Троянският бизнес срещу „Олимпия” – 1:0

* На 20 февруари Народното събрание гласува промяната на чл. 646 от ТЗ, предложена от Янаки Стоилов * Над 50 троянски фирми могат да си отдъхнат - няма да връщат пари от редовни сделки със задна дата
 * Къде потъна прокурорското разследване?!
Тема с продължение
Момент от срещата на 22 ноември 2012 г., Троян
ГОЛЯМАТА БИТКА, образно можем да я наречем „Троянският бизнес срещу „Олимпия”, приключи с победа. По-точно – със спасителната законодателна промяна в Търговския закон (ТЗ), гласувана от Народното събрание на 20 февруари 2013 г. и влязла в сила с обнародването й в извънредния брой на „Държавен вестник” от 26 февруари. До победата обаче не се стигна лесно – от Елена Хаджийска („Елма 13” ООД), председателката на сформирания троянски Инициативен комитет, научихме за проведени десетки срещи, включително в самото Народно събрание, използвани били контакти на всички нива, много помогнал кметът Донка Михайлова, помогнала и троянската народна представителка д-р Станка Шайлекова (ГЕРБ). Специално бе откроена ролята на депутата Янаки Стоилов (БСП), който активно лобирал за промяната и е вносителят на предложението за изменение на възловия чл. 646 от ТЗ.

ДА ПРИПОМНИМ. На 22 ноември 2012 г. представители на десетки потърпевши троянски фирми организираха среща в салона на Община Троян; в Инициативния комитет, освен Елена Хаджийска, бяха съпругът й Владо Хаджийски и Емил Чакалов („Стем” ООД). На срещата присъства и градоначалникът Донка Михайлова, която не скри тревогата си: „Изцяло съм с вас и за пореден път изразявам безпокойство от случващото се, което може да има тежки последици не само за Троян, но и за страната.”

ОТ НАПРАВЕНИТЕ РАЗЯСНЕНИЯ тогава лъсна един странен, но и страшен факт, който до този момент бе известен само на потърпевшите. Над 50 троянски фирми били уведомени с писъмца от синдик, че трябва да връщат крупни суми (общо между 5 и 10 млн. лв., като отделните искове варирали от 1200 до 920 хил. лв.) за извършени редовни сделки с местната фирма „Олимпия” ООД (собственост на Мирослав Симеонов и Веселин Петров), пререгистрирана в София през 2008 г. И то за срока от 14 юли 2006 г. до края на м. април 2009 г., когато споменатата „Олимпия” ООД била обявена в неплатежоспособност със задна дата; забележете - с цели 3 години назад?!

ОКАЗАЛО СЕ, че абсурдната ситуация (да те карат да връщаш сериозни суми от извършени законни търговски сделки, и то с години назад, което се превръща в предпоставка за евентуалния фалит на десетки фирми - освен споменатите над 50 троянски, има и други от страната) си има законово основание – въпросният чл. 646, ал. 2, т. 1 от ТЗ. Имало и нещо друго – удобен съдия, един и същ по всички искове и контраискове, свързани с „Олимпия” ООД (съдия Лилия Илиева от Софийски градски съд); който упорито не обръща внимание на аргументите, че фалитът на „Олимпия” ООД е умишлен (подобно становище внесли две „ужилени” банки – Райфайзенбанк и МКБ Юнионбанк) и че зад основния й кредитор – панамската офшорка „Аланеро Индъстрис Корпорейшън”, канеща се да прилапа повечето от парите от притиснатите до стената троянски и други фирми, всъщност се крият собствениците на длъжника („Олимпия” ООД). Както и едно прокурорско разследване, направено в Троян и разкрило далаверата, но после препратено в София и потънало някъде из столичните прокурорски дебри.

КАКВА Е ПРОМЯНАТА в ТЗ и конкретно в чл. 646, гласувана в парламентарната зала на 20 февруари? Най-общо, „връща лентата” не с много години назад, както в случая с „Олимпия” ООД, а само с 1 година за „изпълнение на неизискуеми парични задължения” (ал. 2, т. 3) и с 6 месеца за „погасяване на изискуемо парично задължение” (ал. 2, т. 1). И тълкуването по троянския казус е, че на споменатите над 50 тукашни фирми, както и на други в тяхното положение в страната, няма да им се налага да връщат крупните суми от сделки с „Олимпия” ООД, извършени след 14 юли 2006 г. А хубавата новина е добра не само за конкретните „длъжници”, но и за троянската икономика като цяло.

Т21

Бел. ред. Трябва да подчертаем, че подобни умишлени фалити - действащи по същата схема и със същата "скрита" цел да се измъкнат парите от редовни контрагенти през годините - не са един или два в страната. И приетата законова поправка, която смело можем да наречем "поправката "Олимпия", би трябвало да защити всички потърпевши и да пресече бъдещи подобни мръсни схеми. Дано!

Още по темата:

29 коментара:

Анонимен каза...

Поздравления за Елена Хаджийска и другите около нея. Значи има надежда за справяне с бандитизма в България.

Анонимен каза...

А надежда за справяне с местния бандитизъм,наречен "троянски бизнес", няма (:

Анонимен каза...

Абе 2-ри,абе гювендиьо...,нали ако не си на държавна или общинска работа то работиш в частна фирма.Нали някоя от от тях ти плаща социални,застраховки и заплата...Този който ти плаща ли наричаш бандит...?Що за наглост и начин на мислене?

Анонимен каза...

Гръмни се плазмодий!

Анонимен каза...

http://vbox7.com/play:6f52c170a8

Анонимен каза...

3-ти , изказването ти е възмутително , ти на 350 заплата лв казваш, при робския труд ,който полагат в частните фирми. Осигуровките са на минимална заплата , (ако изобщо ги има) за да не се ощети "троянския бизнес",Ако има по-буден народ ще плащаш такива заплати , ама в някое друго време. Защото ако не са тези роби да ти работят за без пари и ти ще загинеш.

Анонимен каза...

6-ти, никой не те кара да им "робуваш". Че махай като не ти харесва. Ама ако ги няма тези "робовладелци" ще си ядеш ушите.

Анонимен каза...

До №6:
Направи си и ти частен бизнес па плащай големи заплати не 350 ами 3500 давай . ама можеш само да лаеш . вместо да приказваш го направи .

Анонимен каза...

Прочетете коментарите на бизнесмените и ще ви стане ясно на какво ниво е тяхната култура , възпитание и интелект.Такива изрази употребява стринка от село. Пак казвам без тези хрисими хорица , вие загивате. И за пояснение , аз не живея в Троян.

Анонимен каза...

Съмнявам се бизвесмените да пишат тук. По-скоро повечето уж сигнали в сайта се пускат от Николайчо Хитров, който после бодро припка при кметицата и докладва за прочетени сигнали или недоволства от хората.
Смешник!

Анонимен каза...

9-ти,
Аз не съм "бизнесмен", както ти твърдиш. По-точно опитвала съм и не се справих. Знам, че да правиш бизнес в България изобщо не е толкова лесно, както изглежда. Така че аз уважавам бизнесмените, които ти иронизираш. И се радвам, че ги има, защото без тях още по-зле.

Анонимен каза...

6-ти,ако не ти харесва имаш право на избор.Никой не те е закрепостил където и да било.Хващай си багажа и изчезвай,но не хапи ръката която те храни.Като много можеш,покажи го-развий и ти частен бизнес,стани кмет или областен управител,докажи се...,а не пиши глупости в сайта.Това всеки го може...

Анонимен каза...

6-ти, и аз да те попитам - ти с какво образование си, какви умения имаш та претендираш?
Всеки като теб нещо иска, все мрънка, вечно недоволен, не може себе си да оправи - тръгнал на другите кусури да търси.
Как един не каза искам първо да дам, та после да имам очи да искам. Как един не постави реална оценка за възможностите си, а само плюе.
Доста ниско си паднал.

Анонимен каза...

Ако някой даде мнение различно от тази пасмина тук,веднага започват да му разписват пътния лист.Ами добре де,гонете ги,то и за това в Троян останаха само няколко по-млади драскача тук и възрастно население.За това и дереджето ви е такова.И под минималната ще взимате,така е тръгнало тук.А осигуровките ви ще са все повече лукс,па дори и минимални.И не защото бизнеса не върви,а защото Троян е в ръцете на една шепа монополисти,които ви въртят на малкият си пръст.За уточнение,не съм от Троян ;)
А плюйте сега :)

Анонимен каза...

Благодаря на 14-ти за , че ме разбра какво исках да кажа. И благодарение на "троянският бизнес" в града не е останал един млад образован човек ,всъщност такива не са необходимо на 'троянският бизнес", те само биха му създавали проблеми.. По-горе писах , че не живея и не работя в Троян, но едва ли бизнесмените са го прочели, тъй като продължиха да ме гонят.

Анонимен каза...

А на 13-ти ще отговоря, макар , че не го дължа. Работя в София за 1700 лв, инженер съм и владея два езика. И не проумявам как се справят мои приятели в този град , с тези доходи.

Анонимен каза...

Преди няколко години работех в една дърводелска фирма в Троян.Заплащането беше като навсякъде в Троян. Изискванията високи, което е нормално, никъде няма да те търпят да се размотаваш. Но на едно събрание паднах от изказването на любовницата на работодателя.То гласеше: "Вие какво си мислите, аз няма да променя стандарта си на живот заради вас, въпреки всички кризи" . В този момент си помислих , че тази женица не си даде сметка, че ако живееше в една правова държава, стачката им е в кърпа вързана , и така щеше да си промени стандарта на живот, че свят щеше да и се завие. Изводите оставям на вас.

Анонимен каза...

17-ти, това да не е "умятната" вече жена на Иван Радевски, а?

Анонимен каза...

Не е етично да коментирам имена.Една българска поговорка казва: "Казвам ти дъще, сещай се снахо"

Анонимен каза...

а аз ще кажа злоба,злоба и завис!

Анонимен каза...

20-ти , не ставай смешен :)))

Анонимен каза...

На назначените на постове и назначените бизнесмени, на парашутистите и връзкарите, на наще хора и дечурлигата им, все някой им завижда.
Съвсем нормално е да го казва,слабия и гузен мозък ,естествено реагира с упрек и атака.

Анонимен каза...

22-ри , по-точно не не може да се каже,браво

Анонимен каза...

Троянците трескаво се подгатвят за избори 2013г.


Невзривен боеприпас откриха край Троян


19.03.2013, 13:46 (обновена 19.03.2013, 13:51)
news.bg
Коментари (2)





Невзривен боеприпас бил намерен в гориста местност край Троян, съобщават от областната дирекция на полицията в Ловеч.

Сигналът е подаден в Районното управление в Троян.

След извършен оглед на махала "Габърска" полицейските служители са установили, че това е противотанкова граната "7 м" за ръчен противотанков гранатомет. Боеприпасът е зелен на цвят с редица маркировки и надписи по него, без следи от корозия, поставен е в напукан найлонов плик и покрит с клони.

Районът е обезопасен от полицейска охрана. От полицията съобщиха още, че са известили Генералния щаб на армията, за да изпратят екип, който да обезвреди боеприпаса.

Анонимен каза...

Браво на кметицата, която тихо и последователно защити троянския бизнес и направи така, че защити справедливостта. Стъпките й останаха скрити за публиката. Но аз, като един от потърпевшите оценявам направеното от нея.

Анонимен каза...

Съгласен съм с № 25. Но действията й не са останали скрити, четох няколко нейни изказвания за това, какво е предприето от страна на Общината, от представителите на бизнеса и което малко ме очудва - въпросът е внесен в Парламента от народния представител Янаки Стоилов от БСП, който не представлява Троян. Ами къде бяха Гербаджийските депутати, които ни представляват? Защо те не внесоха проблема в народното събрание? А знам, че Михайлова специално ги беше поканила да ги запознае със ситуацията и да иска тяхната подкрепа. Да, ама не!!!

Анонимен каза...

То е ясно, №26. Мълчали са си защото ще засегнат нечии интереси. Важното е, че финалът е с добър край. Важно е и друго - когато се обединят усилията - резултатите не закъсняват.

Стоянов каза...

Кои от ловешките депутати можеха да свършат нещо 26ти?Д-р Йорданов дето пере парите на някой партиен батю и получи подарък фотоволтаичен парк край Ловеч ли? Д-р Станка Лалева ли която и да иска не може,защото толкова може?Мишокът Христофор Ачков от Ловеч който ходи с отворени уста след големите и чака да му подхвърлят кокалче? Или пък партийният работник Митко Горов който освен речи на комунистическите сбирки пред червените бабички друго не може да прави? Или пък оня дребен играч бивш атакист Кирчо Гумнеров който сега иска да ни изкарва от Европейския съюз? Пълна шлака затова депутатите трябва да са по-други хора,мащабни....

Анонимен каза...

кой е написал статията бе !!!
заглавието не трябва да е Троянския бизнес срещу Олимпия, демек олимпийците са виновнни за измислиния закон Генади ли си къв си незнам просто не ставаш за журналист образовай се няма как българия да е силна икономически !!!! това е от мен като не ви изнася аре има и други страни за живеене нали ако не беше Г-н Симеонов майкави и баща ви и вие няма как да си плащате 30 квадратното апартаменче и тока и бензинеца за голф 3 ката !!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |