Мерки заради проблеми с мечките

* Сформираха осем екипа със задача да реагират на сигнали за „проблемни мечки” в района на Национален парк „Централен Балкан”

ОСЕМ ЕКИПА ще констатират и оценяват зачестилите проблеми с мечки на територията на Национален парк „Централен Балкан”, немалка част от която е в рамките на община Троян, съобщи сайтът www.dir.bg . Екипите са сформирани на териториален принцип – за Тетевен, Троян, Априлци, Стоките, Тъжа, Калофер, Карлово и Антон, ще се ръководят от служители на парка, а членовете ще са представители на общинските администрации и местните дирекции за безопасност и контрол на храните; предвидена е възможност при необходимост към регионалните екипи да се канят и допълнителни членове (от граждански организации, БАН, МОСВ и др.).

ЗАДАЧАТА на екипите е да реагират на сигнали за „проблемни мечки” – загубили страх от хората и готови да нападат, умрели мечки, убити или хванати в капани животни и т.н. Изготвени са специални указания, като се обръща особено внимание на оперативността на действията - при сигнал за произшествие екипът трябва да посети мястото в рамките на 24 часа. В последно време сигнали за забелязани мечки има от не едно троянско село, като информацията се потвърждава и от местните ловни дружинки.

СРЕЩАНАТА У НАС кафява мечка достига тегло до 350 кг и дължина 2,50 м, храни се с корени, треви и плодове, а когато храната не достига, убива по-дребни животни. Бяга много бързо и лесно изпада в ярост. В България видът е под закрила и популацията бързо се увеличава. Неслучайно именно кафявата мечка е станала емблема на Национален парк „Централен Балкан”.

ПРИ ПОТВЪРДЕНИ СЛУЧАИ с „проблемни мечки”, екипите предлагат на Националната комисия към Плана за действие за опазване на кафявата мечка в България мерки за решаване на конкретната ситуация според събраните данни, като при спешност ще реагират своевременно за решаване на проблема, информира ни Антон Станчев от централния офис на НП „Централен Балкан” в Габрово. За намаляване на конфликтите на хората с мечките екипите ще изготвят предписания за локални превантивни мерки - изчистване на сметища, използване на електропастири, прогонване и др., поясни г-н Станчев.

Т21

8 коментара:

Анонимен каза...

Ами шъ има проблеми като немат подход.Я виж Дончо Амбаришки като знае как да "общува" с тях - три мечки му мед носят в бурканче от кисело мляко,а четвъртата му играе кючек по прашки!Тая четвъртата е "карловка",чак оттатък Купена живее и бая път бие три пъти седмично,но не се отказва.Хвала на тоз юнак и на тез мечки....

Анонимен каза...

От днес съм напълно спокоен, защото виждате ли цели 8 екипа, дирекций, общинари и НГО ще ме пазят да не ме изяде мечка. Колко ли пари ще "усвоят" с тази дейност?

Колко хора са жертви на мечки, и колко на бездомни кучета ????

Местните дирекции за безопасност и контрол на храните, знаят ли че тенията е кучешка, а не мечешка? и че 50 % от всички заболявания в ЕС са регистрирани в Бг?

Анонимен каза...

Кой го е еня бе братко за тебе,важното е келепир да има от цялата работа.

Мечка страх, мен пък не каза...

Хм, или аз съм наистина глъф, или тук има нещо странно. Били зачестили проблемите с мечките, но не се споменават конкретни случки, а в същото време тези екипи ще съблюдават АКО и ЕВЕНТУАЛНО?!?!?
Май се присъединявам към горните коментари за далавера,келепирец и усвояване на едни пари по едни програми от едни хора...
Мисля, си че е крайно време г-жа Михайлова да бъде запозната с някои детайли по темата Централен Балкан, и да се предприемат действия за преместване на управлението на този парк в Троян.

Анонимен каза...

Да се плодят мечките и да се свършва,че тия ни изядоха!

Анонимен каза...

По-добре мечката да ме изяде наведнаж, отколкото тези сегашни изедници да ме ръфат парче по парче- ток, нафта, бензин, хляб и т.н докато се свърша, ама то много зор бе братя, само една душа ми остана.......

Иван Боримечката каза...

Поредните глупости на търкалета. Мечките не са създавали и не създават никакви проблеми на никого. Обиколих това лято цялата планина, даже имах една среща с Баба Меца, която разумно избяга, защото по-голям звяр от човека няма. Проблемът може да се търси в стотиците роми, които на тумби обикалят планината и берат боровинки, като традиционно-където минат, трева не никне ! Изяден ром няма, макар, че те "подяждат" храната на мечките. Просто някой е решил да "усвои" някакави пари и говори (пише) глупости. А пък авджиите (хората с комплекси)- само това чакат, да бъде набедена някоя мечка за стръвница и те да оберат после "славата" на "мъже", като я убият. Разберете, проблемът не е в животните, а в нас и нашите управници.

Анонимен каза...

Отлично,Боримечка,напълно съм съгласен с теб!Както със сливата - гледам днеска плакат, от 22 до 29 септември ще бъде празник!За някои!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |