Втора версия за пътния инцидент в кв. „Велчевски”

* Може да се окаже, че не микробусът, а син лек автомобил,
 движещ се отпред и избягал от местопроизшествието, пръв е ударил 80-годишната Мария М. * По-добре късно, отколкото никога –
 поставиха вертикалната сигнализация
Гореща тема Актуализиран
Предупредителният знак А18 вече е поставен
Орязана е и крайпътната растителност
ВЪВ ВТОРНИК, 3 септември, спешно бе поставена липсващата вертикална сигнализация пред пешеходната пътека в кв. „Велчевски” (срещу фирма „Тоникс”), където седмица по-рано, на 27 август, пътен инцидент отне живота на 80-годишната Мария М. Става дума за пътен знак А18 „Пешеходна пътека”, предупреждаващ шофьорите за близката пешеходна пътека, даваща предимство на пешеходците. Прочистена бе и крайпътната растителност в този участък, затрудняваща видимостта. Според някои липсата на вертикалната маркировка е била сред предпоставките за споменатата тежка катастрофа.

ПРИПОМНЯМЕ – възрастната Мария М. пресича пешеходната пътека, тип „зебра”, и е блъсната от бял микробус „Ситроен”, пътуващ в посока Ловеч и шофиран от 31-годишния Х.П. Подобни са и твърденията на живеещите в района. Очевидците, с които разговаряхме минути след катастрофата, обаче се въздържаха от коментар; но неколцина изразиха мнение, че „зебрата” на това място е недомислица и инцидентите били неизбежни. 

Минути след трагедията, трупът на жената лежи зад буса
ОТ НАШИ източници пък научихме, че се работи и по друга версия. Звучи изненадващо, но може да се окаже, че не „Ситроен”-ът, а лека кола, синя на цвят, неустановена марка, движила се непосредствено пред него, първа е ударила жената, отхвърлила я към буса, който я прегазил. Че е имало син автомобил, е безспорно. Но разследването е затруднено, тъй като въпросният автомобил е отпрашил след инцидента, а пък пътните камери в този участък не работят и трудно може да се установи какво точно се е случило.

НЯКОИ ЩЕ КАЖАТ – търсят начини да оправдаят шофьора. Нашето мнение обаче е, че търсенето на истината, каквато и да е тя, е задължително. Още повече в такава тежка ситуация. И още нещо – ресорният зам.-кмет Кольо Кацаров поясни пред Т21, че спорната пешеходна пътека срещу ф. „Тоникс” в края на града е поставена според генералния план за организация на движението в Троян. Г-н Кацаров не отрече, че планът е стар и се нуждае от актуализация, но в момента е валиден и трябва да се спазва. Разбира се, промени могат да се правят, но единствено след решение на общинската Комисия по безопасност на движението.

Т21

Още по темата:

23 коментара:

Анонимен каза...

И какво значение има кой пръв убил жената.....важно е че това е факт и то заради несъобразена скорост. Това ще продължава докато няма контрол по улиците на града. Масово се кара без фарове и с несъобразена скорост. Има закони , никой не смята за необходимо да ги спазва а дали изобщо знаят закона? Оправданието е че всички бързали.... Безотговорност е истинската причина- всеки кара сякаш няма други участници в движението освен него. На кръстовището на Христо Ботев посока болницата преди ден пак имаше счупени фарове.....колко глави трябва да се счупят за да се сети някой да сложи гърбица и да ограничи скоростта на 30 км/ч. Няма значение кой кого убива важното че го прави нагло и безотговорно и ако нарушенията се повтарят значи е безсмислено да се говори....

Анонимен каза...

Излиза,че "умните главици" в общината са виновни за инцидента.Какво прави тази комисия по безопасност на движението?Взима пари за нищо?! Все недомислици има?
И кога ще се сложат светофари на кръстовищата на Вила вана и при болницата?Във всеки град има светофари,само в нашият ще стават тапи и ще умират хора! Безумие!

Анонимен каза...

Прав сте 2-ри - голяма част от вината е на общината, поради ненормалната организация и сигнализация на движението, и на полицията, поради липсата на ефективен контрол!
Обърнете внимание на статията - "поставиха вертикалната маркировка..."?! За пореден път обръщам внимание и на г-н Маринов, че има Наредба №2 от 17.01.2001г. за сигнализация на пътищата с пътна маркировка и Наредба №18 от 23.07.2001г. за сигнализацията на пътищата с пътни знаци, където ясно е регламентирано какво е маркировка, какви видове е и т.н.
Понеже съм убеден, че информацията така е подадена от общината, затова обръщам внмание, за да не се публикуват глупостти от вестника. За компетентността на общината в тази област, просто е излишно да се коментира - тя се "вижда" навсякъде!

troyan21 каза...

До №3: Благодаря за уточнението, прав сте, объркал съм термина "маркировка" със "сигнализация", поправих. Грешката е изцяло моя, информацията не е от Общината.

С уважение: Генадий Маринов, Т21

Анонимен каза...

Правилата за движение не се спазват от почти всички е ясно,само че няколко пъти на въпросната пешеходна пътека виждам малки ромчета които стоят на края и чакат да дойде автомобил за да тръгнат да пресичат,отиват до мантинелата и там се повтаря същото на обратно.....

Анонимен каза...

Толкова ли е скъпо или трудно да се сложат 2-3 светофара, където трябва? Наистина има нужда на няколко места в Троян. Едно от тях е кръстовището Ботев-Радецки, другото е Вила вана. Ако ви е трудно да правите светофари, сложете още 5-6 изкусвени неравности, защото на тези места масово се кара бързо, а видимостта на тези които чакат на Стоп е 0. Надявам се Кмета да обърне внимание на това и да се вземат мерки!

Анонимен каза...

Номер 1 , как какво значение има кой, ами има разбира се, защо едни да страдат за сметка на други,Ако реално шофьорът на син неизвестен автомобил е убил жената,правилно ли е шофьорът на бял микробус да я лежи?
Камери нямало, свидетели нямало,полиция нямало, знак нямало, видимост нямало ... е какво има тогава?!!? И как може на такава права с маркировка разрешено изпреварването да има пешеходна пътека и на нея пешеходците да си мислят че могат да пресичат без да се оглеждат и да изчакат автомобил да им спре за да преминат ???

Анонимен каза...

Хм,минах от там по път към София. Някъде след Лешница настигнах ударен Ситроен Ксантия,със свалени номера,теглен с въже от друг автомобил.Ситроенът беше ударен в шофьорската врата и стъклото беше счупено.Може да е просто съвпадение, защото до София пътят изобилстваше от катастрофирали автомобили.

Анонимен каза...

Аз не мога да разбера - ТРЯБВА ЛИ ДА УМРЕ НЯКОЙ ПРИ КАТАСТРОФА НА ВИЛА_ВАННА или НА кръстовището НА БОЛНИЦАТА И НА БОТЕВ, за да се вземат мерки?!
Защо трябваше да умре жената във велчевското, за да се вземат мерки. Разбирам, че може да е трудно и скъпо за поддръжка да има сфетофари, но спящи невисоки асфалтови легнали полицай, като тези на улица Каравелов ще решат проблема! И всички пешеходни пътеки по главната също да се повдигнат и да са легнали полицаи. В София от почти година са повдигнати пешеходни пътеки и няма НИТО ЕДИН пострадал пешеходец на такава пътека!!!
ЗАЩО бе ПИКАНА КОМИСИЯ ПО ТРАНСПОРТ???????

ЗАЩО? Толкова ли е скъпо? А нощните ралита в отворените училищни дворове някой ще спре ли?
КОЙ?
КОГА?
ЗАЩО всеки чака да мине времето и да си вземе заплатата БАДЕВА?
ЗАЩО?
КОГА?
КОЙ?
ЗАПОЧВА УЧЕБНАТА ГОДИНА! КОГА?

Анонимен каза...



Варна. Почти всички пътни съоръжения от типа „легнал полицай" във Варна са премахнати, тъй като е установено, че са незаконни и не отговарят на новите технически изисквания. Това се случва на прага на нова учебна година, информира още бТВ.

Още миналата година бяха въведени новите изисквания. Затова и старите съоръжения са премахнати. Сега общината трябва да определи, кои са рисковите места в града.

Три години ще отнеме изграждането на легналите полицаи, признават от общината. Новите неравностите по пътя за ограничаване на скоростта ще бъдат само тип „повдигната пешеходна пътека". Ширината на една изкуствена неравност трябва да бъде най-малко 4.20 метра, а не като досегашните - 30-50 сантиметра, уточниха от общината.

Оказва се, че в морската столица има само на две места такива повдигнати пешеходни пътеки, отговарящи на новите изисквания. Едната от тях беше изградена на мястото, където преди две години моторист уби 20-годишно момиче.

Анонимен каза...

След като легналите полицаи не са законни, а дупките по пътищата са законни, предлагам да се изкопаят ровове по ширината на улиците. Да са толкова дълбоки, колкото да премине превозното средство безпрепядствено и с подходящата намалена скорост!
Предлагам също в Троян движението на превозните средства да се извършва по тротоарите, а пешеходците да вървят по пътното платно. Защо ли? Защото колите по тротоарите са повече от тия на улицата.
В крайна сметка не са ни нужни нито война,нито химически оръжия. Самоизтребването ни, а и умишленото изтребване с политиката на геноцид от управниците ни върви успешно! Жалко!

Анонимен каза...

След като легналите полицаи не са законни, а дупките по пътищата са законни, предлагам да се изкопаят ровове по ширината на улиците. Да са толкова дълбоки, колкото да премине превозното средство безпрепядствено и с подходящата намалена скорост!
Предлагам също в Троян движението на превозните средства да се извършва по тротоарите, а пешеходците да вървят по пътното платно. Защо ли? Защото колите по тротоарите са повече от тия на улицата.
В крайна сметка не са ни нужни нито война,нито химически оръжия. Самоизтребването ни, а и умишленото изтребване с политиката на геноцид от управниците ни върви успешно! Жалко!

Анонимен каза...

Оправдания винаги ще се намерят, за да не се свърши работа! Направете нещо по въпроса Общинари и Кмет. Умират хора и катастрофи стават най-често на 2-3 места в Троян. Трудно ли е да се сетите, че нещата не са ОК там? Ако не искате легнали полицаи, слагаите светофари и толкова.

Анонимен каза...

Не знам ,колко още хора трябва да измрат за да се усетят "специалистите" на Донка,че светофарите са единственото разумно решение.Такива за коли и пешеходци на най натоварените улици.Така е навсякъде по белия свят.Все пак сме 21 век.Ако общината не може да плаща тока на десет светофара по добре да им ударят катинара и да се знае ,че всеки ще се спасява както може в това село.Все пак плащаме едни от най-високите местни данъци в цяла България.

Анонимен каза...

Не знам ,колко още хора трябва да измрат за да се усетят "специалистите" на Донка,че светофарите са единственото разумно решение.Такива за коли и пешеходци на най натоварените улици.Така е навсякъде по белия свят.Все пак сме 21 век.Ако общината не може да плаща тока на десет светофара по добре да им ударят катинара и да се знае ,че всеки ще се спасява както може в това село.Все пак плащаме едни от най-високите местни данъци в цяла България.

Анонимен каза...

Градът е пълен с идиоти и идиотчета! Сфетофарите само ще им предоставят нов адреналин - да минават на четвено с висока скорост, а всички ние безспирно и безсмислено ще плащаме тока...

Легнали полицаи, та да летят по етажите на съседните кооперации!

Анонимен каза...

Ще минат на червено, но ако светофара е с камера после ще плащат и глоби.

Анонимен каза...

Айде още 5 копойски заплати та да зяпат тъпо камерите и да не виждат синовете си...

Анонимен каза...

Спешно трябва да се постави на този участък стационарна камера за скорост и видеонаблюдение.На 7 септември трябваше да изчакам в автомобила си позната която да ми предаде багаж за Ловеч. Спрях на отбивката срещу неработещата бензиностанция. Чаках около 15 минути. И излизащите от града ни коли и влизащите се движеха с такава скорост, че силно се притесних дали някой няма да ме отнесе. Нищо че съм на отбивката, колите така преминаваха, че от въздушната струя колата се разклащаше. Наблизо имаше патрулна кола-след неработещата бензиностанция в посока центъра на Троян до първите къщи.Водача беше униформен полицай с очила. И...нищо. Никой не спря за нарушение.Камерата на патрулката стоеше безмълвна-това показваше антирадара/модел 2013г., пасивен приемник засичащ включително и лазерни камери/ в колата ми.Той не си направи труда да я включи нито един път за 15 минути!

Анонимен каза...

Само сфетофари и камери е решението,всичко друго е ала бала,ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ И ХВЪРЛЕНИ ПАРИ НА ВЯТЪРА.С полицейски контрол и самоконтрол няма да станат нещата.Здраво бъркане в кесията му е майката.В Белгия ,а и не само всеки сфетофар е с камера. Минавай на червено колкото си искаш за един ден могат да ти вземат заплатата.

Анонимен каза...

Разгледайте внимателно снимка № 1 и 2. Какво виждате? Аз виждам поставен ПЗ указващ наличието на пешеходна пътека. Знака е поставен в непосредствена близост до пътното платно на тротоара, предназначен за пешаходци. Това там тротоар ли е?Като завали в калта ли ще ходят пешеходците или на пътното платно където може да ги убие кола? На втората снимка е още по-зле! Така наречения тротоар е обрасъл и пешеходеца и да иска не може да се движи по него.Тогава отново ще се придвижва на платното, освен ако не му се иска да лази под храстите! И това е основна артерия на Троян!Пътя е второкласен държавен, но през населеното място е улица и като такава общината е длъжна да изгражда тротоарите и да се грижи за сигурността и безопастността на гражданите си. От двете снимки е видно и ясно каква е грижата на кметицата на града ни/и всички преди нея/ и на общинската администрация за обикновения човек който плащайки данъците си е оставен спокойно от ТЯХ да бъде убит на пътя.

Анонимен каза...

Че града ни из простя е видно и от слепец. Че общината си работи е ясно - 9 дена 8 часа или ден до пладне. Някой да е тичал скоро или карал колело по вело алеята от Кози вир към Орешак. Джунгла.

Анонимен каза...

А какво ще кажете за тротоарите по ул.Христо Ботев в участъка между Вила Ванна и училище "Св.Св.Кирил и Методий"? Ами те тротоарите са превърнати в паркинг. Всяка сутрин отиващите на работа и училище правят отчаяни опити да вървят по пътното платно, пазейки се от летящите автомобили.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |