Анна Тодорова: Голямата ми болка е образоваността на младите

* „Грамотните хора са тези, които правят бизнес, създават фирми и работни места, привличат инвестиции”
Парламентарни избори 2013
Платена публикация

Анна Тодорова е на 45 г., родена е в Перник, но баща й е от троянското село Добродан и семейството се завръща в нашия край. Завършила е математическа гимназия, а след това - Пловдивския университет, химия плюс педагогическа специалност. В момента работи в частната дървопреработвателна фирма „Нови лес” (Троян). Омъжена, с две дъщери – голямата е студентка във Великотърновския университет, английска филология, втори курс, малката е 8-класничка в Езиковата гимназия в Ловеч, с първи език немски. Съпругът й е собственик на таксиметрова фирма. Анна Тодорова е трета в кандидат-депутатската листа на Коалиция „ДСБ и БДФ” в 11-ти Ловешки МИР.

- Нека започнем по-общо. Кой е основният проблем пред държавата ни днес?
- За мене лично – образованието. Най-голямата ми болка е образоваността на младите. Това е първото и най-важно нещо за една нация, образоваността.

- За какви промени в образователната сфера би работила като депутат?
- Най-напред – образованието до 7. клас трябва да е задължително, но не само на документи, а реално, както е в други по-развити и успели страни. Всичко това ще помогне и за интегриране на малцинствата. Защото никой не иска да наема на работа неграмотни хора и шансът на някои малцинствени групи да се вградят в обществото ни и да получат шанс за реализация е именно образованието. Друг проблем е сложността на изучавания материал до 7. клас, тежките „професорски” учебници – кому е нужно това?! Трябва опростяване на програмата, облекчаване, приближаване до децата. Второ, но не по важност, е обвързването на по-високите степени на образованието – средно и висше, с практиката, което сега не се случва. Един пример – в момента са търсени IT специалистите, но нашата образователна система не ги произвежда. За да сме конкурентоспособни, връзката  „образование – практика” трябва да е много ясно определена и много силна. А не висшето ни образование да бълва безработни специалисти. Убедена съм, че високата образованост е пътят към успеха на България.

- С какво би помогнала на държавата по-високата образованост на хората?
- Много е просто. Грамотните хора са тези, които правят бизнес, създават фирми и работни места, привличат инвестиции, в тези хора е потенциалът за икономическото развитие. В по-високата образованост е ключът към решаване на най-тежките ни проблеми – икономическия застой, ниските доходи, безработицата.

- Но за цялостния възход на държавата ни са нужни и други неща, нали?
- Да, всички знаем какво трябва да се направи – справяне или поне намаляване до поносими размери на корупцията, ограничаване на тежката бюрокрация. Друга важна стъпка е облекчаване на възможностите за създаване на малки семейни фирми; това е особено важно за район като Троянския, където занаятчийството, дребният бизнес имат дълбоки корени. Още – преференции, включително и данъчни, за малките фирми, необлагаем минимум.

- Но промените, за които говориш, неизбежно опират до правораздавателната система.
- Да, така е. Правната ни система е друг голям днешен български проблем, защото тази система не действа както трябва. Което пряко влияе и на икономиката; пример – плаши инвеститорите, тъй като те не виждат устойчивост и справедливост в прилагането на законите. Не че няма интерес към България, но несигурността отблъсква инвеститорите, особено тези от развитите страни, които са свикнали да работят при ясни правила.

- По кои специфични проблеми на Троян би работила в качеството си на депутат?
- Проблемите на една община се решават основно от местната управа. Разбира се, активно лоби в Парламента би било много полезно за Троян и района. А основните троянски проблеми са ниските доходи и високите цени в нашия град, това е най-голямата мъка за нашите хора. Защо в Троян не влязоха големи фирми, защо, примерно, нямаме хипермаркет на някоя от големите търговски вериги; струва ми се, че причините за това не са обективни, а някой е пречил през годините. Севлиево не е по-голям град от Троян, а там е различно.

- Имаме ли кадри, хора, които могат да обслужат един сериозен инвеститор?
- Ако имат добри доходи, хората няма да напускат Троян. Много троянци, които сега са някъде другаде, биха се завърнали. Троян е един много хубав град!

- Да завършим както започнахме – с по-общ въпрос. Защо твоята партия е точно ДСБ на Иван Костов?
- Защото в ДСБ през годините виждах постоянство, устойчивост, вярност към едни и същи идеи – а не лутане във всякакви посоки. И защото в ДСБ повечето хора са образовани и не на последно място – смели. Хората у нас се страхуват, а този страх трябва да го победим.

7 коментара:

Анонимен каза...

Да завършим както започнахме – с по-общ въпрос. Защо твоята партия е точно ДСБ на Иван Костов?
- Защото съм секретарка на Милко Станчев и трябва да съм в партия, в която той ми каже:)))

Анонимен каза...

Много интересно,хем никой не наемал неграмотни,хем тези дето били грамотни правели бизнес.Та кво излиза? Че всички дето работят са неграмотни,или че работодателите търсят да наемат хора които имат собствен бизнес?
Депутати им се приискало да стават,душички ...

Анонимен каза...

Милко Станчев яко закъса за кадри, щом опря до секретарките си

Долу Костов каза...

http://www.svobodata.com/page.php?pid=11257&rid=29

Анонимен каза...

И децата знаят,че бизнес се започва с пари в нашта държава,ако може да се нарече такава...

АННА ТОДОРОВА каза...

Господа анонимни
искам да направя някои пояснения, ако ви интересува.
1. При Милко Станчв съм работила 8 години. Вярно, че съм му била секретарка, но не това е причината да съм в ДСБ.
Това, че съм в листата на ДСБ не е решение на Милко Станчев.
2. Не казвам, че хората които работят са неграмотни. Дори напротив образованието в миналото не беше никак лошо. Проблема е в днешното образование.
3. За бизнеса наистина трябват пари, но не чакт катива крупни суми, за да спрат някой който иска да развива собствен бизнес да прати това.
Ако имате още въпроси съм готова да ви отговоря.
Сега нека се поздравим с чудото Христово Възкресение и да ви пожелая радост в душите.
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ

Долу Костов каза...

Що не кажеш нещо за Иван Костов.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |