Проверяваме за данъците си в интернет

* Зам.-кметът Ангел Ангелов: „Идеята е да бъдат улеснени гражданите, да не им се налага да ходят на място
 за всяка една справка”
Ново
Зам.-кметът Ангелов демонстрира новата услуга
НОВА електронна услуга за гражданите, свързана с местните данъци и такси, предлага Община Троян, научихме от ресорния зам.-кмет Ангел Ангелов на пресконференция в петък (14 март). Става дума за новата възможност по електронен път да проверите своите задължения към общинската хазна (такса смет, данък недвижими имоти и данък МПС), предлагана от отдел „Местни приходи”.

Г-Н АНГЕЛОВ подробно обясни и демонстрира как става всичко това: „Влиза се в сайта на Община Троян - www.troyan.bg, след това в кутийката „Електронни услуги на Община Троян” вдясно, след което избирате услугата „Справки за местни данъци и такси”. Това води до зареждане на нов прозорец и избирате вляво опцията „Потребител”. След което въвеждате своето ЕГН и индивидуалния си шестцифрен КИН (комплексен идентификационен код), получен от отдел „Местни приходи”. Получаването на КИН става бързо и е безплатно – трябва само да подадете едно заявление по образец. 

СЛЕД ВЪВЕЖДАНЕТО на ЕГН и КИН излизат всичките ви задължения за съответния период, а също и ако имате недобори (неплатени местни данъци и такси) за предишни периоди”. И след това тества новата електронна услуга със собствените си данни

ЗАМ.-КМЕТЪТ обясни, че услугата може да се разшири значително – с информация за имотите ви, кога са декларирани, декларациите, с които са декларирани, актове, ако имате такива и др. Но на този етап е само посочената услуга, с която ще се тества системата, след което евентуално ще се върви към разширяване. На въпроса каква е целта отговорът на г-н Ангелов бе следният: „Идеята е да бъдат улеснени гражданите, да не им се налага да ходят на място за всяка една справка, а това да става през интернет. И, разбира се, да се стимулира по-голяма стриктност за плащането на задълженията”.

ОТГОВОРНИКЪТ за ресор „Икономика” в кметския екип припомни, че от м. юни 2012 г. в отдел „Местни приходи” е въведен нов програмен продукт, повишил качеството на работата и довел до по-високи приходи в бюджета. Например - още в началото били установени над 1000 некоректно декларирани имоти за основно жилище и били направени промените и приходите нараснали; установени били и доста некоректно декларирани автомобили, като на този етап са изпратени съобщения на собствениците на над 150 такива возила.

Т21

Още по темата:

15 коментара:

Васил Митков каза...

Може ли повече информация относно издаването на КИН?Има ли качена на сайта на общината декларацията за издаването?Бързо - веднага ли означава или трябва да се ходи втори път?

Васил Митков каза...

Извън съдържанието на публикацията - мисля ,че има малко работа и за Администратора ,защото чукайки върху
името си излиза това - "404. That’s an error."

Анонимен каза...

Е тя цялата община е един голям 404 error !

Анонимен каза...

Ангел Ангелов:
Заявлението за получаване на КИН все още не е качено на сайта на община Троян, което ще е бъде направено в рамките на 10 работни дни считано от 21.03.2014 г. Получаване на заявление и неговото подаване може да направите в отдел "Местни приходи" находящо се на ул. Г.С.Раковски № 55. КИН - ът се получава веднага след подаване на заявлението. След което може веднага да се направи проверка в сайта на общината по указания вече начин.

Васил Митков каза...

Благодаря Ви за бързия отговор г-н Ангелов!

Анонимен каза...

Лично ли се получава Кин или може с пълномощно

Анонимен каза...

Ангел Ангелов:
Може и с пълномощно, но трябва да е нотариално заверени и да е конкретизирано, че е за получаване на КИН.

Анонимен каза...

Тоз зам.кмет с две еднакви имена ще да е * Зам.-кметът Ангелов Ангелов:

Анонимен каза...

Това последното не го казвайте никъде, че ще ви се смеят хората. Няма такова изискване, въведено в някой нормативен акт, въз основа на което да бъде необходимо изрично упълномощаване за дадена услуга или действие, в дадена администрация. Щом с дадено пълномощно, пълномощника може да представлява упълномощителя пред Община Троян (в случая), то не е необходимо изрично посочване на дадения отдел в администрацията, т.к. тя е част от общинската администрация. Ясно е, че това е практика в нашата община, но е съвсем неправилно и допълнително утежняване на гражданите.

Анонимен каза...

Bravo na Donka!

Анонимен каза...

Колко е такса за бърза поръчка?
Защото имам една такса платена от 4 години още нямам отговор от общината?

Дочо каза...

Браво ! Тези, които плащат данъци (малцинството), обикновено ползват Интернет и могат да ползват услугата. Пенсионерите и ромите (избирателите) - не ползват Интернет, ама и не плащат данъци....

Анонимен каза...

Ангел Ангелов:
Заявлението за получаване на КИН вече се намира на сайта на община Троян.

Анонимен каза...

На мама Елка умното момче.Браво!

Анонимен каза...

НАП предлагат тази услуга напълно безплатно от 2 години. За целта просто поискайте да ви дадат ПИК код за достъп до електронното ви досие.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |