Риболовна стихия на язовир „Сопот”

* Едно прекрасно място за риболовен туризъм и почивка сред природата в сърцето на Балкана

Д-р Йордан Найденов
Д-р Йордан Найденов е шеф на териториалното звено на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) в Ловеч. И освен авторитетен ръководител и безкомпромисен борец с бракониерството, с удоволствие върши още една дейност – PR на работата на ИАРА, на риболова, на водните красоти на нашия край. По-долу ви представяме два „свързани” материала на д-р Найденов – чудесния му разказ за прелестите на яз. „Сопот” и информация за поредния заловен бракониер. Т21

УНИКАЛЕН пейзаж! Карстови води с млечносин цвят, преливащи с небесната синева през зеленината на широколистните гори на Стара планина, чист въздух, замайващ аромат на цъфнала мащерка, изобилие от гъби в гъстите и все още запазени и неизсечени гори и не на последно място - много риба. Няма грешка! Става дума за язовир „Сопот” до с. Голяма Желязна, Троянско.

СЪБОТА Е, 13. юли. Лятото е в разгара си. Изградени са множество палатки и биваци на почиващи риболовци. Във водите на язовира има потопени над 1500 въдици. Други по вода с лодки търсят едри сулки или сом на воблер. През последните години яз. „Сопот” привлича като магнит риболовци от цяла България. Такъв е случаят и с Ивайло Личев, дошъл от Русе. „Ловя риба на Дунава, но чух за този язовир и ето ме тук с приятели, цяла група русенци сме. Много сме доволни от красотата и спокойствието, което ни дава това място. Доволен съм и от улова. Със замятането на въдиците и слука – шаран, и то не лош, около 7-8 кг. Монтажът е на косъм и за стръв царевица, класика, нищо особено на пръв поглед, но си иска и майсторлък”, споделя Ивайло.

„ШАРАНЪТ И АМУРЪТ полудяха на този язовир. Захранихме и нанесохме въдиците на дълбочина около 2-3 метра и нищо цели два дни. Вече на ръба на отчаянието, на другия ден по обяд, се разрази  гръмотевична буря и тъкмо мислихме да събираме багажа, сигнализаторите запищяха един след друг. Пет шарана и един амур хубавец. Браво! Това се казва удоволствие. Вали здрав дъжд, примесен с градушка, но ние, нагазили до гърди, вадим риба след риба”, разказва Тодор Костадинов от София. Малко по-нагоре, точно срещу с. Голяма Желязна - Марио Герганов, също от София, ни се представи като собственик на хипермаркет „Марио” и ни показа уловения от него много добър шаран.

ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ, че столичаните са по-добре подготвени за улов на трофейни риби. Всички новости в риболова веднага са приложени на практика. Освен пръти, фотосоларни шамандури за захранките и монтажни линии от ново поколение те творят и при подготовката на захранката. Тодор Костадинов например е подмамил едрите риби със специален микс, който дълго време пазеше в дълбока тайна, но накрая типично по рибарски се предаде и сподели. „Тайната” захранка бе микс от семена на царевица, коноп, сорго, нахут, бял грах , зелен грах и кафяв грах; сместа се накисва хубаво и тогава се захранва, като препоръката е старата царевица да се свари до разпукване и да се овкуси с аромат на банан. Разбира се, има и рибари, които наблягат повече на софрата и на спорта – карането на кану и плуването в чистите води на язовира. Те не са толкова претенциозни и се радват и на някоя и друга платика или пък каракудка.

И КАТО ЗА ФИНАЛ - ето го катерът на ИАРА. Правят се проверки по Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА), като особено прецизен е контролът за бракониерски риболов с мрежи и улов на маломерни рибки. От тази година по настояване на риболовците яз. „Сопот” е разрешен и за нощен риболов, но напоследък се установява, че покрай въдиците се пускат и рибарски мрежи. Което не бива и не е коректно.

ТАКА Е на язовир „Сопот” до с. Голяма Желязна, Троянско.Няма скука. Едно прекрасно място за риболовен туризъм и почивка сред природата в сърцето на Балкана

Д-р Йордан Найденов

*****

Изгърмя пореден виладжия бракониер 

* И докога у нас ще продължаваме да я караме през просото?

Хубава работа, ама българска

След подадена информация от добри хора, че във водите на яз. „Сопот” в местността Мугурицата под с. Голяма Желязна се правят опити за риболов с мрежи, служителите на ИАРА - Ловеч проведоха наблюдение (в нощта на 16 срещу 17 юли, проверката приключи в 4:00 ч.) и от засада заловиха П. П. от Троян да извършва риболов с хрилни мрежи. Бракониерът има вилен имот до брега на язовира. Последва акт и конфискация на мрежите и лодката. Още една безсънна нощ, но защитихме интереса на риболовците. Благодарим на гл. инсп. Марин Ичев, шеф на РУП – Троян и полицай Васил Гачевски, които ни оказаха съдействие.

Наистина доста странни хора сме българите. Много добре се знае, че язовирът е разрешен само за любителски риболов и че риболов с мрежи и всички други забранени средства се наказва строго. Знае се много добре, че контролът е затегнат. Знае се много добре, че вече има заловени за бракониерство доста собственици на вилни имоти, че са издадени доста актове и има не едно съдебни решения, които потвърждават наказателни постановления.

Знае се също, че зарибяването на язовирите, предназначени за любителски риболов и на реките се извършва с парите на тези, които са си платили риболовен билет. Още по-добре се знае, че в развитите западни държави такова чудо като нашенското бракониерство няма - щом е забранено нещо, то не се извършва и всички се подчиняват на закона. И докога у нас ще продължаваме да я караме през просото?

15 коментара:

Анонимен каза...

Хубаво е, но е още по- хубаво ако г-н Найденов си гледа работата, за която е назначен, защото ми се струва, че май по му харесва да е "журналист":))) ...

Анонимен каза...

Браво, на г-н Найденов! ИАРА-Ловеч е най-отворената към обществото държавна институция, а това се постига едиствено като се предоставя възможно най-много информация на дейността й! Явно на някого този пример не му харесва. Защо ли? Дали защото малко работи или пък смята, че не е длъжник да известява обществеността за дейноста си, която на практика плаща чрез данъците заплатата му?

Анонимен каза...

Данчо рибката е най-големия браконер от всички,който не му плаща го хващат.....а неговите зареждат цяла Ловешка област.

Анонимен каза...

Хубава реклама за привличане на софиянците,наи-вече да им търпим наглостта когато ловят маломерни шаранчета.

Анонимен каза...

Не е само П.П. бракониер, а има много като него, но те знаят кога е хайката и не ходят тези нащи за риба. Защото имат хора от МВР. Нищо ново под слънщето. Не знам защо трябва да се казва браво на г-н Ичев. Отчел дейност.

Анонимен каза...

2ри, ти наред ли си или работиш към ИАРА?!

Анонимен каза...

Всеки язовир му носи рибка (шаран,бяла и амур) ама не много колкото да изхрани едно баталионче с войници .........един път месечно!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2ри е много прав и питам:
Колко човека работят в тази структура ,колко заплати вземат (средно)и и каква дейност освен продаване на риба и охрана от туристи с въдици изпълняват в Ловешка област

Анонимен каза...

№5 много си прав, бракониерите са много. Но не всички се хващат, защото си имат хора от МВР и им носят рибка и пари. А някой сомо отчитат дейност и приемат похвали.

Анонимен каза...

След подадена информация от добри хора, че във водите на яз. „Сопот” в местността Мугурицата под с. Голяма Желязна се правят опити за риболов с мрежи.......защо г-н гачевски предупреди другите месни бракониери да не правят и те опити за риболов с мрежи.
какво незаконно е направил човека като е правил опити.. те и политиците си правят опити с нас ма никой ДОБЪР гражданин не се обажда, ами си мълчи и си гние в мизерията.а този П.П е един добър човек при който всеки ходил в ренгеновата лаборатория.А сега го изтепосаха като престъпник и рецидивист
по месните вестници. ами и снимки му сложиха да си нправи реклама г-н найденов колко мисли за риболовците.

Анонимен каза...

Изгърмя пореден виладжия бракониер .........
защо трябва да се слагат под общ знаменател всички собственици на вилни имоти край язовира
че, са бракониери.
има такива който нямат дори и въдица.
а са отишли да си починат.
не смели лош и долен народ да се клеветим и да си правим мизерий.то е ясно че това обаждане от някой други бракониери който са били на близо и са гледали сеира.

Анонимен каза...

А защо не са написали акт и на дружката на бракониера, който е бил също в лодката и се казва г-н Тотев?

Анонимен каза...

никой не е казал че е лош човека, само че върши лоши неща.

Анонимен каза...

към 11,12 бе вие да несте от добрите хора дето са се спотайвали в гъстака.и сте чакали да мине офанзивата с залавянето на престъпник номер 1
за да направите и вие някой опит за риболов с хрилна мрежа.ако всички рибари бяха толкова стриктни в излетите си на язовира то търговците на рибарски мрежи щяха да са умрели от глад.
Или казано правичката всеки носи я цапало, оклеярка, парашут и други атрибути за модерната дума ОПИТ за риболов.

Анонимен каза...

Браво бе... въдици за хиляди левове, а трофеен шаран вързан през хрилете... изпапкахте ли го талибани?

Unknown каза...

Не актове! Коршум и в язовира,за храна на рибите,долна зган бракониерска!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |