Дърва на добри цени предлагат от Общината и горските стопанства

* 13 лв./куб. м за самостоятелен добив или 37 лв./куб. м на склад (без транспорта), осигуряват от ДГС в Троян, Борима и Черни Осъм * От общинския горски фонд – 10 куб. м на цена 203 лв. (без добив и транспорт)
Топло
ОБЩИНА ТРОЯН съвместно с Държавните горски стопанства (ДГС) в района ще осигури общо 1910 куб. м дърва за огрев на населението на преференциални цени, стана ясно на пресконференция на кмета Донка Михайлова. Двете страни са се договорили за това на скорошна среща на г-жа Михайлова с директорите на ДГС в Троян, Борима и Черни Осъм – инж. Димитър Шишков, инж. Марин Багаров и инж. Красимир Цанин. Като определените количества са 610 куб. м (ДГС - Троян), 900 куб. м (ДГС - Борима) и 400 куб. м (ДГС – Черни Осъм).

ДЪРВАТА ще се добиват от държавни и общински гори и желаещите ще имат възможност да организират самостоятелно дърводобива или да си закупят от добита дървесина на склад. Очакваните цени са сходни или дори по-ниски от миналогодишните – при самостоятелен добив е 13 лв./куб. м  (без включени маркировка и транспорт), а ако се вземат готови от склад 37 лв./куб. м (без разхода за транспорт).

ОТ ОБЩИНСКИЯ горски фонд (по ценоразпис, определен от Общинския съвет) също могат да се закупят дърва за огрев на преференциални цени, като максималното количество е 10 куб. м. Цената е 169 лв. без ДДС или 203 лв. с ДДС (без включен добив и транспорт). За да се ползват дърва от общинския горски фонд трябва да се подаде заявление в Общината, но има и едно условия – желаещият да си е платил данъците. Според данните до края на м. май обаче интересът не е голям – подадени са само 6 бр. заявления и са издадени също толкова позволителни за сеч, като са били добити 40 куб. м или 10% от определения лимит от 400 куб. м.

ЗА СРАВНЕНИЕ – цената на свободния пазар на дървата за огрев на метър (бук, габър, цер или смесени), докарани до вкъщи, в момента варира между 50-57 лв./куб. м; за нацепени и готови за употреба дърва цената е около 60-65 лв./куб. м. Тоест на свободния пазар излиза малко по-скъпо, но за сметка на това е по-удобно. И ако доставчикът е коректен (защото има и обратните примери), този вариант е изгоден. Опасенията в началото на годината, че големият износ от района на Троян на дърва за огрев за съседна Гърция ще вдигне до небето цената на свободния пазар, не се оправдаха и миналогодишните нива се запазиха. Друг е въпросът, че случаите на бракониерство на дървесина в Троянско зачестиха, но това е отделна тема.

Т21

12 коментара:

Анонимен каза...

А познайте кои ще се възползват от преференциалните цени,дали ще допуснат обикновен гражданин,или ще са само близки на директорите на гс и общинската администрация...

Анонимен каза...

Отново ще се "блажат" по-големите фирми,а покрай тях шишков, Багаров и Цанин.

Анонимен каза...

1 и 2(ако сте различни), засрамете се.Добре е, че се мисли за важните проблеми на хората.

Анонимен каза...

Какво му е преференциалното на 37 лева. Като се сложи транспорта ляга на 45-50 най-малко - точно толкова колкото ги дават фирмите.
Относно самодобива за 13 лв - УСПЕХ.
Като се прибави разхода по добив, транспорт и нервите по уговорки с китюк-бея - пак толкова.

Анонимен каза...

Нова вратичка за големите браконери .

пАтРиОтЪ каза...

Ни ви ща изкуфелите дървета, които вероятно са изгнили в по- голям процент щом ги давате на ,, хората ". Намалете данък МПС в гр. Троян ! Безсрамници! Даваме луди пари за данъци!

Анонимен каза...

От години троЕнци са в очакване на леднилова епоха...От сега по цял ден нариват моторни резачки по цял ден. Всички дворове, гаражи и сайванти преливат от дърва, но троЕнци купуват нови-да има. Прост народ... На всички трябва да е ясно, че с темпото и размахът с който се сече гората, ще си навлечем невъзвратими екологични катастрофи. Вярно, тук изредените разни лесо- инженери са безгласни букви в ръцете на дъвената мафия. Идват избори. Ще трябвата много пари за гласове, бири и кебапчета. Изстрадалата българска гора ще продължава да ги плаща. Докога? Ще заприличаме на Сахара, бе!

Анонимен каза...

Цената тази година е по-добра от миналата. За пръв път общината и горските се сещат да направят нещо за хората, за които 10 лв. са си пари. Дано дървата да не поскъпнат като миналата година.

Анонимен каза...

Съгласен съм със 7-ми. Има ли сайт по света, който да коментира дърва за огрев на населението? Всички са централно топлофицирани с различни горива по избор. Дървата са екстра, която е скъпа. Нормално е в 21 век. Ние упорито режем клона, на който седим. Кога ще се отопляваме по европейски?

Анонимен каза...

Като свърши гората,мангалите вместо на БеНвета,че ми се возят на кура!

Анонимен каза...

Ето го осми. Типичен персонаж, описан от Иван Хаджийски в "Бит и душевност на бълг.народ.". Абе аланкоолу, след 20 години вода няма да има, бе, ако продължава тази сеч. А ти за жалката си душица мислиш и за жалкия си животец!

Анонимен каза...

Лъжа и измама! Ще си купят дърва за огрев, близките на хора от ДГС и Общината. Обикновеният човек ще си купи пак скъпи дърва. Днес действителността е следната: Започват да се търсят дърва за огрев. Има интерес и от нашите съседки и се изнасят дърва. Вдига се цената всеки ден. Фирмите продаващи дърва започват да не смогват на всичките си клиенти и кагото стигнат до нашия ред да ни доставят дърва вече цената е скочила до максимут. И бедният човек все си е беден и все няма. А що се отнася за срещата за която се пише по горе, с нея г-жа Михайлова си прави положение. Нямало достатъчно интерес за тези дърва, нямало желаещи, нямало молби. Лъжа и измама. Няма достатъчна информация как да си закупим тези дърва.Всичко за обикновения човек е мъгла и неясно положение. Получаваш малко, непълна и неточна информация. Мои, свои, наши и ваши /бизнес-мени, хора с фирми и пари/ ще си закупят дърва на ниски цени. А ние хората от народа, пак както всяка година ще си купим дърва на висока цена. И ако сме поръчели 10куб.м. Ще ни се доставят 8-9куб.м. Но здарави да е Ние сме свикнали на всичко:бъжа, унижение,измама и т.н

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |