Горя сградата на Общината

* Пожарът тръгнал от кабинет №1 на втория етаж, жертви няма
Екшън
ЧЕ СГРАДАТА на Община Троян бе в пламъци и последва евакуация и масирана спасителна акция на частите на Единната спасителна система (ЕСС), е факт (20 ноември). Но всичко това бе на ужким, тренировъчна симулация в рамките на планираното годишно общинско учение, чиито основни цели бяха следните - проиграване на плана за защита при бедствия и аварии на Община Троян, усъвършенстване на взаимодействието между частите на ЕСС (пожарна, доброволчески отряд, полиция, спешна помощ и др.), тренировка на екипите.

ПРОТИВОДЕЙСТВИЕТО на стихията започна с оповестяване и събиране на кризисния щаб, ръководен от кмета Донка Михайлова, който направи оценка на обстановката и взе решение за действие (за пръв път бе тествана системата за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и частите на ЕСС). В заседанието на щаба участваха представители на всички ангажирани институции и служби, а оперативното ръководство пое началникът на РСПБЗН – Троян гл. инсп. инж. Иван Шайлеков.

СПОРЕД подадените данни пожарът бе тръгнал от кабинет №1 на втория етаж, гори офис оборудване, дървени ламперии и т.н., образувал се е гъст дим, заплашващ да блокира изхода, което е довело до спешната евакуацията. Все пак се наложи да се издига стълба, за да се спаси живота на „заклещен” служител. След потушаването на стихията бе направен разбор на акцията и отбелязани слабостите.

Т21

П.П. Сред „евакуираните” пък тръгна шегата, че две служителки от общинската администрация категорично отказали да напуснат трудовия си пост, защото имали много работа.

Още по темата:
  
Още снимки от събитието:

24 коментара:

Анонимен каза...

Ясно,общинарите от рано са запразнили тази година.Ама да се хванат от някаква работа, няма...

Анонимен каза...

Абсолютна клоунада!!! Само Балев и Акимов липсват.
Дано не ни сполети наистина някакво природно бедствие!!! Управленския и организационния хаос и безпомощност е ясен от сега. Нищо, че "стихията" днес била някаква "горяща" стая. Като ги гледам тези "спасители" с ръце в джобовете, а "щаба с ангажираните институции" как стоят пред "стихията" и гледкат умно - да се чуди човек да се смее ли, да плаче ли?
*
Преди да ви направим бедни, ще ви направим прости!!!

Анонимен каза...

Те Балев да го измъкнат от там с носилка,трябва да викат някви тежкоатлети :)

Анонимен каза...

Дано не ни сполети наистина някакво природно бедствие!!!

Анонимен каза...

Че,това което ни трови 70 години вече, малко ли бедствие ли е бе ?!?!?!

Петър Петров каза...

Да поясня, че това е общинско учение и се прави поне един път годишно в сгради с масово събиране на хора. Този вид учения са насочени в следната учебна цел:
Да се повиши подготовката на общинския щаб по привеждане в изпълнение на общинския план за защита при бедствия на община Троян и управление на процесите по оказване на помощ на населението и на обекти от националното стопанство при бедствия;
Да се усъвършенства координацията и взаимодействието на органите от Единната спасителна система при провеждане на спасителни и мероприятия по ликвидиране на последствията след крупна авария на територията на общината.
Да се повиши натренираността на екипите, участващи в учението по изпълнение на непосредствените им задачи по оказване на помощ на пострадали и потушаване на пожари.
Да се извърши тренировка по проиграване на плана за защита при бедствия на Община Троян
Тези които са с "ръце в джобовете" са част от създаденото доброволно формирование от 25 човека. Те нямат функциите като на служителите от пожарна безопасност. Снимката не е направена по време на учението, където и част от членовете на ДФ участвуваха. Целта не е да се действа с максимална бързина, а да се покажат основните начини за спасяване и гасене на пожари и да се направят съответните изводи за координация между ЕСС (единна спасителна система). И нека всички запомнят тел. 112, понеже лично съм чувал други телефони и то от длъжностни лица с висока позиция и с управленски функции.

Анонимен каза...

Г-н Петров, от /вече/ 20 години се опитвам да накарам някой в тази троянска община и ОбС Троян поне да проучат и да видят американския опит при действие по време на някакъв вид бедствие. Преди 20 години българска делегация /вкл. хора от Троян/ посетихме един американски щат и едно от местата, където ни заведоха бе един център за управление на щата при възникване на мащабно бедствие - от Торнадо до Ядрен взрив. Няма да се спирам и да обяснявам как действа там гражданската защита и ръководния щаб. Ще ви кажа само коя и каква е основната разликата между тях и нас тук в България.
При нас - при провокирана някакво учебно събитие или не дай си Боже реално събитие - вие тук се събирате и почвате да умувате кой какво да прави, къде да отиде, кой да му помогне, почвате да правите някаква координация в щаба, изпращате неподготвени за конкретното събитие хора, те от своя страна също почват да се чудят и да вземат решение на място и т.н. и т.н. Времето обаче си тече и никой от т.нар. щаб не може да е сигурен, че е взел най-правилното решение, а да не говорим до какво би довело едно грешно решение. Ефективността е малка, рисковете са огромни и всичко идва от фактора "време" който знаете е най-важния при едно крупно бедствие.
При американците - предварително са симулирани всички възможни бедствия които биха могли да се случат в рамките на района в който действа конкретната гражданска защита. Всеки член на щаба / губернатора, кмета, пожарна, полиция, телекомуникации, ВиК, Енерго и т.н./ си има дубльор и тези дубльори изготвят програми, схеми и прочие за ВСЯКО ЕДНО от възможните конкретни събития и за ВСЕКИ ЕДИН от членовете на щаба.
При учебно занятие или /да не дава Господ/ при реално бедствие - пред всеки член на щаба има папка с конкретните действия, реагира се светкавично, няма загуба на време за чудене и вземане на решения по време на събитието, а за ефективността и предотвратената паника сред населението да не говорим.
Има и още една съществена разлика
При нас - някой знае ли какво правим или какво трябва да правим СЛЕД като е преминало събитието? Какво става на другия ден? Някой знае ли?
При американците - разработват се планове за възстановяване след констатиране конкретните загуби и поражения при различни степен и обем.
Дори си бях донесъл една книжка в която едно от нещата в нея беше - какво трябва да се сади в 3-километровата, в 10-километровата зона и т.н. при ядрена авария в тяхната АЕЦ. Подарих я на един министър, защото около Троян няма АЕЦ, а за общините около Козлодуй би била много полезна.
Коя организация за действие, защита и възстановяване при големи бедствия и аварии е по-добрата - всеки сам да преценява.
Надявам се си спомняте взривовете край София преди 6-7 години?. Надявам се си спомняте хаоса и безумието на управляващи и отговорните за бедствията, вкл. министерството за бедствия и аварии на Емел Етем. Надявам се си спомняте как тази кокона не можеха да я открият и как щъкаше с едни токчета из нивите и не знаеше на кой свят е, което доказа, че самата министърка е бедствие и всички от нея надолу по вертикала.
ИП

Анонимен каза...

Сещам се за една дузина(вече)изоставени промишлени сгради на не повече от 10 мин. от пожарната. Що не "тренирате" там?
Предполагам,че след приключване на "мероприятието", поставената оценка е отличен,отчетена е добра дейност, и прочие безсмислици...

Анонимен каза...

Пеевски е напълно прав////

Анонимен каза...

Да сравняваш американците как действат при бетствия и аварии с българските подобни служби е нелепо.Те са невероятни в тази свера.Живял съм няколко години в САЩ и искам да спомена само един случай.Отивайки една вечер на работа видях суматоха на един булевард .Бяха дошли около 5-6 коли на гражданска защита, пожарната ,линейка и полиция.Спрях да видя какво става ,просто на един човек му беше прилошало и беше паднал в една градинка до улицата.Цялата тази техника и хора беше дошла заради един човек.Правете си изводите за по сериозни случай какво става.Но при нас при тази пародя на държава и това добре което правят момчетата.Пак като имат все още пари за бензин е добре.Техниката няма смисъл да казвам ,че е от времето на баба и дядо.

Анонимен каза...

10-ти, сравнението е необходимо за да се информират хората за добрите практики по света и най-вече да се види, че добрата организация не е само функция на многото пари, а на образование, нагласа и воля за промяна.
24 години гледаме западната демокрация, цъкаме, жалваме се и НИКОЙ не си помръдва пръста нещо да промени. 24 години всевъзможни управленски недоразумения по стар комунистически обичай чакат някой от запад да дойде и да промени нещата в България. Е няма такъв филм! Може да ни помогнат, може да ни дадат методики, ноу-хау, някой и друг специалист, ама да дойдат да ни вършат нашата работа... няма как да стане. Затова си стоим на едно място, окопаваме се и като дебили мучим колко сме били зле. Ами зле ще сме. Що добитък, продажници и айдуци овластихме и продължаваме да овластяваме по най-безхаберен начин вече близо четвърт век.
Напълно прав сте, че държавата ни е уникална пародия. Същото е и в общините. До кога ще се търпи това безумие... не ми го побира главата как е възможно??!!
Ние ли сме единствените некадърници в Европа, та сме окупирали всичките последни места във всички класации?
Ние ли сме единствените малоумници в Европа, които не помръдват и само затъват цели 24 години една след друга?
Ние ли сме единствените кретени от целия бивш източен блок, при които нито една реформа не приключи за 24 години, а Прехода ни стана синоним на законови грабежи, на още по-законова корупция и низ от национални предателства и погроми?
Ние ли сме единствените дебили в Европа, на които 24 години отварят досиетата на доносниците на ДС и още не са ги отворили вичките?
Ние ли сме единствените смотаняци в Европа, които бившата номенклатура на БКП продължава да ги управлява и да дърпа конците в сянка?
Ами... ние сме!!!
ИП

Пижо каза...

Ние сме! Малък, но за сметка на това много тъп народ! Факт!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Кирилицата,обаче,умира прогресивно в твоите ръце...

Анонимен каза...

13 ти, работници в общината няма. Там са служители. В едно си прав-нищо не става от тях. Такава и кметицата.

Анонимен каза...

Такъв и предишният кмет,и тоя преди него.

Анонимен каза...

Изводът: Клоунадата е в този сайт, не в Общината.

Анонимен каза...

Ей, такова обнадеждаващо заглави.... Жалко, че е само учение, без жертви. Що комунета можеше сега да са пукнали!

Анонимен каза...

Не,15-ти,овча главо!Лафът е: Влизам в Общината- няма никой!Влизам в сайтът- Общината !

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Ех, 19-ти, 19-ти, развесели ме тиииии...

Анонимен каза...

Явно животът ти е пълна скръб, щом тук се развеселяваш...

Анонимен каза...

Каквото и да си пишете, тук Илиян Пеевски е прав. В България няма механизъм за действие в екстремни обстановки и след тях. В България има написани на книга глупави, неработещи и инфантилни закони и рапоредби и най-важното необезпечени от никого, нито от държава, нито от общини, нито от застрахователи. Ние само се лъжем и заблуждаваме, че държавата, общините и застрахователите могат нещо да направят при истинско бедствие. Само се заблуждавате. Харчат се на халос пари за нищо и само се имитира дейност. Това еистината за съжаление. Но по-важно е че политиците не обръщат никакво внимание на това. Нима не го знаят? Знаят го, но така им е по-добре.

Анонимен каза...

Пална трагедиа.Забележете носилата........

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |