„Да изчистим Стара планина”

* Екоакцията ще е в периода 13-20 юли, районите на чистенето са определени от съответните общини; обектите са туристически пътеки, хижи, заслони, места, радващи се на туристически интерес * Група от 100 човека ще чисти маршрута към хижа „Амбарица”
Сливи за смет
Към хижа "Амбарица"
РАБОТНА СРЕЩА във връзка с инициативата „Да изчистим Стара планина” се състоя на 5 юли при зам.-областния управител на Ловеч Цецка Петкова. В срещата участваха представители на общините от областта – в това число зам.-кметът на Троян Поля Димова и еколожката ни Таня Рогачева, шефът на Регионалната дирекция на горите (РУГ) – Ловеч инж. Павли Богдански, хора от БТС и други заинтересовани организации. Присъства и Мария Лазарова – мениджър на националната инициатива „Да изчистим България за един ден” на бТВ, която представи екоакцията и свързаността й със световното движение в същата посока.

КАКВО ЩЕ ВКЛЮЧВА инициативата „Да изчистим Стара планина”? В периода 13-20 юли в различни точки на Стара планина ще бъдат организирани акции за почистване на туристически пътеки, хижи, заслони и други места, които са обект на туристически интерес и често пъти се замърсяват. Районите на чистенето ще бъдат посочени от съответните общини (общинските администрации), както и сборните пунктове и началния час. На срещата в областната управа стана ясно, че от общо 2200 места, маркирани на картата, изготвена за кампанията „Да изчистим България за един ден”, 1042 места са на територията на Стара планина.

КОЙ И КЪДЕ ще чисти? По един от най-атрактивните и обичани туристически маршрути в Троянския Балкан – от местността Смесито към хижа „Яворова лъка”, Малка Краевица , Папратлива поляна с крайна спирка жижа „Амбарица” ще се труди голяма група от 100-на човека: 12 служители от Община Троян, около 30 души от новото троянско туристическо дружество „Амбарица 1912”, деца от 4-те училища в общината, носещи името на Апостола на свободата Васил Левски (в Троян и селата Орешак, Черни Осъм, Борима), членове на гражданското сдружение Комитет „Васил Левски” (Троян) и група огнеборци от РСПБЗН – Троян. Акцията ще е на 17 юли, сряда, като групата ще преспи на х. „Амбарица” и на следващия ден ще тръгне обратно. Нямаме информация как точно и от кого ще стане транспортирането на събрания боклук, но да се надяваме, че и този възлов момент от екоакцията е обмислен и решен.

Хижа "Амбарица"
Туристи на хижа "Амбарица"
В ПРОХОДА Богоя (от с. Шипково към с. Рибарица) ще се чисти от хората на Държавно горско стопанство (ДГС) – Троян. От ДГС - Борима ще се включат в почистването на пещерата Топля и района около нея, като са планирали да възстановят и разрушен преди много години навес. В района на Пръскалска река и пътя за хижите „Тъжа” и „Плевен” съвместно ще се трудят служители от ДГС – Априлци и Община Априлци.

В РАМКИТЕ НА КАМПАНИЯТА започва и мащабна акция за почистване на Национален парк „Централен Балкан”, съвместна инициатива на Екологичното сдружение „За Земята” и Националния парк (13-20 юли). Участници в почистването са доброволци, организирани от „За Земята” и служители от парковата дирекция в Габрово, които съдействат в работата на терена и организират извозването на събраните отпадъци извън парка, до най-близките регламентирани сметища.

СЪОБРАЗНО определените за почистване маршрути и обекти по труднодостъпни места в НП „Централен Балкан”, движението на доброволците ще става в три лъча. Първият лъч е по маршрута хижа „Плевен” - заслон „Ботев” – връх Ботев – заслон „Маринка” – хижа „Тъжа”, като ще бъде почиствано както трасето на маршрута, така и районите на разположените по него обекти: хижа „Плевен”, Учебната база на Националното училище за планински водачи (СОУ „Васил Левски”, с. Черни Осъм), заслон „Ботев”, връх Ботев, заслон „Маринка”, хижа „Тъжа”, както и връх Голям Кадемлия. Вторият лъч е по маршрута хижа „Соколна” – хижа „Тъжа”, с почистване на районите около хижа „Соколна”, край селскостопански сгради в местността Синаница и маркиране на участъци по маршрута хижа „Соколна” – хижа „Тъжа”. Третият лъч обхваща маршрута от хижа „Амбарица” до хижа „Тъжа”, с почистване на районите около хижите. Акцията за почистване на Национален парк „Централен Балкан” се извършва едновременно и в партньорство с инициативата „Да изчистим Стара планина”.

Т21
Снимките са от страницата на хижа „Амбарица” във facebook
Начало

Още по темата:

16 коментара:

Виктория каза...

Доброволци могат ли да се включат и ако да - къде и кога да идат?

troyan21 каза...

До №1: От Областната управа заявиха, че съответните общински администрации (в случая Община Троян) трябва да посочат сборните пунктове и началния час на акциите от кампанията "Да изчистим Стара планина". Засега тази информация липсва!? А дали могат да се включат доброволци - разбира се, обратното би било нелогично.

Иванко каза...

Ако ще чистите мангалите ша дода и аз.

Анонимен каза...

И аз!

Прокопи каза...

В Черноосъмското землище (включително х. "Амбарица"), най-големият замърсител е дървената мафия, представена от някакви хора, с коне, верижна техника, резачки, говорещи родопски диалект, за които се говори, че са от "ма*ната си" и са дошли да унищожават нашата гора. Можете да видите масла, туби, гуми и какво ли не оставени от хора, за които Красивият Троянски Балкан е само начин да изкарват пари(за тях няма нищо мило и свято тук).Въпросният инженерин Павли Богдански, ако иска да покаже , че не е част от дървената мафия, да разпореди на шефовете на мафията по райони (всички ги знаем кои са) да си изчистят гумите , тубите и маслата, а не туристите да им ги чистим. И да има глоби, яки глоби !

Анонимен каза...

богдански ,не можа ли да раздаде и найлонови чували на тез където им се мазни и навежда на параклиса ДА ИЗЧИСТЯТ СТАРА ПЛАНИНА

Анонимен каза...

И храм ако ще да направи пак не ще си пречистят греховете с шишков!

Анонимен каза...

Да беее, аз ще ходя да чистя ... Защо? Защото не са ме ограбили достатъчно ли? Ами да свърши тази работа този, който е длъжен. Моето задължение съм си го спазила - платила съм си данъците и освен това пазя природата и обществените места чисти. Не хвърлям боклуци където ми падне, събирам си ги в чантичката или в колата и си ги изхвърлям на определените за това места!!!!!
Няма да отида да чистя!!! Само мога да се включа в групата на тези, които ще чистят мангалите от града ни!

пАтРиОтЪ каза...

Докато има хора, които си мислят, че щом са си платили не им пука да живеят в мизерия нищо в тази държава не би се променило. Човек е човек, когато се държи като такъв, а не като първобитен представител на човешката раса. Трябва да има хора, които да показват на обществеността, че могат да се правят добрини безвъзмездно!!! Без задни и користни цели, ей така, защото си решил да бъдеш добър човек. Стремя се да правя добрини почти всеки ден, често пъти за съжаление виждам в очите на хората присмех, подценяване на добротата ми, дори лицемерно заяждане, но това не ме отказва да бъда добър човек. Не ми пука да изчистя пред къщата на съседа ми, да му окося моравата пред къщата му, нищо, че тя е общинска собственост. Нито общината ще му окоси на този етап, нито той ще направи това, защото той си знае: аз съм си платил да се оправят. За никого не е тайна, че троянска община е бедна и, че усилията не са достатъчни. Няма да ме заболи да почистя където видя, че е мръсно. Аз самия никога не съм си хвърлял боклуците безразборно. И данъците си плащам, но продължавам да чистя и да се грижа за природата и гледам да съм полезен с каквото мога. Съжалявам, че има хора, които си мислят, че след като са си платили местните данъци това е достатъчен дан за обществото, в което живят, за населеното място, което обитават и прочие. Трябва друго мислене, трябва нещо различно. По този начин, с този манталитет се доказа в годините на прехода, че и преди това....НЕ СТАВА! Който и да дойде да управлява този народ и тази държава не би се променило нищо, защото манталитета ни е такъв. Ние да прецакваме, преди някой нас да емне. Ние крадем, преди някой нас да окраде. Ние да обидим, преди някой нас. Доказа се във времето, че българина не гледа на България като на милата си родина, а като на чужда булка, всичко на съсипия.

Анонимен каза...

Абе в Троян има ли полиция? Защото някакви с "матори" бръмчат целия ден с бясна скорост, точно покрай сградата, в която се предполага, че трябва да има полицаи...

Анонимен каза...

За да се уверите колко фалш има в цялата тази работа обадете се и попитайте в колко ще се тръгва за Амбарица.От общината сменят часът на тръгване вече няколко пъти защото имало нареждане на зам обл./така прехвалената даскалица от Тетевен/.Имам чуството че всичко това е само "въздух под налягане".

Анонимен каза...

И кога точно ще се тръгва към Амбарица на 17ти юли ще каже ли някой!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

П.Димова каза...

Уведомявам тези, които проявяват интерес, че се тръгва от паркинга на общината в 9,00ч. на 17.07., но има ограничение по отношение на транспорта, затова не се афишира. Почистването е част от инициативата. Другата част е традиционния поход "По стъпките на Левски", който организира общината,в чест на 176 години от рождението му. Заедно с партньорските организации в похода са включени 41 човека. Съжалявам, но няма възможност да организираме на транспорт за по-голям брой желаещи.Разходите са изцяло за сметка на общината.Ако има желаещи да си организират сами транспорта, добре дошли.

Анонимен каза...

Ами браво на тези 41 човека. Това е доброволческа инициатива и ми писна за всичко да се очаква, че Общината трябва да подсигури това или онова... Ние сме 5 човека и ще отидем да почистим около скита "Свети Никола". Сами си го избрахме.

Анонимен каза...

Доброволно бих дошъл,като се организира "чистка" в УПШТИНЪТЪ.

Анонимен каза...

Ех ,5-ти изпревариме с този твой коментар ,абсолютно същото щях да напиша и аз.....но нищо ,поздравления, ...и само да добавя,че това не е само в черниосъмския балкан,а навсякъде включително и в неговия роден Чифлик,та за какво да говорим тогава,за него са важни парите и нищо друго,това по медийте е "ала-бала",да го видят хората колко голям началник е.....!!!!!!! Павлее-Павле.язък,че си от това хубаво село...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |