Кръстиха на дядо Максим и площада в Орешак

* Гласуването – с почти пълно единодушие * По наша информация на новоименувания селски мегдан ще се постави бюст на Негово светейшество
Тема с продължение
Патриарх Максим, авт. Иван Янев
АБСОЛЮТНО безмълвно и с почти пълно единодушие (21 „за”, 1 „въздържал се”) общинските съветници в Троян гласуваха предложението на кмета Донка Михайлова площадът в с. Орешак да носи името на видния орешачанин патриарх Максим (28 ноември). 

ПРИПОМНЯМЕ, че по повод годишнината от смъртта (дядо Максим се спомина на 6 ноември миналата година) на Негово светейшество бе кръстена една улица в родното му село - по съвместното предложение на кметовете на Троян и Орешак (Христо Терзиев), с благословията на Ловчанския владика Гавриил и с решение на Общинския съвет на миналата му сесия (31 октомври). Жест хубав и безспорен, но само на пръв поглед. Защото последваха недоволни реакции на граждани, смятащи, че въпросната уличка е твърде малка и незначителна и кръщаването й на името на патриарх Максим обижда паметта на големия духовник; най-активен изразител на тази позиция бе бившият общински съветник Мичо Генковски, който от години живее в Орешак. Чуха се и остри упреци към троянската управа (администрацията и Общинския съвет), а решението бе „възнаградено” с определения като „срам за орешачани”, „явна подигравка”, „решение на богохулници” и тем подобни. Чуха се и контрапредложения – решението да се отмени и на името на патриарх Максим да се кръсти част от главната улица в селото (ул. „Иван Павлов”), друга по-важна улица, селският площад, и дори с. Орешак да се прекръсти на с. Максимово.

ЯВНО ТОЗИ граждански отпор доведе до новото кметско предложение и споменатото единодушно решение на местния парламент. По наша информация на новоименувания селски мегдан ще се постави бюст на патриарх Максим, като се има предвид готовият проект на скулптора Иван Янев; бюстът е предлаган вече на Троянския манастир, но манастирската управа не проявила интерес.

Т21

*****
Бележка на редакцията

* Защо подминаваме митрополит Максим Пловдивски
 * Ул. „9 септември” – докога?! * Дядо Григорий трябва да даде изявление по гей скандала
 
Максим Пловдивски
ПО НАШЕ МНЕНИЕ в случилото се няма нищо лошо – улица и площад в манастирското село Орешак да носят името на прославен духовник, свързан със селото и с обителта (Троянския манастир). Напротив, хубаво е - като заявена връзка с храма, духовен знак, усет за истинските стойности. Но като разсъждаваме в тази посока, изникват няколко въпроса, които вече сме поставяли и ще поставим пак.

ПЪРВО. Защо подминаваме друг един изключителен духовник, също родом от с. Орешак и също бил наместник на Светия синод на Българската православна църква, че и съименник на патриарха – митрополит Максим, епископ Пловдивски и Скопски (Марин Пенчов Пелов, 1850-1938; негов вуйчо е бунтовният възрожденски поп архимандрит Макарий, съратник на Левски и деен помагач на отряда на ген. Карцов при щурма на Троянския проход). „Той спада към първата генерация български архиереи и с право може да бъде наречен един от строителите Българската Екзархия и на съвременна България”, четем за митрополит Максим Пловдивски в официалния сайт на Богословския факултет на Софийския университет (виж „Възгледите на митрополит Максим Пловдивски за религиозното възпитание” – бел. Т21). В същия материал се припомня, че за духовните си заслуги митрополит Максим е получил ордените „Св. Ана” (I ст.) на руския император, „Меджидие” (I ст.) на турския султан, „Румънска корона” от румънския крал, а през 1913 г. е избран за почетен член на Парижката международна академия по история; че е „изключително деен проповедник” и изключителен оратор, а като дългогодишен преподавател по богословие е „с големи заслуги за развитие на религиозното чувство у децата”. А в дисертацията си, посветена на митрополит Максим Пловдивски, Адриан Александров (Богословски факултет, СУ) го е определил като „един от най-големите проповедници в новата ни история”. Казваме го, защото и той заслужава знак за нашата почит.

ВТОРО. Именуването на улица и площад в Орешак ни кара да напомним и за едни наложителни улични преименувания. В няколко троянски села все още има улици, които са с неадекватни имена – примерно ул. „9 септември” (в Борима, Врабево, а може би и на други места), явно кръстена така във възхвала на комунистическия преврат през 1944 г. Има и други подобни и други улични недомислия и атавизми из селищата на община Троян. И май е навремило да се извърши проветряване и прочистване.

ТРЕТО. И да искаме - тъй като говорим за духовници, тясно свързани с Троянския манастир (патриарх Максим, митрополит Максим Пловдивски) – няма как да се отстраним от гръмналия тия дни грозен скандал, свързан с обителта. Говорим за гей изцепките на йеромонах от манастирското братство, орезилил всичките си колеги. Орезилил и манастира. Според нас - за да не останем разколебани в отношението си към манастирските хора и към светата Троянска обител – редно би било игуменът Браницки епископ Григорий да излезе с някакво обяснение/обръщение към миряните от района. Обратното би означавало гузност и нечистотия. И допълнителен срам за всички ни. 

Още по темата:

20 коментара:

Анонимен каза...

Извинете, това ли е "топ" новината от сесията? Педали, гейове, монаси, Мичо Генковски, комунисти и антикомунисти?
Това ли е?
Очевидно не са новини:
- поредния финансов удар от близо 150 000 лева с които сме санкционирани и не друг, а троянците ще го плащат
- отчета на периода 2007-2013 по европрограмите, който е тотален провал
- приемането на новата програма 2014-2020 също по европейските оперативни програми и която програма, така приета от ОбС Троян нарекох - "троянска общинско-съветска художествена литература"
*
Има ли някой, ако не "ранобуден", поне малко "буден" в този град?
ИП

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
един по-късно събудил се каза...

Не Илияне, няма, само ти си един единствен, добре че те има за да ни огрееш като слънце, да създадеш, нахраниш и възпиташ децата ни, да се погрижиш за насъщния ни, без теб няма да се оправим. Давам гласа си "ЗА" пл.Възраждане да го прекръстят и от утре да носи твоето име. Със скромното си майчинство ще поръчам и твой бюст, та да можем всеки ден да те виждаме и никой да не пропусне лика те, защото без теб живот няма!!!!!

Анонимен каза...

Имам предложение. Едното да го кръстят с официалния псевдоним на патриарха като агент от ДС:)))))))))))))

Анонимен каза...

3-ти, хубавото е, че няма да отиде много материал за бюст-паметника на Пеевски...

Анонимен каза...

Не ви изнася Пеевски, защото ви разрива простотийте и кражбите нали ? Аз предлагам самия манастир да го прекръстим на 9 Септември, и за това ще има мнозинство в обс.Може ли до
бюстът на Максим да поставим и един на Тодор Живков ?

Анонимен каза...

#3 Мичо, кога роди кога скромно майчинство взе да получаваш? Покрай тоа манастир много народ се изпедерасти ама чак па да почнахте и да раждате...... съвсем откачихте

Анонимен каза...

Голям смях 7–ми!

Анонимен каза...

Дядо Максим сигурно се обръща в гроба, човекът. Тотален срам!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

oshte v ponedelnik igumena da dade glasnost po temata i ot vtornik-tiia mazni i izvrateni skapaniaci da napusnat manastira do edin-tova manastir li e ili svarta-lishte na pederasi. kaki gusi,kichki,pahoma i kakvi tam oshte da napuskat manastira nezabavno che shte badat linchuvani che stanahme za rezil cialoto selo pred ciala balgaria.Tezi ni posramiha seloto i porugaha manastir v koito see ukrival LEVSKI i pogreban PATRIARHA -da badat prokleti i edin den shte badat izpraveni pred BOG I posle shte goriat v ADA.

Анонимен каза...

Абе, тъпанар, ти с тая маймуница де пишеш на нея да не би да си го въздигнал това село...

Анонимен каза...

Много години вече търчим към евро-атлантическите ценности. Педерастията, гейпарадите, гейбраковете са съставни елементи на мечтаните евроатлантически "ценности" в редица европейски страни, в много американски щати, където официално се сключват еднополови бракове. Защо оспорвате правото на наши духовници да се докоснат до западните "ценности"? И те искат да са в такт с времето... Или както обикновено - за едни ценностите, за други ...онова коравото.Кой каквото предпочита - важното е да сме европейци.

Анонимен каза...

Ами то разпределението вече е направено - за Запада - ценностите, за нас - коравото.

Анонимен каза...

Abe #12 tikvenik izgorial - za takiva maimuni kato teb pisha na maimunica,moje da ne sam vazdignal seloto no sam dal mnogo za nego a na teb kato ne ti haresva varvi na mainata si

Анонимен каза...

15 samo taka.tiq pederasi da se chukat izvan manastira !!!

Анонимен каза...

http://vbox7.com/play:bdc68eeb30

Анонимен каза...

Сега се сещам ,че във в-к Уйкенд, преди около 2г. имаше статия за обратните наклонности на отец Августин .Описваха и оргиите на Дим Дуков- приет в манастира под името отец Дамаскин.

Анонимен каза...

18-ти съм. Уйкенд нарочно е написано с Й !

Анонимен каза...

#12 ne te chuvam be pedal .

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |