Първата копка на големия проект

* Церемонията - на метри от входа на фалиралия завод „Хемус”
 * Донка Михайлова: Това е най-важният проект на Троян * Жанет Атанасова: Трудното тепърва предстои * Николай Пенев:
 Да сме по-усмихнати!

МИНАЛИЯ ЧЕТВЪРТЪК (14 ноември) тържествено бе направена символичната първа копка, с която започна изпълнението на най-големия проект на Община Троян досега – втори етап от интегрирания воден цикъл на града. Ритуалът бе на метри от входа на фалиралия (или по-точно фалираният – бел. Т21) завод „Хемус”, някогашния производител №1 у нас на столове от масивна дъресина, в което имаше своеобразна символика – начало след края. А копката бе двойна, първо по традиционния начин с лопати и после с два модерни багера; двама бяха и изпълнителите – кметът Донка Михайлова, представляваща бенефициента Община Троян и Николай Пенев, ръководител на консорциума изпълнител ДЗЗД „Траянус”. Две бяха и разбитите бутилки шампанско. Сред гостите пък личаха зам.-областният управител Цецка Димитрова, председателят на управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда” (ОПОС) Жанет Атанасова, представители на изпълнителите и надзора, почти целият трудов колектив на намиращата се в съседство фирма „Рико Стил”, журналисти от местни и национални медии, граждани.

ТОВА Е НАЙ-ВАЖНИЯТ проект на Троян, не само защото е най-големият като стойност, близо 30 млн. лв., но и защото засяга почти всички жители на нашия град, каза в емоционалното си приветствие г-жа Михайлова. Градоначалникът подчерта, че вярва на изпълнителите, които са доказани професионалисти и са поели сериозни ангажименти. Г-н Пенев също взе думата и за пореден път обеща, че работата ще бъде свършена качествено и в срок и след година той отново ще е тук при рязането на лентата. Шефът на изпълнителите се аргументира убедително – заделен е сериозен финансов ресурс, с който да се стартира, фирмите разполагат със собствена техника и с отлично подготвен екип от инженери, което е комплексната гаранция за успеха. Не скри и проблемите – краткия срок, преминаване под реката и жп линията, но изрази оптимизъм, че всичко това ще бъде преодоляно и проектът ще приключи преди официалния краен срок 15 февруари 2015 г. Поздравленията си отправи и г-жа Атанасова, която сподели, че малко са проектите от такъв мащаб в страната, при които няма нито едно обжалване на процедурите, както е в Троян. „Ползите са както икономически, така и социални. Няма смисъл да се споменава как ще се намалят загубите на вода. Трудното тепърва престои, но с този амбициозен екип мисля, че ще се справим”, каза още тя.

СЛЕД ЦЕРЕМОНИЯТА с първата копка бе дадена и голяма пресконференция, на която се чуха много важни неща (организатор бе „Ламбаджиев стандарт” ООД - София, изпълнител на PR дейностите по проекта). Например: че за да тръгне проектът, предварително са били извършени над 100 отчуждителни процедури по трасето и преговорите с 110-те собственици на моменти са били много тежки; по време на избора на изпълнители е била осигурена максимална прозрачност, каквато ще има и занапред; че гражданите трябва да проявят разбиране в тази една година (Донка Михайлова); очертани бяха за пореден път параметрите на проекта – обща стойност 29,486 млн. лв., от които 1,5 млн. лв. собствен троянски принос, другите евросубсидия по ОПОС и държавна субсидия, изграждане на 21 км канализация и на 7 км водопроводи; посочени бяха и етапите – по райони и улици, както и къде гражданите могат да получат допълнителна информация (Верка Добрева-Съботинова, ръководител на проекта от страна на Община Троян); че изпълнението започва законосъобразно и контролът така да е отначало докрай ще е стриктен; по отношение на сроковете на изпълнение „това е доста амбициозна задача”; че изграждането на подземна инфраструктура изисква специфичен опит и умения, но фирмите изпълнители са се доказали в досегашната си дейност (Димитър Аличков, представител на дружеството за строителния надзор „ПК 2000 – Аква” ДЗЗД). Николай Пенев пък използва възможността да даде допълнителни подробности за фирмите, участващи в консорциума изпълнител; и завърши с помнещото се послание: „Да сме по-усмихнати!”.

Т21 

Още по темата:

31 коментара:

Анонимен каза...

Успех, и дано изпълнението на този толкова важен проект за Троян не е с качеството на проектите изпълнени във времето на кметуването на Милиционера Акимов!

Анонимен каза...

На печелившите /комисионерите и закачените по "хранителната" верига при европроектите/ - Честито!
На останалите да живеят в Троян, за които този проект е "най-важния" - също честито!
На едностранно информираните граждани на Троян - също честито!
На наивниците, които продължават да се заблуждават, че с такива проекти нещо ще се промени в Троян и ще се спре пропадането и обезлюдяването - Честито и половина!

Анонимен каза...

Похвално!Ще бъдат ли включени и по-отдалечени квартали?Кв.Балкан?

Анонимен каза...

1-ви, добре, че Милиционера Акимов направи проект на ??? Донка, че да има от къде да финансира своите. Че се сетих, Донка освен комсомолски и комунистически професионанен политик, дали има друга професия?

Анонимен каза...

Брех злобата на някои хора няма край.Проекта започна при г-н Акимов,но беше основно преработен при г-жа Михайлова и одобрен след това.Настоящият кмет на Троян е икономист и влезе в мандат от частния сектор като доказан експерт ценен и в чужбина и след един успешен мандат като депутат в 40то Народно събрание.

Анонимен каза...

"доказан експерт ценен и в чужбина"...извинявай, но ти си за психиатрията !
Важно,е че бати Ангел е бил там. Милият,струва ми се обаче, че е отслабнал. Работата на 2 места го изморява.Блед ми се струва, има тъмни кръгове под очите от преумора и недоспиване.Отдал се е за благото наа общината,и добре,че е той, че тия комунисти всичко ще окрадат и дадат на свои.

Анонимен каза...

Ах... какви сте злобари всичкитеее!

Анонимен каза...

Марш от тука, пача проста !

Анонимен каза...

Що не се радвате на големио успех бре? Колко пъти ви казаха и написаха по газетите че това е най-важния проект? Да не сте вдянали случайно че е успех ама само за някои а вие ще си останете в троянските лайна със или без канализация.
Само бати Ангел се радва щото най-ного ще пълни канализацията и няма да личи

Анонимен каза...

Световни сте!

Анонимен каза...

Кадърът с агитката от рико, е мега! Някак си цялата статия +снимките,ми навяват на отминалите времена.Чествания,манифестации...Липсват само големи портрети със снимки на светлите първи личности. О,извинете,той бати Ангел на крака бил дошъл...

Анонимен каза...

„Ползите са както икономически, така и социални. Няма смисъл да се споменава как ще се намалят загубите на вода".
Това ни обяснява г-жа Жанет Атанасова. Нали не се заблуждавате, че ще се намери някой я журналист, я гражданин да я попита какви по-точно ще са икономическите и социалните ползи. Или с колко ще намалеят загубите на вода.
Такива въпроси в Троян не се задават. В Троян винаги всичко е на шест и всеки може да плещи всякакви дивотии и общи приказки. До населението достигат само лозунгите и тържествените кошници с успехите.
След години, когато се констатира поредното осиране или издънка - всички вече са забравили как са лъгали, манипулирали и промивали мозъците на троянците. Удобно са забравили, мълчат и думичка не обелват.
Кой беше казал - първо ще ви направим прости, а после - бедни.

Анонимен каза...

Мамин Ачко, как се е уилил и пляска с ръце,че идва негов ред да чопне от питката...Но не това е важното. Опитайте се на първата снимка да разпознаете обектът застанал(случайно или не) с гръб към обектива на г-н Маринов. Давам жокер:Маймуна е !
Каква ли работа има там,като не е нито общински нито какъвто и да е служител?Предположение: Да напомни на изпълнителите,да не забравят да "снесат" обещаното !

Анонимен каза...

"доказан експерт ценен и в чужбина" Нещо по-конкретно от комунистически брътвежи?

Анонимен каза...

хубав проект, важен...но какъв смисъл като в Троян не останаха хора и като дори последните магазини се опразват

Анонимен каза...

15, тогава какво му е "хубавото" и какво му е "важното", след като сам казвате, че е безсмислен на фона на днешния троянски тотален упадък?
Защо никой не попита къде се изпариха близо 6 милиона от този проект? Нали първоначално беше за над 35 млн.лева?
Защо никой не попита къде в света се прави канал при средна стойност над 1 500 000 лева на км? Позлатен ли е този канал?
Докато троянците, превърнати в опитни мишлета, поемат поредното облъчване и мозъчни промивки - някои удариха "джакпота". Да им е честито! То за това са балъците - някои да печелят за тяхна сметка.

Анонимен каза...

ЧЕ НАЛИ хората-роби ги ДОМЪКНАХА ОТ РИКО СТИЛ ЗА ЗАСВИДЕТЕЛСТВАНЕ НА ПРЕДАННОСТА НА ИЦЕТО КЪМ ВСЯКА ВЛАСТ ВЪВ ОБШИНАТА. ГОЛЯМО ЛИЗАНЕ БРЕ.

бат Велко Сандокана каза...

Къв е тоя консорциум "Троя-Анус"? Дайте повече инфо!

Анонимен каза...

Няма смисъл да се споменава как ще се намалят загубите на вода??? Zagubite 6te sprat,kogato slujitelite ot VIK zapo4nat da plashtat realno vodata,koqto izrazhodvat.

Анонимен каза...

Аз искам ВиК Троян да не е общинска фирма! Общината скубе пари от нас чрез общинска фирма ВиК.

Анонимен каза...

Ами как каква е фирмата?!?!?!
Троянски анус :)
Познайте кой е краднал паричките от нас?

Анонимен каза...

Хахаха за Ачката жилетка що няма,поне петната по ризата да му беше скрила.Добре че не е лято да се появи по сандали с чорапи.

Анонимен каза...

13-ти как можеш да не познаваш тази светла личност на троянската политика,заради тази личност по първия проект предстои Общината,т.е. всички ние да плащаме пари,които никой не може да каже колко са всъщност ,но се знае че са над 4,5мл.лева. Поне такава информация бе изнесена,но за комисионните нищо не казаха.

Анонимен каза...

Какво прави тоя крадец там?

Анонимен каза...

България удря ново дъно по раждаемост – бебета’2013 най-малко от 1945 г.
http://offnews.bg/index.php/270682/balgariya-udrya-novo-dano-po-razhdaemost-bebeta-2013-naj-malko-ot-1945-g
*
Напред, другари, да строим канали!

Анонимен каза...

Когато бях на 18 г през септември чествахме 100-годишнината на гра голямото светило лично щеше да открие няколко обекта -МОДЕРНА АВТОГАРА,ПИВОТО,ВИНПРОМ,АВТОСТОПАНСТВОТО АВТОСЕРВИЗА и не си спомням още кои бяха.Тогава улицата на Велчевско беше разкопана за полагане на голямата канализация.Дълбоки разкопки по 2,5-3м,тръбите докарани и чакаха да ги спуснат в тях, но срокът наближаваше за посещението на голямото светило и нямаше от къде да мине.За два дни затрупаха изкопите и асвалтираха пътя.Светилото мина тържествено със свойта свита.Дълго време не бях в страната и незнам дали е разкопавано на ново и полагана канализация.Миналият ден видях тръбите,техниката и хората които бяха там.За да имаме съвременен град най-напред трябва да има модерно сметище и отлична канализация с пречиствателна станция.Знам,че още по времето на Д.Енкин се започна с пречиствателната,Борисов ряза някаква лента и се хвали какви неща се правят в Троян,сякаш е знаел преди това къде се намира това малко градче,освен името на Акимов като шеф полицай.Притеснен съм от това,че незнам с поставянето на модерната канализация в проекта включен ли е и направата на пътя по това трасе,който няма да минава през Велчево ,аще излиза на кръстовището при Кози вир.?Когато представиха този проект казаха ,че парите са само за подмяна на градската канализацията, но не и за реновиране на пътя.Това значи,че ще ни последва съдбата на Слиивен?Боже опази, ще има с години да влачим клисавицата из къщите си?

Анонимен каза...

Съжалявам за грешките,но от годините съм малко недоскиф!!!!

Анонимен каза...

Аз доколкото разбрах, в проекта не са заложени пари за асфалтиране на улиците. Някой по компетентен да даде повече яснота. Но ако наистина е така, не ми се мисли колко години ще са нужни, за да се асфалтират улиците. Ще изкопаят, ще подменят тръбите и ще го заринат. После с тия пътища ще става с виждане. От общината парадират с големият проект, а премълчават относно асфалтирането.

Анонимен каза...

какъв асфалт, няма заложени такива пари за асфалт.Само канализация. Ще заринат и ще закърпят отгоре-отгоре.Стига толкова де, много искате май.

Анонимен каза...

Линкът е за извънредната сесия на ОбС Троян, когато бе гласувано да се стартира този проект. Сесията бе комбинирана и с обществено обсъждане с гражданите.
Ако някой е любопитен кое, как и защо - да изгледа видеоклипа.
Там ясно личи, че само двама общински съветници са против и двамата изказали се граждани. Другите общински съветници дори не си направиха трудът да обяснят защо са "За". Там ще видите и някои от "заинтересованите лица"... ама много им личи!
http://obs.troyan.bg/videozapisi-obs/93-zasedanie-na-obs-4

Анонимен каза...

не се притеснявайте за асфалтирането! Ще резнат лентата и на Слънчев бряг до Ловеч, ще набутат останалия добър материал там да чука камъни, ще застелят пътя с камъните и така ще изкараме още 50–100 години до следващият вътрешен преврат и доброзорна оставка!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |