„Животът на една идея”

* Изложба за воина конник на Петковден (14 октомври, 13:00 ч.)
 в Музея на занаятите
 Предстоящо
НА 14 ОКТОМВРИ, Петковден - Празника на Троян – в Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства (МНХЗПИ) ще се открие изложбата „Животът на една идея” (начало 13:00 ч.). Посетителите ще се запознаят с идеята за воина конник, проследен от времето на траките, през римската епоха, чрез християнската иконография до съвременното модерно изкуство; конникът като символ на Бога, след това на света – покровител и защитник, продължаващ пътя си във времето.

ЩЕ БЪДАТ ПРЕДСТАВЕНИ находки от откритото през 2012 г. светилище на тракийския конник в местността Калугерското недалеч от археологическия обект Состра (римската крайпътна крепост, прераснала в селище и смятана за античния предшественик на днешен Троян). А доц. д-р Иван Христов ще представи книгата си „Светилище на тракийския конник край Состра”, описваща находките и историята на проучването.

*****

Автор на изложбата: Нина Димитрова,
 уредник в Музея на занаятите
Консултанти: доц. д-р Иван Христов,
 проф. д-р Валерия Фол
Художествено-пространствено оформление:
 Илияна Тошева
Графичен дизайн: Иван Хаджийски

Изложбата „Животът на една идея” е реализирана с финансовата подкрепа на Община Троян, спомоществувателството на г-н Камен Кръстев и логистичната подкрепа на г-н Даниел Сираков.

Музей на занаятите - Троян

Още по темата:

3 коментара:

Анонимен каза...

Графичен дизайн: Иван Хаджийски

Изложбата „Животът на една идея” е реализирана с финансовата подкрепа на Община Троян....

Няма нужда от обяснения!

Анонимен каза...

Предварително се извинявам за невежеството си, но аз не разбирам 1-ви, моля за обяснение.

Анонимен каза...

Преди време по повод 6 май не бяха ли представени именно тези плочки от Калугерското? Имаше и пана за връзката на тракийския конник със Свети Георги и т.н.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |