, който наскоро си купил стара къща в Калейца. И заедно със съпругата си – преподавателката по биология в троянското СОУ „Св. Климент Охридски” Ваня Иванова, реставрирали и реновирали по уникален начин старинната постройка, превръщайки я в действаща арт галерия.

СРЕД множеството артефакти в новата калеешка галерия на сем. Димитрови почетно място заемал скулптурен портрет на гениалния поет и бунтар Христо Ботев, една от последните творби на домакина. А на празника, в който честваме великия българин, Антон Димитров заедно с приятели съмишленици от селото официално открил бюста, монтиран на видно място отпред на къщата. На церемонията нямало дълги речи, а духовит тост в памет на всички българи, дали здравето и живота си за свободата ни; и както си му е редът - почерпка, дообясни ни г-жа Варчева.

Отец Станимир води литургията на Спасовден, 29 май
Гостите от Орешак играят за калейчани
ПАК от кметицата на Калейца разбрахме, че за юбилейната 10-годишнина от подновяването на празника на селото – Спасовден (Възнесение Господне), станала голяма общоселска веселба. Която започнала със света литургия в четвъртък, навръх празничния ден (29 май), продължила с прожекция на филм за Калейца в петък, а кулминацията била в събота – с хоро на мегдана и курбан, приготвен с вещина от Ангел Цветанов и Митко Павлов и осветен от отец Станимир, изпълнения на гостуващия танцов състав от Орешак, фотоизложба, припомняща най-хубавото от селската история през отминалите години и забавления за малчуганите. 

Т21

4 коментара:

Анонимен каза...

Извинете, Т21, г-н Ботев как е пристигнал - на кон или с автомобил.
В статията става дума за бюст.на Ботев. в Калейца, ....или и самия Ботев е бил там ?!

Анонимен каза...

Ако поне малко се беше поинтересувал,щеше да знаеш за съществуването на паметник на Ботев и четата му,на 100 метра в ляво преди входа на селото. Причините за поставянето му,ще ги запазя в тайна,барем се понапънеш да прочетеш.

Анонимен каза...

2-ри, ти на кого говориш? 1-ви намеква за заглавието, затова се обръща към Т21.

Анонимен каза...

Браво! Браво ! Браво! От такива българи се нуждае България !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |