Празници на изкуствата в Орешак (1-5 май)

* Индия, Япония, Австрия, Франция, Полша, Северна Корея, Палестина и Тракия гостуват в Орешак * Изложби на Никола Манев и Пламен Петров

Предстоящо 

ОТ 1 ДО 5 МАЙ 2014 г. в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) – Орешак ще се проведат традиционните Празници на изкуствата, в които ще участват автори от Индия, Япония, Австрия, Франция, Полша, Северна Корея, Палестина и България. За пръв път празници на изкуствата са проведени в Изложението през далечната 1978 г. и са се  провеждали на всеки две години. Участвали са изтъкнати български творци като Светлин Русев, Дечко Узунов, Стоян Венев , Найден Петков и много други.

ЗА ПЕТ ДНИ гостите на НИХЗИ ще могат да  усетят мистиката на Индия (1 и 2 май), изразена в картини, музика, танци и традиционното индийско рисуване с къна; ще се докоснат до Страната на изгряващото слънце (3 май) - чрез изработката на оригами и икебана, ще могат да вкусят палестинска, индийска и българска кухня (2 май).

ЦЕНИТЕЛИТЕ на изящните изкуства ще имат възможността да присъстват на изложбата на прочутия български художник Никола Манев, който живее в Париж, както и на творческите експресии нашия съгражданин Пламен Петров (собственик на уникалния арт хотел „Каза арт” в Орешак – бел. Т21).  

„ТРАКИЯ гостува на Троян” (4 май) - ще представим песните, танците, обредите, обичаите, кухнята, занаятите и изящните изкуства, част от богатата културна традиция на тракийската фолклорна област. Неизменна част от нашата програма са и организираните в парка на комплекса ателиета по грънчарство, тъкачество и дърворезба.

Иван Чакъров,
директор на НИХЗИ - Орешак

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |