Новите троянски награди за образование и култура

* Първите отличени - музикантките Амория Маркова и Мариета Куцарова и преподавателката по физика и астрономия
 д-р Надка Данкова
Пионери
Отличените - Амория Маркова и Мариета Куцарова (дуо "Фантазия"), Надка Данкова
ТАЗИ ГОДИНА ще бъдат връчени първите награди за култура и образование, учредени от Община Троян. Наградата представлява „Почетна грамота” плюс финансова премия в размер на 500 лв. Ще е ежегодна, като идеята е да се отличат наши съграждани или хора, свързани тясно с нашия край, „допринесли със своето дело и творчество за развитието на образованието и на  културата в Троянския край”.

ИДЕЯТА бе обсъдена предварително в Консултативния съвет по образование и култура към кмета, ръководен от директорката на троянския музей Елеонора Авджиева. Там бе уточнен и регламентът, според който в образователната категория могат да бъдат номинирани учители, директори на образователни институции и педагози от различни творчески школи, а за културната награда – изявени творци, културни мениджъри и други носители на културни събития. В критериите за номинациите в двете категории има известни нюанси, като общото е, че ще са за конкретни постижения през изтеклата година (сега – за 2012 г.) и че наред с институциите и организациите свои номинации могат да правят и инициативни комитети на граждани (минимум 7 човека).

ПЪРВИЯТ НОСИТЕЛ на наградата на Община Троян за постижения в областта на образованието за 2012 г. е популярната преподавателка по физика и астрономия в троянското СОУ „Васил Левски” д-р Надка Данкова; за участието й в обучителна програма към Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Швейцария, многото постижения на нейни възпитаници и популяризаторската й дейност. Другите трима номинирани бяха детската  учителка Валентина Цочева (за успешната й работа по програма „Коменски” и публикация по темата), музикалната педагожка Мариета Жекова (за множеството награди на нейни възпитаници и участия в педагогически форуми) и преподавателката по английски език Весела Миревска (за разработката и реализацията на международния проект „Моят европейски герой” по програма „Коменски”).

НАГРАДАТА ЗА КУЛТУРА отива при популярното инструментално дуо „Фантазия” – Амория Маркова (пиано) и Мариета Куцарова (флейта). Аргументите: 20-годишният им сценичен юбилей, отбелязан с издаването на нов компактдиск, множеството участия през годината и преподавателската им работа в Детската музикална школа към троянското читалище. Другите номинации бяха на журналистката Мирослава Иванова (за издаването и представянето на книгата „Три войни и мир” с автор Минко Хитров), 10-класничката Стефания Калева (за състезанията „Ние обичаме България”, организирани по нейна идея и с водещо нейно участие) и режисьорът Васил Василев (за поставката „Процесът срещу богомилите” по Стефан Цанев на читалищната театрална сцена).

НА СЕСИЯТА на Общинския съвет в Троян (25 април) предстои наградите да получат санкцията на съветниците, а връчването ще е на празненствата по случай 24 май – денят на българската писменост и култура. И от нас – честито!

Т21

5 коментара:

Анонимен каза...

Поздравленя за дамите! И трите заслужават признание!

Анонимен каза...

Bravo !

Анонимен каза...

Най браво за тази дама по средата....

Анонимен каза...

СЛЕПЦИ-И-И-И!!! Жалко за такъв професионалист като Мариета Жекова,която винаги забелязват и признават на национално, но никога на местно ниво!!! Кой друг успя, не само сега с Христо Младенов, но и миналата година с Елица да направи по-голяма реклама на нашия град по БТВ??? Но управителите на този смотан град и разни "комисийки" се правят, че не забелязват нито нея, нито успехите й, нито учениците й! Е, ясно...Мариета никога не е била връзкарка, нито може да лази на колене... Успех Жекова,вдигни си гордо главата и се радвай, че отново ще платиш завистта към теб! Защото точно ти БЕШЕ ДОСТОЙНА да спечелиш някоя от тези награди!!! Радвай се, защото много са хората в Троян и в България те ценят, покланят се и се възхищават на твоя талант, както и този на учениците ти!И не забравяй, истинските троянци те обичат и винаги ще те подкрепят! Това е твоята награда, от управници - не чакай, по-скоро ще те унижат!!! Браво Мариета - ти винаги си ВЪРХЪТ!!!

Анонимен каза...

Мариета не се крий като анонимен №4...Като те ценят на всякъде защо ореваваш форума тъй жално милно че не си получила една награда в "този смотан град".Достоен човек не би ревал така!!!!!!!!!!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |