Големите ремонти

* Калейчани: „Доживяхме, повече от 20 години чакаме това да се случи”; „Най после и на нашата улица изгря слънце”, хвалят се от ул. „Дунав” в Троян * Защо старозагорската „Виастрой”, а 
не троянското БКС?!

Балабанският завой е като нов
СЕРИОЗНИ улични и други ремонти се извършиха в община Троян през това лято. Работата на някои места продължава, а направеното до момента е следното. Извършена бе рехабилитация, включваща и преасфалтиране, на голям участък от пътя от града до с. Балабанско (1450 м) и бе изградена бетонна отводнителна канавка на невралгичния завой над Троян (Циганския завой) – общата сума е 146 000 лв. Реконструирани бяха две улици в с. Врабево („Москва” и „Христо Ботев”) – за 24 000 лв., и на пътната връзка от с. Добродан до с. Дебнево – за 12 000 лв. Рехабилитиран бе пътят в с. Белиш – за 6700 лв., и сериозен участък от пътя в с. Балканец (600 м) – за 47 000 лв.; пътен ремонт бе извършен в с. Бели Осъм – на водосток за 4200 лв.

ИЗВЪРШЕНИ бяха текущи улични кърпежи в селата Орешак, Черни Осъм, Патрешко, Чифлик, Терзийско и Шипково на обща стойност 37 000 лв., както и кърпеж (с печматик) на 7 км пътна настилка от Старо село до Голяма Желязна – за 11 000 лв. Текущи ремонти имаше и на сградите на кметствата в Дълбок дол, Гумощник, Старо село, Черни Осъм и Врабево – общо за 8700 лв.

Едната от преасфалтираните улици в с. Калейца
ПРЕДИ БРОЕНИ ДНИ приключи много важен уличен ремонт за жителите на с. Калейца. Рехабилитирани основно бяха големи участъци от две възлови улици в селото: 400 м от ул. „Христо Ботев” - за 34 000 лв., осигурени от републиканския бюджет, плюс подмяна на 1250 м водопровод със сили и средства на общинското дружество „ВиК – Стенето” ЕООД; и 520 м от ул. „Васил Ватев” – за 48 000 лв., финансирането е от общинския бюджет („Доживяхме, повече от 20 години чакаме това да се случи”, коментирали калейчани според информация на кмета Ренета Варчева).

АСФАЛТИРАНА БЕ и троянската ул. „Дунав”, една дългогодишна мечта на жителите от този краен троянски район – вложените средства са общински, 135 000 лв. (”Всички много се радваме на новата придобивка и желаем да почерпим… Щастливи сме, че и на нашата улица изгря слънце”, четем в покана до кмета Донка Михайлова, изпратена от кварталния съвет на ул. „Дунав”). Извършиха се, а на някои места продължават ремонтите на улични и тротоарни участъци в Троян – заделените за целта средства в общинския бюджет възлизат на 160 000 лв.***

Т21

*** Бележка на редакцията

КАТО КУЧЕТО НА НИВАТА

Тротоаростроителите от "Виастрой" в действие
ХУБАВО, нашите адмирации към общинското ръководство за уличните и други ремонти това лято – някои (ул. „Дунав”, в Калейца, към Балабанско) чакани с години и смятани за „невъзможни”. Наскоро поздравихме троянската управа и за прочистването на речното корито в града, нещо, за което години ни се обясняваше как не може да стане със собствени (общински) сили. Но нека си кажем нещата докрай. Лошите – и тях.

Тротоарна гледка (Малкия пазар) след повторния ремонт
Тротоарна гледка (Малкия пазар) след повторния ремонт
ВСИЧКИ СЕ ПИТАМЕ защо чак от далечна Стара Загора бе нает изпълнител (ф. „Виастрой”) за подмяна на тротоарната настилка в един от най-възловите градски участъци – на главната ул. „Васил Левски” от АИР-а нагоре до входа към „Троян Плаза”. Нали си имаме местна и то общинска фирма, която е доказала, че добре се справя с подобни тротоарни ремонти и отгоре на всичкото е производител на тротоарни плочи с доказано качество. И нали навсякъде се тръби, че трябва да се стимулират местните фирми. Сигурно има някакво обяснение и дано вярното не е това, което се чува на улицата – че е избрана далечна фирма, защото така по-лесно се взема комисионната, а общинското БКС е подритнато, защото от него няма как (да се вземе комисионна); догадките за комисионерите са различни, но уличната клюка спряга няколко имена от общинската администрация. Дали е така на нас ни е трудно да кажем, надяваме се да не е!

Тротоарна гледка (Малкия пазар) след повторния ремонт
НО ДРУГО ЕДНО НЕЩО е сигурно, не – очевадно е. Че в споменатия троянски тротоарен участък бачкаторите от „Виастрой”, които (данните ни са от продавачките в магазинче в съседство) до обед „опатквали” две каси бира, строителната си работа я свършиха като кучето на нивата. Разкекерчени плочки, странен вълнообразен релеф, в който можеш да се спънеш, фуги колкото палец на зрял мъж, пукнатини, донаждания и т.н., изобщо от калпаво по-калпаво. Научихме, че след сигнали до ръководството на „Виастрой” шефът на старозагорските строители им наредил подучастъкът от АИР-а  до ул. „Стара планина” да бъде преремонтиран; по думите на очевидци плочките наистина били извадени и след това наредени наново. Но, както се казва, преоблякъл се Илия и пак в тия – качеството отново е съмнително. По-точно - качество липсва. И със сигурност догодина троянци ще трябва да плащаме за ремонт на ремонта.

СЕГА ИДВА ГОЛЕМИЯТ ВЪПРОС – ще даде ли някой отговор защо инвеститорът Община Троян избра точно този изпълнител („Виастрой”, Стара Загора), а пренебрегна местния („БКС” ЕООД, Троян). И подвъпросът – кой е осъществявал инвеститорския контрол и би ли ни дал оценка за качеството на новопоставената тротоарна настилка в участъка от АИР-а до входа към „Троян Плаза”.  

Т21

47 коментара:

Анонимен каза...

Абсолютно порно изпълнение е ремонта на тротоарите,каквото беше и на миналогодишните помашки фирми.И за това се дават пари и то сериозни.Донке никаква разлика нямаш от Минко,и той наемаше само некадърници за ремонтите на улиците и тротоарите ,ти продължи практиката.

Анонимен каза...

Те тез фирми дето си оставят ръцете из Троян да не би да ги избират на принципа ,на който са му заврени най-много отзад ,той печели.То от тез "майстори" като гледам на една от снимките как са е подкарали на биричка от сабааален ,какво ли и да очакваш.

Анонимен каза...

Защо са я избрали тази фирма ли? Ще ви кажа-още по време на заседанието на комисията е било казано коя фирма ще спечели, като това е било желанието на ръководството. Защо ли-защото могат да вземат нещо от тях или по-скоро са обещали нещо. А ръководството чрез "своя" човек вътре в комисията е определил как точно да стане това и да не дадат поръчката на БКС (а както знаете БКС се води към умишле фалит, за да бъде приватизиран, или в най-добрия случай да го направят общинско дружество). Така че не си мислете, че този човек за когото гласувахте на изборите е отишал там за да получава похвали и забележки от гражданите или за благото ни-пълна заблуда. Единствения начин за облагодетелстване е чрез обществените поръчки (не се чудете и за фестивала на сливата). Така че, вие сте гласували за нея сега не питайте това или онова!!!

Анонимен каза...

Упсс....общинско предприятие, а не дружество-то сега е такова ;-)

Тодоров каза...

Чудя се как може да има толкова невежи хора, които просто търсят поле за изява(в случая сайта на Троян21).
Г-н Маринов, моите уважения към Вас, но не Ви отива да пишете неща, за които дори не сте си направили труда да проверите дали са истина. Да, всички знаем - търсите сензация, но...моля! Фирма "Виастрой" е със седалище и адрес на управление град Ловеч, изпълнява задълженията си изключително коректно и няма нищо общо с въпросната старозагорска фирма. Всеки, които се интересува как се избира фирма изпълнител на една обществена поръчка може да прочете Закон за обществените поръчки. И още веднъж ще кажа - нека не пишем глупости!

Анонимен каза...

Я тия от БКС-то да посочат какво вложиха във въжения мост при "ЕНЕРГОТО" за 11500лв.Мисля че толкова пари бяха упоменати за ремонта.Толкова повърхностен ремонт като се изключат новите стъпала, то и тях ги изляха върху старите така че не е заминал кой знае колко бетон.Старите ламарини, старите въжета и какво правим...само нова боя, грес,шпилки или нещо такова 55-60бр,и П-образни профили 28бр.по 2-2,5м.Ебахти и боята,греста и желязото за 11500лв. Добре че не го правиха на ново че щяхме да го плащаме цял живот.

Анонимен каза...

Ами бившите ЖСК "Морени",сега блок нам кой си към "Лъгът",кога че видят и те хасфалт? Като са биля 86-та година някъде там строени бря? Комай 26 години у калта жвакат хората.Или че чака общината за триесе годишнината на коНплекса да го до-Хасфалтира,по случей случката?

Анонимен каза...

Не вярвам, че "Троян 21" е толкова некомпетентен, че може да задава толкова тъпи въпроси. Хайде да вземете да прочетете Закона за обществените поръчки и да прецените може ли някой да избира така БКС (или която и да е друга фирма) защото някой просто си е решил това.

Анонимен каза...

Некомпетентен или тенденциозен ?

Анонимен каза...

Защо не съпоставим направеното с останалото. За пръв път някой се сети, че на ул."Дунав" има живи хора. Когато Донка ни обеща нова улица не повярвах,но се случи. След обещанията на двама преди нея. Не ми говорете времи-некипели. Аз вярвам на направеното.

Анонимен каза...

Браво на общината, за направеното в Калейца! Не вярвах, че някога ще доживеем нови улици. Направиха го като по учебник - първо канализацията, а след това и асфалта. Браво!

Анонимен каза...

Груби, тенденциозни и некоректни обвинения. Не бива така!

Анонимен каза...

Най-некадърно ремонтираните тротоари в историята на Троян!

Анонимен каза...

...сериозен участък от пътя в с. Балканец (600 м) – за 47 000 лв.?!Златен асфалт.

Анонимен каза...

Г-н Тодоров ,закона за обществени поръчки си е закон далаверите са си далавери и те се правят като се спазва закона привидно.Затова няма и осъдени до сега.Лично го знам от мой приятел собственик на фирма печелила повечето поръчки по времето на желязовенския айдук как става тази работа.Явяваш се с най ниска и изгодна оферта и според закона кмета или там измислените комисии са длъжени да те изберат без да се интересуват дали имаш нещо общо с работата за която те наемат.Пак после според закона с едни такива работи наречени анексчета,се донатаманяват нещата та да си дойдем на цената,че доста по висока от другите и да избием комисионата за това ,че сме избрани и всичко си идва на мястото.След загубата на желязовенския за справка фирмата фалира и повече не се занимава с подобен род дейност.За това ,че е така няма нужда да се спори ,защото се вижда какви некадърни ремонти се правят в целия град само да се отбие номера и след година две всичко е готово отново за ремонт.Погледнете само улицата зад автогарата ,една седмица след преасфалтирването и почнаха ремонтите на шахтите и сега вече цялата е на вълни 2-3 бала ,а всяка шахта е на различно ниво.Явно и там е спазен закона за обществени поръчки и е избрана най подходящата и кадърна фирма.
Така,че много точно го е написал 3ти не си мислете, че този човек за когото гласувате на изборите е отишал там за да получава похвали и забележки от гражданите или за благото ни. Единствения начин за облагодетелстване е чрез обществените поръчка.И това важи за всеки ,който се запътва към властта без значение от коя партия е.

Анонимен каза...

Тодорв и разни други опосуми, явно се движат по въздух или някакъв друг начин. А като чета как "съвествно и коректно" си изпълнявали задачите тзи фирми,ми иде да ревна от умиление. То бива малоумщина, ама ми идва в повече. Онзи ден точно под бившата редакция на Троянски Глас ( гръмко заглавие на анонимна "медия),се спънах защото тротоара е с формата на пирамида!!! Надигнал се другарю Тодоров, разбирате ли?Без да има дърво,без да има корени,плочките чрез сила свише са хванали пътя нагоре.
Да, на вас и на много други орки ,Генади не ви е удобен.Минко Акимов и оня де свети Петър го прибра, се мъчеха всячески по изборите да му затворят устата-уви не успяха. Нито пък вие ще успеете!А докато се мъчите да обяснявате колко е некомпетентен и тенденциозен, си гледайте в краката ,да не се пребиете. А на Донка Михайлова за пореден път казвам, че и тя е същата като Акимов.Нищо правене и голямо крадене!

Анонимен каза...

М/SI: Уважаеми Генадий Маринов, сигурна ли е информацията, че Виастрой е старозагорска фирма? Аз познавам управителя на Виастрой Ловеч-инж. Христо Христов, изпълнявали са ми достатъчен брой строителни обекти и твърдя, че фирмата работи качествено и коректно. Дали е станало грешка? Генадий? Важно е, хвърля се кал по коректен строител?
На " Големия въпрос" ако фирма играе на общински търг по ЗОП и процедурата за избор на строител е най-ниска цена, то търга няма как да се манипулира.Може да се отстрани фирма преди ценовите оферти, но ще жали в КЗК. Това може да се случи при най- изгодна цена, но и там се дава възможност за оспорване. Така че поискайте от общината информация и на "големия въпрос" ще получите отговор. ЗОП не защитава родните ни БКС-та, смисъла му е всички участници в строителството да имат равна възможнвост и да се състезават съобразено с изискваниета/условията/ на Възложителя. И още нещо, когато искате качество не се обръщайте към инвеститорския контрол който отговаря за това дали парите се харчат правилно, а се обръщайте към консултанта който упражнява строителен надзор-той приема работата на строителя и отговаря за качеството.Има сключени договори с внесени гаранции и санкции за некачествена работа. Нещата ще се коригират.Верно е че терминологията е специфична, но имам чувството, че не г-н Маринов е писал материала, а се е предоверил на аматьор.

Анонимен каза...

№3, дали ако излезеш с името си ще хулиш по същия начин?

troyan21 каза...

До М/SI, един от най-сериозните и точни коментатори в сайта на Т21: Фирми с името "Виастрой" има не една в България, включително ловешката и старозагорската; информацията ми е от работниците, старозагорци, и от строителен специалист троянец, тук Общината трябва да каже как е (но в никакъв случай от страна на Т21 не е имало намерение тенденциозно да се очерня някоя фирма, просто тротоарният ремонт в района на едно от най-натоварените места в Троян - Малкия пазар, централно място, е под всякаква критика, унизително некадърно направен и това трябваше да се каже; сещам се, че друг голям въпрос е самият Малък пазар - но това е друга тема, също унизителна). За поръчките по ЗОП - разбира се, че законът дава пълен приоритет на цената и работи за големите играчи, така е; но тротоарните ремонти биха могли да се извършат и по друг начин, май...

С уважение: Генадий Маринов

Кольо Кацаров, зам.-кмет на Община Троян каза...

Уважаеми господин Маринов,
Във връзка с публикуваната "Бележка на редакцията" към материала "Големите ремонти", изразявам категорично несъгласие и в същото време недоумение относно направените от Вас коментари и заключения. Намеците за "това, което се чува на улицата", за взети комисионни, за различни догадки, са тенденциозни и неприемливи за мен и за моите колеги от екипа.
Затова каня Вас и представителите на всички троянски медии на среща в Заседателната зала на Общината, на 09.10.2012г. /вторник/, от 10.00ч.
Ще ви бъде предоставена цялостната документация за проведените процедури по Закона за обществените поръчки, защо е избран един или друг изпълнител, защо старозагорската фирма изпълнява ремонта на тротоарите в централната градска част, въпреки че това е фирмата, която ни създава най-големите проблеми относно качество и срок на изпълнение.

Анонимен каза...

Кольо Кацаров знае от къде се пуска компютър, какво е интернет, и може да пише на клавиатура?

Анонимен каза...

Хахаха Кольо Кацаров каза-че той няма компютръ в стаята си, камо ли да работи с такъв. Общинска администрация-хайде малко по-сериозно, да не се обиждаме. На всички ни е ясно кой пише, но да не се подписва от името на други хора. И какво ще видят според Вас медиите, като неразбират бъкел от процедурата по провеждане на ОП. Някой от ОА Троян ще обяснява как всичко е направено според ЗОП, предполага се и кой ще е това (вътрешния човек), избора е законосъобразен и т.н., а медиите ще изразявта съгласие, защото просто няма да знаят какво да гледат и питат. Те и контролните органи трудно ги хващат тези неща, камоли обикновените хора. Хайде постарайте се малко ОА Троян.
А що се отнася до тротоарите-елементарно, заложено е в обществената поръчка да бъдат поставени плочки с еди какви си размери, но не и с каква структура и релеф, като определяща е цената, сещайте се защо плочките са такива, защото са най-евтините, а качеството на поставяне е под всякаква критика.

Анонимен каза...

Фактът, че Генади отразява проблем и мненията на граждани, не ви дава повод да се нахвърляте срещу него. Генади просто задава въпросите на гражданите и е хубаво, че Кольо Кацаров се отзова с поканата за предоставяне на документацията.
Нека първо се видят нещата и после Генади да каже.
Едно нещо обаче силно ме смути в изказването на Кацаров - че е избрана същата фирма, която " ни създава най-големите проблеми относно качество и срок на изпълнение".
Питам се защо?
Гена,
изнеси моля имената на служителите, подписали протокола за избор.
Пък после всеки да си прави изводите....

Генадий Маринов, Т21 каза...

До г-н Кольо Кацаров: Моите поздравления към зам.-кмета, за пореден път г-н Кацаров доказва, че не бяга от диалог с медиите, че не премълчава и не шикалкави, че играе честно. Казвам го не от куртоазия, а с дълбока увереност. Но за гласа на улицата - не съм съгласен, понякога там се чуват най-верните неща, "глас народен, глас божи", както е казал народът.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Уважаеми №23, работил съм в системата на общините и ще ви кажа, че няма мърдане - да, знаят че са калпави като изпълнители, но но са избрани по даден показател и ако не са избрани следва - обжалване, хайде още два месеца, или пък ако общината не се е съобразила с дадения показател - следва санкция. Убеден съм, че на срещата всичко това ще бъде обяснено много по- точно и аргументирано.

Анонимен каза...

Не е истина колко заблудени хорица има в този град, но така си е какво да се прави. Предполагам, че след време ще се убедите сами, за това че не всичко е така както се показва от управляващите.

Анонимен каза...

ами уважаеми 25, като сте работили в община трябва да ви е ясно, че критериите и изискванията се поставят от самите общини, така че не ги оправдава това-да са заложили по-добри изисквания към изпълнителя, а не да се оправдават сега. Но тук друго е важно, някой нещо е претупал за да може да не се залагат големи изисквания към фирмите и да е възможно победата да е в цената, това най-лесно се постига.

Анонимен каза...

Айде някой от "специалистите" да обясни какво е това нещо наподобяващо плочки на малкия пазар? И стига са ни обяснявали как не разбираме и колко сме тъпи.

Анонимен каза...

ами уважаеми 27, точно този критерий - цената се счита от управляващите за най-несубективен и получава най-много точки. И ако не се вземе този критерий предвид, следват санкциите. Айде не се прави на утрепан!

Анонимен каза...

http://tv7.bg/news/5325622.html

Анонимен каза...

Браво, браво! Старозагорци идват да ни "разхубавяват" града! Нека общината да продължава да дава обществени поръчки на чужди фирми. Само така ще "прокопсаме".

Анонимен каза...

25-ти, аз съм 23 и съм юрист! Моля не ми се правете на интересен, мога дълго да ви обяснявам как се прави задание, за да отговаря на ЗОП и да спечели определена фирма.
Будалите в този град понамаляха, не мислите ли?

Анонимен каза...

Кольо, я си кажи скайпа и ми потвърди поканата във Фейсбук (:

Анонимен каза...

Общината е първенец - имаме тротоари от преди демокрацията! Браво!

Анонимен каза...

Абсолютно! ПО-грозни тротоари никога не е имало. Старите плочки бяха по-хубави, друг е въпроса че монтажа не е качествен. Абе ще се сетите защо са избрали старозагорците.

Анонимен каза...

Старите плочки бяха по-здрави. Това нещо ще се изрони до другото лято.

Общински девиз каза...

Голям ремонт почни,най-ниска цена избери, голям комисион вземи...

Анонимен каза...

Амчи 37ми това което си написал е според ЗОП,какво са виновни хората искаш да не спазват законите ли?

Анонимен каза...

Кога ли ще дойде ред на улица Македония. Управляващите май забравиха за нея. Може би в следващият календар на Маите...

Анонимен каза...

Хора не виждате ли ,че само алкохолици и пияници работят в тези фирми ,които се опитват да правят улици и тротоари.В комбинация с остарелите технологии за работа и евтините и некачествени материали ,които използват техните шефове за да е по голяма далаверата ,как да се получи нещо качествено и трайно за години наред.А тези които приемат и плащат обектите ,ако ги накараш никога няма да си направят ремонт в собствените си имоти с такива материали и работници.Ама общината нали е син вир без дъно и далаверата върви всичко им изглежда супер и европейско.

Анонимен каза...

Две неща ми идват на ум :
1/ Ако ремонтите се разбият на суми под 50 ооо лв се избягва ЗОП, и тогава е възможно ( естествено неофициално ) поръчките да се дават на БКС. Просто една част от тротоара се ремонтира септември 2012, а другата март 2013.
2/ Като е некачествено изпълнението не се приема обекта, просто и ясно. За бой е този дето е приел извършените работи, а не този дето е изял баницата !

чичо Гошо каза...

41ви, взе ми думите от устата! Казано ясно и конкретно!

Анонимен каза...

Към 41-и. Нали не искаш да кажеш, че всяка година трябва да се правят ремонти за под 50 х. лв. Тогава бог да ни е на помощ.

Анонимен каза...

43-ти, 1 км тротоар да не струва 1 милион ?!

Анонимен каза...

Не е 50 хил., а е 60 хил. и то без ДДС, малко сте зле с последните изменения на ЗОП, драги 41-ви, а и така както сте го описали варианта с възлагане ще стане точно никога. По-добро като незнаете не пълнете главите на хората с глупоости!!! Има си принципи, които следва да се спазват и то точно за да се предотврати това порочно възлагане.

Анонимен каза...

Моето уважение към всички, но фирма БКС няма капацитета да изпълни тази поръчка, нито има техника за това нито майстори, фирмата е била стабил при управлението на г-н Дочков , всико след това е пълен фалш и недейте да се залъгвате със сегашната управителка г-жа Данчева, няма никакъв управленски капацитет,тя е на ниво технически ръководите обект.

Анонимен каза...

Моите уважение към теб, но фирмата изпълняващ ремонта, с какво се различава по качество от БКС?С нищо...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |