Фонд „Красив Троян”, предлага кметът

* Идеята е Общината да помага за ремонт на фасадите на занемарени сгради в централната градска част
Ново
Серяковата къща бе обновена по „Красива България”, 2010 г.
„ВСИЧКИ ние сме убедени, че централната градска част на Троян изобилства с много красиви сгради, но някои от тях, за съжаление, са в доста неприветлив и занемарен вид. Вероятно част от собствениците на тези сгради не могат да си позволят ремонт на външните фасади.” Така кметът Донка Михайлова мотивира новата си идея - залегнала и в проекта на общинския Бюджет 2014, чието приемане предстои – за създаването на нов местен троянски фонд „Красив Троян”, по подобие на националния „Красива България”.

ИДЕЯТА е Общината да съфинансира ремонтите на фасадите и по този начин да стимулира собствениците на сградите да се решат на подобна стъпка, която ще подобри не само качеството на техните имоти, но и облика на централната градска част. Кметското предложение предстои да се гласува в Общинския съвет; и ако идеята се приеме, ще се въведат строги правила за получаване на субсидия от фонда. Ще има и строг контрол за изразходването на средствата, както и безкомпромисни изисквания ремонтите да се изпълняват по определени изисквания – технологични и естетически.

ПРЕДВИДЕНАТА начална сума от бюджета за фонд „Красив Троян” е 10 000 лв., но ще се търсят и нови постъпления.

Т21

35 коментара:

Анонимен каза...

Когато не можеш да накараш подчинените да си вършат задълженията, обявяваш фонд?

Анонимен каза...

1-ви, по-голяма глупост не можа ли да роди главата ти?! Какво е задължен общинският служител да ти ремонтира занемарената фасада на къщата? Общината в случая, ако се приеме решението, ще помогне на хората, на които къщите са по главната улица. Защото наистина има много красиви сгради, но външният им вид е плачевен. Поздравявам Общината за тази идея.

Анонимен каза...

Когато не можеш да родиш свястна мисъл говориш глупости.....Казано по ясно за 1ви когато си тъп няма спасение :))))

Анонимен каза...

Бе сложете лампи в парковете и градините, какво ми ремонтирате сградите?

Анонимен каза...

Хихи, я погледнете терасата срещу Антик.Я погледнете коритото на реката от пешеходният мост до Троян Плаза.Я отидете до парк Къпинчо.
Сгради ще фасонизират!Некадърни,малоумни но със самочуствие!

Николай каза...

Когато общината или държавата (съ)финансира подобрения по частни имоти е добре това да става с опция за получаване на част от приходите при евентуална продажба (извършена в близък период от време). Има вече доста примери в София за санирани с публични средства развалини в идеалния център, които веднага след ремонта биват продадени от иначе закъсалите си и немарливи собственици на многократно по-висока цена от възможната преди ремонта.

Иначе, както писа номер 1, общината може (и е длъжна) по Закона за устройство на териториите да издава предипсания относно стопанисването на имотите в съответствие (поне) с нормите за безопасност и да налага глоби за занемарени обекти. Предвидената крайна мярка за неизрядните стопани е принудителен ремонт с общински средства срещу ипотека или събиране на вложените суми по съдебен ред.

Не казвам, че общинската подкрепа за облагородяване на градската среда, дори в частни имоти, е лошо нещо - напротив. Просто трябва да се подходи внимателно и прозрачно, защото подобни публични фондове са рай за тарикати и мързеливи/корумпирани чиновници. За последните е много по-лесно да похарчат едни готови чужди пари и да срежат лентичката, вместо да си скъсат нервите със собственици-непукисти, законови процедури и всякакви други досадни занимания (които случайно им седят в длъжностните характеристики).

Николай каза...

"предипсания" = "предписания", разбира се - Чукча повече писател, отколкото читател :-)

Анонимен каза...

Изключително ценна идея! Троян е време да заприлича на модерен туристически град, а не на пейзаж от филм на ужасите!

Анонимен каза...

Пари да си ремонтират фасадите нямат, но наеми от над 500 лв. на месец могат да взимат! На всичкото отгоре, сега и общината ще им дава пари да си правят ремонти! И после наемите хоп 700 лв., щото сградата е ремонтирана. Аман от глупости!

Анонимен каза...

Да ловим ли бас кои ще се окажат другарите със спешна нужда от подпомагане?:)))))))))))))))))))))))))))))))))

Анонимен каза...

Рекомунизацията в общината с пълна пара. Сега фонд за тези, утре за онези. Накрая като направим сметка, ще се окаже, че другарката Донка е раздала бая пари по свои хора. Понеже няма съмнение, че в общината имапари само за свои хора. И от време на време жълти стотинки за тези, които я хвалят.

Анонимен каза...

Само завършен тепегьооз си позволява да коментира една идея без преди това да е прочел мотивираното предложение за създаване на фонд „Красив Троян”, защото в него ще намери отговор на тъпоумията, които е написал... Нека сега да започне преброяването на безочливите, нахалните, наглите, безсрамните, дебелооки и цинични тролове тук и сега.

Анонимен каза...

А ти си орка!

Анонимен каза...

Абе 12-ти, ти да не си от тия мързеливи, смръдливи наемодатели, дето чакат друг да им направи ремонта и после да цуца наемателите? Щото ако е така си долен боклук!

Анонимен каза...

Не е от тях,14-ти. Не ти ли е ясно,че е сплут общински търтей, който е на педал от момента на публикуване на статията,да захвалва и възхвалява поредното нищо правене.
Явно ,Троян, е с чисти улици,паркове и алеи,явно е добре асфалтиран и осветен !?!??!
Наглостта,безочието,нахалитета,безсрамието,дебелочието и цинизма на общинските служители, хранещи се с нашите данъци е просто отвратително!

Васил Митков каза...

Мисля ,че ще има един по-"Красив Троян" ако се изпълни проекта Чаршията.Кога ще започне да се случва нещо реално по него?Зпочнат е преди около 15 години!?Кажете нещо за него г-жо Михайлова.

Анонимен каза...

Аз смятам, че кметът е разумен човек и няма да хвърля наши пари на вятъра.
Смятам, че за сградите, които имат собственици, не трябва да бъдат давани общински средства.

Анонимен каза...

Еснафлък, еснафлъ-ъ-ък!

Анонимен каза...

И кои са хубавите сгради за които говори Михайлова?
Троян няма старинна част, а посещаемите обекти(музей и конак) със старинна визия,са във видимо добро състояние.

Анонимен каза...

Важното е да има пара за свирката. ПР-кампаниите да не спират и сапунисването да бие последния рекорд.
Бюджет 2013 отново НЕ Е изпълнен и е формиран "преходен остатък" от близо 3 милиона лева. Към тези пари не влизат платените глоби и санкции, наследени от управлението през миналия мандат.
Колко още млади хора напуснаха Троян,
с колко се е увеличил демографския срив на Троян
колко малки фирми затвориха,
колко са новите безработни,
с колко са намалели средните доходи на троянеца спрямо средното за страната,
с колко се е увеличил "дефицита" т.е. колко са парите, които изнасяме от Троян спрямо това, което влиза като пари в Троян
и т.н.
Това явно е без значение! А няма значение, защото не става за "пара за свирката".
ИП

Анонимен каза...

Пореден епизод от "Лудия се развихря"

Анонимен каза...

На какво основание ще се разходват публични средства за ремонт на частни имоти?Само за това за да се подобри облика на ЦГЧ? Че то така де го може?Собствениците получават от тези имоти наеми, ежемесечни, това е центъра, търговската улица и наемите са сериозни и да говорят, че нямат възможност да извършват ремонт е смешно. Кмета на общината какви действия е предприела до сега-колко сгради са освидетелствани, какви предписания са направени, колко от тях не са изпълнени, защо не са изпълнени и какви глоби са наложени на тези собственици от централната градска част на които фасадите са с лош вид и опасни за преминаващите граждани. Тогава, ако всичко това е свършено пак Михайлова да отговори защо предлага всички ние като данъкоплатци да изразходва парите ни за частни имоти и сгради.Ами и аз живея в къща и съм единствен собственик, защо Михайлова не ме съфинансира? Какво като не съм в ЦГЧ?

Анонимен каза...

Да вземем да направим една комунистическа бригада, всички заедно да оправим къщите на 10 човека. Ето това се крие зад този фонд.

Анонимен каза...

Чудесна идея. Подкрепям!

Анонимен каза...

Дано да стане. Централната част има нужда от нова физиономия.

Анонимен каза...

Живея в блок "Оборище" и някои от помещенията са на Общината. Всички са в плачевно състояние, счупени стъкла, падаща фасада, безстопанственост. В края на улица "Еделвайс", на завоя срещу "тунела" има една прекрасна сграда, която мисля, че е на Общината и също изглежда зле, а ако се реновира, може да се превърне в нещо много хубаво, какво, нека съгражданите ни да решат. Обърнете внимание и вземете мерки.

Анонимен каза...

ЪЪЪъъм кога шъ раздават калашницити и лимонкити, искам да очафствам и аз

Анонимен каза...

Преместих си го. Толкова се развълнувах от безумната идея..........

Анонимен каза...

Към 19. Марковските къщи как ви изглеждат? А са един от символите на Троян. Ясно е, че на всяка идея ще има опоненти - нормално за участниците във форума, но тези злостни бележки кого ли обслужвят?

Анонимен каза...

Тази жена е явление в "организирането на мисловна дейност". Явен асинхрон на "картина и субтитри". Никога не можах да рабера какво иска да каже и накъде я води полета на мисълта и :)

Анонимен каза...

30-ти, кефиш ме!

Анонимен каза...

Този 30ти със субтитрите сигурно гледа само сериалки с дублаж и не може едновременно да гледа и чете...Аман от тъпаци в този форум!!!!!!!!!

Анонимен каза...

За Марковските къщи Михайлова да вземе пари от БСП/БКП, които са непосредствен виновник за състоянието. Не да протяга ръце към всеки данъкоплатец, за да замазва партийни неправди.

Анонимен каза...

Ако централната част малко живне от това ще имат полза и търговците, и хотелиерите и града като цяло. Само дано се въведат ясни правила за разходването на средствата, че да не се облажат пак някои хитряги.

Анонимен каза...

32-ри, би ли обяснил тъмната си мисъл с думи прости?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |