Иванка Цекова е новият директор на „Климента”

* Седем подадоха документи, 6-ма се явиха на конкурса, само един набра нужните точки * Победителят: „Всичко е в името на децата, те са най-важното нещо в образователния процес”
Назначения
Иванка Цекова
В ПЕТЪК, 17 януари, официално бе представен новият директор на второто голямо троянско училище СОУ „Св. Климент Охридски” (или „Климента”, както ласкаво го наричат учители и ученици) – психоложката Иванка Цекова, която досега бе педагогически съветник там. За „инагурацията” бяха пристигнали трима представители на Регионалния инспекторат по образование (РИО) – Ловеч начело с шефа си Райко Райков, ресорният зам.-кмет на община Троян Поля Димова и шефката на отдел „Образование, култура, социални и младежки дейности” в общинската администрация Иванка Джабраилова. Г-жа Цекова е магистър по психология от Великотърновския университет, има и учителска квалификация по същата дисциплина. Постъпва на работа в СОУ-то през 2000 г. и е известна като човек на каузата, обичащ работата си и децата. 

ПРИПОМНЯМЕ – след като през м. февруари 2013 г. бе освободен дългогодишният директор Минко Христов, причините са известни, за временно изпълняващ длъжността  бе назначена заместничката му Анелия Александрова. Тогава началникът на РИО – Ловеч г-н Райков обясни пред Т21, че предстои конкурс за титуляр на мястото, но трябва време, защото „конкурс за директор на училище се провежда на по-голям период, след предложение от съответното РИО и съгласувателна процедура с министерството”. Началникът на РИО – Ловеч обаче не каза как е станал изборът на г-жа Александрова и защо общинското ръководство в Троян е научило за важната рокада постфактум. Заговори се и за политическа протекция, носеха се също слухове, че процедурата ще се проточи твърде дълго във времето.

НО В КРАЯ на годината (2013 г.) все пак от РИО – Ловеч обявиха конкурс за титулярен директор на троянското СОУ „Св. Климент Охридски”, вероятно ускорен от създалото се напрежение в училището и откритите недоволства срещу временно изпълняващия длъжността. Той се проведе на 14 и 15 януари 2014 г. За конкурса, кандидатите и убедителната победа на Иванка Цекова стана дума и на първата за годината пресконференция на кмета Донка Михайлова; в нея участва и зам.-кметът Поля Димова, която даде подробни и пределно откровени разяснения пред журналистите.

Поля Димова даде разяснения за конкурса
ЕТО КАКВО сподели г-жа Димова: „Често при провеждането на подобни конкурси в публичното пространство се носят много митове и легенди. Сегашният конкурс се проведе в два дни и бяха подадени документи от 7 кандидати, всичките работещи или работили в училището (сред тях и двама бивши директори – Минко Христов и Красимира Райковска – бел. Т21). Състоя се в РИО – Ловеч на 14 и 15 януари и бе в два етапа. През първия ден бе изпитът с тест и повярвайте ми - аз много дълго съм работила в тази сфера и я познавам добре - тестът не бе никак лек; включваше 50 въпроса от всички области, изискващи компетенция от един училищен директор (нормативна уредба, трудово-правна материя, познания по отношение на организацията и управлението на училището, работа със синдикалните организации, колективните трудови договори, Закона за обществените поръчки и т.н.). В условията на конкурса бе, че кандидатите могат да преминат към събеседване във втория кръг само ако имат поне 50% резултат на теста, т.е. 25 верни отговора. От подалите документи се явиха шест кандидати, като и 6-мата се справиха с теста – най-ниският резултат бе 29, а най-високият – 36. На 15 януари бе събеседването, проведе го 5-членна комисия в състав: представител на министерството, трима от РИО – Ловеч (юрисконсулт, началник отдел и организационен експерт) и аз (Поля Димова) като представител на Община Троян. В условията на конкурса бе, че резултатът от теста плюс оценката от събеседването може да даде максимален резултат 150 точки, а минималното за класиране на кандидата бе 112 т. От явилите се шест кандидати само един покри изискването и набра необходимия брой точки – това бе избраната за директор Иванка Цекова. Нейният резултат е над 130 т., а следващият е близко до минимума, но под него – с 109 т. Всеки един от 5-членното жури индивидуално оценяваше всеки от кандидатите, попълваше оценъчна карта, на която съответният кандидат се подписваше при влизането си. Казвам всичко това, за да е ясно, че би било много трудно да се манипулира такъв конкурс”.

ПОТЪРСИХМЕ за кратък коментар и новоизбрания директор. А главният ни въпрос към Иванка Цекова бе дали вярва, че това най-ново като материална база и най-голямо като брой ученици и авторитет допреди години троянско училище може да си върне старата слава. „Не искам да съм прекален оптимист, но вярвам, че може да се случи. Защото СОУ „Св. Климент Охридски” има добри традиции, има на какво да стъпи, а най-важното е, че има изключително способни учители. И именно това е основата, върху която може да се гради”, сподели г-жа Цекова. Попитахме и за непосредствените й задачи. Отговорът: „Искам да вляза в час с работата, затова предвиждам среща с колектива и с методическите общности – да разбера какви идеи имат. Ще проведа и среща с класните ръководители, като целта е една – подобряване на връзката с родителите. Предвиждам и много по-чести срещи с целия педагогически състав, дори в началото това да изглежда странно и ненужно на някого. И всичко е в името на децата, те са най-важното нещо в образователния процес”.

Генадий Маринов    

Още по темата:

39 коментара:

Анонимен каза...

Супер ! Този човек ще направи така, че учениците да не бягат към В.Левски ;]

Анонимен каза...

Вярвам, че вие можете да върнете стария имидж на училището

Анонимен каза...

Едва ли е било на 17 декември.

Терзиева каза...

Честито,госпожо Цекова! Пожелавам Ви да сте здрава, всеотдайна и да работите успешно за издигане авторитета на училището, в което работят отлични професионалисти!

Анонимен каза...

Най - накрая един стойностен човек. Браво г-жо Цекова, ние вярваме във Вас и съм сигурна, че училището отново ще започне да живее, ще възкръсне като феникс от пепелта. Пожелавам ви много здраве, търпение и много успехи

Анонимен каза...

Честито на госпожа Цекова ! Само хора със СЪРЦЕ И ДУША могат да възвърнат старата слава на училището. А именно госпожа Цекова е този човек !!!

Анонимен каза...

Честито на г-жа Цекова, а сега г-жа Александрова да си даде учебниците на Бисер Димов, за да и води часовете, така както и водеше и педагогическият съвет.

Анонимен каза...

Г-жо Цекова вие ли си написахте горните коментари??????????????????

Анонимен каза...

Щом Райковска е педагогически сьветник.....ще се работи усилено

Анонимен каза...

Тук има някаква грешка.Поправете ме ако греша,но тази жена е библиотекарка,полувисшистка.

Анонимен каза...

Не знам за новата директорка, но бих дал всичко възможно да видя 1 проверка на учителите.Първо един психологичен преглед, а след това и тест по знанията им.Успех на новата директорка дано поне тя си върши стриктно работата!!

juliana каза...

честито!!!

Анонимен каза...

Към 10 - ти. Г-ж Цекова е магистър по психология. Дипломирала се е в университета в Търново. Пише го и в статията.

Анонимен каза...

Любопитно и е коя партия назначи госпожата?
Знаем какви са конкурсите в България...........!!!

Анонимен каза...

Поредния опоручен конкурс,гузен негонен бяга,се подразбира от коментарите на Г-жа Поля Димова,която е първа приятелка с Г-жа Цекова.Какво прави,Г-жа Димова на проведения конкурс в гр.Ловеч? От три месеца в СОУ "Св.Климент Охридски" се говори,че Г-жа Донка Михайлова и Г-жа Поля Димова стоят зад кандидатурата на Г-жа Иванка Цекова.

Анонимен каза...

БСП

Анонимен каза...

Г-жа Поля Димова не беше ли заместничка на шефа на РИО Ловеч Г-н Райко Райков?????

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Това с "опорУчен"-ия конкурс на №15 дали го е писал учител? Е дали е участвал в конкурса за директор?

Анонимен каза...

Пак се осрахме!

Анонимен каза...

Но пьк сме обединен и сплотен колектив!! Като се видими ....целувки!

Анонимен каза...

Голямо браво на г-жа Иванка Василева Цекова-успешен старт и здраве- другото си го имаш.Остави злобарите да се трепят в коментари. Много много успехи.

Анонимен каза...

Към 10-ти 9 като не зднаеш не пиши - не само е магистър
а владее и английски.

Анонимен каза...

Това е жалко назначение .Ибрика винаги си остава ИБРИК.

Анонимен каза...

На всеки конкурс има победител. От написаното става ясно, че г-жа Цекова е спечелила безапелационно.
Хайде да оставим настрани всякаквите глупости като недостоверна информация, неуместни коментари за назначения и откровен коктейл от глупост и злоба!
По-важно е, че в това училище има отлични учители - детето ми е учило там и лично познавам някои от тях.
Сигурна съм, че г-жа Цекова и останалите ще върнат предишната слава на тази гимназия - като най-доброто училище в общината.
Успех от мен!

Анонимен каза...

Сега проверих, наистина е успяла някак си да се доучи, макар и доста късно. На по-стари години е платила и има магистратура. Основната част от кариерата й е като полувисшистка. Толкова ли нямаше в това училище някой с истинско образование, ами са опрели до ...

Анонимен каза...

Най-после един кадърен директор.Да е хаирлия!!!

Анонимен каза...

Много интересно защо максималния резултат от теста е само 50 точки, а този от интервюто е двойно повече. Убедете ни сега че всичко е обективно. Това което е черно на бяла и да речем, че "не може да се манипулира" има тежест на половина по-малка от това, което никой освен интервюиращата комисия и кандидата не е видяла и чула.
България винаги ще си остане България и тези така наречени конкурси ще служат само, за да узаконим назначаването на нашия човек.
Не познавам госпожата, която е станала директор, но дано все пак успее да работи за училището, а не за този, който я е назначил!

Анонимен каза...

Всичко е лъжа и измама! Още преди да се състои конкурса се е знаело,че Г-жа Цекова ще е новият директор...Този конкурс е бил пълна порнография,както и подигравка с останалите кандидати! За това нямаме държава..

Анонимен каза...

Абе, анкоолу, кой да изберат бе!? От двама провалили се бивши, двама некадърни настоящи, една луда и една никому неизвестна, каквато и да е тая, все е по-добра!

Анонимен каза...

Казваш двама некадърни настоящи,но след като са на тези места значи са кадърни и образовани хора! А в случая Г-жа Цекова, не е спецелила конкурса ако може да се нарече така изобщо по достоен начин! Всички знаем за приятелството и с Г-жа Димова, и пак комунистите на власт

Анонимен каза...

О, да бе, само защото по стечение на обстоятелствата имали образование и заели някакъв си постец, били кадърни, айде моля моля! Той и Волен Сидеров не е да не е образован и не е да не е избран, а не назначен по някакви си особено лични причини, ама срам за България, нали? Не знам кой на кого е приятел, ама не може за всичко да са ни виновни комунистите, нали?

Анонимен каза...

Важното е че имат образованието и защитават позициите си! Комунистите подкрепят комунисти а не компетентите хора,заслужаващи да управляват! Жалка картинка...

Анонимен каза...

Честито на Новата Директорка! Сухия режим явно е време да настъпи :)

Анонимен каза...

Дано най-накрая се върне нормалността в това училище!!!

Анонимен каза...

За всички запознати със скалъпения конкурс, истината е една! И при явния комунизъм не беше чак такъв театър! Положителните коментари, отговори и девически обяснения са от едно лице и е жалко, че толкова подценява интелигентните и информирани троянци.
Допълвам, че в нашата Община е практика да се случват такива назначения!

Анонимен каза...

Напълно подхожда на профила на троянски директор на училище:))))))))))))

Анонимен каза...

инаУгурация е правилната дума!

Анонимен каза...

Вие е лудили сте бсп да подкрепя училището нали постояно оня гербер мръсен виси там оня къв беше Акимов на откриването все него викат аххх как лапат свинете мръсниии

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |