Потвърдено: Негово светейшество ще води празничната служба

* Патриарх Неофит продължава традицията на предшественика си дядо Максим – на храмовия празник (Голяма Богородица) да е
 в Троянския манастир
Предстоящо
Негово светейшество патриарх Неофит
ОТ СВЕТИЯ СИНОД на Българската православна църква потвърдиха, че Негово светейшество патриарх Неофит ще води празничната света литургия и литийното шествие с чудотворната икона „Св. Богородица Троеручица” в Троянския манастир на храмовия празник Успение Богородично (Голяма Богородица, 15 август). С  което дядо Неофит продължава установената традиция от своя предшественик - приснопаметния патриарх Максим, който всяка година, миналата също, макар вече тежко болен, идваше в Троянския манастир на Голяма Богородица.

ЗА НЕИЗМЕННОТО присъствие на патриарх Максим в Троянския манастир на храмовия празник имаше лесно обяснение – той е родом от манастирското село Орешак, кръстен е в манастира и е получил тук монашеското си пострижение; а през годините не прекъсна връзките си и не криеше симпатиите си към своя си манастир. Нещо повече - в завещанието си дядо Максим бе поискал да бъде погребан тук и волята му бе изпълнена, гробът на светия отец е в манастирската църква, в близост до чудотворната икона. В такъв личен план Негово светейшество патриарх Неофит също е свързан с Троянската св. обител – той е постриган за монах тук (1975 г.) и се смята за част от братството. 

ПО СТАРОДАВНА традиция в Троянския ставропигиален манастир (под пряката юрисдикция на върховната църковна власт в страната – Патриаршията) в навечерието на големия християнски празник Успение на прсв. Богородица се извършва Oпело Богородично. В него освен манастирското братство, подвизаващо се в светата обител, участие взимат и духовници, постригани в монашество в манастира, но получили служения извън него.

Дядо Неофит (вляво) в литийното шествие с чудотворната икона през 2009 г.
НА НАСТОЯЩИЯ празник (15 август 2013 г., четвъртък) богослужението в манастира ще започне в 6:30 ч. с празнична полунощница, по време на която ще се изнасе Богородичната плащаница и с лития ще се обикаля храмът. След това между 8:30 и 9:00 ч. ще започне св. Литургия, в края на която чудотворната икона „Св. Богородица Троеручица” ще бъде свалена от мястото си (проскинитария) и поставена в специална носилка. Около 10:30 ч. ще бъде поета от богомолци и ще се отправи в литийно шествие към могилата с параклиса (срещу входа на Националното изложение), на което място според преданието е станало първото чудо със светата икона. Там ще се извърши водосвет и присъстващите ще се ръсят за здраве и освещение с осветената вода.

Т21

Още по темата:

16 коментара:

Анонимен каза...

Като стана въпрос за изнасяне на иконата с литийно шествие/каквото и да значи това/ до параклиса, та да попитам: Докога този параклис с историята която носи ще е в незавършен вид?/Историята-навремето монаси търсят място за манастир. С коне са и носят иконата. Там спират за почивка, когато решават да тръгнат иконата на три пъти се размества от самара. Тогава разбират, че това е божи знак и че мястото е свято. Тогава решават там да се построи параклис./ Хората които ще са на площадката на параклиса имат реална възможност да се пребият защото площадката няма парапети, стъпалата също и е опасно някой да бъде избутан и падне от 3 метра височина. Този параклис- това бетонно недомислие остана като спомен от самозабравилия се/вече покойник/ предишен игумен. Злато там той не намери, но и недовърши новия/дали има строителни книжа?/ параклис. Не изпълни и решението на Светия синод да възстанови в първоначален вид стария параклис който спокойно можеше да бъде паметник на културата. Както и да е, стореното сторено. В интерес на сигурността и спокойствието на гражданите се обръщам към Т 21 да извърши/ако иска де/ проверка и запознае отговорните институции със становището си относно безопастността при ползването на параклиса.Що Т 21 ли? Защото за мен е форум и коректив, медия отразяваща реалния свят с проблемите му.За мен този параклис е незавършен и не безопасен за експлоатация. За него се сещат само през м. август.Той е символ на алчността на самозабравил се божи служител-вижте стената която издигна на площада до манастира, вижте състоянието на стената която обгражда параклиса-те са недовършени и рушащи се. Разсипа заведението на бившата гитсиманска градина, за да угоди на ханчето на ванчето като премахне конкуренцията на това е друга тема. Поразиите които направи още не могат да бъдат поправени. Изсече вековната гора на скита Свети Никола. Изкорени овощната градина до манастира и сега земите пустеят.Кому бе нужно всичко това? За пари ли, за много ли? Е занесе ги.Законно построено ли е и ако не е защо РДНСК гледа безучастно?Къде е новия игумен-стопанин на параклиса? Той това състояние на параклиса го приема за нормално ли? Къде е община Троян?Ние жителите на с. Орешак трябва да гледаме всичко това безучастно ли? Всички тези безобразия на които ни игумен ни институции обръщат внимание?

Анонимен каза...

Подкрепям 1-ви, за жалост отговори на въпросите си трудно ще получи, защото реална комуникация между манастирската власт, местната власт и местната общественост няма.Отдавна манастира е превърнат от духовна обител в място на всякъкви нечестия и беззакония,в "офшорна компания от типа на държава в държата", там местните власти нямат право нито да пипат, нито да питат. Жалко, че ние местните хора, чиито баби и деди са го строили и са дарявали земите си на него, сме принудени безпомощно да търпим това безобразие. Но така, е когато църквата се управлява не от духовни лица, а от офицери от държавна сигурност.

Анонимен каза...

1-вия, не пиши глупости за неща, от които понятие си нямаш. Лъжите ти и фантазиите ти - отделно.
Само едно ще ти кажа орешачанино - когато се строеше този параклис - нито един орешачанин не дойде да помогне и за една минута. Стояхте, гледахте и одумвахте.
Този недовършен параклис е част от нещо много по-голямо, а за довършването и доизграждането на всичко е необходимо сериозно финансиране. С кончината на Дядо Генадий финансирането приключи. Следващия игумен гонеше да бие инвалидите, а настоящия кара трактор, докато монасите му си развяват онази работа из интернет.

Анонимен каза...

Да ни е жив и здрав Негово Светейшество Патриарх Неофит. Високообразован и достоен духовен водач от какъвто има нужда в момента България

Анонимен каза...

дядо Генадий беше строител и с кончината му манастира потъна в летаргия следващият бе зъл дядка сегашният за нищо не става а манастира запада ли запада

Анонимен каза...

Лъжи и фантазий ли №3? Ми ти кьорав ли си та не виждаш реалността-рушащи се стени, недовършен параклис от години, изсечени манастирски земи/къде са парите, а?/,ликвидиране на собственото манастирско стопанство, разруха и безобразия на 185 кг. свиня от държавна сигурност.Било нещо по-голямо?Де го то бе?Явно си кьорав и глух.Не ми говори за памощ при строежа на незаконния параклис. Моя орешашки род е дарител на манастира с пари и земи. Единия от големите полилеи в църквата също е дарение от моя род.Тичайте саго по празника да изкупвате греховете си, да се молите и да палите свещи. Не може цяла година да крадете и злодействате и за един ден да получите прошка.

Анонимен каза...

1,6, вие сте някакво много объркано и озлобено същество. Не ни натрапвайте какво е направил вашият род за манастира, а кажете вие какво направихте. Със съскане, злоба и клевети не ставате много убедителен.
Параклиса е напълно законен и одобрен от Св.Синод и НИПК. Просто няма пари да се довърши. Не само параклиса, а и всичко останало. А защо няма пари - това е една съвсем друга тема.

Анонимен каза...

:), 7ми не съм 1 и 6, но не разбирам какво от това, че параклиса е одобрен от Св. Синод и НИПК(сега НИНКН). Инвестиционните проекти се одобряват от главния ахитект на общината. Не съм запознат дали това е извършено, точно това пита 1-6 и изказва съмнения, относно законността му. Има и друго, обектите се въвеждат и в експлоатация за да се използват. Би следвало след като не е завършен обекта и особенно ако е опасен за живота и здравето на хората да се забрани от общината използването му, а камо ли да се допуска стълпотворение от хора, както се случва на Богородица. Мисля, че за това сигнализира 1-6, но тй или тя ще каже.
Възникналия между Вас спор не го намирам за учтив и градивен, но Ваша си работа. Ще си позволя един съвет към Вас, за да не излизат злобни коментари старайте се да коментирате коментарите си , а не хората които ги пишат. Това е основата на цивилизования спор.
Извинете ме за намесата! Със здраве!!!

Анонимен каза...

Не, не ви извинявам ни най-малко за "намесата". 1,6, ЛЪЖЕ и обвинява, на всичко отгоре и обижда миряните, че са крадци и че ходят един път годишно да палели свещ. Явно тези работи са ви "убягнали" съвсем случайно, а като прибавим и вашата некомпетентност и липса на информация, че за този обект /параклиса/ има издадено строително разрешение - нали се сещате защо няма как да бъдете извинен/а.
А спор с един хленчещ, лъжещ и некомпетентен "писател" - няма как да имам.
Здраве и за вас!

Анонимен каза...

9ти, аз съм 8 ми. Сега чак предоставихте информацията за строителното разрешение, но нищо. Това че не ме извинявате не ми пречи изобщо.
Исках само да обърна внимание, да се предприемат необходимите мерки, ако обекта е опасен и да напомня за култура на спора, това е. Отаналото са подробности, на които не обръщам внимание, но след като се заяждате един друг, това ми говори, че сте еднакви, иначе нямаше да ви направят впечатления "злобата и заяжданията" му.
И въпреки, че не приемате извинения, Ви ги поднасям! Със здраве!

Анонимен каза...

Предлагам Кирил Льосков да даде парите от ортодоксалната банка и всичко ще се довърши.

Анонимен каза...

10-ти, така е в троянско. Лъжат, обвиняват, набеждават, а като им се опъне човек с факти и аргументи - почват да скимтят, че ги били обиждали.
Десетки години орешачани се възползват от Троянския манастир. Къщи за гости, механи, ресторантчета, сувенири и какво ли не. Всичко това в огромната си част заради гостите на манастира. Без манастира Орешак щеше да е поредното западащо и обезлюдяващо се троянско село. Да сте чули и видели жителите на Орешак да са направили нещо за манастира през тези години? Ей така, от едната благодарност? На всичко отгоре някакъв полудув и злобен орешачанин тръгнал да ругае манастира и кусури да дири.
Ами що не скочиха орешачаните да помогнат на манастира и да се довърши този параклис? Или поне парапета да направят? Колко дърводелски фирми има в Орешак и Ч.Осъм? Колко би струвал на тези фирми един дървен парапет, ако си разделят труда и материалите? А ако всяко орешашко семейство даде по една не цяла, а парче от греда, каквито има захвърлени във всяка една къща - ето ти и материала без пари.
Не, той няма да даде. Той няма да си мръдне пръста. Той ще скимти и ще ругае манастира как не е угодил на орешашките баровци.

Анонимен каза...

12 ти, 10 съм, за съжаление сте прав, може да се спори, но ще е безполезно, защото фактите които излагате в много гляма степен са верни, а и добре е аргументиран коментара Ви и най важното, той е обективен. Ако се спори ще е заради самия спор и ще е под формата на безмислено заяждане. Просташки аргументи могат да се намерят винаги, но в случая са излишни.
Благодаря Ви ! Със здраве!

Анонимен каза...

12-ти не скимтя и не ругая! Това което написах е:1- че експлоатацията на параклиса не е безопастна. 2- че построеното се руши. 3-изсечени вековни гори. Почнаха да ми се дават квалификации-скимтял съм, ругаел съм, злобно съскал и клеветял.Какво съм бил направил за параклиса? Значи ако свободно изкажа мнението си по поставен въпрос, то от някои не се приема и се започват обиди и квалификации. Това за мен е неприемливо и отговора ми е в тон с Вашия- я си ебете путката майна!

Анонимен каза...

1,6,14 е в пълния си блясък.
След като обяви бивш игумен, че е "свиня", параклиса за незаконен, а миряните за крадци - орешашкия баровец финализира образа си с тлъста псувня.
Типичен представител на М Герб, какъвто е в същност.

Анонимен каза...

Ало, Манастира, защо не се грижите за имотите си, бе братта, извинявам се, ДЕВОЙКИ!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |