Завърши Фестивалът на сливата

* Донка Михайлова: „Много оспорван и много харесван”

„МНОГО оспорван и много харесван.” Такава бе дипломатичната оценка на кмета на Троян Донка Михайлова за приключилия в събота (27 април) Български фестивал на сливата в Троян – събитието, финансирано с европейски средства по ОП „Регионално развитие” (353 хил. лв.) и реализирано след спечелен проект от предишната кметска администрация.

Г-ЖА МИХАЙЛОВА открои като най-добри и с траен ефект няколко неща. На първо място – закупената по проекта техника (подвижна сцена, осветителна и озвучителна система), и трите много необходими и липсващи на Общината до този момент. Също – изградената рампа за инвалиди на централния градски площад и поставеното начало на създаване на общинска сливова градина; и двете реализирани като собствен принос на бенефициента по проекта Община Троян.

КОНКРЕТНИ постижения на отделни фестивални дейности не бяха посочени, но кметът подчерта цялостния принос на Фестивала на сливата в туристически план – ангажиране на местните заведения с предлагане на сливови блюда, нови гости и приятели на Троян, допълнителна туристическа реклама на нашия край. Висока оценка бе дадена на организираната от партньора по проекта ИПЖЗ – Троян научна конференция на тема „Екологични проблеми при производството на плодове в планината - традиции и перспективи”, която имаше и силна ученическа секция.

„ЕДНА 21-ГОДИШНА традиция продължава и трябва да вземем най-хубавото от приключилия Фестивал на сливата”, обобщи градоначалникът. И напомни, че през есента е поредното 21-во издание на традиционния троянски Празник на сливата и сливовата ракия, чийто основни организатори са Община Троян и Националното изложение в Орешак в партньорство с ИПЖЗ, „Винпром Троян” АД, НЧ „Наука” и Музеят на занаятите.

Т21

Още по темата за Фестивала на сливата (2012/2013 г.):

Празникът на сливата през годините:

6 коментара:

Анонимен каза...

Би било интересно да се види някаква примерна статистика включваща приблизителна заетост на легловата база, в периода на провеждане на фестивала, както и стокооборот на заведенията за хранене .Разбира се, става въпрос за входящи туристи от съседни и по-далечни населени места в България. Чак тогава може да се дава оценка,защото така ,ми звучи малко самохвално.А и така ще се знае дали са оправдани средствата за провеждането на фестивала.

Анонимен каза...

Вместо да се задават подобни въпроси, нека погледнем всички останали "иновативни събития". Най-близката община с подобен празник е Севлиево, "Празник на тиквата" и ето фактите:
стойността му е по-висока от сливовия фестивал със 100 000 лв.
Програмата и на есенното и на пролетното им събитие, не е ина половина на това, което се случваше в Троян.
Информирайте се. Посещавайте и др. подобни събития и чак след това коментирайте толкова компетентно.
Не се засягайте, но нека говорим с факти, нещата са достъпни и в интернет.

Анонимен каза...

По-доброто от лошото не винаги е добро, а просто - по-малко лошо. Тъй че сравнинето с Тиквенбург изобщо няма място. Факт е че за 350 000 лева очакванията бяха много, много по-големи!!!

Анонимен каза...

Ех 2-ри, какво да ти кажа, проблема в Троян е,че всички са КОМПЕТЕНТНИ!
Не се ядосвай, а ако си млад човек си събирай багажа и бягай към някое по добро място.

Анонимен каза...

Фестивалът беше чудесна идея, една идея , която показва ,че в роден Троян все още има хора , да се надяваме че и в бъдеще ще има такива реализирани проекти.Ясно е че ще има облагодетелствани , но и за бедничкият троянец ще остане нещо.И в тази връзка да попитам , може ли г-жа Кметицата и общинското ръководство да постави проблема за спечелването на Кадърен проект за Парк "Капинчо".Мисля че една реконструкция би се оказала доста добра инвестиция за турсистите , младите хора като мен , които за добро или зло избраха да се върнат в родния град , и за майките също така , толкова много средства ли ще коства , нерви , енергия , мисъл.... ?

Анонимен каза...

Това е една от най хубавите идеи.Просто Капинчо е един супер парк на най хубавото и панорамно място в Троян.Ако това е в една нормална държава ще представлява едно място с велоалей,места с тенискортове,места с маси и пейки за барбекюта,детски площадки и т.н.Не мисля,че този проект ще струва повече от парите които ще се откраднат за два фестивала на сливата от тарикатите ,но за това трябват нормално мислещи и честни хора.Като се замисля,че за един светофар не могат да се разберат за да не се избиват хората за какви неща сме се размечтали.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |