Отличия за Троян от Националната кулинарна купа в Пловдив

* Мария Петкова трета при сервитьор-сомелиерите, Кристина Йорданова – призьор при готвачите в раздел „черна кутия” * За пръв път Троян с отбор при професионалистите
Който си го може, го може
Дамите от двата троянски отбора с двама представители на професионалното жури
В ПЛОВДИВ (24-26 април) се проведе поредната Национална кулинарна купа. За всяко събитие може да се пише от различни гледни точки. Мога да опиша колко много усилия са вложени при подготовката, колко е било трудно и напрегнато, къде сме сгрешили (което винаги го има), или какво не ни е харесало и смятаме, че може да е по-добре. Реших, обаче, да напиша само хубави неща. Още повече че този път наистина има с какво да се похвалим в много различни аспекти – ние, представителите на паралелката „Организация на хотелиерството” при троянското СОУ „Васил Левски” Мария Петкова (12 кл.) и Кристина Йорданова (11 кл.), водени от преподавателката Милена Мартинова. 

Мария Петкова и Кристина Йорданова с наградите си
Блюдото на Криси от "черната кутия"
Милена Мартинова, шеф Андре Токев, Криси и Мария
НЯМА да се повтарям, че за да отидем на национален кръг, вече сме минали предварителни регионални състезания, на които много от професионалните гимназии не успяват да се класират. Това вече е успех. Но ние не се задоволяваме само с това. Излишно е да описвам журитата - това са най-големите професионалисти в съответните браншове, президенти и членове на управителните съвети на професионалните организации; на награждаването присъства и Левон Хампарцумян, в качеството си на шеф на „УниКредит Булбанк” – спонсорираща Националната кулинарна купа, и лично известен с кулинарните си умения.

ЩЕ КАРАМ подред. Мария Петкова взе бронзовия медал в раздела за най-добър млад сервитьор-сомелиер. Тя представи (на английски език) и поднесе две вина. Мария беше изключително уверена, чаровна и елегантна. Заслуга за доброто й представяне имат и училищното ръководство и целият колектив на нашето училище, които на организираната в чест на патронния празник гурме вечеря осигуриха възможност учениците да тренират в реална работна среда. Много радостно за нас беше присъствието в журито на Илиян Петракиев – миналогодишния шампион и наш възпитаник, сега студент по хотелиерство в УХТ. Другата ни участничка, Кристина Йорданова, за пореден път грабна приз при „черната кутия” – не знаеш какви продукти ще ти се паднат и си длъжен за 1 час да измислиш ястие и да го приготвиш. Криси сготви ролирано свинско бон филе, пълнено със сотирани аспержи и слайс морков, гарнирано с пюре от кестени, глазирани моркови с карамел и сирене бри, ориз с пиперки и манатарки, сос от редукция бяло вино с подправки и сок печено. Беше спокойна, бърза и точна; а резултатът – красив, вкусен и интересен.

Троянските професионалстки в действие
И СЕГА за другия троянски отбор, в раздела на професионалистите (Боряна Спасова – собственик на ресторант „Фамозо”, 17-годишната Елица Досева и моя милост, Иванка Църова, преподавател в СОУ „Васил Левски). Въпреки обичайно добрите резултати на нашата паралелка, досега като цяло Троян липсваше на кулинарната карта на България. Въпреки че гостите са доволни от местната кухня, никой туристически обект и готвач не се навиваше да представи града на национално състезание. Но вече не е така, за пръв път имаше професионален троянски отбор на Национална кулинарна купа. Общо взето отидохме без надежда за класиране, а и в този раздел не класирането е най-важно, а да заявиш, че твоят град или ресторант ги има като кулинарна дестинация в туризма.

Църова, Досева и Спасова на кратък отдих
Гъбената супа на Боряна Спасова
Основното ястие (телешко бон филе) на Иванка Църова
Десертът (мус от кисело мляко) на Елица Досева
КАКВО беше слисването ни, като разбрахме, че в раздела за предварително разработеното авторско меню печелим трето място! Но разбира се, номерът не е само да го измислиш, а и да го наготвиш – само за 2 часа. Боряна Спасова – всички знаят, че във „Фамозо” е вкусно, но да се надяваме, че ще можем да опитаме и нейния състезателен асортимент: селска супа от манатарки, зелени джанки и грозде, мариновано с индрише и синап, поднесена с пърлен крекер със сирене. Сладкарят ни беше Елица Досева, която беше и най-младият участник при професионалистите, ученичка при нас и стажант в сладкарница „Тифани” по проекта „Ученически практики”; приготви десерт – мус от кисело мляко, маскарпоне и сладък каймак, ароматизиран с розова вода, върху пържени крекери от маслено тесто с орехи и смокинови семки, декориран с шоколадова паяжина и розови листа и мента.  Основното ястие имах удоволствието да приготвя лично, то бе: телешко бон филе, мариновано в пулп от зелени смокини и мащерка, пай от телешки език със сусамово-синапено маслено тесто, балучка и пестил, гарнитурата - флан от моркови с трюфел, сотирана маруля с див лук и мащерка, и специален сос от морковен и портокалов фреш с балсамико с карамел.

ОТБОРИТЕ, с които мерихме сили, бяха от големи ресторантски и хотелски вериги и сборни отбори - тук бяха представителите на „Хепи”, „Грифид хотели”, „Премиер” (Банско), „Империал” (Пловдив), отбори от София, Варна, Русе и др. А допускането до участие ставаше на база на предварително заявени състезателни рецепти за тристепенно меню. Това е. Троян вече съществува на кулинарната карта на България.

инж. Иванка Църова
преподавател в паралелката „Организация на хотелиерството”, 
СОУ „Васил Левски”

Още по темата:

28 коментара:

Анонимен каза...

Знаете ли как се готви фламинго с маниока ? Ако няма фламинго си купувате пиле, ако няма маниока - зеле. ;)

Анонимен каза...

не знам с тези драскулки, как човек може да се наяде! Друго си е кюфтета с боб или пържола с пържени картофи. Забелязъл съм, че и в елитните хотели и рестор. почти никой не харесва тези криворазбрано-модерни гозби и авторите им отнасят доста псувни .

Анонимен каза...

Демек искаше да се покажеш,че ходиш по хотели и ресторанти?Ми,ти си просто един успял човек!

Анонимен каза...

Абе, като си е седнал петък вечер пред компютъра, нали ти е ясно колко е ходил? Най-много четвъртък на пазаря кифтаци да е муал човека.

Анонимен каза...

Във Фамозо наистина е не само вкусно, но стилно и изискано. Като ми дойдат гости, само там ги водя. Поздравляния!

Анонимен каза...

ха-ха, защото там сервират балучка със смокини и език от фламинго

Анонимен каза...

Малко са хората които славят града ни. Браво!

Анонимен каза...

Фамозо стилно и изискано...някои хора имат странни критерий

Бианка каза...

Успех на децата и за напред.

Анонимен каза...

5-ти, ти си направо за ПР на Троян!

Анонимен каза...

Браво на децата!

Анонимен каза...

Браво е на леличките!!

Анонимен каза...

Това не е за наяждане, а за представяне. С малко фантазия всеки може да го постигне. Не се иска за това талант, а ръка на изработване. Но все пак нека да ни представят децата. Да покажат, че наше село Троян съществува. Но да не забравяме, че има и други талантливи деца. Успех на децата ни. Ние не защитихме нашия град. Дано те върнат живота в него. В тях ни е надеждата. На слука мили деца.

Анонимен каза...

Браво 13ти добре го каза!!

Анонимен каза...

Напротив,, храната не е за представяне , а за наяждане.
2 много добре го е казал!

Анонимен каза...

На тези буламачи ако ги сложа в куртаня и прасенцето ми ще се мръщи.

Анонимен каза...

Точно така,16-ти, прасетата се мръщите:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Анонимен каза...

Поздравления за целия сборен екип!Дано и други даскалици се засилят да правят шампиони за училищата си и за града ни!

Анонимен каза...

Да се засилят ама то трябва моженеееее!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Ааа,кака Иванка е неповторима.Така ще те изиграе,както си отзад,ще се окажеш отпред и на колене.Питай оня нейния,дето не ще да си пие апчетата...

Елица Досева каза...

Храната не само за "наяждане" или само за "представяне". Храната е необходимост и нужда, но това не означава, че тя не може да бъде красива и изящна. Храната е наше отражение. Уморих се да обяснявам, че това което правим не е превземка, но след умората дойде и момента в който спря да ми пука какво мислят хората за нас и за боба с кюфтета. Благодаря на тези които ни подкрепят и харесват и добър апетит. ;)

troyan21 каза...

Поздравления, Ели!

Анонимен каза...

№18 има и други т.нар. от теб "даскалици" т.е. учители които работят със своите ученици, и се представят отлично на състезания, шампионати и олимпиади. Но за разлика от някои учители и деца, те се мълчат. Във всяко едно училище винаги има отлични ученици.
Знай, че когато фактите говорят и боговете мълчат.

Анонимен каза...

Ех,ама сте!Подобен вид сервиране не се предлага във всяко заведение,и определено там идеята е друга.Нали ако във въпросното Фамозо при тези цени,сервират такъв порцион,ще стане мега кръчмарски бой.И в което и да е заведение. Като ти се плюска отиваш във Фамозо,като търсиш стил,в ресторант най-висок клас!

Анонимен каза...

Айде, включиха се кварталните меани.

Анонимен каза...

От кога чакаш да блеснеш с мисъл !Айде бягай при братята на кифтаци и боб!

Анонимен каза...

" на награждаването присъства и Левон Хампарцумян, в качеството си на шеф на „УниКредит Булбанк” – спонсорираща Националната кулинарна купа, и лично известен с кулинарните си умения."

Иванке, верно е,че даскалиците сте отвратителни слагачки и гъзолицзи , но да зализваш( не,че ще прочете какво си написала), на този червей,показва що за отвратителен човек си!

Генади, можеше да вмъкнеш,че във въпросната статия ще бъдем тежко облъчени с продуктово позициониране и жестоко изпъване на езици,насочени към определени пръдни жили,но с неясна цел!

Анонимен каза...

Нужна ли е толкова злоба? От къде тия сили и мерзост да се оплюва всяко добро начинание в България? Поздравления за отбора на Троян! Представихте се Достойно и Блестящо!
Андрей Стоилов

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |