Троян срещу проектоплана за управление на „Централен Балкан”

* Несъгласията ни са представени писмено в дирекцията на парка, заявихме ги и на общественото обсъждане в Габрово * Донка Михайлова: „Получава се разнобой в политиките”
Сблъсъци
Кметът на Троян Донка Михайлова
ОБЩИНА ТРОЯН е внесла свои възражения срещу подготвяния нов проектоплан за управление на Национален парк (НП) „Централен Балкан”, съобщи на пресконференция кметът Донка Михайлова. Троянските несъгласия са били представени по време на обсъждането на проектоплана, състояло се на 11 март в Габрово, и са внесени писмено в дирекцията на парка.

„НП „ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН” работи по нов проектоплан за управление, паралелно тече и процедура на обществено обсъждане. Преди 15-тина ние поискахме среща с ръководството на парка, на която изложихме всички свои съображения, които бяха доста. Получихме отговор от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и от управлението на парка, част от тези отговори ни удовлетвориха, друга част – не. Във връзка с тези отговори ние изготвихме своите писмени възражения, които служители на Общината представиха и на общественото обсъждане”, поясни г-жа Михайлова. Кметът напомни, че в територията на НП „Централен Балкан” влизат участъци от района на Троян и в землищата на троянските села Бели Осъм, Балканец, Чифлик и Черни Осъм с обща площ 10740 хектара.

ВЪЗРАЖЕНИЯТА ни са в няколко посоки. Най-напред – настояваме за подготвянето на нов проект за актуализация на общопарковия устройствен план за развитие на инфраструктурата и управленската дейност. Мотивите са, че липсата на такъв проект поставя Община Троян и Националния парк в трудна ситуация, тъй като без него би се усложнило всяко инвестиционно намерение и издаването на разрешително за строеж съгласно Закона за устройство на територията; включително на парка за изграждането на допълнителни пунктове за наблюдение и охрана. Като в случая Община Троян не само иска, но е готова „да окаже пълно съдействие при подготовката на един такъв самостоятелен проект”.

СЛЕДВАЩОТО ни възражение е, че в предложения проектоплан за управление на парка не е изяснен въпросът за развитието на инфраструктурата за спорт, туризъм и водохващане. „Ние считаме за целесъобразно в плана да бъдат разписани правилата за изграждане на ски писти и съоръжения към тях, алпийски водохващания и зони около туристическите обекти, свързани с общопарковия устройствен план. Така предложения план, според нас, по никакъв начин не е съобразен със средносрочните и дългосрочните политики, които Община Троян, както и всички останали общини с територии в парка, са заложили в своите планове и стратегии за развитие. По този начин се получава един разнобой в политиките, провеждани от НП „Централен Балкан” и политиките, които общините до този момент са формирали като визия за своето развитие”, категорична бе Донка Михайлова.

ТРЕТО възражение – поставяме въпроса с неизяснения статут на паметника „Арка на свободата” на Беклемето (познат и като Чорапогащника – бел. Т21). В момента паметникът попада в територията на парка, което ограничава възможностите за посещения и рехабилитационни дейности. Троянското предложение е паметникът да бъде изваден от границите на парка, заедно с прилежащата му инфраструктура. „Предложението ни включва паркът да бъде компенсиран с равностойна площ от общинския поземлен фонд”, поясни градоначалникът. Г-жа Михайлова заяви готовността на Община Троян за ежегодна поддръжка на монумента, което досега не се получавало, защото „не е ясно кой носи отговорност за поддръжката”.

Т21

Още по темата:

11 коментара:

Анонимен каза...

Браво на Донка , но като на една истинска комуниска и предлагам да вземе само часта от паметника посветена на окупацията от съветската армия през 1944 година и там да вложи нашите /общински/ пари защото без тази армия никога България нямаше да се разграбва от комунисти и консумолци . И докато часта на паметника посветен на 1878 с барелефи на които са изобразени български хайдути и руски войници наистина има стойност за всички Троянци , то другата му страна със барелефи на партизани и съветски войници.има стоиност само за Донкините съпартийци и е редно да си го подържат със средства от партийната касичка .

Анонимен каза...

1-ви, на 6-7 реда - двойно повече грешки. Ама много си неграмотен, човече! И безкрайно банален с простотиите си. И други ти казаха - вече ставаш досаден и безинтересен. Колкото до информацията, така трябва да се реагира и то веднага. Тия габровци да не се правят на тарикати и да си мислят, че няма кой да забележи игричките им.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

N3, какво точно си искал да напишеш ? Не я знам тази азбука !

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Източник близък до общинската администрация,счита,че срещата е инициирана от комисията по туризъм и околна среда към Общински съвет Троян и преди окончателното обсъждане на 11 е имало и предшестващи срещи,координирани от общински съветници.

Анонимен каза...

хахаха...комисията по туризъм...:):):)

Анонимен каза...

Мдам, какво странно има?

Анонимен каза...

Явно защо донка изка да излее общински пари в паметника нали партийния и идол така и е повелил и тя като вярна консумолка слуша "... Сергей Станишев обяви, че партията започва кампания за възстановяване на антифашистките паметници в страната.
.......

Всеки областен съвет на БСП трябва да направи преценка кои паметници имат нужда от възстановяване. В София инициативата стартира с почистване на паметника на Съветската армия, който многократно стана обект на посегателства, съобщават от пресцентъра на БСП. „Оттук нататък опазването на паметниците ще бъде изисквано от общините и от държавата, тъй като те са част от българската история и от нашата памет“, подчерта Сергей Станишев. " : http://offnews.bg/news/Общество_4/Станишев-обяви-кампания-за-възстановяване-на-антифашистките-паметници_316600.html . Да очакваме ли следващата и стъпка да е възстановяване на партизанския паметник между музея и конака ?

Анонимен каза...

Достойна позиция и верна реакция.

Анонимен каза...

Че за какви "антифашистки" паметници става дума ? В България фашизъм не е имало...България е била конституционна монархия, а е знайно , че фашистите и комунистите (разликата е само, че комунистите са направили много по-големи поражения върху човешката цивилизация от нацистите) са против монархията. Начело на фашистката (болшевишката) държава е фюрер (генерален секретар). Имало е горски разбойници-агенти на СССР(някои от тях преди това са били най-обикновени криминални престъпници) , чиято главна задача е била да обират мандрите на овчарите и да преяждат с кашкавал. Бащата на Дмитриевич (какво звучно българско презиме) също е бил бандит, който по време на комунистическото иго е клал и бесил нещастния народец !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |