Повече от добро представяне!

* 19 медала от ДП за младите състезатели на СКО „Хемус” (Троян) * Аз съм в ориентирането от 40 години и смело заявявам, че такъв завършен състезател в нашия спорт не сме имали досега
Тема с продължение

Венелин Иванов
Венелин Иванов е треньорът на подрастващите в Спортен клуб по ориентиране  „Хемус” (Троян), човек всеотдаен и с огромни заслуги спортното ориентиране отново да е на дневен ред за децата на Троян. По-долу четете емоционалния му разказ за поредния голям успех на троянските ориентировачи.

В МИНАЛИЯ БРОЙ на Т21 имаше хубав репортаж за Държавното първенство (ДП) по ски ориентиране, провело се край яз. „Широка поляна”, 2-3 февруари. Ще си позволя да добавя някои неща. Първо – за огромния талант и трудолюбие на троянеца Станимир (Тачо) Беломъжев. Аз съм в ориентирането от 40 години и смело заявявам, че такъв завършен състезател в нашия спорт не сме имали досега. Доказателство е не само хегемонията в нашето първенство, тя е безспорна, но главно големите успехи в международен мащаб. Ние всички, троянските ориентировачи, му се радваме и му пожелаваме чудесни стартове и успехи в предстоящите Европейско първенство в Латвия и Световно първенство в Казахстан. А у нас стартовете, в които участва Тачо, са с предизвестен край – повсеместни и убедителни негови победи.

НА СПОМЕНАТОТО ДП особено радваща бе троянската победа в мъжката щафета – на отбора на Ски клуб (СК) „Хемус” (с председател Иван Беломъжев – бел. Т21). Ще поясня, че щафетата е нещо специално и въпрос на престиж, затова всички клубове се стремят да направят печелившата комбинация. А тук троянци просто отвяха конкуренцията, като чудесни бяха и тримата в щафетата ни – Иво Петков, Милен Лалев (с добри резултати и в индивидуалните стартове) и Тачо, който взе златото във всичките четири индивидуални дисциплини. И при награждаването се получи един любопитен момент, забелязан от всички – от 9-те състезатели на почетната стълбичка (по трима от трите щафети в тройката) 5-ма, заедно с бягащите за „Бегун” (Варна) Ивайло Иванов и Калин Карачоров, бяха троянци. Ако добавим и Стефания Беломъжева и съпругът й Коко (Николай Димитров), който е почти троянец, състезаващи се за „Браун тим” (Велико Търново), наистина става една троянска хегемония. Което няма как да не ни прави горди!

Медалистите от двата троянски клуба и техните треньори
А СЕГА ЗА ПРЕДСТАВЯНЕТО на нашия Спортен клуб по ориентиране (СКО) „Хемус”. Не се обърквайте – това е вторият троянски клуб с председател Мариян Данчев, където са малките, все още прохождащи ориентировачи, дошли си от Държавното първенство, както вече се писа, с кошница медали. Чак кошница – не, но повече от достатъчно, имайки предвид недостатъчното тренировки и малкото сняг през този сезон.

МАЛКО ВЪВЕДЕНИЕ. Научихте, че ДП се проведе в района на яз. „Широка поляна” в Родопите. Не знам колко читатели са ходили по тези места, но го препоръчвам горещо – на риболовците (наблизо е и яз. „Доспат”, казват – пълен с риба), на туристите или просто на ценителите на красивата българска природа. А отделно – тук е раят на ски ориентирането: безкрайни борови гори, чудесен сняг, слънце и мек климат. Поколения ориентировачи са мерили тук сили и умения в ските; даже „старите пушки” в нашия отбор, много виделите Мартин, Мариян, Христо и Антоанета, бягаха невероятно ентусиазирано, залети от спомените за минали години и състезания.

СЕГА ЗА МЛАДИТЕ от СКО „Хемус”. Всичко започна повече от добре. Първият ден бе като въведение – състезания за купите на Българската федерация по ориентиране (БФО); колкото и да сме скромни, третото място в отборното класиране и спечелената малка купа на БФО си е чудесно постижение за нашия отбор и основание за самочувствие, както и за кураж и успокоение за дебютантите ни, че не всичко е толкова страшно. И започна същинското първенство – как съжалявахме, че тази година снегът е малко, а за лагери средствата не достигат; ако ги нямаше тези обективни пречки, кошницата с медалите със сигурност щяхме да я препълним. Но и така не бе зле, всички се мобилизираха пределно и спечелиха минимум по един медал, а повечето по два, три, четири, общо за отбора 19 медала!

НЯКОЛКО СА най-запомнящите се моменти в тази равносметка от ДП. Най-емоционални с първите си медали бяха момичетата от щафетата във възрастовата група Ж-14 – Миленка Минкова, Кристина Георгиева и Цветослава Маринова. Участничките в златната ни „мъжка” щафета при М-18 – Елица Досева и Габриела Костова (правилникът позволява момичета да бягат при момчетата), и техният съотборник Мартин Нанков бяха пък тъй горди на почетната стълбичка в компанията на двуметрови дангалаци от щафетите на второ и трето място. Мартин спечели и три медала в индивидуалните бягания – два сребърни и бронзов. Ще спомена и „сребърната” Вяра Данчева – с три втори места, която наложи „сребърната” мода и сред съотборниците си Моника Костова, Биляна Доневска, Христо Василев, Мариян Данчев (баща на Вяра и председател на клуба), Мартин Коев (спечелил и втори медал - бронзов). Оценката ни – повече от добро представяне!

ЗИМНИТЕ СТАРТОВЕ свършиха, довиждане ски. Чакаме пролетта и толкова тренировки и нови състезания. И нови членове на нашия клуб, нови троянски ориентировачи, които чрез красивия ни спорт ще печелят медали, здраве и приятели. 

Венелин Иванов, треньор в СКО „Хемус” - Троян

 Още по темата:

3 коментара:

Анонимен каза...

Тачо спечели Европейска титла!!!Честита титла и честит рожден ден,Тачо!Да си жив и здрав!

Анонимен каза...

Браво и ЧРД Тачо.

troyan21 каза...

ЧРД! Браво, Тачо! Честито, Беломъжеви!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |